شنبه 14 مهر 1403

علل روند لاکپشتی اجرای حد نگاری کشاورزی در خراسان شمالی / فقط شش درصد از زمین‌های کشاورزی استان سنددار شده‌اند

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
علل روند لاکپشتی اجرای حد نگاری کشاورزی در خراسان شمالی / فقط شش درصد از زمین‌های کشاورزی استان سنددار شده‌اند

حسن ایزانلو گفت: طی هفت سال گذشته از مساحت 393 هزار هکتار زمین های کشاورزی استان فقط شش درصد از این مساحت سنددار شده‌اند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ حسن ایزانلو، سرپرست امور اراضی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در گفت و گو با عصراترک اظهار کرد: اجرای قانون حدنگاری زمین های کشاورزی در سطح استان ها از سال 94 در راستای تعیین حدود و مرزهای زمین های ملی و زمین های کشاورزی همچنین تثبیت مالکیت دولت بر زمین های ملی و تثبیت مالکیت کشاورزان بر زمین های خود در دستور کار قرار گرفت. ایزانلو همچنین جلوگیری از خُرد شدن هر چه بیشتر زمین های کشاورزی و جلوگیری از تغییر کاربری زمین های کشاورزی را از دیگر اهداف اجرای قانون حد نگاری زمین های کشاورزی برشمرد. وی خاطر نشان کرد: طرح حدنگاری زمین های کشاورزی در سطح استان ها باید تا پایان سال 1402 به پایان برسد. سرپرست امور اراضی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در ادامه با اشاره به استان خراسان شمالی، در پاسخ به این سوال که چه وسعتی از زمین های کشاورزی استان باید حدنگاری (تهیه نقشه و تعیین حدود و مرزهای زمین های کشاورزی) شوند؟ بیان کرد: بر اساس آمار معاونت تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان مساحت زمین های کشاورزی استان 452 هزار هکتار است که این معاونت به این وسعت از زمین های کشاورزی خدمات ارائه می دهد. با این وجود، وی افزود: مبتنی بر نقشه های حدنگاری اداره کل منابع طبیعی استان که حریم زمین های ملی را مشخص کرده است، این دستگاه اجرایی مساحت زمین های کشاورزی استان را در حدود 430 هزار هکتار اعلام می کند. در عین حال، ایزانلو گفت: سازمان ثبت اسناد و املاک استان نیز مبتنی بر اطلاعات و نقشه های موجود در اختیار خود از سال 1330، وسعت زمین های کشاورزی استان را در مجموع 393 هزار هکتار اعلام کرده است. وی تصریح کرد: در حال حاضر ملاک اصلی از وسعت زمین های کشاورزی استان، آمار و اطلاعات اداره کل ثبت اسناد و املاک استان (393 هزار هکتار) است که قطعا با حدنگاری زمین های کشاورزی آمار اداره کل ثبت اسناد و املاک استان از وسعت زمین های کشاورزی استان تغییر خواهد کرد.

50 درصد از رفع تداخلات زمین های ملی و غیر ملی استان، طی هفت سال گذشته

سرپرست امور اراضی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در ادامه درباره نحوه اجرای این طرح در استان نیز اظهار کرد: با توجه به اینکه قبل از انجام حدنگاری زمین های کشاورزی باید رفع تداخل پلاک ها (تعیین حریم زمین های ملی و از زمین های غیر ملی) انجام شود، بنابراین در استان از سال 94 انجام رفع تداخل پلاک ها و حد نگاری زمین های کشاورزی به طور همزمان آغاز شد. ایزانلو عنوان کرد: در استان، در زمینه انجام رفع تداخلات زمین های ملی از زمین های غیر ملی باید از یک هزار و 870 پلاک ثبتی، تعداد یک هزار و 408 پلاک ثبتی مشمول اجرای رفع تداخلات می شدند که از سال 94 تا پایان شهریور ماه سال 1401، تعداد 682 پلاک ثبتی رفع تداخل شده اند. وی افزود: 682 پلاک ثبتی رفع تداخل شده شامل یک میلیون و 206 هزار هکتار است. سرپرست امور اراضی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی خاطرنشان کرد: از یک هزار و 408 پلاک ثبتی که باید رفع تداخل می شدند تا به کنون 50 درصد از انجام رفع تداخلات اجرایی شده است. وی در ادامه درباره حجم رفع تداخلات انجام شده در سطح شهرستان های خراسان شمالی عنوان کرد: این اقدام در شهرستان جاجرم به طور کامل انجام شده و در شهرستان راز و جرگلان به جز یک پلاک، مابقی پلاک ها انجام شده است. ایزانلو افزود: این اقدام در سطح مابقی شهرستان ها نیز در حال انجام است. وی خاطرنشان کرد: بیشترین حجم از کار باقیمانده مربوط به شهرستان بجنورد است. سرپرست امور اراضی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی افزود: تعداد آبادی ها و پلاک هایی که در شهرستان بجنورد باید رفع تداخل شوند، بسیار است. وی همچنین گفت: بسیاری از پلاک ها دارای مساحت های بسیار خُردی هستند و بسیاری از آنها در حریم شهری بجنورد قرار دارند که روند رفع تداخلات را سخت و کُند کرده است.

