چهارشنبه 7 آذر 1403

غفلت آقای سرپرست از بازار کالاهای اساسی / آقای مدرس گرانی 50 تا 100 درصدی را نمی‌بیند؟

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
غفلت آقای سرپرست از بازار کالاهای اساسی / آقای مدرس گرانی 50 تا 100 درصدی را نمی‌بیند؟

در حالی مسئولان وزارت صمت به ویژه آقای سرپرست، این روزها سرگرم خودروفروشی و حواشی آن هستند که گرانی در بازار کالاهای اساسی بیداد می کند و انگار این بازار در سایه غفلت مسئولان این وزارتخانه به حال خود رها شده است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ در حالی این روزها بازار کالاهای اساسی و اقلام مورد نیاز مردم از جمله لبنیات، برنج، روغن، حبوبات و غیره با نوسان و افزایش بی ضابطه قیمت روبه‌رو شده، که مسئولان وزارت صمت به ویژه آقای مدرس خیابانی سرپرست وزارتخانه با غفلت از این شرایط، صرفا به دنبال ساماندهی بازار خودرو بوده و از سایر بازارها جامانده اند. در این اوضاع یکی دیگر از مباحث و اقداماتی که این وزارت‌خانه و سرپرست جدید به آن تأکید دارد، توسعه و بهبود روند صادرات است.

بر اساس این گزارش، هر چند دولت از قبل عید با برنامه‌ریزی‌های انجام شده و بازرسی‌های مشترک، به دنبال کنترل و تنظیم بازار بود، و این روند را تا پایان ماه مبارک رمضان ادامه داد، ولی به نظر می‌رسد، پس از ماه مبارک رمضان کنترل بازار از دست دولت و وزارت صمت خارج شده و شاهد افزایش قیمت های غیر قانونی هستیم.

البته این گرانی‌ها در حالی دخ داده که هیج اتفاق خاص و یا مناسبتی مبنی بر افزایش تقاضا وجود ندارد، حتی دیگر تقاضای بیش از حد مردم برای خرید کالاهای اساسی که در یک ماه ابتدایی شیوع ویروس کرونا بازار را دچار مشکل کرده بود نیز وجود ندارد، بنابراین مشخص نیست دلیل نابسامانی که رخ داده چیست؟

افزایش قیمت برخی کالاها توسط تولید کنندگان / تعزیرات: گرانفروشی در لبنیات

رئیس اتحادیه سوپر مارکت‌ها به عنوان اتحادیه‌ای که با بیشتر اقلام اساسی مردم سروکار دارد، در خصوص افزایش قیمت برخی از کالاها، اظهار داشت:‌مدتی است که افزایش قیمت در برخی کالاها از جمله، تن ماهی، برخی از اقلام لبنیاتی و حبوبات رخ داده و اصناف در گران فروختن این اقلام تقصیری ندارند.

وی با بیان اینکه، افزایش قیمت از سوی کارخانجات و یا دلالان صورت گرفته، گفت: اصناف نیز وقتی کالایی را گران بخرند، مجبورند با افزایش درصدی که در کالاهای مختلف متفاوت است (حداکثر 15 درصد) عرضه کنند.

همچنین، سید یاسر رایگانی سخنگوی سازمان تعزیرات در گفت‌وگوی تلویزیونی از برخی افزایش قیمت‌ها در ابتدای شروع هر سال توسط کارخانجات ابراز تأسف کرد و گفت: این مسئله باعث نارضایتی مردم شده و باید متولیان امر در سازمان حمایت از همان ابتدای سال افزایش قیمت قانونی را اعلام کنند تا تولیدکننده و مصرف‌کننده تکلیف خود را بدانند.

وی با بیان اینکه متأسفانه وضعیت طوری شده که ابتدا تولیدکنندگان قیمت ها را افزایش می دهند، بعد درباره آن حرف می‌زنند و دعوا می‌کنند و در نهایت توافق می‌کنند، گفت: بنابراین وضعیت فعلی از نگاه تعزیرات گرانفروشی است و گزارش‌های تخلف باید از سوی دستگاه‌ها مسئول ارسال شود. تا الان چیزی از سوی سازمان حمایت به عنوان تخلف به ما ارجاع نشده است.

