دوشنبه 1 بهمن 1403

غبار بی توجهی مسئولان بر صنعت قالی بافی کردستان / قطع بیمه؛ گره کور زندگی فرش بافان

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
غبار بی توجهی مسئولان بر صنعت قالی بافی کردستان / قطع بیمه؛ گره کور زندگی فرش بافان

از 60 هزار بافنده کردستانی در حال حاضر فقط 15 هزار نفر از بیمه و مزایای قالیبافی استفاده می کنند و بقیه چشم به تحقق وعده مسوولان دوخته اند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از کردتودی، کردستان سرزمین زنان خستگی ناپذیر که ستون محکم خانه های کاه گلی هستند که پشت دار قالی می نشینند و رج به رج، سپیده صبح را به امتداد شب گره می زنند و با انگشتان خود روح و جان تازه ای به دار قالی می بخشند تا منبع درآمد خانواده باشند.

بانوان سخت کوش کردستانی لحظه ها را به هم گره می زنند، کم سویی چشم و درد دست و پا را به جان می خرند تا قالی روی دارخاک بخورد، بی شک هر چقدر از اعجاز دستان این هنرمندان بوگیم باز کم گفته ام، زنان و دخترانی که در کنار کار خانه، برای تامین بخشی از مایحتاج زندگی خویش، گره می زنند تا چرخ زندگی بچرخد.

صنعت قالی بافی در استان کردستان به ویژه شهرستان بیجار به هزاره های قبل از میلاد بر می گردد و فرش بافی با طرح های ماهی درهم، گل فرنگ، سمن بر، مستوفی، شاه عباس، دار گل، و خاتم شیرازی با رنگ های سیر و زنده نماد بارز این هنر است که برخی آثار بر جای مانده هنوز هم زیبایی خاص خودش را دارد.

فرش دستبافت کردی جزء با ارزش ترین صنایع دستی استان کردستان محسوب می شود، اما متاسفانه کارگاه های قالبی بافی و فرش دستبافت مانند گذشته رونق ندارد و کسادی بازار شامل فرش کردستان هم شده است.

قالی بیجار یکی از اصیل ترین فرش های ایرانی است و زیبایی و دوام آن شهرت جهانی دارد. وجود تعداد زیادی از قالی های قدیمی بافت بیجار که هم اینک در موزه های بزرگ فرش در داخل و خارج کشور نگهداری می گردند گواهی بر این مدعا است.

این روزها صدای دفه قالی بافان کردستانی یکی در میان نواخته می شود و مشکلات عدم بیمه و قطع آن، زندگی را بر آنان خسته کرده است.

سهمیه بیمه تمام شد

نرگس کلهری بانوی فرشباف کردستانی در گفتگو با خبرنگار کردتودی مشکل عمده صنعت فرش بافی را نبود بیمه نام برد و اظهار داشت: عدم حمایت مسوولان در این راستا موجب دلسردی فعالان قالی بافی شده و گرایش جوانان را به این رشته کم کرده است.

وی با بیان اینکه فرشبافی صنعتی است که در کنار کار هنر می تواند اقتصاد خانواده را رونق دهد و به مدیریت امور خانواده کمک کند، افزود: مشکل اصلی صنعت فرش بافی در استان کردستان فقدان پوشش بیمه ای است و هر وقت برای بیمه به ادارات مربوطه می رویم می گویند سهمیه بیمه تمام شده است.

بانوی فرشباف ادامه داد: توجه به مشاغل خانگی موجب کسب رزق حلال و اشتغالزایی می شود و مسوولان در این راستا باید تلاش بیشتری کنند و از لاک شعار دادن بیرون بیاییند و به وعده های خود عمل کنند.

کلهری عنوان کرد: امروز قالی کردستان بیشترین شهرت خود را مدیون بافندگان سنندجی و بیجاری که دارای سابقه طولانی تری در قالی بافی و گلیم بافی هستند می باشد، اما متاسفانه مسوولان به فرشبافان که مهره اصلی پیشرفت صنعت فرش بافی است هیچ توجهی ندارند و فرش یافان از چتر پوشش بیمه تامین اجتماعی محروم هستند.

بعلت نداشتن کارگاه و پشتوانه مالی جوابگوی سفارشات داخلی و خارجی نیستم

زهرا گشکی یکی از بانوان فرش باف بیجاری است که با بافت گلیمچه های زیبا منبع درآمد یک خانواده 4 نفره است. وی در گفتگو با خبرنگار کردتودی اظهار داشت: در سه رشته ریاضی، کامپیوتر و فرش بافی دیپلم دارم و در حال حاضر در منزل خودم بعنوان کارگاه کوچک مشغول گلیم بافی هستم و دارای دو فرزند هستم و از این طریق زندگیمان را اداره میکنم.

