شنبه 6 بهمن 1403

عیار پایین طلای سفید در گلستان / ریشه مشکلات معلوم اما راه‌حل مدیران نامعلوم

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
عیار پایین طلای سفید در گلستان / ریشه مشکلات معلوم اما راه‌حل مدیران نامعلوم

با اجرای مشوق‌های حمایتی قرار بود عیار طلای سفید گلستان بالا برود این وعده گرچه تاحد کمی رنگ تحقق به خود گرفته اما همچنان با جایگاه واقعی خود فاصله دارد، در این میان ریشه مشکلات کاملا معلوم اما راه‌حل مدیران نامعلوم است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از گلستان ما، حمایت از طلای سفید در استان گلستان علاوه بر اینکه مزایای بسیاری در تقویت اقتصاد استان و بهبود وضعیت آب و خاک دارد و می‌تواند مشکل اشتغالزایی را برطرف کند تا اقتصاد گلستان متحول شود اما گسترش این محصول هنوز در شرایط قابل قبولی قرار ندارد.

پاک‌سرشت: تنها 550 میلیون تومان سود در تبدیل پنبه به الیاف در گلستان

رئیس هیئت مدیره صندوق پنبه ایران با اشاره به اینکه گلستان زمانی بزرگترین مرکز مرغوبترین نوع پنبه کشور بود، گفت: اقتصاد این استان بر پایه پنبه‌کاری می‌چرخید، در حال حاضر در استان گلستان میزان تولید پنبه به طور متوسط دو تن در هکتار است، ولی در گذشته در هیمن استان 2.5 تن در هکتار عملکرد داشتیم.

اسدالله پاک‌سرشت افزود: وقتی پنبه وارد صنایع نساجی و پوشاک می‌شد تعداد 2 هزار و 200 پیراهن از این الیاف به دست می‌آمد، اکنون در هر مغازه قیمت یک پیراهن را بپرسید کمتر از 250 هزار تومان نیست.

وی ادامه داد: اگر تعداد 2 هزار و 200 پیراهن را ضربدر 250 هزار تومان کنیم چیزی حدود 550 میلیون تومان فقط در بخش تبدیل الیاف به پیراهن عاید استان می‌شد، در حالیکه تخم پنبه آن نیز وارد صنایع روغن کشی می‌شود، کنجاله آن تبدیل به گوشت، روغن آن وارد چرخه تغذیه؛ ساقه و پوست غوزه پنبه تبدیل به چوب و کاغذ می‌شود.

پاک‌سرشت گفت: در مجموع وقتی این امتیازات را محاسبه کنیم می‌بینیم که کشت پنبه چقدر در سودآوری و اقتصاد استان نقش به سزایی داشته است.

هزارجریبی: ضرورت ایده‌های رقابتی در محصولات کشاورزی

مجری طرح پنبه وزارت جهاد کشاورزی در خصوص توسعه کشت پنبه در استان گلستان بر ضرورت برنامه‌های توسعه‌ای در کشت این محصول تاکید کرد و گفت: اولین مسئله این است که کشت پنبه در رقابت اقتصادی با سایر محصولات قرار بگیرد.

ابراهیم هزارجریبی با تاکید بر اینکه باید مزیت قابل رقابت پنبه نسبت به سایر محصولات به وجود آورد، افزود: 150 هزار هکتار در گذشته در گلستان پنبه‌کاری داشتیم که این عدد به زیر 10 هزار هکتار رسیده بود و تقریباً می‌شود گفت که پنبه‌کاری در گلستان تعطیل شد اتفاقات مثبتی به‌مرور رخ داد که در حوزه بازار و تجارت قیمت‌ها بهبود پیدا کرد.

وی استفاده از بذور اصلاح شده و توجه به مسائل فنی را در تقویت عملکرد پنبه موثر خواند و گفت: این اتفاق باعث شده که میانگین تولید کشوری از دو تن فراتر برود و مقداری رشد صعودی در تولید پنبه در استان ایجاد شد.

مجری طرح پنبه وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به افزایش سطح زیرکشت پنبه در استان بیان کرد: سطح زیرکشت پنبه در گلستان که زمانی زیر ده‌هزار هکتار رسیده بود این عدد اکنون به 20 هزار هکتار رسیده است و مسیر صعودی دارد.

به گفته هزارجریبی؛ نسبت به سال‌های گذشته روند گسترش کشت پنبه در گلستان افزایش یافته است، ما برای سرعت این روند رشدی باید برنامه‌های حمایتی را در نظر بگیریم.

