یک‌شنبه 30 دی 1403

ضرورت حفاظت از اراضی تحقیقاتی کشاورزی در برابر پروژه های عمرانی

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
ضرورت حفاظت از اراضی تحقیقاتی کشاورزی در برابر پروژه های عمرانی

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، به گزارش فارس، اصحاب رسانه امروز برای بازدید از مرکز و ایستگاه‌های تحقیقاتی بخش کشاورزی به ورامین سفر کردند و در جریان فعالیت‌ها و اقدامات انجام‌شده در این حوزه قرار گرفتند.

در حاشیه این بازدید، عباس صلاحی اردکانی، در جمع خبرنگاران اظهار داشت: پروژه‌های عمرانی مشکلات زیادی را برای مراکز تحقیقاتی و آموزشی ایجاد می‌کند و در همین راستا بخشی از جاده‌ها، راه‌ها و ابنیه‌ها در حوزه‌های تحقیقاتی ایجاد شده است.

رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران اظهار داشت: در همین مرکز تحقیقات کشاورزی استان تهران در ورامین به زمین‌های تحقیقاتی دست‌درازی شده و جاده‌ای از این زمین‌ها عبور کرده است.

وی همچنین افزود: در مراکز تحقیقاتی دیگر هم پروژه‌های عمرانی در زمین‌های مراکز تحقیقاتی ایجاد می‌شود و در این زمینه در استان‌های مختلف پرونده‌های زیادی تشکیل شده و در حال پیگیری هستیم، اما وقت زیادی را از سازمان می‌گیرد.

صلاحی با بیان اینکه امروزه امنیت غذایی در جهان بسیار مهم شده و بسیاری از کشورها از ابزار غذا به عنوان تهدید استفاده می‌کنند، گفت: امنیت بخش‌های تحقیقاتی بسیار زیاد است زیرا جمعیت جهان به سرعت رو به افزایش است و دیگر امکان توسعه کشت افقی را نخواهیم داشت. تنها بخش‌های تحقیقاتی می‌توانند با افزایش بهره‌وری در تولید، امنیت غذایی را تامین کنند و در صورتی که محل تحقیقات آنها در معرض دست‌درازی قرار بگیرد و پروژه‌های عمرانی در آن احداث شود، درواقع امنیت غذایی کشور به خطر می‌افتد.

وی اضافه کرد: در زمین‌های تحقیقاتی مدام شاهد ایجاد جاده‌های کمربندی، عبور دکل‌های فشار قوی و اجرای انواع پروژه‌های عمرانی هستیم.

رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران به فعالیت‌های این مرکز اشاره کرد و گفت: در 10 سال گذشته 13 رقم گندم، 9 رقم جو، یک رقم کنجد، 4 رقم گلرنگ، 3 رقم کلزا، 4 رقم بادمجان، 9 رقم پنبه و یک رقم طالبی در این مرکز اصلاح شده است.

صلاحی با تأکید بر اینکه امروزه اصلاح ارقام با عملکرد بالا و مقاوم به شرایط سخت محیطی، بسیار اهمیت دارد، گفت: همه دنیا تمرکز خود را روی کارهای تحقیقاتی گذاشته‌اند و در این زمینه روز به روز تولیدات کشاورزی خود را افزایش می‌دهند.

رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران چشم‌انداز برنامه‌های این مرکز را فعالیت در تحقیقات الگوی کشت، استفاده از ضایعات، افزایش تولید علوفه خارج از فصل و آب‌های نامتعارف، عنوان کرد و گفت: در سال 1400 هم هنرستان کشاورزی برای اولین بار در این مرکز ایجاد شده که سال گذشته 200 هزار سرباز در زمینه‌های مختلف کشاورزی آموزش داده شد.

به گفته این مسئول؛ آموزش سربازان در زمینه تولید و پرورش گیاهان جالیزی و تولید گیاهان دارویی بوده که بر اساس ارزیابی‌هایی که توسط کد ملی آنها انجام شده، 18 درصد آنها پس از اتمام دوره سربازی در مسیر تولید محصولات کشاورزی گام برداشته‌اند.

صلاحی همچنین مهارت‌آموزی برای زندانیان را هم از کارهای انجام‌یافته در این مرکز عنوان کرد و گفت: آموزش زندانیان به افزایش مهارت آنها و نیز اشتغال آنها پس از رهایی از زندان کمک می‌کند.

وی افزود: کاروان‌های ترویجی هم در روستاها برای پاسخ به همه سؤالات کشاورزی آنها راه‌اندازی شده است.

رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران اظهار داشت: در حال حاضر درآمد این مرکز سالانه 14 میلیارد تومان است و درواقع علاوه بر اینکه به صورت خودگردان نیازهای اعتباری خود را در زمینه تحقیقات تامین می‌کند، بخشی هم درآمدزایی دارد که به حساب دولت واریز می‌شود.

صلاحی اضافه کرد: قرارداد مشارکت با بخش خصوصی هم در حال پیگیری است و در این زمینه با دو شرکت دانش بنیان قرارداد بسته‌ایم و آنها از دانش ما در این زمینه استفاده می‌کنند.

* دلیل عقب‌ماندگی‌ها در تولید بذور سبزی و صیفی

وی تأکید کرد: وزارت کشاورزی باید از ظرفیت‌های بخش خصوصی استفاده بیشتری کند و یکی از دلایل عقب‌ماندگی‌ها در تولید بذور سبزی و صیفی در سالیان گذشته مربوط به عدم استفاده از ظرفیت‌های بخش خصوصی بوده است.

رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران با اشاره به تأثیر بخش کشاورزی در اقتصاد جامعه گفت: بسیاری از بخش‌های دیگر از جمله صنعت و سلامت نیز ارتباط تنگاتنگی با بخش کشاورزی دارد و درواقع بخش کشاورزی نیازهای آنها را تامین می‌کند.

صلاحی افزود: سلامت جامعه به چگونگی تغذیه افراد مربوط می‌شود که اگر غذای مناسبی استفاده کنند هزینه درمان هم کاهش خواهد یافت.

وی در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس مبنی بر اینکه کشور چرا وابستگی 90 درصدی به واردات بذور سبزی و صیفی دارد و در این زمینه چه اقداماتی انجام داده‌اید؟ گفت: در دهه 70 بسیاری از مدیران کشاورزی به خاطر استفاده از منافعی که در واردات بذور بود، اجازه تولید بذر در داخل را نمی‌دادند. آنها حتی در برابر خواسته تولیدکنندگان داخلی مقاومت می‌کردند.

رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران اظهار داشت: البته در این زمینه شرکت‌های بزرگ خارجی هم تأثیرگذار بودند. آنها که عمدتا بخش خصوصی هستند، بذر ارزان‌قیمت به کشورهای دیگر می‌دهند، بنابراین آنها را کاملاً وابسته خود می‌کنند و کشورهای واردکننده ترجیح می‌دهند همچنان به‌جای تولید در داخل بذر ارزان وارد کنند.

وی افزود: شرکت‌های آمریکایی، انگلیسی و پرتغالی پس از انقلاب، فعالیت تولید بذر در کشور را تعطیل کردند و مدتی تولید بذر در داخل انجام نشد و این مسئله هم تولید داخلی را به تأخیر انداخت.

صلاحی ادامه داد: طی 5-4 سال اخیر اتفاقات خوبی در تولید بذور سبزی و صیفی رخ داده، اخیرا بذر هیبرید خیار تولید شده که نتایج بررسی ما نشان می‌دهد از مشابه خارجی عملکرد بهتری داشته است.

وی در پاسخ به سؤال دیگر خبرنگار فارس درباره اینکه در زمینه استفاده از آب‌های نامتعارف چه اقدامی داشته‌اید؟ گفت: حوزه آبریز آب‌های نامتعارف استان از جنوب غرب به جنوب شرق سرازیر می‌شود. بخشی از آنها آب‌های تصفیه‌شده است اما بخشی هم در مسیر به آن اضافه می‌شود. در طول مسیر در بخش‌های کشاورزی عمدتا زراعت چوب، پنبه، دانه روغنی و گندم استفاده می‌شود، اما بعضا در زراعت سبزی و صیفی هم مصرف دارد و البته برای مصارف انسانی بی‌خطر هم نیست.

رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران اظهار داشت: پیشنهاد من این است که کمیته مرکزی توسط دستگاه‌های مرتبط تشکیل شود و بر اساس برنامه‌های ششم و هفتم توسعه، احداث تصفیه‌خانه و محل مصرف اینها پس از تعیین درصد آلودگی این آب‌ها به فلزات سنگین و عوامل میکروبی در نظر گرفته شود.

پایان پیام /

شما می توانید این مطلب را ویرایش نمایید

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید پروژه عمرانی امنیت غذایی مراکز تحقیقاتی عباس صلاحی رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران این خبر توسط افراد زیر ویرایش شده است