جمعه 9 آذر 1403

فرصت سوزی وزارت نفت در فعال کردن ظرفیت تبادل فرآورده‌های نفتی با روسیه

وب‌گاه تابناک مشاهده در مرجع
فرصت سوزی وزارت نفت در فعال کردن ظرفیت تبادل فرآورده‌های نفتی با روسیه

ایران موقعیت جغرافیایی خاصی در جهان دارد که مزیت‌های نسبی بسیاری برای آن پدید آورده است. با این همه، در چند دهه گذشته، ما نتوانسته‌ایم از فرصت‌های موجود در این زمینه، آنچنان که باید بهره‌برداری کنیم. از جمله این فرصت‌ها، امکان گذردهی فراورده‌ها و کالا‌های کشور‌های نواحی شمالی ایران از جمله روسیه، ترکمنستان و آذربایجان به بازار‌های متنوع سواحل جنوبی ایران است.

به گزارش تابناک اقتصادی؛ با آغاز جنگ روسیه و اوکراین طبق برنامه تحریمی اتحادیه اروپا، روابط گسترده روسیه با اروپا در حوزه انرژی شامل نفت، گاز و فراورده‌های نفتی تحت تاثیر قرار گرفت که نتایج آن با افزایش بهای گاز، نفت خام و فراورده‌های نفتی پدیدار شد. روسیه با برخورداری از ظرفیت پالایشی بیش از 6 میلیون بشکه در روز از جمله کشور‌های پیشرو در تولید فراورده‌های نفتی است. در سال 2021 پالایشگاه‌های روسیه 2.8 میلیون بشکه در روز فرآورده‌های نفتی صادر کردند که اروپا بازار اصلی محصولات نفتی روسیه بوده‌است. از لحاظ ارزش در سال 2020، روسیه 48 میلیارد دلار صادرات فراورده‌های پالایشی داشته‌است. مقاصد اصلی این فراورده‌های نفتی هلند (6.79 میلیارد دلار)، ایالات متحده (9.62 میلیارد دلار)، چین (4.52 میلیارد دلار) فرانسه (2.92 میلیارد دلار)، ترکیه (2.49 میلیارد دلار) و آلمان (2.22 میلیارد دلار) بودند. به عبارت دیگر از این مقدار بیش از 60 درصد از ارزش صادرات فراورده‌های نفتی روسیه معادل 29 میلیارد دلار به اروپا بوده‌است. حدود 27 درصد معادل 12.8 میلیارد دلار به کشور‌های آسیایی (عمدتا چین، ترکیه و کره جنوبی) بوده‌است. به عبارت دیگر اگر کشور‌های اروپایی بخواهند به تحریم‌های خود علیه روسیه پایبند باشند، آنگاه باید برای 2.7 میلیون بشکه در روز نفت خام و حدود 1.15 میلیون بشکه در روز فرآورده نفتی جایگزین مناسب پیدا کنند. در این شرایط با توجه به کاهش واردات فراورده‌های نفتی بسیاری از کشور‌های اروپایی، آسیایی (کره جنوبی) و ایالات متحده از روسیه، کشور ایران با توجه به موقعیت جغرافیایی از جمله نزدیکی به کشور روسیه و اتصال دریایی به آن و داشتن مرز‌های زمینی با بسیاری دیگر کشور‌هایی که واردکننده فراورده‌های نفتی هستند می‌تواند از این فرصت استفاده کرده و نقش خرید فراورده‌های روسیه و فروش آن به کشور‌های دیگر را ایفا کند. علاوه براین در شرایط کنونی و با توجه به بالاگرفتن اختلافات سیاسی روسیه با کشور‌های بلوک غرب، حتی با وجود امکان صادرات فراورده‌های نفتی روسیه به کشور‌های اروپایی و سایر کشور‌های متحد، روسیه در صورت دسترسی به بازار‌های جایگزین، ترجیح بر عدم صادرات فراورده‌های نفتی به اروپا دارد.

