ضریب خودکفایی محصولات کشاورزی به 80 درصد رسید
به گفته معاون وزیر جهاد ضریب خودکفایی محصولات کشاورزی 80 درصد است و کمتر از 20 درصد نیاز کشور از طریق واردات تامین میشود.
سیدمجتبی خیام نکویی، معاون وزارت جهاد کشاورزی گفت: زمان پیروزی انقلاب اسلامی، کل تولیدات کشاورزی کشور 25 میلیون تن بود و ایران 36 میلیون نفر جمعیت داشت. پس از 44 سال تولیدات کشاورزی ما 5 برابر و جمعیت کشور نیز 2.5 برابر شده است.
او ضریب خودکفایی ما در زمینه کشاورزی 80 درصد اعلام کرد و افزود: اکنون کمتر از 20 درصد نیازهای خود را از کشورهای دیگر وارد میکنیم. این واردات بین 10 تا 15 میلیون دلار ارز از کشور خارج میکند.
خیام نکویی ادامه داد: پس از شروع جنگ اوکراین و روسیه بسیاری از کشورها در امنیت غذایی خود به مشکل خوردند و به دنبال آن ریاست جمهوری اعلام کرد که به امنیت غذایی باید اهمیت ویژهای داد. اگر روند فعلی در رشد جمعیت ادامه پیدا کند، تا سال 1430 ما 103 میلیون ایرانی خواهیم داشت و این تعداد به 175 میلیون تن غذا نیاز دارند.
معاون وزیر جهاد گفت: ما برای افق 1430 نیاز به 55 میلیون تن غذای اضافه نسبت به حال حاضر داریم. این نیازها در کنار مشکلات بسیاری مانند خشکسالی قرار دارند که دست جهاد کشاورزی را میبندند.
رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی ادامه داد: مهمترین راهبردی که ایران برای افزایش تولید در بخش کشاورزی دارد، دانشبنیان شدن آن است. سال گذشته، مهمترین ماموریت ما افزایش تعداد شرکتهای دانشبنیان بود. اکنون بیش از 7 هزار دانشبنیان در همه حوزههای کشاورزی داریم اما این تعداد نسبت به کل شرکتهای دانشبنیان کشور بسیار کم است.
او افزود: ما برای افزایش این شرکتها پارک ملی علم و فناوری کشاورزی و منابع طبیعی را در استان البرز تاسیس کردهایم و انتظار داریم پردیسهای علم و فناوری کشور تا دو سال آینده در 15 استان تاسیس شوند. اکنون این پردیسها در 10 استان فعالیت دارند.
خیام نکویی با اشاره به اینکه ظرفیت تعداد هر پارک علم و فناوری 100 شرکت دانشبنیان است گفت: برنامه داریم بیش از 2 هزار شرکت را در این 15 استان داشته باشیم. ما نخبههای بسیاری داریم و تمایل داریم تا این افراد وارد حوزه کشاورزی شوند و مشکلات دارای اولویت در این بخش را حذف کنند. ما حدود 700 دانش فنی در مجموعه سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج که شامل 21 موسسه پژوهش ملی و 35 مرکز تحقیقات استانی داریم و آنها را به صورت رایگان در اختیار شرکتهای دانشبنیان قرار میدهیم.
معاون وزارت جهاد کشاورزی در انتهای اظهارات خود میزان گندمی که در سال 1400 از کشاورزان خریداری شد را 4500 تن اعلام کرد و گفت در سال 1401 این عدد به بیش از 7 میلیون تن رسید. وی تاکید کرد این رقم اکنون به بالای 10 میلیون تن رسیده است که نشان دهنده روند رو به رشد در این بخش است.
باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت، تجارت و کشاورزی