عدم برگزاری آزمون جامع دانشگاه آزاد در شرایط شیوع کرونا و پیشنهادهای جایگزین
به گزارش خبرنگار گروه علمی و دانشگاهی خبرگزاری فارس، برخی کاربران خبرگزاری فارس با ثبت سوژههایی در سامانه فارس من درخواست «لغو برگزاری حضوری آزمون جامع»، «جایگزینی معدل دروس به جای امتحان جامع در مقطع دکتری»، «تصمیمگیری فوری برای آزمون جامع دکترای دانشگاه آزاد»، «پیشنهاد معادلسازی میانگین نمرات با آزمون جامع دکترا» را داشتند.
درپی شیوع ویروس کرونا دانشجویان مقطع دکتری دانشگاه آزاد رشتههای مختلف و شهرهای سراسر کشور با توجه به شرایط سخت بحران و تضعیف همه دانشجویان از لحاظ معیشتی و درآمدی و همچنین آسیب های روحی و روانی ناشی از سوگ از دست دادن عزیزانشان از مسئولان دانشگاه آزاد درخواست کردند تا نسبت به بازنگری و طرح موضوع مهم آزمون جامع و سرنوشت دانشجویان در این اوضاع بحرانی و بغرنج، در خصوص حذف فیزیکی و حضوری آزمون جامع و جایگزینی میانگین نمرات دروس تئوری و پاس شده به جای نمره آزمون جامع و ثبت آن در موعد مقرر اردیبهشت ماه و زمان اصلی برگزاری آزمون با عبور از بحران کرونا به تسهیل شرایط خاص همگی دانشجویان بپردازند.
بدینسان گفتوگویی با محمد امامی کورنده نماینده تامالاختیار دانشجویان دانشگاه آزاد سراسر کشور داشتیم که سردبیر این سوژه خبری در فارس من هم بودند، مشروح آن را در زیر میخوانید.
فارس: از درخواست دانشجویان و چگونگی پیگیریها برای لغو آزمون جامع برایمان بگویید.
امامی کورنده: فوت چهار نفر از اقوام درجه یک اعضای یک گروه 30 نفره دانشجویی ریشه اصلی و آغاز دغدغه های دانشجویان و مطالبه انسانی بر پایه ضرورت آیندهنگری صحیح بود. نخستین درخواست دانشجویان 30 فروردین طی نامهای به دبیرخانه حوزه ریاست دانشگاه آزاد ارائه و ثبت شد اما مصوبه اول سازمان مرکزی بدون هیچگونه توجه به تقاضای انسانی دانشجویان فردای همان روز یعنی 31 فروردین منتشر شد که زمان امتحانات را 28 تیر تا 10 مرداد اعلام کرده بود؛ اما بحران کرونا و مرگ و میر روز به روز به شرایط بحرانی تر نزدیک میشد. بعد از این باز هم به نمایندگی از کل دانشجویان کشور در 14 اردیبهشت و 17 خرداد ماه هم در نامههای جداگانه درخواست خود را به محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد، منصور غلامی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، سعید نمکی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، سعیدرضا عاملی دبیر شواری عالی انقلاب فرهنگی و بسیاری از مسؤولان دیگر در حوزه آموزش عالی ارسال کردیم.
در حال حاضر متاسفانه تعداد فوت شدگان دانشجو به 11 نفر رسیده و مبتلایان هم 225 نفر و تعداد 1227 نفر از اقوام درجه یک دانشجویان فوت شدهاند. نکته قابل تامل اینکه تا به این لحظه شخص رئیس دانشگاه آزاد هرگز صدای دانشجویان را نشنیده است و موضوع بغرنج اینکه هیچ وقت در این 90 روز نخواستند که بشنوند. در نهایت در دو مرحله تمامی مطالبات انسانی خود و رفتار غیر علمی و مغایر با کرامت انسانی ریاست دانشگاه آزاد را به طور مجزا طی نامهای با مقام معظم رهبری در میان گذاشتیم.
فارس: از مطالبات دانشجویان آزمون جامع دوره دکتری برایمان بگویید.