صدور سند فقط برای 24 هزار و 600 هکتار از زمین های کشاورزی استان

سرپرست امور اراضی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در ادامه درباره روند اجرای حدنگاری زمین های کشاورزی استان نیز بیان کرد: تا به کنون بابت 355 هزار هکتار از زمین های کشاورزی استان (شامل 90 درصد از مجموع زمین های کشاورزی استان) 26 فقره قرارداد برای انجام حدنگاری این زمین ها منعقد شده است. ایزانلو گفت: تا به کنون برای 271 هزار هکتار از زمین های کشاورزی حد نگاری، انجام و نقشه ها تهیه شده اند که 70 درصد از انجام حد نگاری را شامل می شود. افزون بر این، وی خاطرنشان کرد: از مساحت 271 هزار هکتار از زمین های کشاورزی حد نگاری شده استان، تا به کنون حدنگاری 120 هزار هکتار آن در سامانه اداره کل ثبت اسناد و املاک استان جانمایی شده است که به آن معنا است جانمایی 30 درصد از زمین های کشاورزی استان در سامانه انجام شده است. سرپرست امور اراضی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی همچنین گفت: تا به کنون 45 هزار هکتار از نقشه های حدنگاری و جانمایی شده در سامانه به تثبیت رسیده که به آن است 11.5 درصد از مجموع زمین های کشاورزی استان تثبیت شده اند. علاوه بر این، وی اعلام کرد: تا به کنون برای 24 هزار و 600 هکتار از زمین های کشاورزی تثبیت شده استان در سامانه اداره کل ثبت اسناد و املاک استان، سند صادر شده است که به آن معنا است از مجموع 393 هزار هکتار زمین کشاورزی استان تا به حال حاضر برای شش درصد از این وسعت زمین های کشاورزی سند رسمی صادر شده اند. ایزانلو افزود: در حال حاضر میانگین صدور سند برای زمین های کشاورزی در کشور پنج درصد است. وی اذعان کرد: حجم شش درصد از صدور سند مالکیتی برای زمین های کشاورزی در استان طی هفت سال گذشته بسیار کم است. سرپرست امور اراضی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی افزود: تلاش و برنامه بر این است که به صدور سندهای رسمی برای زمین های کشاورزی حدنگاری شده، سرعت داده شود. کمبود نیرو در اجرای طرح حد نگاری زمین های کشاورزی استان

سرپرست امور اراضی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی درباره علل روند کند رفع تداخلات و حدنگاری زمین های کشاورزی در استان نیز عنوان کرد: مشکل عمده در زمینه رفع تداخلات، مسئله قرار نداشتن صحیح حدود مرزی پلاک های واگذار شده از اداره کل منابع طبیعی به اداره کل راه و شهرسازی است که این حدود مرزی پلاک ها باید اصلاح هندسی شوند.

ایزانلو افزود: برای اصلاح هندسی مرز این پلاک ها باید دوباره قرارداد منعقد شود.

وی درباره روند کُند حدنگاری زمین های کشاورزی استان نیز بیان کرد: موضوع قانون ارث در کشور موجب شده است که زمین های کشاورزی بسیار خرد شوند و به راحتی با قلنامه خرید و فروش شوند.

سرپرست امور اراضی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: در حال حاضر در سطح استان 30 درصد از زمین های کشاورزی مساحت کمتر از دو هزار و 500 متر مربع و 50 درصد از زمین های کشاورزی مساحت کمتر از پنج هزار متر مربع دارند که در سطح کشور نیز وضعیت اینگونه است.

وی خاطرنشان کرد: سند رسمی برای زمین های کشاورزی حد نگاری شده، برای زمین هایی صادر می شود که حد و نصاب مساحت تعریف شده را داشته باشند.

ایزانلو افزود: برای زمین هایی که بسیار خرد باشند فقط سند مشایی صادر خواهد شد.

وی در ادامه همکاری نکردن برخی از کشاورزان در زمینه ارائه توصیفی قطعات زمین های کشاورزی خود همچنین وجود مشکلات فنی از جمله قطعی اینترنت را از دیگر علل طولانی شدن اجرای طرح حدنگاری زمین های کشاورزی در استان برشمرد.

سرپرست امور اراضی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: در استان به منظور سرعت بخشیدن به فرآیند اجرای این طرح، میان سازمان نظام مهندسی کشاورزی و اتاق اصناف کشاورزی تفاهم نامه ای منعقد شد تا به سراغ کشاورزان بروند و اسناد آنان برای تشکیل پرونده و صدور سند برای زمین های کشاورزی آنان را تحویل بگیرند.

وی همچنین از کمبود نیروهای متخصص برای انجام رفع تداخلات و حدنگاری زمین های کشاورزی در استان گلایه کرد و گفت: در حال حاضر فقط پنج نیروی شرکتی در این زمینه ها فعالیت می کنند که پیگیر هستیم در زمینه دعوت از نیروهای متخصص برای همکاری در این زمینه موافقت اخذ کنیم.

ایزانلو در خاتمه کمبود اعتبارات و اختصاص نیافتن به موقع همان اعتبارات کم را نیز از دیگر علل کند شدن فرآیند اجرای طرح نگاری زمین های کشاورزی در استان برشمرد و گفت: در سال جاری با سفر رییس جمهور به خراسان شمالی خوشبختانه با اختصاص 30 میلیارد تومان برای سرعت بخشی به انجام رفع تداخلات و اجرای طرح حدمگاری زمین های کشاورزی در استان موافقت و مصوب شد.

ایزانلو خاطرنشان کرد: تمام تلاش بر این است که بتوان طرح حد نگاری زمین های کشاورزی استان را تا پایان سال 1402 به پایان رساند.

به گزارش عصراترک، استان خراسان شمالی رتبه چهارم را در اجرای طرح حدنگاری زمین های کشاورزی کشور کسب کرده است.

انتها پیام /