چهارشنبه 7 آذر 1403

فضای انتخاباتی در انتظار ورود چهره‌های شاخص

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
فضای انتخاباتی در انتظار ورود چهره‌های شاخص

تهران - ایرنا - با توجه به اینکه زمان زیادی تا بزرگترین رخداد سیاسی ایرانی در 1400 باقی نمانده، لازم است تا احزاب مختلف برای جذب حداکثری و تشویق مردم برای مشارکت در سرنوشت خود قدمی محکم بردارند.

حضور چهره‌های شاخص در انتخابات به دلیل اینکه دارای پایگاه اجتماعی و ریشه و سابقه مشخصی هستند، برای بسیاری مردم سبب شور و نشاط می‌شود و تاثیر بسیار زیادی بر مشارکت پرشور خواهد داشت. بنابراین اگر هدف شورای نگهبان افزایش مشارکت مردم در انتخابات باشد، یکی از راه‌هایش این است که چهره‌های ممتاز، بزرگ و شناخته‌شده در صحنه حضور پیدا کنند. بررسی روزنامه‌ها، تارنماها و خبرگزاری‌های داخلی نشان می‌دهد که رسانه‌های داخلی به بررسی جنبه های مختلف انتخابات ریاست جمهوری پرداخته‌اند.

مهمترین محورهای انتخاباتی از نگاه رسانه‌های اعتدالی، اصلاح‌طلب و اصولگرا

رسانه اعتدالی خبر آنلاین در شبانه روز گذشته در گزارشی به بررسی کاندیداتوری محمدباقر قالیباف و چالش‌های پیش‌رو وی پرداخت. همچنین در این بازه زمانی پایگاه خبری تحلیلی انتخاب به گفت وگو با منوچهر متکی وزیر امورخارجه دولت احمدی‌نژاد پرداخت و در خصوص نامزدهای احتمالی مطالبی را گفت. رسانه‌های اصلاح طلب نیز در مطالب و گفت وگوهایی مختلف بر ضرورت اعتمادسازی برای مشارکت حداکثری در انتخابات تاکید کردند و مشکلات پیش‌رو در این امر خطیر را مورد بررسی قرار دادند و در مطالبی به حضور احتمالی برخی چهره های سیاسی در این دوره از انتخابات ریاست جمهوری پرداختند، برای نمونه روزنامه آرمان ملی، همدلی و خبرگزاری ایلنا به ترتیب به نقد و بررسی کاندیداتوری محمود احمدی نژاد، مصطفی تاجزاده و علی لاریجانی پرداختند. همچنین روزنامه آرمان ملی در گزارشی به بررسی موانع کاندیداتور شدن زنان پرداخت. رسانه‌های اصولگرا از جمله فارس و مهر نیز در این بازه زمانی در مطالب خود ضمن تاکید بر مشارکت حداکثری مردم در گفت وگو با علی صوفی عضو جبهه اصلاحات ایران و شاهین محمد صادقی به تحلیل به تحلیل این دوره از انتخابات پرداختند.

رسانه‌های اعتدالی

دو صندلی ریاست و یک فرد؛ چالش چندوجهی قالیباف در خرداد 1400

خبرگزاری خبرآنلاین در گزارشی نوشت:

*قالیباف با چالشی چند وجهی روبروست؛ از یک سو اگر اختلافات با پایداری را کم نکند، ممکن است به قیمت تزلزل صندلی ریاست مجلس و هم از دست رفتن شانس ریاست جمهوری با شکاف در سبد رای اصولگرایان تمام شود.

*خرداد ماه پیش رو برای قالیباف دو چالش به همراه دارد؛ اولی باید در اوایل خرداد تکلیفش مشخص شود و دیگری آخر همان ماه؛ اولی انتخابات هیات رییسه مجلس و دومی انتخابات ریاست جمهوری.

*قالیباف چالش بزرگی در برابرش دارد؛ نامزدی در ریاست جمهوری شاید به بهای از دست رفتن صندلی ریاستش بر مجلس باشد و اگر بخواهد ریسک نکند و وارد کارزار ریاست جمهوری نشود، لااقل صندلی ریاست مجلس را حفظ می‌کند ولی ریاست جمهوری لااقل تا 4 سال از دست می‌رود.