امامی کورنده: متاسفانه در اوج بحران و شرایط کاملا قرمز در کشور، آزمون جامع شروع شده است و در سطح کشور چندین واحد به صورت متمرکز در روزهای آینده و تا آخر مرداد ماه در حال برگزاری آزمون جامع هستند.
متاسفانه در بحران کرونا و در شرایطی که تمام جهان برای حفظ جان انسانها و شهروندان خود در برابر این ویروس زانو زدهاند آیا صحیح است که مسئولان دانشگاه آزاد برعکس این ماجرا و به جای درک متقابل و انسانی دانشجویان دکتری سراسر کشور خود دانشجویان را به زانو دربیاورند؟ یا پا بر گلوی این دانشجویان بگذارند و به اجبار، اصرار و تاکید از آنها بخواهند که در آزمون حضوری جامع از طریق پروتکلهای بهداشتی شرکت کنند در صورتی که بهترین روشهای کم ریسک و کم خطر تر از آزمون حضوری را می توانستند برای آینده سازان مملکت فراهم آورند.
موضوع اصلی بحث حضور داوطلبان و آسیبهایی که بعد از مصوبه دوم محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد شامل حال بسیاری از واحدهای سطح کشور شد که بسیاری از واحدها به این مصوبه تمکین نکردند و از دانشجویان خود درخواست کردند در واحد اصلی آزمون بدهند؛ آسیبهای مهم دیگری که بسیار مفصل و قابل تامل هستند؛ لذا همچنان تمام خطرات شامل حال داوطلبان است و متاسفانه جان هزاران نفر از دانشجویان دوره دکتری سراسر کشور همچنان در معرض در خطر است و بهتر بگویم به مرگ نزدیک است.
فارس: سرانه جمعیتی نخبگان و دانشجویان دکتری نسبت به جمعیت جامعه چقدر است؟
امامی کورنده: میتوان گفت حدود 20 هزار در برابر 84 میلیون نفر سرانه سالیانه نخبگان جامعه کشور است. به نظرم ضرورت حفظ جان این عزیزان حتی از برجام ارزشمندتر است. در حال حاضر بیش از 19 هزار نفر دانشجویان و نخبگان سراسر کشور از دانشگاههای آزاد و سراسری درگیر این موضوع هستند که برگزاری این آزمون به صورت حضوری در حقیقت یک فاجعه انسانی است و ما به عنوان دانشجویان این کشور پیشبینی میکنیم و متاسفانه مسؤولان چنین مسائلی را ندیده، نمیبینند و ترجیح میدهند که در اولویت امورشان حسابهای دانشگاه از تسویه حسابهای شهریهها پر شود و آزمون به صورت حضوری برگزار گردد و تمایلی به دیدن مسائل عاطفی و انسانی ندارند.
بحث اصلی ما آموزش پولی و صنعت مالی بسیاری از آموزشگاهها و دانشگاههای کشور است که متاسفانه با شرایط سخت ویروس کرونا باعث میشود جان هزاران دانشجو به خطر بیفتد. در حال حاضر 5 نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی امسال باید آزمون جامع بدهند. سوال من این است آیا دانشگاه آزاد از این نمایندگان نیز به صورت حضوری آزمون جامع میگیرد؟
آیا مسؤلان سازمان مرکزی حاضر هستند خودشان شخصا و به اتفاق فرزندانشان به صورت حضوری و مثلا به بهانه بازدید و سرکشی از محل برگزاری آزمون جامع در همه شهرستانهای ایران حضور پیدا کنند؟ اگر قبول کردند، یقینا تک تک دانشجویان هم با کمال میل حاضر خواهند شد.
به عنوان مثال: مگر ما چند نفر مسؤول در سازمان مرکزی داریم. از فردا تمام بزرگواران از جمله طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد، معاونان و همه مدیران و مسؤولان سازمان مرکزی قراری بگذارند هر روز که آزمون جامع آغاز میشود هر کدام به یک شهرستان سفر کنند و اگر چنین کاری کردند و یا شهامت چنین اقدامی را دارند بعد انتظار داشته باشند که دانشجویان هم در محل برگزاری آزمون حاضر شوند. به جرات میتوانم بگویم اگر این مسؤولان چنین امری را انجام دهند بنده به شخصه اولین فردی هستم که به دانشجویان اعلام میکنم که باید و حتما در حوزههای امتحانی خود حضور یابند و آزمون بدهند.