وی با اشاره به اینکه قیمت پنبه توسط بازار صورت می‌گیرد، گفت: عرضه و تقاضا تحت تاثیر بازارهای جهانی است و هم تحت تاثیر بازارهای داخلی که سالانه رشد خوبی داشتیم امسال کشاورزان انتظار رشد بیشتری از سال گذشته دارند.

مجری طرح پنبه وزارت جهاد کشاورزی با تصریح این نکته که دولت باید بسته‌های حمایتی پنبه را در برنامه خودش قرار دهد، ابراز کرد: در حوزه ستاد اقتصاد مقاومتی پنبه جزو چهار محصول اساسی مورد حمایت دولت بود، که این خودش نقطه عطفی است و ما توانستیم پنبه را مجدداً روی میز دولت برای حمایت قرار دهیم.

هزارجریبی بیان کرد: در مرحله جدید هم قرار است الگوی کشت برای سال زراعی جدید اعلام شود وزارت جهاد کشاورزی هشت محصول را در بسته‌های حمایتی در اولویت قرار داده است که باز هم پنبه در این اولویت‌ها قرار دارد.

وی گفت: ما در حال رایزنی هستیم که بسته‌های حمایتی را برای توسعه کشت پنبه افزایش دهیم مانند یارانه کشت، یارانه تولید، یارانه بذر پنبه، توسعه مکانیزاسیون که هزینه‌های برداشت را کاهش دهیم این‌ها در دستور کار است تا بتوانیم با آغاز کشت پنبه که در بهار آینده صورت می‌گیرد بتوانیم باعث تشویق کشاورزان به کشت بیشتر پنبه در استان شویم.

مجری طرح پنبه وزارت جهاد کشاورزی با تاکید بر اینکه ایده‌های ایجاد رقابت در محصولات کشاورزی خوب است، بیان کرد: قبلاً تعاونی‌های پنبه‌کاران تشکیل شده بود که شدت و ضعفی در برخی استان‌ها داشت، در داراب تعاونی پنبه‌کاران را داریم که خودشان کارخانه پنبه پاک‌کنی دارند، پنبه را کشت می‌کنند تحویل کارخانه می‌دهند و سود کارخانجات برای خودشان است و قرار است یک کارخانه‌ی دیگری برای تعاونی پنبه‌کاران در داراب ایجاد شود و زنجیره تولید را گسترش دهند.

هزارجریبی ادامه داد: در کرمان هم تعاونی تولیدی برای کشاورزان وجود دارد، خودشان پنبه‌کاری می‌کنند کارخانه پنبه‌پاک‌کنی دارند و امسال تعاونی کود و سم را در اختیار کشاورزان قرار داده‌اند، این الگو و ایده را می‌توان در استان شکل داد.

موسی‌خانی: برتری خوشه‌های شالی بر غوزه‌های پنبه

رئیس اداره پنبه و دانه‌های روغنی سازمان جهاد کشاورزی گلستان گفت: کشاورز اگر بتواند سهام‌دار شود خوب است استان ما از دیرباز 42 کارخانه پنبه‌پاک‌کنی فعال داشت که الان تعداد کارخانه‌های فعال به 9 مورد رسیده است.

علی موسی‌خانی افزود: در واقع برای تقویت کشت پنبه سرمایه‌گذاری از قبل انجام شده و همین تعداد کارخانه‌ای که داریم با تمام ظرفیتشان کار نمی‌کند.

وی با تاکید بر اینکه زنجیره ارزش تولید پنبه باید تقویت شود، ابراز کرد: پنبه وضعیتش به‌گونه‌ای است که تا به دست کارخانه برسد دو عامل واسط وجود دارد ما برای این‌که عوامل واسط را کم کنیم می‌توانیم تعاونی‌ها یا شرکت‌هایی که کشاورزان در حوزه پنبه ایجاد کرده‌اند در تجارت از وجود تعاونی‌ها استفاده کنیم و آن‌ها با کارخانه قرارداد ببندند.

رئیس اداره پنبه و دانه‌های روغنی سازمان جهاد کشاورزی گلستان ادامه داد: با کشت قراردادی هم می‌توان تعاونی‌ها را فعال کرد تا سودی عاید کشاورزان شود.

موسی‌خانی در خصوص پنبه و موضوع آب در کشت این محصول بیان کرد: پنبه‌کاری زراعتی است که بسیار به تنش‌های خشکی مقاوم است و در شرایط کم‌آبی محصولی را برای کشاورز تولید می‌کند.

