فرسایش خاک در همدان سالانه 15 تن در هکتار است
همدان - ایرنا - مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان گفت: میزان فرسایش خاک در این استان سالانه 15 تن در هکتار است که البته در برخی نقاط به 20 تن نیز میرسد.
اسفندیار خزایی روز پنجشنبه در گفت و با ایرنا اظهار داشت: هفتم دسامبر از سوی فائو به نام روز جهانی خاک نامگذاری شده است و به تبع آن کشورها اقداماتی را برای حفاظت از آب و خاک با هدف فراهم کردن زمین برای تولیدات گیاهی، انجام می دهند و این کشورها ارزش خاصی برای خاک قائل هستند.
وی اضافه کرد: بر اساس یافته های علوم خاک شناسی سالهای زیادی طول میکشد تا یک سانتیمتر خاک تولید شود بنابراین باید برای حفظ آن تلاش زیادی صورت گیرد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان افزود: توسعه زمین نیز بر اساس شرایط خاص زمین شناسی متفاوت بوده چرا که وجود سنگهای متعدد در لایهها و پوسته خاک موجب شکل گیری خاک به شکل کنونی برای استفاده گیاهان به عنوان هرم نخست اکوسیستم، میشود.
خزائی بیان کرد: خاک در ایران تحت تاثیر شرایط اقلیمی بوده و با توجه به قرار گرفتن این کشور در ناحیه خشک و نیمه خشک، حفاظت از آب و خاک از حساسیت ویژه ای برخوردار است.
وی گفت: مناطقی که شاهد ریزش باران به صورت رگباری هستیم از جمله نواحی خشک و نیمه خشک بیشتر در معرض فرسایش خاک قرار دارند بنابراین توجه به پوشش گیاهی برای حفاظت از خاک به ویژه در این نواحی ضروری است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان اظهار داشت: وضعیت پوشش گیاهی در مناطق جنوبی و شمالی همدان متفاوت بوده و با توجه به اهمیت پوشش حفاظتی خاک در بخش منابع طبیعی و کشاورزی عملیات های مختلف می تواند در حفظ خاک موثر واقع شود.
خزائی با بیان اینکه خاک زنده با پوشش مناسب در اختیار همه بهرهبرداران قرار دارد افزود: پوشش گیاهی خوبی از نظر مرتعی در منطقه الوند شهر همدان وجود دارد.
وی ادامه داد: در پوسته خاک همدان یک هزار و 658 گونه گیاهی مشاهده شده و این استان از نظر تنوع گیاهی با ارزش نسبت به سایر استان ها پیشرو است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان اضافه کرد: خشکسالی های متعدد، نوع خاک و پوسته آن، فشار بیش از حد به سرزمین، چرای مفرط و بهره برداری بیرویه از منابع زیر زمینی موجب بروز آسیب جدی به خاک و تدیل شدن بیش از 19 هکتار اراضی منابع طبیعی به بیابان شده است.
خزائی ادامه داد: بخشی از خاک در شکاف و درز سنگ های سطح زمین شکل گرفته است و حذف پوشش گیاهی موجب رانش و جابجایی سنگ ها و از بین رفتن تدریجی خاک می شود.
وی بیان کرد: فرسایش خاک به میزان 10 تن در هکتار طی یکسال امری طبیعی است چرا که در غیر اینصورت امکان کشاورزی در دشت ها وجود نداشت.
خزائی تاکید کرد: همدان به واسطه پوشش گیاهی مناسب از نظر فرسایش خاک نسبت به سایر استان ها وضعیت مطلوبی دارد چرا که وسعت مراتع این استان یک درصد کشور بوده اما سه درصد علوفه در همدان تولید می شود.
*س_برچسبها_س*