یک‌شنبه 30 دی 1403

غضنفری: توسعه مکران به وحدت رویه نیاز دارد / بنادر کشورهای اقیانوس هند به‌سرعت درحال پیشرفت هستند

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
غضنفری: توسعه مکران به وحدت رویه نیاز دارد / بنادر کشورهای اقیانوس هند به‌سرعت درحال پیشرفت هستند

به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران توانا پیش نشست ششم همایش ملی توسعه سواحل مکران با محوریت حکمرانی و تأکید بر دیپلماسی و اقتصاد دریا محور برگزار شد.

این نشست با حضور رئیس صندوق توسعه ملی و معاونانش، رئیس اندیشکده دانشگاه امام صادق (ع) و چند نفر از معاونان نیروی دریایی در محل صندوق توسعه ملی برگزار شد.

بنادر کشورهای اقیانوس هند به سرعت در حال پیشرفت هستند

مهدی غضنفری رئیس صندق توسعه ملی در این نشست گفت: صندوق توسعه ملی پشتیبان پیشرفت مکران بوده و تاکنون یک و یک دهم میلیارد دلار در این سواحل به صورت زیر ساختی، پروژه‌ای یا صنعتی سرمایه‌گذاری کرده است و اگر دولت بخواهد صندوق توسعه مکران را شکل دهد ما از عضو بودن در آن استقبال می‌کنیم، صندوق از گذشته تاکنون در حوزه مکران فعال بوده است، در مکران باید پروژهایی که ارزش افزوده بالاتر داشته باشند اولویت گیرند.

وی درباره بنادر کشورهای همسایه گفت: بنادر فجیره و گواتر در کشورهای همسایه درحال توسعه هستند، فضای همسایگی با احترام است ولی رقابت وجود دارد و منافع ملی هر کشور در اولویت قرار دارد و کسی به خاطر همسایگان از منافع کشور خود کوتاه نمی‌آید.

حکمرانی امر پیچیده‌ای است

رئیس صندوق توسعه ملی گفت: ما در تله‌های حکم رانی گیر کرده‌ایم که این باعث می‌شود نتوانیم مثل رقبا عمل کنیم و دچار کم‌کاری شویم و فرصت‌های تجاری را از خود بگیریم، یکی از تله‌ها این است که اسیر این هستیم که فکر می‌کنیم همه چیز را بلدیم و فرصت استفاده از تجربیات و مشاوره افراد و کشورهایی را که در این زمینه موفق بوده‌اند از دست می‌دهیم، باید بتوانیم از تجربیات، تکنولوژی‌ها و مشاوره‌های آنها استفاده کنیم، استعمار و خباثتی که نسبت به جمهوری اسلامی دارند بر کسی پوشیده نیست اما همه افراد خارجی قصد استعمار ما را ندارند.

وی ادامه داد: ما نباید نگاه یک بعدی داشته باشیم بلکه یک نگاه چند بعدی در همه زمینه‌ها لازم است، حکمرانی و توسعه امر پیچیده‌ای است و نیاز است که ما با استفاده از مشاوره‌ها بتوانیم مشکلات خود را حل کنیم، تله بعدی این است که ما توهم بی‌کرانگی منابع را داشته باشیم در صورتیکه علم اقتصاد از محدود بودن منابع می‌گوید، باید متوجه باشیم که صندوق توسعه هم منابع محدودی دارد و نمی‌شود به طور مداوم از صندوق برداشت مالی داشته باشیم چون شاید زمانی ورودی‌های ما از خروجی‌ها کمتر باشد.

مدیران ما غرق در کارهای جاری هستند

غضنفری گفت: تله بعدی استقرا و استغنا است، استقرا به این معنی که مدیران ما اینقدر غرق در کارهای جاری هستند که فرصت اندیشیدن به این مسائل را ندارند و بسیاری از این مسائل روی میز مدیران باقی می‌مانند، استغنا هم به این معنی است که بی نیاز از هر دانشی خود را بدانید و سعی در بالا بردن آگاهی خود نکنید، تله بعدی این است که انبوه منابع خدادادی را ثروت بدانیم در صورتی که اینها سرمایه هستند و باید بتوانیم آنها را تبدیل به ثروت کنیم.

وی ادامه داد: نباید از سرمایه‌گذار خارجی بترسیم و از ورود آن جلوگیری کنیم، ما باید زیرساخت‌ها را درست کنیم، مدل کارگران و مدیران پروازی نمی تواند منطقه را درست کند، باید فهم دقیق و چند بعدی از دنیای اقتصاد داشته باشیم و در تله های حکمرانی گرفتار نشویم، آثار بسیاری از تصمیمات در آینده دیده می‌شود، توسعه مکران یک وحدت رویه، مدیریت و هماهنگی می‌خواهد، باید به سمت حکمرانی متعالی برویم.

ایجاد فرهنگ دریایی

در ادامه ناخدا جواد داداش‌زاده رئیس مرکز مطالعات و تحقیقات نیروی دریایی ارتش گفت: ابعاد مختلف توسعه به واسطه زیر ساخت فرهنگی شکل می‌گیرد و در بستر توسعه دریایی باید فرهنگ دریایی داشته باشیم، در توسعه دریایی عوامل ثابت و متغییر وجود دارد، عوامل ثابت مثل موقعیت ژئو پلتیک و اقلیم سواحل، دسترسی به سواحل آزاد است که ایران به واسطه موقعیت ژئو پلتیک و سواحل طولانی برتری در این زمینه دارد.

