دوشنبه 2 مهر 1403

فرسایش خاک را جدی بگیریم

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
فرسایش خاک را جدی بگیریم

سرعت گسترش بیابان در ایران 3برابر فعالیت‌هایی است که در بخش مقابله با بیابان زایی انجام می‌شود. سطح عرصه‌های بیابانی44میلیون هکتار بوده که 30 تا 32میلیون هکتار در معرض فرسایش بادی قرار دارد.

سرعت گسترش بیابان در ایران 3برابر فعالیت‌هایی است که در بخش مقابله با بیابان زایی انجام می‌شود. سطح عرصه‌های بیابانی44میلیون هکتار بوده که 30 تا 32میلیون هکتار در معرض فرسایش بادی قرار دارد.

به گزارش خبرنگار مهر، معیشت و وفور اقلام مصرفی روزانه در بازار از جمله مولفه‌هایی است که برای ایجاد رفاه اجتماعی ضروری است. مهر در سلسله گزارش‌هایی به موضوع تولید و نیاز اقلام اساسی در تأمین امنیت غذایی پرداخته است که در این هفته آمار تولید و بازار تقاضا 3 محصول تخم مرغ لبنیات و حبوبات منتشر شد.

وضعیت تولید و نیاز کالاهای اساسی

به گفته مدیرعامل اتحادیه مرکزی مرغداران میهن سال گذشته یک میلیون و 200 هزار تن تخم مرغ در کشور تولید شد. از این تعداد 55 هزار تن صادر و باقی به مصرف داخل رسید. به این ترتیب به طور مستقیم و غیرمستقیم مصرف و نیاز کشور حدود یک میلیون و 150 هزار تن است.

برنامه برای سال جدید بر اساس 3 شاخص پیش بینی شده است؛ رشد جمعیت، افزایش مصرف سرانه، نگاه به بازارهای صادراتی؛ بنابراین قرار است به وسیله گله‌های مولد بیش از میزان تولید سال گذشته تولید انجام شود و آمار تولید به یک میلیون و 250 تا 300 هزار تن برسد.

لبنیات

دبیر انجمن صنایع فرآورده‌های لبنی درباره میزان تولید و نیازمندی شیر در کشور به 2 میلیون و 250 هزار تن شیر اشاره و عنوان کرد که در دو سال اخیر تقریباً 25 درصد شیرها تحویل بازار برگشت می‌شود. بنابراین 25 درصد شیر خام مازاد در کارخانجات تبدیل به انواع صنایع لبنی از جمله شیر خشک می‌شود. در این چند سال سهم شیر خشک بیشتر شده چون بازار همسایه هم به لحاظ محصولات لبنی اشباع شده است.

در بازار پنیر 380 هزار تن انواع پنیرهای کارخانه‌ای و صنعتی و 120 هزار تن پنیرهای سنتی مثل لیقوان و نمکی در کشور تولید می‌شود و از این میزان سال گذشته 92.701 تن صادر شد و باقی در داخل به مصرف رسید.

مصرف سالانه ماست کشور هم 2 میلیون بوده و سال گذشته 26.356 تن صادر شد.

در دو سال اخیر بازار تقاضا فرآورده‌های لبنی کاهش داشته زیرا قیمت لبنیات افزایش زیادی داشته است.

حبوبات

به گفته دبیر انجمن حبوبات ایران نیاز بازار داخل بین 900 هزار تن تا یک میلیون و 500 هزار تن است. از این مقدار 250 هزار تن وارد و باقی در داخل تولید و تأمین می‌شود. بخش اعظم واردات هم مربوط به دو محصول عدس و نخود است.

وضعیت قیمت‌ها در بازار کالاهای اساسی

هر شانه 30 عددی تخم مرغ معمولی بدون بسته بندی فروشگاهی از 85 هزار تومان با کاهش 11.8 درصدی به 75 هزار تومان رسید و هر شانه تخم مرغ زرده طلا که پیش تر 105 هزار تومان قیمت گذاری شده بود در حال حاضر با کاهش بین 9 تا 19 درصدی با نرخ بین 85 تا 95 تومان در حال فروش است. البته قیمت تخم مرغ‌های بسته بندی شده فروشگاهی تغییری نداشته و هر شانه 20 عدد 99.500 تومان قیمت گذاری شده است.