این بانوی فرش باف بیجاری ادامه داد: از سن 16 سالگی به فرش بافی علاقه پیدا کردم و آن موقع برای سرگرمی و علاقه ای که داشتم گلیم و فرش می بافتم، اما از ده سال پیش زمانی که بیماری همسرم شدت گرفت و نتوانست کار کند، این سرگرمی تبدیل به فرصتی برای رفع نیازهای اقتصادی شد.

وی ادامه داد: قالی و گلیم بافی در بیجاری پیشینه ای دراز دارد و متعلق به هزاره های قبل از میلاد است و با طرح های «ماهی درهم، سمن بر، مستوفی، شاه عباسی، دار گل، شکارگاه، گل فرنگ و خاتم شیرازی با رنگهای سیر و زنده تولید شده است که برخی از این آثار به جای مانده هنوز هم زیبایی خاصی دارند.

این بانوی هنرمند بیجاری با تاکید بر اینکه در حال حاضر بعلت استقبال مردم سفارش های خیلی زیادی دارم تصریح کرد: متاسفانه بعلت نداشتن توان مالی قادر به راه انداری یک کارگاه کوچک نیستم چون سفارشات زیاد هست و به تنهایی نمیتوانم از پس آن برآیم.

صانعی یکی از بانوان فرش باف سنندجی در گفتگو با خبرنگار ما اظهار داشت: 20 سال است که مشغول بافت فرش دستبافت هستم و همراه یکی از دوستانم اقدام به راه اندازی یک کارگاه قالیبافی در سال 93 نمودم که با مشکلات زیادی رو به رو هستم و خودم بعد از 20 سال از داشتن بیمه فرش بافی محروم هستم چه برسد به میروهایم بیمه داشته باشند.

کردستان رتبه 7 کشوری تولید فرش را دارد

بهرام احترامی مدیر عامل شرکت سهامی فرش استان کردستان اظهار داشت: در حال حاضر 138 کارگاه قالی بافی در استان کردستان فعالیت دارند و حدود 80 هزار بافنده به طور میانگین سالانه 160 هزار متر فرش تولید می کنند.

وی با بیان اینکه کردستان در تولید فرش رتبه 7 کشوری را دارد، گفت: در حال حاضر 14 هزار و 500 بافنده در استان تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی هستند و 100 فروشگاه فروش فرش در کردستان فعال است و بیمه به علت کمبودمالی نمی‌تواند تمام قالیبافان را تحت پوشش قرار بدهد.

 تیمچه حاج شهباز بیجار سرای فرش می شود

نماینده مردم بیجار در مجلس شورای اسلامی همراه مدیر کل میراث فرهنگی و گردشگری کردستان از تیمچه حاج شهباز بیجار بازدید کردند.

زندیان در این بازدید با اشاره به صنایع دستی بیجار اظهار داشت: فرش بیجار از لحاظ کیفیت و اعتبار از شهرت جهانی خاصی برخوردار بوده و وظیفه مسئولان این است هم طراز با قدمت و جایگاه آن در حفظ هویت صنعت فرش تلاش نمایند.

وی ایجاد مکانی که بتواند هویت شهرستان بیجار را به همگان نشان دهد را یک اولویت دانست و گفت: قطعا راه اندازی این سرا و نمایشگاه دائمی می تواند زمینه ساز این اصل مهم باشد.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با توجه به اینکه بیجار حلقه اتصال به مرکز کشور می باشد، راه اندازی سرای فرش را در رونق اقتصادی و گردشگری این دیار مهم ارزیابی نمود.

زندیان نماینده بیجار در پایان خاطر نشان کرد: همچون همیشه به همراهی و کمک تولیدکنندگان و فروشندگان فرش نیازمند هستیم و از همه افرادی که در صنعت فرش فعالیت دارند دعوت می گردد تا با همکاری مسئولان، ضمن حل مشکلات موجود، زمینه راه اندازی سرای فرش را هر چه سریعتر فراهم نماییم.

و اما.....

از مسوولان و دست اندرکاران صنایع فرش بافی استان کردستان انتظار می رود با حمایت از تولید کنندگان فرش دست بافت هر بیشتر صنایع دستی این خطه را به مردم کشور و جهان معرفی کنند چرا که صنعت فرش بافی نقش مهمی در اشتغالزایی در این استان محروم دارد.

انتهای پیام /

غبار بی توجهی مسئولان بر صنعت قالی بافی کردستان / قطع بیمه؛ گره کور زندگی فرش بافان 2
غبار بی توجهی مسئولان بر صنعت قالی بافی کردستان / قطع بیمه؛ گره کور زندگی فرش بافان 3
غبار بی توجهی مسئولان بر صنعت قالی بافی کردستان / قطع بیمه؛ گره کور زندگی فرش بافان 4
غبار بی توجهی مسئولان بر صنعت قالی بافی کردستان / قطع بیمه؛ گره کور زندگی فرش بافان 5
غبار بی توجهی مسئولان بر صنعت قالی بافی کردستان / قطع بیمه؛ گره کور زندگی فرش بافان 6