شنبه 3 آذر 1403

عقب‌ماندگی نگران کننده رشد نفت از سایر بخش‌های اقتصاد ایران!

وب‌گاه اقتصاد نیوز مشاهده در مرجع
عقب‌ماندگی نگران کننده رشد نفت از سایر بخش‌های اقتصاد ایران!

اقتصادنیوز: با بررسی آمار رشد در بخش‌های مختلف اقتصاد ایران آشکار می‌شود که نفت تنها بخشی است که در قیاس با 12 سال گذشته نه‌تنها رشد نکرده است که کوچک‌تر هم شده است.

 

به گزارش اقتصادنیوز تولید ناخالص داخلی کشور در دوازده سال اخیر به بیشترین سطح خود در بهار امسال رسیده است. اگر تولید ناخالص داخلی کشور را به تفکیک چهار فعالیت اقتصادی عمده بررسی کنیم می‌توان مشاهده کرد سه گروه «کشاورزی»، «صنعت و معدن» و «خدمات» به بالاترین سطح تولید خود در 12 سال گذشته رسیده‌اند. در صورتیکه در بخش «نفت و گاز» این اتفاق نیافتاده است.

جاماندن رشد نفت از سایر بخش‌های اقتصاد

اکوایران در این باره نوشت: آخرین آمار بانک مرکزی از تولید ناخالص داخلی، نشان می‌دهد این شاخص در بهار سال 1402 به حدود 380 هزار میلیارد تومان (همت) به سال پایه 95 رسیده که نسبت به بهار سال 1390، نزدیک به 64 هزار میلیارد تومان بیشتر بوده است. آمارها گویای آن است که تولید در بهار سال جاری در بیشترین سطح خود در 12 سال گذشته قرار گرفته است.

اگر تولید ناخالص داخلی را به تفکیک فعالیت‌های اقتصادی بررسی کنیم متوجه رکورد تولید ناخالص داخلی تمامی بخش‌ها به جز بخش نفت و گاز در بهار 1402 نسبت به 12 سال پیش از خود می‌شویم. به عنوان مثال تولید ناخالص داخلی در بخش خدمات در بهار 1402 به 221.4 همت به سال پایه 95 رسیده که از تولید این بخش در بهارهای 12 سال گذشته بیشتر بوده است. همین اتفاق برای بخش کشاورزی و صنعت و معدن نیز رخ داده است.

طبق آمارها بخش نفت و گاز از این قاعده مستثنا بوده است. تولید ناخالص داخلی بخش نفت و گاز در سال، 1402، به عدد 38.7 هزار میلیارد تومان به سال پایه 95 رسیده اما باوجود رشد پلکانی در سال‌های اخیر، هنوز پایین‌تر از رقم سال 97 بوده است. مهم‌ترین عوامل عقب‌ماندگی رشد اقتصاد در این بخش را می‌توان تحریم‌ها و شیوع کرونا دانست.

متوسط رشد دوازده ساله اقتصاد ایران؛ 1.55 درصد

بررسی میانگین رشد اقتصادی در دوازده سال گذشته نشان می‌دهد تولید ناخالص داخلی کشور در این مدت به طور میانگین سالانه 1.55 درصد رشد کرده است.

ارزیابی رشد به تفکیک سه بخش مهم نشان می‌دهد، بهترین عملکرد تولید از بهار 1390 تا بهار امسال مربوط به بخش کشاورزی است. نکته قابل توجه آن است که تولیدات کشاورزی به قیمت‌های ثابت سال 95 به طور میانگین سالانه 3.5 درصد رشد داشته است. این درحالی است که بخش کشاورزی در این سال‌ها درگیر خشکسالی‌های پی‌درپی شده است.

در این ارزیابی هم نامناسب‌ترین وضعیت در این سال‌ها متعلق به بخش نفت و گاز بوده است. در بهار سال جاری تولید نفت و گاز کشور به طور میانگین سالانه 1.94 درصد ریزش داشته است. به این معنا که اگر تولید بخش نفت در این سال‌ها بدون تغییر می‌ماند و میانگین رشد سالانه آن صفر می‌شد کشور رشد اقتصادی بالاتری را تجربه می‌کرد.

به عقیده برخی، اینکه اقتصاد کشور در بخش کشاورزی که نسبت به بخش نفت از مزیت کمتری برخوردار بوده، رشد سالیانه بیشتری داشته است، نشان می‌دهد منابع نفتی ایران از سایر بخش‌های تولید جامانده است. این در حالی است که تولیدات کشاورزی تا بهار امسال، باوجود تمامی کمبودهای داخلی و شرایط نامساعد اقلیمی توانسته در این 12 سال میانگین رشد سالیانه بالاتری را تجربه کند.

همچنین بخوانید
عقب‌ماندگی نگران کننده رشد نفت از سایر بخش‌های اقتصاد ایران! 2
عقب‌ماندگی نگران کننده رشد نفت از سایر بخش‌های اقتصاد ایران! 3
عقب‌ماندگی نگران کننده رشد نفت از سایر بخش‌های اقتصاد ایران! 4