با نزدیک شدن به اعیاد قربان و غدیر خم نرخ گوشت افزایش یافته و بر اساس رصد هفته جاری بازار، هر کیلو گوشت گوسفند بدون چربی بین 485 تا 500 هزار تومان و گوشت گوساله بین 410 تا 440 هزار تومان بوده است.

در حال حاضر با کاهش عرضه دام به کشتارگاه‌ها گوشت گوسفند و گوساله بسته بندی در فروشگاه‌ها روند کاهشی داشته و در برخی از فروشگاه‌ها ناموجود است.

گوشت مرغ گرم نیز با وجود قیمت مصوب 73 هزار تومان در هر کیلو همچنان نرخ بیشتری داشت به طوری که بر اساس آخرین رصد هر کیلو گوشت مرغ 89.800 تومان بوده است.

بازار شکر

قیمت شکر در مقایسه با سال گذشته افزایش زیادی داشته به طوری که هر کیلو شکر از 23 هزار تومان در اسفند 1401 به 33 هزار تومان در اردیبهشت و خرداد 1402 رسید. همچنین با جهش قیمتی دیگر این عدد در ابتدای هفته تیر به هر کیلو 35 هزار تومان رسید.

بازار روغن

در بازار روغن از حجم انواع روغن‌ها در اندازه‌های مختلف در برخی فروشگاه‌های زنجیره‌ای کاسته شده و به نظر می‌رسد حجم عرضه روغن نسبت به سال قبل کمتر باشد اما با این وجود کمبودی در بازار احساس نمی‌شود؛ ضمن آنکه کاهش حجم مصرف در برخی اقلام مانند روغن و شکر به سلامت جامعه کمک کرده و از انواع بیماری‌های جلوگیری می‌کند.

قیمت دام زنده

مدیرعامل اتحادیه مرکزی دام سبک کشور درباره قیمت دام سبک (گوسفند) آن را بین 145 تا 170 هزار تومان عنوان کرد در حالی که این عدد برای دام سنگین اعم از گوساله و شتر بین 130 تا 150 هزار تومان است.

تهدید سرزمینی

در این هفته همایش «مدیریت جامع حوزه‌های آبخیز، حکمرانی منابع طبیعی و توسعه پایدار» در محل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور برگزار شد. در این نشست عنوان شد بین 135 تا 137 هکتار از 165 میلیون هکتار خاک کشور مربوط به منابع طبیعی است. در حوزه آبخیزداری هم رئیس سازمان منابع طبیعی 90 میلیون هکتار از منابع آبخیزداری کشور بدون رسیدگی باقی مانده و از این مقدار برای 18 تا 19 میلیون هکتار، طرح آماده اجرا در کشور وجود دارد.

سرعت گسترش بیابان در ایران 3 برابر فعالیت‌هایی است که در بخش مقابله با بیابان زایی انجام می‌شود. همچنین سطح عرصه‌های بیابانی کشور 44 میلیون هکتار بوده که از این آمار حدود 30 تا 32 میلیون هکتار در معرض فرسایش بادی است.

تعداد استان‌های بیابانی از 14 استان در ابتدای تدوین برنامه 20 سال تا افق 1404 به 22 استان رسیده و گستره بیابانی کشور از 6 میلیون هکتار به 14 میلیون هکتار گسترش پیدا کرده است. در واقع هر چه از سطح مراتع کاسته شود به عرصه‌های بیابانی کشور افزوده می‌شود.

به گفته رئیس سازمان مدیریت بحران کشور، اگر پایداری جمعیت در کشور انجام شود اما جغرافیا مناسب نباشد مردم ناچار برای زندگی حرکت می‌کند به سرزمین‌های مناسب. وی با بیان اینکه از 64 مخاطره طبیعی و سوانح انسان ساز در جهان 44 موردش در کشور رخ داده است، عنوان کرد که در یک دهه اخیر سیلاب بیشترین خسارت را به اقتصاد کشور تحمیل کرد.