فعالیت ومسئولیت نمایندگان درستادهای انتخاباتی خوب یابد؟
«تبدیل مجلس به ستادهای انتخاباتی» موضوعی است که این روزها بسیار مطرح شده و انتقاداتی را متوجه پارلمان کرده، بخشی از آن به دلیل حضور دو نماینده فعلی مجلس به عنوان کاندیداست و بخش دیگر ناشی از حضور پررنگ نمایندگان در ستادهای انتخاباتی است.
«تبدیل مجلس به ستادهای انتخاباتی» موضوعی است که این روزها بسیار مطرح شده و انتقاداتی را متوجه پارلمان کرده، بخشی از آن به دلیل حضور دو نماینده فعلی مجلس به عنوان کاندیداست و بخش دیگر ناشی از حضور پررنگ نمایندگان در ستادهای انتخاباتی است.
به گزارش تابناک، رقابت 7 کاندیدا در سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری به روزهای پایانی خود نزدیک میشود، شاید تفاوت این دوره از انتخابات با ادوار گذشته را بتوان حضور دو نماینده مجلس شورای اسلامی در میان نامزدها دانست که به نوعی نقش پارلمان را در این عرصه پررنگتر کرده است.
البته در ادوار گذشته نمایندگان مجلس به فراخور دیدگاه سیاسیشان در ستادهای مختلف کاندیداها حضور داشتند و حتی مسوولیتهایی را به عهده میگرفتند اما این موضوع در انتخابات امسال بیش از همیشه شده است.
علیرضا زاکانی و امیرحسین قاضی زاده هاشمی، نمایندگان قم و مشهد دو کاندیدای فعلی انتخابات ریاست جمهوری هستند که روسای ستادهای انتخاباتی خود را از بین نمایندگان مجلس شورای اسلامی انتخاب کردند.
«روح الله متفکر آزاد» نماینده تبریز و عضو هیات رییسه مجلس رییس ستاد انتخاباتی زاکانی و «زهرا شیخی» نماینده اصفهان و سخنگوی کمیسیون بهداشت مجلس رییس ستاد انتخاباتی قاضی زاده هاشمی است. همچنین «مالک شریعتی» نماینده تهران و سخنگوی کمیسیون انرژی به عنوان سخنگوی ستاد انتخاباتی زاکانی تعیین شده است.
دراین بین تعدادی از نمایندگان در ستاد سایر کاندیداها مشغول هستند که از جمله آن ها می توان به «علی نیکزاد» نایب رییس مجلس و رییس ستاد انتخاباتی رییسی، «احمد امیرآبادی فراهانی» نماینده قم و رییس ستاد اقشار رییسی و «سید محمود نبویان» نماینده تهران و رییس ستاد انتخابات رییسی در مازندران اشاره کرد.
حضور نمایندگان در ستادهای انتخاباتی شائبه هایی در این زمینه ایجاد کرده که آن ها چطور می خواهند همزمان با انجام وظایفشان در ستادها به امور نمایندگانی هم بپردازند، آیا این باعث ایجاد تداخل در وظایفشان نمی شود؟ اساسا وکلای ملت چطور می خواهند بعد از پیروزی نامزد مورد نظرشان از او حساب کشی کنند و وظایف نظارتی شان را به درستی انجام دهند؟ مگر نه اینکه «مجلس در راس امور است» پس چطور چنین نمایندگانی میخواهند بعد از انتخابات «در راس امور بودن پارلمان» را حفظ کنند؟
سوالاتی که موسی غضنفرآبادی رییس کمیسیون قضایی و حقوقی در واکنش به آن، گفته است: «حضور نمایندگان در ستادهای انتخاباتی تداخلی با وظیفه نمایندگی آنها ندارد.» احمد امیرآبادی فراهانی نماینده قم نیز تاکید کرده: «حضور نمایندگان در ستادها اشکالی ندارد. البته داشتن مسئولیت یک مسأله و حضور در ستادها مسأله دیگر است.» او این را هم یادآور شده که نمایندگان مجلس، سیاسی هستند و به یک جناح و گروه وابستگی دارند. البته که باید در عین حفظ استقلال و تفکیک قوا، همکاری خوبی بین مجلس و دولت وجود داشته باشد.
این سخنان در حالی مطرح می شود که پیش از آغاز ثبت نام داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری، 220 نماینده در نامه ای به حجت الاسلام رییسی از او برای حضور در رقابت های انتخاباتی دعوت کردند و بعد از آن ستاد هم اندیشی نمایندگان مجلس در حمایت از ابراهیم رییسی تشکیل شد. در این ستاد نام افرادی همچون محمدرضا میرتاجالدینی نماینده مردم تبریز، سیدمحمد موحد نماینده کهگیلویه و بویراحمد، احمدحسین فلاحی نماینده همدان و علیاکبر بسطامی نماینده ایلام دیده می شود.
میرتاج الدینی در توضیح کارکرد ستاد هم اندیشی نمایندگان مجلس گفته که در این ستاد از ظرفیتهای نمایندگان در حوزه های انتخابیه شان استفاده می شود؛ همچنین بسطامی در این زمینه تأکید کرد: حدود 260 نفر از نمایندگان از رییسی خواستند که در عرصه رقابت حضور پیدا کند پس باید از این ظرفیت استفاده کرد.
البته در جمع نمایندگان مجلس، افرادی هستند که در هیچ ستادی حضور ندارند و حتی به عملکرد سایر همکارانشان هم انتقاد می کنند. کاظم دلخوش نماینده صومعه سرا در این باره اظهار کرد: نمایندگان مجلس از جانب مردم برای قانونگذاری انتخاب شدهاند، هر نمایندهای موافق و مخالفانی دارد پس اگر بنا به ورود به کار انتخابات و تبلیغات برای دیگری باشد، قطعا به حق و حقوق مردم آسیب زده می شد. او توضیح داد: از این هفت کاندیدا، یک نفر رأی میآورد منتها اگر کاندیدای مدنظر نماینده مربوطه پیروز نشود، به مردم منطقه اش آسیب وارد شده و حتی می تواند موجب بینظمی شود؛ این در شأن مجلس نیست.
جواد آرین منش نماینده اسبق مجلس هم با انتقاد از این رویه اظهار کرد: متاسفانه این روزها شاهد تبدیل مجلس به تبدیل به ستاد انتخاباتی هستیم که جمع قابل ملاحظهای از نمایندگان در حمایت از یکی از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری از یکدیگر سبقت میگیرند، اگر چه هرکسی مجاز است تا از هر کاندیدای حاضر در صحنه حمایت و طرفداری کند لکن نمایندگان عزیز باید در نظر داشته باشند که در آینده نزدیک باید به کابینه و وزرای پیشنهادی رای داده و بر عملکرد دولت نظارت کنند. نمایندگان فراموش نکنند که میبایست مدافع حقوق ملت باشند و نه وکیل دولت؛ حمایتهای بیچون و چرا مغایر با رسالت نمایندگی در قانون گذاری و نظارت بر عملکرد دولت خواهد بود.
حالا کمتر از دو هفته به برگزاری انتخابات ریاست جمهوری باقی مانده است و بعد از آن رییس جمهور آینده مشخص می شود اما تکلیف مجلس با این میزان حمایت از کاندیداها بر انجام وظایف نظارتی اش چه خواهد بود؟