*قالیباف در طول یک سال اخیر بیش از آنکه در قامت رییس مجلس باشد در قامت یک نامزد بالقوه ریاست جمهوری بوده است؛ از سفرهای استانی که «نظارت میدانی» خوانده شد تا دیدارهای دیپلماتیک و اظهارنظر در موضوعاتی که ارتباط مستقیمی با جایگاهش ندارد؛ ناظران اینها را به عنوان تحرکات قالیباف درنظر گرفتند و بابت همین او متهم به سیاسی کاری در برخورد با دولت است.

* یکی از چالش‌های پیش روی قالیباف در صورتی که بخواهد وارد رقابت‌های انتخابات ریاست جمهوری شود، طیف‌های مختلف اصولگرایان است. او پس از کنار کشیدن از انتخابات ریاست جمهوری 96 سعی کرد که خرجش را از طیف‌های مختلف اصولگرایان جدا کند و بابت همین، نواصولگرایی را وارد گفتمان سیاسی کرد. اما این واژه تنها برای مرزبندی در بین اصولگرایان کاربرد داشت و معنی خاص دیگری در زمین سیاست ایران نمی‌دهد.

احمدی نژاد کاندیدا می شود؟ / سخنگوی شورای وحدت اصولگرایان: سوال بعدی لطفا

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب به گفت وگو با منوچهر متکی وزیر امورخارجه دولت احمدی‌نژاد پرداخت، او در پاسخ به این پرسش که آیا با محمود احمدی نژاد در ارتباط است و آیا او به میدان انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم ورود خواهد کرد یا خیر؟ گفت: بروید سراغ سوال بعدی لطفا! 

متکی در سخنان دیگری اظهار کرد:

* شخصا معتقدم ظریف نامزد نخواهد شد.

* اصلاح طلبان تداوم حضور در قدرت و حکومت را جزو اولویت‌های برنامه خود دانسته و از همین رو بخش جدی از اصلاح طلبان با ارایه اسامی نامزدهای مختلف در انتخابات حضور خواهند داشت.

رسانه‌های اصلاح‌طلب

تناقض درحرف و عمل

روزنامه آرمان ملی یادداشتی به قلم داریوش قنبری استاد دانشگاه در مورد رفتارهای اخیر محمود احمدی‌نژاد منتشر کرد و نوشت:

*محمود احمدی‌نژاد خیلی وقت است، تلاش می‌کند که نقش اپوزیسیون نظام را بازی کند و رفتارش در چارچوب جمهوری اسلامی دیگر نمی‌گنجد.

* از میان اصولگرایان حامی احمدی نژاد، تنها یک طیف محدودی باقی مانده که بیشتر افرادی هستند که ارتباطات شخصی با شخص خود احمدی‌نژاد دارند.

* احمدی نژاد پشتوانه تشکیلاتی‌اش را در میان هم‌طیفان و همفکران خودش کاملا از دست داده است.

* احمدی نژاد یکسری رفتارها و اقدامات عجیب و غریبی هم از خودش نشان می‌دهد که این رفتارها و اقدامات تا حدودی نه‌تنها در چارچوب‌های رسمی کشور شناخته شده نیست، بلکه حتی بعضا یک تناقضی بین رفتار و عملکرد خودش هم هست.

*هویت سیاسی احمدی‌نژاد ترکیبی از عملکردش در مقام رییس‌جمهور و آنچه الان بیان می‌کند، هست. آیا احمدی‌نژاد واقعا تغییر کرده و دگرگون شده یا اینکه دنبال این است که با این دست و پا زدن‌های سیاسی با هر اهرمی به نوعی متوسل شود که بتواند جایگاهی برای خود به‌دست آورد ولو در میان مخالفان نظامی!

* تحلیل شخصیت احمدی‌نژاد کار چندان آسانی به نظر نمی‌رسد و با توجه به اینکه وزیری که با خودش کار کرده بود در بهترین حالت گفت که یک شخصیت غیرقابل پیش‌بینی دارد.

*او در ریاست‌جمهوری هم اقداماتی انجام می‌داد که بعضا با چارچوب‌های حقوقی همخوانی نداشت و هم منطقی به نظر نمی‌رسید. ولی اینکه اخیرا به این سمت رفته که سخنان ساختارشکنانه بزند ناشی از قطع امید کاملش از این است که در چارچوب رسمی پذیرفته شده در کشور جایگاهی داشته باشد.