ولی متاسفانه تا به امروز شاهدیم تمام این مسؤولان جلسات خود را به صورت ویدئو کنفرانسی برگزار میکنند تا در معرض آسیبهای این ویروس قرار نگیرند و حتی در مصوبه دوم خود مصاحبه را آنلاین کردند برای سلامت استادان اما آیا دانشجویان و کارکنان دانشگاه انسان نیستند؟ در صورتی که دانشجویان و جوانان آیندهساز کشور ما و این پایههای اصلی گام دوم انقلاب اسلامی متاسفانه در معرض شدیدترین خطرات در ترددها و سفرهای استانی و شهرستانی قرار گرفتهاند.
براساس ماده 209 قانون مجازات اسلامی و تعیین تکلیف جرم در برابر مسئولیت، تصمیمات این افراد و در برگزاری آزمون حضوری جرم اش قتل عمد است. متاسفانه شاهد عدم پاسخگویی سازمان مرکزی دانشگاه آزاد هستیم و ما فقط با یک نمونه آماری 2 هزار نفره متوجه شدیم که 68 درصد داوطلبان جزو مشاغل سخت هستند، 1227 نفر از عزیزانشان را از دست دادهاند 245 نفر نیز تا به این لحظه مبتلا به این ویروس منحوس شدهاند که متاسفانه 12 نفر از دانشجویان دوره دکتری در همین ایام کرونا و بعد از آزمون حضوری زبان دکتری فوت شدهاند.
بنده به شخصه مطیع کامل قانون هستم و اتفاقا مشوق دانشجویان برای تمکین در برابر قانون، اما در بحران کرونا یقینا میتوان قانون را تغییر داد نه اینکه مسؤولان خودشان را اسیر قانون بدانند. تمام قوانین کشور برای حفظ جان مردم و انسانها دستخوش تغییرات جدی شدند و همگان شاهد هستیم. از مساجد و کعبه و کربلا گرفته تا المپیک و آزمونهای پایان ترم دکتری. بنده اعتقاد دارم قانونی که دست نوشته خود انسان است در چنین شرایط حاد و بحرانی قطعا باید تغییر کند.
نظام قوانین کشور را ما انسانها وضع کردهایم؛ بنابراین حالا چطور در برابر آن تسلیم هستیم؟ و چطور میتوانیم پر پر شدن این جمعیت عظیم را ببینیم و بیاعتنا از کنارش عبور کنیم؟ مگر سود مالی و درآمد و اقتصاد چه ارزشی دارد؟ ارزش مادیات در برابر جان انسان آیا بالاتر است؟ هر قانونی به مرور زمان دچار تغییرات و ترمیم در مفاد آن میشود و برای رفاه حال شهروندان و مردم تصحیح و تکمیل میشود.
ضرورت بازنگری برگزاری آزمون جامع دکتری آن هم به صورت حضوری و در این ایام کرونایی بیش از یک دغدغه دانشجویی بوده و هست و این نیاز به تغییر قوانین در سطح کل آموزش عالی کشور و راس آن وزارت عتف و حتی شورا عالی انقلاب فرهنگی احساس میشود.
در ایام کرونایی که روزانه 230-215 نفر از هموطنان عزیزمان فوت میکنند و ما این مسائل را نادیده میگیریم و مسؤولان تمایلی ندارند که چنین مسائلی را بشوند و به قدری سرشان گرم حسابها و رقمهای نجومی تسویه شهریهها و غیره است آیا این موضوع برایشان اهمیت دارد که جامعه ایران اسلامی در حال از دست دادن بخشی از جمعیت نخبه خود است؟! همه اینها در حالی است که زمان اصلی آزمون جامع در اردیبهشت ماه بسیار مناسبتر از بحران فعلی بود و اگر قصد و نیت به برگزاری حضوری بود به مراتب در اردیبهشت ماه بحران کمتری داشتیم و الان در اوج بحران هستیم.
