یک‌شنبه 4 آذر 1403

ظاهر دینی داشتن، نشانه ایمان حقیقی نیست

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
ظاهر دینی داشتن، نشانه ایمان حقیقی نیست

یک سخنران مذهبی در مورد اهمیت نگه داشتن حرمت مومن و اینکه ظاهر دینی صِرف داشتن به معنای ایمان حقیقی نیست، توضیحاتی داد.

حجت‌الاسلام والمسلمین مسعود عالی گفت: پیامبر اکرم (ص) فرموده‌اند: «ما مِن عَمَل یُعصَی الله ُفیهِ بِأعجَلَ عُقوبَهً مِن بَغی؛ کیفر هیچ کاری که خدا را بدان نافرمانی کنند، زودتر از ظلم، به بنده نمی‌رسد».

وی ادامه داد: امیر مومنان، حضرت علی (ع) فرموده‌اند:«قُلوبُ الرَعِیَهِ خَزائِنُ راعیها فَما اَودَعَها مِن عَدل اَو جَور وَجَدَهُ؛ دل‌های مردم صندوقچه‌های حاکم است، پس آنچه از عدالت و یا ظلم در آن‌ها بگذارد، همان را خواهد دید.»

حجت‌الاسلام عالی در رابطه با نگه داشتن حرمت مومن بیان کرد: پیامبر اکرم (ص) رو به کعبه ایستادند و خطاب کردند: ای خانه خدا! ما اعظمَ حُرمتک؛ چقدر حرمتت بزرگ است، اما حرمت مومن از تو بیشتر است.

این سخنران مذهبی اظهار کرد: حضرت محمد (ص) در روایتی فرمودند: «مَن حَبَسَ عَن أخیهِ المُسلِمِ شَیئا مِن حَقِهِ، حَرَمَ الله عَلَیهِ بَرَکَهَ الرِزقِ الا أن یَتوبَ؛ هر کس که چیزی از حق برادر مسلمانش را نگه دارد [و به او ندهد]، خداوند برکت روزی را بر او حرام می‌کند مگر آن که توبه کند.» یعنی اگر کسی حق برادر مومن خود را ضایع کند خدا رزقش را کم می‌کند. چون آدم کم‌ظرفیت و کوچکی است و آدمی که این چنین باشد رزقش کم است. این در حالی است که حق دیگران را رعایت کردن، ظرف آدم را بزرگ می‌کند و رزق فرد زیاد می‌شود. رزق هم فقط مادی نیست و علم و آبرو هم رزق است.

وی تصریح کرد: متأسفانه، گاهی در جامعه دینی فقط ظواهر مناسک دینی نشانه مسلمان بودن محسوب می‌شوند. اینکه آدم اهل نماز باشد و روزه بگیرد و محاسن داشته باشد و خانم‌ها حجاب داشته باشند. این در حالی است که اگرچه بدون تردید، همه این‌ها لازم هستند، اما کافی نیستند و اگر آدم بخواهد به مسلمانی کسی نمره دهد کافی نیستند.

حجت‌الاسلام عالی گفت: امام صادق (ع) فرمودند: «لا تَنظُرُوا اِلَی طُولِ رُکُوعِ الرَجُلِ وَ سُجُودِهِ، فَاِنَ ذلِکَ شَئی اِعتادَهُ فَلَو تَرَکَهُ اِستَوحَشَ لِذلِکَ وَلکِن اُنظُرُوا اِلی صِدقِ حَدِیثِهِ وَ اَداءِ اَمانَتِهِ; نگاه به رکوع و سجود طولانی افراد نکنید (و تنها آن را نشانه دیانت آن‌ها ندانید) چراکه این چیزی است که ممکن است به آن عادت کرده باشد و هرگاه آن را ترک کند، نگران می‌شود، ولی نگاه به راستگویی و امانت آن‌ها کنید». یعنی به طول رکوع و سجود افراد نگاه نکنید چه بسا برای آن‌ها عادت شده است و اگر بخواهید به طور کامل، مسلمان بودن کسی را محک بزنید، ببینید چقدر راستگو و امانت‌دار است. به خصوص در مسائل مالی تا چه اندازه با انصاف است؟

این سخنران مذهبی افزود: متأسفانه، خیلی از افراد ظواهر دینی دارند، ولی به مسائل مالی که می‌رسند چشم خود را می‌بندند انگار نعوذبالله خدایی نیست بنابراین، چنین رفتارهایی انصاف نیست. گاهی افرادی هستند که در صف اول نماز جماعت می‌ایستند، اما اخلاق ندارند و وقتی به خانه می‌روند انگار شمر رفته است.

باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری قرآن و عترت