* احمدی‌نژاد دیگر در مجموع نه در چارچوب جریان‌های پذیرفته‌شده در داخل جایگاهی دارد و نه در چارچوب آن رقابت‌های پذیرفته شده در نظام جمهوری اسلامی و چون احساس می‌کند، جایگاه خود را از دست داده به سمت یکسری حرکات خارج از چارچوب متوسل شده است.

ریاست‌جمهوری زنان و موانع پیش‌رو

روزنامه آرمان ملی در گزارشی به بحث از کاندیداتوری شدن زنان در انتخابات 1400 و موانع پیش‌رو آنها پرداخت و نوشت: *زنان به عنوان قشری که نیمی از جامعه را تشکیل می‌دهند در 4 دهه گذشته پس از انقلاب توانسته‌اند، توانایی‌های خود را به خوبی نشان دهند و در عرصه‌های مختلف هم‌پای مردان به فعالیت‌های مختلف بپردازند.

*امروز قاطبه جامعه به این درک رسیده که نمی‌توان زنان را از حقوق‌حقه خود در ساحت‌های مختلف سیاسی، اجتماعی، آموزشی، ورزشی و... محروم ساخت.

* طی سال‌های اخیر شاهد درخشش بانوان در عرصه‌های بین‌المللی بوده‌ایم و در عرصه‌های مدیریتی نیز رشد و پیشرفت چشمگیر زنان را به عینه دیده‌ایم. از مدیرکلی برخی از وزارتخانه‌ها و استانداری‌ها گرفته تا نمایندگی مجلس و معاونت رییس‌جمهور تلاش‌هایی بوده که زنان در سال‌های اخیر از خود نشان داده‌اند.

* هر چند در دوره‌ای نیز شاهد وزیر زن بوده‌ایم اما در دوره‌های بعدی با فشارهای وارده تداوم نیافته است.

* مخالفان نیز هر زمان صحبت از ریاست‌جمهوری زنان به میدان آمده بحث کهنه رجل سیاسی را مطرح کرده‌اند و با قرائت خودخواسته از آن، پای زنان را از حضور در انتخابات ریاست‌جمهوری بریده‌اند.

* باید سد ورود زنان به انتخابات ریاست‌جمهوری، شکسته شود.

کارگزاران علیه تاجزاده

روزنامه همدلی در گزارشی به بحث از کاندیداتوری سیدمصطفی تاجزاده پرداخت و نوشت:

* طرح مساله کاندیداتوری سیدمصطفی تاجزاده در انتخابات ریاست جمهوری 1400 با مخالفان و موافقان زیادی رو به رو شده است. در این بین اما به نظر می‌رسد که حزب کارگزاران سازندگی بیشتر از همه مخالف این موضوع است. آنان معتقدند که این اقدام تاجزاده باعث ایجاد اختلاف بین اصلاح‌طلبان می‌شود. البته آنان می‌خواهند که این مخالفت خود را هم خیلی صریح و سازمانی اعلام نکنند چرا که در عین حال هم منتقد این کاندیداتوری هستند، برخی از اعضای کارگزاران می‌گویند، این اقدام تاجزاده مثبت است. *حسین مرعشی گفته است: هر شخصی حق دارد، کاندیدا شود و اگر فردی می‌خواهد کاندیدا جبهه اصلاحات ایران باشد، باید برنامه خط مشی و اصول جبهه اصلاحات را بپذیرد.

برای ضمانت اجرایی وعده‌های انتخاباتی خلا قانونی داریم

خبرگزاری ایسنا به گفت وگو با عبدالله سمامی کارشناس مسایل حقوقی پرداخت و آورد:

* اگر رییس جمهور در هر حیطه‌ای قوانین و مقررات را بداند، حقوق مردم را بشناسد و قانون را اجرا کند بسیاری از مشکلات حتی بوجود نخواهد آمد که بعد در پی حل آن برآید.

* اولین چیزی که یک رییس جمهور باید به آن اشراف کافی داشته باشد، قانون اساسی کشور است که به عنوان پایه و اساس و مادر قوانین باید در تمامی امور مورد توجه قرار بگیرد.

* وقتی رییس‌جمهوری با حقوق شهروندی آشناست، وقتی حقوق مدنی و سیاسی یک ملت را می‌شناسد،... بنا بر وضعیت جامعه و پتانسیل‌های قانونی موجود قوانین را در بستری مناسب اجرا می‌کند.

* از دیگر مباحثی که یک رییس جمهور باید بر آن تسلط داشته باشد، قوانین در حوزه اقتصاد و بانک‌داری است.