افزایش قیمت گوشت، روغن و پنیر پیتزا پس از ماه مبارک رمضان

اغذیه فروشان به عنوان صنفی که خریدار کالاهای اساسی هستند نیز درگیر با گرانی و افزایش قیمت برخی از کالاها هستند به نحوی که اسدالله احمدی شهریور، رئیس اتحادیه اغذیه فروشان، در این خصوص اظهار داشت، برخی از کالاها بعد از ماه مبارک رمضان با افزایش قیمت روبه‌روشده است، به نوعی که قیمت روغن 10 درصد، گوشت (گوسفند و گوساله) 10 الی 15 درصد، پنیر پیتزا 15 الی 20 درصد افزایش یافته است. البته قیمت مرغ تغییری نداشته است.

وی در خصوص این موضوع که دولت هنوز مجوزی برای افزایش قیمت هیچ کالایی نداده است، ولی بازار با گرانی روبه‌رو شده است، گفت: برخی از اقلام قیمت گذاری رسمی نداشته و بر اساس عرضه و تقاضا تعیین می‌شود. در صنف ما نیز به دلیل رقابتی که وجود دارد، همه سعی می‌کنند کالاهای مورد نیاز خود به بهترین و ارزان‌ترین قیمت خرید و با کمترین سود عرضه می‌کنند.

البته درحالی اتحادیه اغذیه فروشان از افزایش قیمت گوشت صحبت می کند که رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی از عدم افزایش قیمت گوشت در یک ماه گذشته خبر داد و خاطر نشان کرد، دو هفته است که قیمت‌ها ثابت بوده و هرکیلو شقه گوسفندی بدون دنبه 100 هزار تومان به مصرف کننده عرضه می شود، البته این قیمت ها نسبت به دو هفته گذشته اندکی نیز کاهش یافته است.

وی در خصوص وضعیت بازار نیز گفت: اگر روند به همین منوال پیش رود، افزایش قیمتی رخ نخواهد داد، همچنین اگر صادرات و قاچاق دام کنترل شود، قیمت ها نه تنها افزایش نمی یابد بلکه احتمال کاهش نیز وجود دارد.

افزایش قیمت برنج خارجی و تأثیر آن بر برنج ایرانی

بر اساس این گزارش، برنج نیز در این بازار نابسامان، از افزایش قیمت مستثنی نبوده و پس از اینکه تخصیص ارز 4200 تومانی به برنج وارداتی حذف و از این پس ارز نیمایی به این کالا اختصاص می باید، برنج خارجی در بازار با افزایش قیمت روبه‌رو شده است. این اتفاق در حالی رخ داده که قیمت مصوب برنج هندی در سامانه اطلاع رسانی قیمت کالا و خدمات سازمان حمایت مصرف کنندگان و مصرف کنندگان 8 هزار تومان اعلام شده است.

گفتنی است، در حال حاضر برنج خارجی در بازار با قیمت 13 هزار و 500 تومان، 14 هزار و 500 تومان، 14 هزار و 900 تومان و 15 هزار تومان به فروش می رسد. افزایش قیمت برنج خارجی بر نرخ برنج ایرانی نیز تأثیر گذار بوده و در حال حاضر هر کیلو برنج ایرانی از 23 تا 28 هزار تومان و در برخی موارد نیز 30 هزار تومان به فروش می‌رسد.

افزایش قیمتهای 50 تا 100 درصدی برخی کالاها 

همان طور که روسای اتحادیه های مربوطه در این گزارش اعلام کردند، قیمت برخی محصولات لبنی از یک هفته گذشته افزایش یافته برای مثال شیر از جمله شیر یک لیتری از 5500 تومان به 6هزار تومان، ماست از 22هزار تومان به 23500 تومان افزایش یافته است.