مصرف فراورده‌های نفتی روسیه در استان‌های شمالی / صادرات از جنوب کشور

پالایشگاه‌های روسیه حدود 150 میلیون لیتر بنزین و حدود 265 میلیون لیتر گازوئیل به صورت روزانه تولید میکنند که طبق آمار‌های سال 2021 به ترتیب حدود 15 میلیون لیتر بنزین و 155 میلیون لیتر از آن صادر شده‌است. از این مقدار روزانه 120 میلیون لیتر گازوئیل به اروپا صادر شده که به عبارت دیگر روسیه تامین کننده حدود 60 درصد گازوئیل وارداتی اروپا بوده‌است. علاوه براین عمده مقصد بنزین صادراتی روسیه نیز به کشور‌های اروپایی بوده‌است. در شرایط پیش رو فرصت تعامل نفتی با کشور روسیه در قالب‌های سوآپ یا خرید و فروش فراورده یکی از گزینه‌های همکاری ایران با این کشور است که مزایای همچون ارتقای روابط دو کشور به سطوح راهبردی در منطقه، درآمدزایی برای کشور از طریق خرید و فروش یا سوآپ فراورده و تامین نیاز استان‌های شمالی به سوخت گازوئیل و بنزین و آزادشدن بخشی از ظرفیت پالایشگاه‌های جنوبی به منظور صادرات فراورده است. به‌طوریکه از هزینه‌های پمپاژ فراورده از پالایشگاه‌های جنوبی به استان‌های شمالی کاسته‌می‌شود. طبق آمار‌های سال 1399 میانگین مصرف کل نفت گاز کشور حدود 101.2 میلیون لیتر در روز بوده است و مجموع تولید نفت گاز پالایشگاه‌های کشور میانگین 103 میلیون لیتر در روز بوده‌است. در این شرایط علاوه براینکه بازار‌های صادراتی نفت گاز ایران از دست رفته‌است پیش بینی می‌شود روند تولید و مصرف این فراورده در ایران به زودی سر به سر شود. لازم به ذکر است که در حال حاضر فقط از پالایشگاه نفت ستاره خلیج فارس روزانه حداقل 120 هزار بشکه در روز گازوئیل با هدف مصرف در استان های شمال، شمال شرقی و غربی به منطقه ری ارسال می‌شود. علاوه براین در حال حاضر استان‌های نیمه شمالی کشور حدود 260 هزار بشکه در روز بنزین مصرف می‌کنند در حالیکه ظرفیت تولید بنزین پالایشگاه‌های تبریز و تهران حدود 65 هزار بشکه است و 200 هزار بشکه در روز باقیمانده از پالایشگاه‌های جنوبی کشور تأمین می‌شود؛ بنابراین در مجموع و با توجه به ظرفیت‌های اسکله‌های نکا و نوشهر و همچنین خطوط لوله متصل به پایانه‌های شمال کشور می‌توان انتظار داشت ظرفیتی به اندازه حداقل 200 هزار بشکه فراورده گازوئیل و بنزین بدون نیاز به سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌ها قابلیت تبادل با روسیه را داشته‌باشد.

فرصت‌سوزی وزارت نفت پایان می‌یابد؟

با وجود مزایای راهبردی ذکر شده در خصوص تبادل فراورده‌های نفتی با روسیه و البته ظرفیت‌های زیرساختی و جغرافیایی موجود، اما متاسفانه با گذشت حدود 6 ماه از آغاز جنگ روسیه و اوکراین، در حوزه انرژی فرصت‌های همکاری مهمی با کشور روسیه وجود دارد، اما این حجم از سفر‌های طرف‌های ایرانی و روسی همچنان به قرارداد‌های اجرایی منجر نشده و در سطح گفتگو و تفاهمنامه باقی مانده‌است. این درحالی است که حوزه‌های از جمله تبادل فراورده‌های نفتی درصورت پیگیری قرارداد‌ها، به‌صورت فوری قابلیت راه‌اندازی دارد.
فرصت سوزی وزارت نفت در فعال کردن ظرفیت تبادل فرآورده‌های نفتی با روسیه 2
فرصت سوزی وزارت نفت در فعال کردن ظرفیت تبادل فرآورده‌های نفتی با روسیه 3