* حقوق اقتصادی یک کشور، حقوق اقتصادی اقشار مختلف، تورم، رکود، بورس، ارز، دلار، مسکن، سکه... همه و همه کلماتی است که سیستم اقتصادی یک کشور را نشان می‌دهد و توان خرید اقشار مختلف و خط فقر را تعیین می‌کند.

* اگر رییس جمهور قوانین در حوزه اقتصاد را بداند، وام‌های کلان را مدیریت کند، راه را بر مفسدان اقتصادی ببندد، بازار خودرو و مسکن را با اجرای درست قوانین موجود کنترل کند، قطعا مشکلات عمده مردم رفع خواهد شد.

* حقوق شهروندی را می‌توان به مجموعه قواعد حاکم بر روابط اشخاص در جامعه شهری تعریف نمود. حقوق شهروندی جزو حقوق ذاتی و فطری انسان‌ها است.

لاریجانی در انتخابات شرکت نمی‌کند؛ رییسی در حال رصد اوضاع است

خبرگزاری ایلنا به گفت وگو با محمد مهاجری تحلیلگر سیاسی اصولگرا پرداخت و نوشت:

* همیشه در کشور یکی از پارامترهای قدرت و امنیت ملی را بالا بودن میزان مشارکت مردم در انتخابات می‌دانستیم اما در دو سال اخیر مقداری از این مولفه عقب‌نشینی کرده‌ایم، یا دست کم در جریان اصولگرا هیچ علاقه و امیدی به اینکه این مشارکت گسترده شود، وجود ندارد.

* وقتی که نگرانی از رد صلاحیت‌های گسترده وجود دارد و از سویی کرونا به عنوان رقیب بزرگ انتخابات در کشور حضور دارد، انتظار یک انتخابات کم شور خیلی دور از ذهن نیست.

* اگر رییس‌جمهور با رای پایین انتخاب شود، دقیقا مثل همین مجلس یازدهم که اکنون دارای اعتبار و جایگاه مردمی نیست، دچار همین چالش و بحران خواهد بود.

* پیش از اینکه نگران پیامد سیاسی مشارکت پایین مردم باشیم، باید نگران پیامد اجتماعی آن باشیم. فکر می‌کنم، معنای این اتفاقی که در حال رخ دادن است، یاس و سرخوردگی اجتماعی، در محاق ابهام بودن آینده کشور، ناامیدی مردم به بهبود شرایط اقتصادی اجتماعی و فرهنگی و به طور کلی وضعیت نگران کننده است.

* کاندیداتوری افرادی مثل آقای تاج‌زاده بیش از اینکه جدی و سیاسی باشد، جنبه سمبولیک دارد؛ وگرنه نه آقای تاج‌زاده کاندیدای ریاست جمهوری خواهد شد و نه اینکه شورای نگهبان او را تایید خواهد کرد؛ یا حتی اگر تایید هم شود بعید می‌دانم اصلا اقبال عمومی چندانی داشته باشد.

* در حال حاضر مشکل اصلی جامعه و همه کاندیداها این است که یک رقیب بزرگی به نام عدم مشارکت در انتخابات دارند.

* انتخابات اخیر ایالات متحده آمریکا یکی از پر مشارکت‌ترین انتخابات‌های تاریخ این کشور است که در اوج کرونا و در شرایطی که بیش از هزار نفر در روز در آمریکا می‌مردند، برگزار شد. حق مردم شرکت در انتخابات است؛ وقتی که این حق را محترم بشمارید و مهم بدانید، به هر شکلی که شده برای اینکه مردم در انتخابات شرکت کنند، تلاش می‌کنید.

* من در مورد آقای لاریجانی یا آقای رییسی اخبار و اطلاعاتی ندارم اما برداشت من این است که آقای لاریجانی در انتخابات شرکت نخواهند کرد و آقای رییسی نیز مشغول رصد اوضاع هستند.

* اگر آقای رییسی نباشد و دیگر کاندیداها باشند، دوقطبی شکل نخواهد گرفت، اصلاح‌طلب‌ها فقط در یک فضای دوقطبی شدید می‌توانند کنشگری داشته باشند، به همین دلیل دوست دارند آقای رئیسی بیاید ولو اینکه در انتخابات پیروز نشوند.

