دوشنبه 5 آذر 1403

فناوری "FINDER" ناسا ضربان قلب زیرآوارماندگان زلزله ترکیه را تشخیص می‌دهد!

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
فناوری "FINDER" ناسا ضربان قلب زیرآوارماندگان زلزله ترکیه را تشخیص می‌دهد!

ناسا اعلام کرد از فناوری "FINDER" برای شناسایی ریزترین حرکات بدن ناشی از عملکردهای حیاتی در زیر آوار زلزله ترکیه استفاده می‌کند. FINDER از حسگرهای رادار مایکرویو برای یافتن بازماندگان زیر آوار استفاده می‌کند.

- اخبار اجتماعی -

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، بعد از زلزله ویرانگر ترکیه و سوریه، کشورهای مختلف، تلاش‌های زیادی برای کمک به زلزله‌زدگان کرده‌اند و تیم‌های امدادی نیز با وجود گذشت دو هفته از وقوع زلزله، همچنان کار امداد و نجات را انجام می‌دهند.

ناسا اعلام کرده است که از فناوری "FINDER" برای شناسایی ریزترین حرکات بدن ناشی از عملکردهای حیاتی در زیر آوار زلزله ترکیه استفاده می‌کند. FINDER از حسگرهای رادار مایکرویو برای یافتن بازماندگان زیر آوار یا در بهمن با تشخیص از راه دور ضربان قلب و تنفس آنها استفاده می‌کند.

ناسا گزارش داده است که این فناوری آخر هفته گذشته به ترکیه منتقل شده است. از زمان وقوع دو زمین لرزه 7.8 و 7.6 ریشتری در 6 فوریه، بیش از 41000 قربانی در زیر آوار کشف شده‌اند؛ استفاده از این فناوری در گذشته نیز انجام شده است بعد از زلزله وحشتناک هائیتی در سال 2010، تیمی از آزمایشگاه پیشرانه جت ناسا در کالیفرنیا فناوری FINDER را ایجاد کردند که گروه SpecOps مستقر در فلوریدا بعداً آن را تجاری کرد.

سیستم نجات جان جدید ناسا ابتدا برای استفاده در فضا طراحی شده بود که بتواند امواجی که توان بسیار پایینی دارد را شناسایی کند اما از آنجایی که بسیاری از محصولات و تکنولوژی‌هایی که ناسا به آنها دست یافته است، روزی در زندگی روی زمین هم راهگشای بسیاری از مشکلات بشر بوده‌اند، این تکنولوژی هم برای نخستین بار در زلزله‌های بزرگ سالیان اخیر در نپال، اکوادور و ژاپن مورد استفاده قرار گرفته که توانسته موفقیت‌های بسیار خوبی را نیز کسب کند.

علت تخریب وحشتناک 25000 ساختمان در زلزله ترکیه چیست؟

"جیم لوکس" مدیر پروژه رادار FINDER درباره عملکرد این رادار گفته بود: این دستگاه راداری است که ابتدا امواجی را به منطقه‌ای که به آن نشانه گرفته شده است ارسال می‌کند و سپس با بررسی تغییراتی که در سیگنال‌های دریافتی صورت می‌گیرد متوجه می‌شود که آیا این تغییرات متعلق به موجود زنده است یا نه. در این دستگاه دو دسته تغییرات قابل شناسایی هستند. نخست ضربان قلب (با تغییرات 1 میلی‌متر) و دومی تنفس (با تغییرات یک سانتی‌متر) است البته این دستگاه توانایی این را دارد که حرکات و تنفس انسان و حیوانات را نیز از هم جدا کند.

وی می‌گوید: علاوه بر استفاده در شناسایی و نجات مصدومین زیر آوار، FINDER می‌تواند در مواردی مانند محبوسین در زیر برف ناشی از بهمن نیز مورد استفاده قرار گیرد. در یک بهمن محدوده‌ای وسیع برای بررسی و شناسایی وجود دارد و تکنولوژی‌های جستجوی کنونی چندان نمی‌تواند مفید واقع شود و معمولاً عملیات شناسایی بسیار زمانبر هستند اما با استفاده از FINDER زمان شناسایی می‌تواند به نحو چشمگیری کاهش پیدا کند و درصد احتمال نجات دادن محبوسین هم به طبع کاهش پیدا کند.

جیم لوکس تصریح کرد: دستگاه FINDER در واقع جستجوی مصدومین را بسیار بیشتر از چیزی که در زمان حال می‌توانیم برای ما تسهیل می‌کند. این دستگاه به تیم‌های نجات اجازه می‌دهد بدون نیاز به حفر و خاکبرداری مکان، ضربان قلب و تنفس افرادی که زیر آوار قرار دارند را شناسایی کند و برای نخستین بار در روستای چائوتارا در نپال و چند ساختمان که به صورت کامل فروریخته بودند، مورد استفاده قرار گرفته است. در همین زمینه، "برایان کلارک هاوارد" از موسسه نشنال جئوگرافیک این مورد را تصدیق کرده است که دستگاه FINDER ناسا توانسته ضربان قلب 4 نفر را که زیر آوار گسترده این ساختمان‌ها گرفتار شده بودند را تشخیص داده و با کمک تیم‌های نجات، این 4 مرد توانستند از زیر آوار خارج شده و نجات پیدا کنند.