حرف ما این است چرا مسؤولان ما نمیتوانند در شرایط سخت و بحرانی تصمیم درست و منطقی و عاقبت اندیشانه بگیرند؟ چرا فقط سعی میکنند صورت مساله را پاک کنند؟ مملکت ما به شدت به مدیران حل مسئله نیاز دارد و ناتوانی در حل مسئله بزرگترین چالش مدیران عالی کشور ما است.
بزرگترین اشتباه مسؤولان ما این است که دانشجویان کشور را به مثابه ربات میبینند نه انسان. اگر این تفکر در همه مسئولان کشور تصحیح بشود یقینا به پیشرفتهای شگرفی در حوزه منایع انسانی و انگیزش در دانشجویان و آینده سازان نظام دست خواهیم یافت. مسؤولان ما به شدت نیاز به آموزشهای علوم انسانی و مهارتهای عاطفی و انسانی دارند و متاسفانه مادیات سبب بیرنگ شدن انسانیت شده است.
آقای طهرانچی! مگر میشود هزاران نفر از دانشجویان در دوره دکتری تحصیل کنند اما مجوزی نداشته باشند که در سرنوشت، مرگ و زندگی خود تاثیرگذار باشند یا بتوانند حداقل نظراتشان را به صورت شفاف بیان و اعمال کنند؟ در صورتی که مقام معظم رهبری تاکید بسیار داشته و دارند که این پرچم آرمانخواهی باید به دست دانشجویان برافراشته نگه داشته شود و اگر به زمین بیفتد یقینا دشمن دست به کار خواهد شد. لذا ما به فرمان مقام معظم رهبری این پرچم آرمانخواهی و مطالبهگری را برافراشته نگه داشتهایم اما متاسفانه زیر بار سنگین این پرچم و در مسیر یکطرفه 90 روزه تمام به تشدید بحرانها رسیدهایم و هنوز رئیس دانشگاه آزاد صدای دانشجویان را نشنیده است.
تا به این لحظه 12 نفر از دانشجویان دوره دکتری بر اثر درگیری با ویروس کرونا جان باختهاند و آمار فوتیها بعد از 22 خرداد ماه به من اعلام شد که آزمون حضوری EPT توسط دانشگاه آزاد برگزار شد و آیا مسؤولان اصلا اعتنایی کردند به این تعداد فوتیها؟ آیا پیام تسلیتی صادر شد؟
فارس:... و کلام آخر
امامی کورنده: برای برگزاری آزمون سه پیشنهاد ارائه کردیم که از جمله آنها لغو برگزاری آزمون حضوری جامع و ارزیابی میانگین نمرات و جایگزینی نمره به جای نمره آزمون جامع که میتوانست عبور از بحران و سریعترین راه برای اخذ واحد رساله باشد. دوم ارزشیابی توسط استادان را به صورت غیرحضوی و آنلاین را پیشنهاد دادیم و درنهایت به برگزاری آنلاین و بدون تلفات انسانی تاکید کردیم و عنوان کردیم اگر در نهایت آزمون را به صورت آنلاین برگزاری نمیکنید، حداقل لغو کنید و به زمان مناسب تر و پاک از لحاظ شیوع ویروس موکول کنید که متاسفانه همچنان با اصرار در برگزاری حضوری هر لحظه به یک فاجعه انسانی نزدیکتر میشویم.
یادمان باشد نیاز واقعی جامعه ما در این ایام سخت ترسیم و طراحی" پروتکلهای انسانی" و کرامات انسانی است نه تاکید و اصرار بر رعایت "پروتکلهای بهداشتی" و تحمیل افراد به حضور در اماکن و آزمون و مراسم و غیره است.
انتهای پیام /
دانشجویان دانشگاه آزمون بحران محمد ا مامی کورنده نماینده تامالاختیار دانشجویان دانشگاه آزاد