عباس عبدی: علت اصلی حوادث اخیر بیدرایتی در سیاست رسمی است
عباس عبدی نوشت: آنچه که در جامعه ایران بیش از هر چیزی در سطح کنشگران رسمی دیده میشود، سخنان درست و غلطی است که بدون توجه به نتایج مترتب بر آن ابراز میشود. شاید اگر قدری به تبعات آنها توجه شود، در این صورت بخش مهمی از ابهامات برطرف گردد.
این روزها که اعتراضات عمومی ادامه یافته است، یکی از اتهامات علیه معترضین این است که چرا جایگاه ایران را در مواجهه با کشورهای دیگر تضعیف میکنید؟ برای اثبات این ادعا به دوران 1388 و مراحل اولیه پرونده هستهای ایران اشاره میکنند، گویی که کشف بسیار مهمی کردهاند. یکی از افراد فعال در این پرونده در توضیح این ادعا نوشته است که:
"کاخ سفید بیانیه داده که فعلا مذاکره نمی کنیم. یاد 88افتادم که تلفن ها را جواب ندادند به امید موفقیت فتنه. این بار هم آشکارا می گویند فعلا برنامه آشوب است و مذاکره نمی کنیم. مقاله نوشتم از اینکه چگونه آشوب های 88 کشور را به کام تحریم های فلج کننده اقتصادی کشاند. بازخوانی آن در این روزها شاید خالی از فایده نباشد."
به نظر میرسد که ما در حال مجادله در باره بدیهیات هستیم، بدیهیاتی که هر کس به صورت غریزی متوجه آن میشود. اینکه جریان 1388 و نیز اعتراضات جاری موجب تضعیف ایران در مواجهه با کشورهای دیگر شده است و میشود از بدیهیترین امور است، همان گونه که انتخابات سال 1376 موجب شد که کشورهای دیگر حساب جداگانهای در برابر ایران باز کنند، همان گونه که انتخابات 1392 موجب این تغییر رویکرد دیگران شد.
بنابراین بحث کردن در باره این بدیهیات چیزی جز جدل نیست. آنچه که اهمیت دارد این است که چرا این اتفاقات رخ داده که منجر به تضعیف ایران شده است؟ آیا گریزناپذیر بوده؟ آیا توطئه دشمنان بوده؟ آیا ناشی از نارساییها و اشتباهات سیاسی حکومت بوده؟ و مهمتر از همه اینکه چگونه میتوان مانع از تحقق آنها شد؟
برای نمونه ماجرای 1388 و ماجراهای بعدی 1396 و 1398 و 1401، همگی ریشه در داخل دارد، حتی اگر در مواردی کم یا بیش از طرف بیگانگان تحریک شده باشد. بالاتر از این اگر هم کل ماجرا را به خارجیها نسبت دهند، این پرسش باقی میماند که آنان بذرهای خود را در زمین مستعد میکارند، پس در بهترین تحلیل رسمی هم باید به این استعداد زمین داخلی توجه کند، و در بدترین تحلیل اینکه کشاورز و بذر و آبیاری و زمین سیاست و... همه داخلی است.
وظیفه یک حکومت این نیست که بگوید این اعتراضات مورد بهرهبرداری دشمن قرار میگیرد، چون این طبیعی است، آنان براساس قدرت و منافع خودشان با حکومت معامله میکنند. وظیفه حکومت این است که با درایت و آیندهنگری و روشنبینی سیاسی اجاره ندهد که چنین حوادثی در کشور شکل گیرد. حوادثی که کاملاً قابل پیشبینی بوده و علت اصلی آن نیز بیدرایتی در سیاست رسمی است.
هنگامی که قدرت در جایی شکل میگیرد، به طور طبیعی مسئولیت نیز همزاد آن است. هر اتفاقی رخ دهد به نحوی مسئولیت آن منتسبت به قدرت است و نمیتوان آن را به عهده دیگران انداخت. این رفتار نشانه مسئولیتناپذیری است.
اگر نگاهی به عملکرد دولت مستقر در فاصله سالهای 1384 تا 1388 کنید به روشنی متوجه میشوید که چه پرتگاهی در حال شکلگیری بود، به طوری که حتی مهندس موسوی را ترغیب کرد که علیرغم رفتار گذشتهاش وارد میدان شود.
آیا برای شما ممکن است یک بار دیگر سیاستها و گفتارهای آن مقطع زمانی را مرور کنید؟ یا خجالت میکشید و آنها را از حافظه ذهنی خود حذف کردهاید؟
در باره اعتراضات امروز هم همین طور است. آیا انتخابات 1398 را در تراز انقلاب میدانید؟ میزان مشارکت در تهران و کردستان جزو کمترین میزانهای مشارکت بود که هیچگاه سابقه نداشته است. این اتفاق عیناً در 1400 نیز رخ داد، آیا در هیچکدام از اینها زنگ خطر را حس نکردید؟
در حقیقت مشکل نواصولگرایان این است که گمان دارند، همه باید ساکت باشند، تا آنان کارهای نابخردانه خود را انجام دهند، و هیچ مسئولیتی هم متوجه آنان نیست. نه؛ چنین نیست. حکومت و قدرت کل تجزیهناپذیر است. همه قدرت در برابر همه مسئولیت معنا میدهد و نه هیچ چیز دیگر.
--> اخبار مرتبط- هشدار عباس عبدی درباره برخورد خشونتآمیز با معترضان
- علی ربیعی: اصلاح امور عقب نشینی نیست / سیاستهای ناامیدکننده باید تغییر کند
- جزییات مهم نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل درباره ایران
- آملی لاریجانی: نظام ظرفیت اصلاح خود را دارد / معقولترین راه، اصلاح اشکالات و خرابی هاست
- غرب روایت غلط درباره رویدادهای ایران مطرح میکند / آمار منتشر شده تلفات حوادث ایران قطعاً صحت ندارد
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.