رسانه‌های اصولگرا

 نامزد پنهانی نداریم

خبرگزاری مهر به گفت وگو با علی صوفی عضو جبهه اصلاحات ایران پرداخت و آورد:

* اصلاح طلبان باید منتظر باشند تا نتیجه بررسی صلاحیت‌ها از سوی شورای نگهبان اعلام شود. براین اساس دوهفته مانده به انتخابات درباره گزینه خود تصمیم می‌گیرند.

* ما عضو جبهه اصلاحات هستیم و مرعشی هم در آنجا حضور دارد در این جمع خبری از طرح «کاندیدای پنهان» نیست!

* ما الان گزینه شاخص نداریم و هیچیک از آقایان که نام آنها رسانه‌ای شده، به عنوان گزینه شاخص و نهایی نیستند.

* عارف هم یکی از کاندیداها محسوب می‌شود اما از آنجا که هنوز نمی‌توانیم گزینه شاخص را تعیین کنیم، همه کاندیداها باید خود را عرصه انتخابات نشان دهند و بتوانند اعتماد مردم را جلب کنند. پس از آن، می‌توان تصمیم گرفت.

* کاندیداها اول باید قدرت و توان اداره کشور را داشته باشند و این توان باید متکی بر پشتوانه عملکرد و تجربه سنگین او باشد؛ در این صورت مردم می‌پذیرند که او می‌تواند اداره کشور را برعهده بگیرد.

* گزینه‌های مطرح در جریان اصلاحات که عارف، جهانگیری، پزشکیان و ظریف هستند به زحمت می‌توانند نظر مردم را برای آمدن پای صندوق‌های رای جلب کنند و کار سختی پیش رو دارند.

* معتقدم خاتمی اعتبار خود را در جریان اصلاحات از دست نداده است اما نکته دوم که مهم تلقی می‌شود، اینکه دیگر راهبرد 92 و 96 جواب نمی‌دهد، یعنی مردم منتظر این نیستند که با یک کلمه یا حرف به جوش بیایند و وارد میدان شوند؛ مردم گلایه دارند.

در دولتم باید مسوولان اموال خود را به مردم بگویند

خبرگزاری فارس به گفت وگو با شاهین محمد صادقی داوطلب انتخابات ریاست جمهوری پرداخت و آورد:

*عدم رضایت مردم، خود را در انتخابات نشان می‌دهد.

*صادق بودن با مردم بهترین کمک به آنهاست.

*باتلاق‌های اجرایی در کشور از برخی رفتارها ایجاد شده است.

* مردم از شعارهای تکراری بیزار هستند.

*در دولتم باید همه مسوولان اموال و دارایی خود را به مردم بگویند.

* اگر نقاط ضعف را برطرف نکنیم، نظام در آینده دچار مشکل می‌شود.

*مردم احساس می‌کنند که ما نمایندگان صادقی برای آنها نیستیم و احساس می‌کند که ما در عمل به شعارهای جمهوری اسلامی درست رفتار نکرده‌ایم و احساس می‌کنند، مسوولان منافع ملی را زیرپا گذاشته و رفاه و آسایش آنها برای ما شعاری بیش نیست.

شرایط اصلاحات برای انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم سخت است

پایگاه خبری افکانیوز به بازتاب سخنان سید حسین نقوی حسینی نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی پرداخت و نوشت:

*برآورد من از صحنه انتخابات و فعالیت نامزدها این است که در نهایت آیت الله رییسی وارد میدان خواهد شد و اصولگراها هم بدون تردید بر روی نام او به اجماع خواهند رسید.

* شرایط درون جریان اصلاح طلب بسیار سخت است؛ زیرا آنها بسیار امیدوار بودند که از فرجام برجام بتوانند به نتیجه‌ای رسیده و فضای افکار عمومی را به سمت خود جلب کنند.

* در جریان اصلاحات هم عارف نامزد است و گفته که تا آخر می ایستد و هم پزشکیان نامزدی است که همین موضوع را مطرح کرده؛ در این شرایط انتخاب یک نامزدی که رای آور باشد با توجه به شرایط اجتماعی کشور که اقبالی هم برای اصلاح طلبان نیست، سخت است.

* علی لاریجانی یک فرد بسیار باهوش و با تحلیل بالایی است و من قبلا هم گفته‌ام که لاریجانی به راحتی نامزد نخواهد شد و تا اجماعی روی او وجود نداشته باشد به انتخابات وارد نمی‌شود.

*س_برچسب‌ها_س*