جمعه 25 آبان 1403

طرح زهکشی آب‌های شمالغرب 76 روستای کردستان را پوشش می‌دهد

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
طرح زهکشی آب‌های شمالغرب 76 روستای کردستان را پوشش می‌دهد

سنندج - ایرنا - مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی کردستان گفت: طرح جامع ساماندهی رودخانه‌های غرب و شمال غرب به عنوان یکی از طرح‌های مهم و موثر در توسعه کشاورزی، اراضی 76 روستای این استان را پوشش می‌دهد.

فیروز احمدی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: در مرحله اول آبی کردن 6 هزار و 800 هکتار از اراضی سنندج، پنج هزار و 454 هکتار از اراضی کامیاران و چهار هزار و 556 هکتار از اراضی مریوان تحت عنوان احداث شبکه‌های آبیاری تحت فشار پایاب هشت سد و یک دریاچه استان در قالب این طرح در حال اجرا است.

وی اضافه کرد: این سدها شامل امیرآباد و رمشت، گاوشان، زیویه، آزاد، قشلاق، گاران، سوران و دریاچه زریوار است که در مجموع بخشی از اراضی 76 روستای این سه شهرستان که حوزه آبریز یا بالا دست سدها هستند را از طریق اجرای کامل طرح ساماندهی رودخانه های غرب و شمالغرب تحت پوشش قرار می‌دهد.

مدیر آب و خاک و اور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی کردستان افزود: در اجرای این طرح برای افزایش راندمان مصرف آب در مزارع و باغ‌هایی که از محل اجرای طرح ساماندهی اراضی حاشیه واقع در مناطق غربی و شمالغربی آبی می‌شود برای ایجاد باغ‌های اقتصادی و درآمدزا، از نوین‌ترین شیوه‌های آبیاری از جمله بکارگیری سیستم آبیاری تیپ، کلاسیک و روش تلفیقی استفاده خواهد شد.

احمدی با بیان اینکه با اجرای کامل مرحله اول این طرح برای 6 هزار و 800 نفر به صورت مستقیم و برای 18 هزار نفر نیز به صورت غیر مستقیم شغل ایجاد می‌شود، یادآور شد: ایجاد اشتغال پایدار در روستاهای مناطق مرزی از جمله اهداف این طرح است که در آن یک شغل در ازای احداث هر 2.5 هکتار باغ و یک شغل در ازای هر پنج هکتار مزرعه آبی ایجاد می شود.

وی تاکید کرد: کاهش حساسیت اقتصاد کشور نسبت به چالش‌های سیاسی خارجی با درون زا شدن رشد اقتصادی بخش کشاورزی در مناطق مرزی و تقویت معیارهای اقتصاد مقاومتی از جمله دیگر اهداف اجرای طرح ساماندهی اراضی رودخانه‌های شمالغرب و غرب کشور موسوم به طرح جامع شبکه‌های فرعی آبیاری و زهکشی اراضی حاشیه رودخانه‌های مرزی است.

در مناطق مرزی بعد از پیروزی انقلاب 28 سد تا آغاز به کار دولت یازدهم ساخته شد و در طول هفت سال خدمت دولت تدبیر امید 24 سد جدید تکمیل و یا احداث شد و به بهره‌برداری رسید که سد آزاد، امیر آباد و رمشت، گاران و عباس آباد و زیویه از جمله سدهای استان کردستان در قالب این طرح در این دولت تکمیل یا احداث شده است.

این طرح در سال 1394 با سه طرح در سطح 2 هزار 930 هکتار در کردستان شروع شد که با پیگیری‌های مداوم و مستمر استاندار، نمایندگان مردم استان کردستان در مجلس شورای اسلامی و جهاد کشاورزی سطح پوشش این طرح سال 1395 به 16 هزار و 810 هکتار در سه شهرستان سنندج، کامیاران و مریوان افزایش یافت.

از سال 1394 تاکنون 328 میلیارد تومان اعتبار از محل صندوق توسعه ملی برای این طرح اختصاص در این استان هزینه شده و متوسط پیشرفت فیزیکی طرح نیز بیشتر از 90 درصد است.

رودخانه سیروان طولانی ترین رود در استان کردستان است و شاخه‌های اصلی آن رودهای گاورود و قشلاق هستند، گاورود از کوه‌های کان کبود سقز سرچشمه می‌گیرد و قشلاق از کوه‌های پیر محمد سرازیر می شود، قسمتی از این رود، در بخش‌های میانی باعث ایجاد مرزی بین ایران و عراق شده که به منطقه دیاله مشهور است و پس از آن به خلیج فارس می‌ریزد.

رودخانه قشلاق به طول 90 کیلومتر، رودخانه سیروان به طول 100 کیلومتر، زرینه رود به طول 302 کیلومتر، تلوار به طول 142 کیلومتر و گاورود به طول 120 کیلومتر از جمله رودخانه‌هایی است که سرچشمه یا بخشی از آن در کردستان جریان دارد.

استان کردستان دارای یک میلیون و 200 هزار هکتار اراضی است که از این میزان 120 هزار هکتار آبی است و از میزان کل اراضی آبی نیز حدود 48 هزار هکتار باغ است.

2 میلیون و 400 هزار تن میزان تولید سالیانه محصولات کشاورزی استان کردستان است که 320 هزار تن از این میزان مربوط به محصولات باغی و باقی نیز مربوط به زراعت است.

عمده محصول تولید زراعی این استان مربوط به گندم با بیش از یک میلیون و 100 هزار تن است و عمده محصول تولیدی باغی نیز توت فرنگی با حدود 48 هزار تن است.

*س_برچسب‌ها_س*