وی گفت: در حوزه سد وشمگیر و مناطق شمالی استان و بخش‌هایی از گنبد عملاً کشاورز آب دارد که پنبه بکارد اما برای مراحل بعدی آب ندارد، سال‌های قبل با حداقل آب کشاورز تولید داشت و با این آب کم می‌بینیم مزارعی است که عملکرد حداقلی دارد اما محصولات پرآب طلبی داریم که اگر یک هفته چاه کشاورز خراب شود برای کشت شالی آن محصول خسارت صددرصدی می‌بیند.

رئیس اداره پنبه و دانه‌های روغنی سازمان جهاد کشاورزی گلستان افزود: زراعت پنبه در شرایط کم‌آبی جواب می‌دهد و علاوه بر این اشتغال‌زایی و درآمدزایی خوبی دارد.

موسی‌خانی گفت: مزیت اقتصادی بین شالی و پنبه باعث شده کشاورزان به سمت کشت شالی کشیده شوند باید سازگاری محصول بازرگانی محصول مشخص شود و قیمت کاذب محصولات دیگر فروکش کند.

آقچلی: خرید تضمینی ترغیب‌کننده کشاورز در انتخاب محصول است

عبدالعزیز آقچلی یکی از پنبه‌کاران آزادشهری در خصوص مشکلات توسعه کشت پنبه گفت: اولین چیزی که کشاورز را ترغیب به کشاورزی برای انتخاب محصول می‌کند خرید تضیمنی است، تا کشاورز بتواند تصمیم‌گیری کند.

وی افزود: بر اساس هزینه‌هایی که برای کشت محصول پنبه انجام دادیم تصورمان این بود که هر کیلو پنبه 35 هزار تومان از کشاورز خریداری شود همانطوری که خرید تضمینی گندم با افزایش قیمت همراه بود؛ زمزمه‌ها نشان می‌دهد که پنبه کیلویی بین 28 الی 30 هزار تومان باشد.

این پنبه‌کار گلستانی؛ کشت مکانیزه را برای مدیریت زراعی پنبه موثر دانست و تصریح کرد: کشت مکانیزه باعث می شود عملیات داشت به خوبی صورت بگیرد مبارزه با آفات و علفهای هرز به راحتی کنترل شود از طرفی نیاز است دستگاه های کارنده در شهرستان وجود داشته باشد، بنده تنها کشاورزی هستم که در شهرستان پنبه را بصورت مکانیزه کشت کردم.

آقچلی ادامه داد: مصرف بذر با پنبه کارهای قدیمی بسیار بالاست، بنده امسال با 10 کیلو در هکتار کشت پنبه را انجام دادم اما کشت سنتی پنبه در هکتار چیزی حدود 60 کیلو بذر در هکتار به دلیل نداشتن دستگاه کارنده مصرف بذر نیاز دارد.

وی با اشاره به اینکه یکی از آیتم های بسیار مهم در محصول پنبه، مبارزه با آفات است، گفت: دستگاه های بوم بلند با تراکتور شاسی‌بلند اگر در کشت پنبه مورد استفاده قرار بگیرد عمده مشکلات این حوزه برطرف خواهد شد در حال حاضر تراکتورهای داخلی طوری طراحی می شوند که ارتفاع آن بلندتر شود تا بهره وری کامل در سمپاشی را داشته باشیم و راندمان کار افزایش پیدا کند.

این پنبه‌کار گلستانی افزود: امسال شرایط فوق العاده برای آفت فراهم بود اگر سیستم سمپاشی مجهز نباشد مقابله با آفات سخت خواهد بود خیلی از کشاورزان محصول اولیه پنبه خود را به دلیل عدم سمپاشی مناسب از دست دادند.

آقچلی گفت: برداشت مکانیزه پنبه در پایین آمدن هزینه های کارگری موثر است اگر شرایط کاشت، داشت و برداشت به صورت مکانیزه برای کشاورز فراهم شود قطعا میزان بهره وری افزایش خواهد داشت.

انتهای پیام /

عیار پایین طلای سفید در گلستان / ریشه مشکلات معلوم اما راه‌حل مدیران نامعلوم 2
عیار پایین طلای سفید در گلستان / ریشه مشکلات معلوم اما راه‌حل مدیران نامعلوم 3
عیار پایین طلای سفید در گلستان / ریشه مشکلات معلوم اما راه‌حل مدیران نامعلوم 4