همچنین، قیمت نوشابه نیز از 4500 تومان به 5400 تومان افزایش یافته است. البته این افزایش قیمت ها تنها محدود به این اقلام نشده و برخی اقلام خوراکی از جمله چیپس نیز از 4هزار تومان به 8هزار تومان افزایش یافته است.

این فروشنده سوپر مارکت خاطر نشان کرد: بیشتر اقلام از 50 تا 100 درصد شامل افزایش قیمت شده است.

علاوه بر این اقلام ذکر شده، نرخ حبوبات نیز افزایش یافته، به نوعی که قیمت عدس بسته بندی به 28 هزار و 500 تومان رسیده و لپه و لوبیا چیتی نیز به ترتیب هر بسته 32 هزار و 900 و 39هزار تومان به فروش می رسد که این ارقام قیمت برای حبوبات ایرانی بوده و نرخ حبوبات خارجی هر بسته حدود 4 الی5 هزار تومان ارزان تر است.

افزایش قیمت حبوبات در بازار در حالی صورت گرفته که نرخ‌هایی که برای این محصولات در سامانه 124 سازمان حمایت در نظر گرفته شده تفاوت زیادی با یکدیگر دارد. بر همین اساس نرخ هرکیلوگرم نخود در سامانه قیمتی 124 بین 9500 تا 11 هزار و 400 تومان در نظر گرفته شده که این محصول در بازار با قیمت 18 هزار و 900 تومان تا 19 هزار و 500 تومان عرضه می‌شود.

همچنین هر کیلوگرم لوبیا چیتی در سامانه قیمتی 124 از 16 هزار و 300 تومان تا 21 هزار و 300 تومان تعیین شده، اما در بازار با قیمت 39 هزار و 500 تا 43 هزار تومان عرضه می‌شود. قیمت لوبیا قرمز نیز در سامانه قیمتی سازمان حمایت 13 هزار و 200 تومان تا 19 هزار و 700 تومان تعیین شده، اما این محصول با قیمت 27 هزار و 900 تومان تا 28 هزار و 500 تومان به فروش می‌رسد.

علاوه بر این قیمت هر کیلوگرم عدس در سامانه 124 از 12 هزار و 500 تومان تا 18 هزار و 200 تومان ذکر شده، اما در بازار 28هزار و 500 تومان به خریداران فروخته می‌شود. لپه نیز علی رغم ثبت قیمت 15 هزار و 300 تومانی تا 22 هزار و 200 تومانی در سایت سازمان حمایت، اما با قیمت 32 هزار و 900 تومان به دست مصرف کننده می‌رسد.

اقدام مسئولان؛ نوش دارو بعد از مرگ سهراب 

بر اساس گفته ها و گزارش میدانی از بازار اقلام مصرفی و اساسی مردم، نوعی بی نظمی و افزایش های غیر قانونی در بازار رخ داده که لازم است دستگاههای متولی از جمله ستاد تنظیم بازار به عنوان مسئول ساماندهی بازار و همچنین دستگاهی که باید همه تولید کنندگان برای افزایش قیمت ابتدا مجوز این ستاد را دریافت کنند، زودتر وارد عمل شده و جلوی این گرانی ها را بگیرد.

نباید بگذاریم ابتدا قیمتها گران شود و سوءاستفاده گران از عدم نظارت، کمال سود را ببرند و سپس مسئولان به داد مردم برسند، افسارگسیختگی که در بازار خودرو رخ داد نباید برای سایر کالاها نیز اتفاق بیافتد، هر چند شرایط پیش آمده برای کالای اساسی و مصرفی مردم فاصله چندانی با وضعیتی که برای خودرو در ماه های گذشته پیش آمده بود، ندارد.

در ضمن حل مشکل یک بخش نباید آنقدر مسئولان را درگیر کند که از سایر بازارها از جمله کالاهای اساسی و مصرفی باز بمانند. این مردم نباید هر روز نگران و دغدغه یک موضوع را داشته باشند، آن هم در شرایطی که ویروس کرونا در کشور روند زندگی همه را با تغییرات اساسی روبه رو کرده است.

منبع: تسنیم

انتهای پیام