وی ادامه داد: عوامل متغیر مثل جمعیت، ویژگی‌های جمعیتی و باور مسئولین است که ما در در دو مؤلفه آخر ضعف داریم، ما باید به این نتیجه برسیم که چه مدل توسعه‌ای را در سواحل مکران می‌خواهیم دنبال کنیم، در کشورهای حاشیه اقیانوس هند شاهد تحرکات شدیدی هستیم، مثلاً پاکستان در گواتر و همکاری با چینی‌ها به دنبال سرمایه‌گذاری زود بازده است، امارات که بندر فجیره را می‌خواهد به هاب گازی منطقه تبدیل کند، این کشورها تا پس کرانه خود نیز مشغول توسعه هستند.

داداش‌زاده گفت: نباید نگاه امنیتی به توسعه مکران نباید داشته باشیم و از ظرفیت مردم پایه باید استفاده کنیم و باید به توسعه صنایع پایین دستی و فرهنگ دریایی اقدام کنیم و بتوانیم در این سواحل جمعیت مستقر کنیم.

غیبت در حوزه تجارت دریایی

علیرضا حامدی مشاور فرماندهی نیروی دریایی ارتش گفت: ما در حوزه تجارت جهانی غایب هستیم و کشورهای همسایه ما گوی رقابت از ما را می‌ربایند و اگر تا دو سال آینده به این صحنه باز نگردیم برای همیشه از صحنه حذف خواهیم شد، در حوزه سرمایه‌گذاری خارجی ما با ابهام مواجه هستیم و در سرمایه‌گذاری داخلی بروکراسی‌ها جلوی سرمایه‌گذاری را گرفته، ما باید تکلیف بسیاری از طرح‌های توسعه‌ای در منطقه را مشخص کنیم.

در ادامه مهدی صادقی رئیس اندیشکده دیپلماسی اقتصادی دانشگاه امام صادق (ع) گفت: سواحل مکران فرصت قابل توجه و پتانسیل خوبی برای توسعه دارد، نیروی دریایی ارتش تلاش خوبی در جهت توسعه این سواحل داشته است، صندوق توسعه ملی محور سرمایه‌گذاری‌ها از قدیم بوده است و در صورت سرمایه‌گذاری صندوق بخش خصوصی هم ترغیب به سرمایه‌گذاری می‌شوند.

وی گفت: استقرار صنایع بزرگ مثل فولاد و پالایشگاه‌ها که بخش خصوصی کمتر ورود می‌کند می‌تواند با کمک صندوق باشد، مثلاً استقرار پتروشیمی به 15 تا 20 همت احتیاج دارد که تنها بخش دولتی می‌تواند آن را ایجاد کند، باید نرخ بازدهی در منطقه را بالا ببریم تا مزیت قابل قبول داشته باشد و سرمایه‌گذاران ترغیب به ورود شوند، دیپلماسی اقتصادی می‌تواند مشکلات بسیاری را که در این منطقه وجود دارد حل کند.

تعادل در حوزه توسعه

محمدجواد دانش معاون سرمایه‌گذاری داخلی صندوق توسعه ملی گفت: باید در منطقه تعادل ایجاد کنیم و با توسعه فاصله را بین غنی و فقیر زیاد نکنیم که کارگران پروازی بیایند ولی مردم بومی منطقه سهمی از توسعه نداشته باشند، در مکران ضعف ارتباط زیر ساختی با کشورهای همسایه وجود دارد و همچنین تفرق مدیریتی و ضعف سرمایه اجتماعی، مثلاً ما ظرفیت 20 میلیون تن بار ترانزیت از کشور داریم که تنها از 5 میلیون تن آن استفاده می‌کنیم که هر یک میلیون تن می‌تواند برای 20 هزار نفر شغل ایجاد کند.

وی گفت: باید تضمینی برای سرمایه‌گذاران خارجی داشته باشیم، یک توسعه متعادل ایجاد کنیم تا جامعه طبقاتی نشود و شهرهایی با امکانات کامل در آنجا ایجاد کنیم.

رضا محمدی مدیر قراردادها و پیگیری مطالبات و نظارت بر مصرف صندوق توسعه ملی گفت: ما هم‌اکنون در مکران نیروگاه سیکل ترکیبی، تعدادی آب‌شیرین‌کن و واحد فولادی ایجاد کرده‌ایم، مشکل جدی که هم اکنون در آنجا است کمبود آب‌شیرین‌کن است که صندوق سعی دارد این مشکل را با توسعه آب‌شیرین‌کن‌ها حل کند، صندوق نگاه ویژه ای به ایجاد پتروشیمی‌ها و صنایع فولادی دارد.

پایان پیام /

شما می توانید این مطلب را ویرایش نمایید

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید مکران سواحل مکران مهدی غضنفری همایش توسعه ملی این خبر توسط افراد زیر ویرایش شده است