قرصهای لاغری غیرمجاز، تهدید جدی برای سلامت جامعه
بسیاری افرادی که اضافه وزن دارند، گاهی بدون مشورت با متخصص تغذیه، به مصرف قرصهای لاغری روی می آورند، غافل از این که بسیاری از این داروها به جای کمک به افراد، جان آنها را به خطر میاندازد.
سرهنگ حسین باباپور، رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر تهران بزرگ گفت: شدت اعتیاد آور است و اثرات جبران ناپذیری را در روح و روان و جسم فرد مصرف کننده میگذارد. به خانواده ها هشدار جدی میدهیم و از آنها درخواست می کنیم حتما درباره آثار و تبعات مخرب مصرف اینگونه قرص ها با فرزندان خود صحبت کنند.
او در ادامه گفت: بسیاری از افرادی که اضافه وزن دارند، گاهی بدون مشورت با متخصص تغذیه، به مصرف قرصهای لاغری روی میآورند. آنها برای اینکار دلایل مختلفی دارند. از جمله نبود وقت برای ورزش کردن، عدم اراده کافی برای رژیم گرفتن و. البته بسیاری از آنها نیز ترجیح میدهند در کنار روشهای دیگر، برای کاهش وزن سریع، از محصولاتی که اثر لاغری دارند نیز استفاده کنند تا زودتر به نتیجه برسند. در هر صورت آن چیزی که مهم است، داشتن اطلاعات کافی در مورد مصرف این قرصهای لاغری است. چراکه عدم آگاهی کافی در این مورد میتواند عواقب جبران ناپذیری داشته باشد. انواع قرصهای لاغری: 1- قرصهای لاغری چربی سوز 2- قرصهای افزایش دهنده متابولیسم بدن 3- قرصهای لاغری کاهش اشتها 4- قرصهای لاغری ممانعت کننده از جذب چربی
رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر تهران بزرگ تصریح کرد: به طور کلی مصرف قرصهای لاغری در کنار فواید آن میتواند عوارضی برای بدن داشته باشد. به خصوص اینکه بسیاری از تبلیغات در مورد این قرصها با نشانهای تجاری مختلف میتواند صرفا یک کلاهبرداری تجاری باشد. بنابراین در صورت تمایل به مصرف هر یک از انواع آنها حتما از یک دکتر تغذیه مشورت بگیرید. این مکملها میتوانند در روند کاهش وزن موثر باشند، اما نباید از آنها انتظار معجزه داشت. متاسفانه هیچ مکمل یا داروی کاهش وزنی به تنهایی برای کاهش وزن موثر نیست، داروهای لاغری ممکن است به شما کمک کنند که تا چند کیلوگرم وزن خود را کاهش دهید یا اندکی متابولیسم خود را بالا ببرید، اما اثر بخشی آنها در یک نقطه به اتمام میرسد و دیگر شاهد کاهش وزن نخواهید بود.
او گفت: نکته قابل توجه در حوزه محصولات لاغری این است که برخی از قرصها و کپسولهای لاغری که در فضای مجازی تبلیغاتی گسترده در مورد آنها صورت میگیرد، حاوی متامفتامین هستند. متامفتامین که در بازار مواد مخدر و روانگردان با نام خیابانی شیشه شناخته میشود، یک محرک قوی سیستم عصبی مرکزی با پتانسیل اعتیادآوری بالا است که بهطور گسترده برای اهداف تفریحی مورد سوء مصرف قرار میگیرد. مصرف شیشه باعث کاهش اشتها و در نتیجه لاغری اتفاق میشود. اما در کنار این مزیت، عوارضی هم وجود دارد. عوارض مصرف شیشه در کوتاه مدت، میتوان به افزایش ضربان قلب، افزایش تنفس و خشکی دهان اشاره کرد. به دنبال مصرف قرصهای لاغری حاوی شیشه در دراز مدت ممکن است فرد به این قرصها اعتیاد پیدا کند و همچنین دچار عوارضی، چون بی قراری و اضطراب، اختلالات خواب، پرخاشگری و تحلیل لثه و خرابی دندانها به دلیل خشکی دهان و دندان قروچه گردد.
رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر تهران بزرگ بیان کرد: آمفتامین برای درمان اختلال کمتوجهی - بیشفعالی و چاقیهای مزمن، به صورت محدود در پزشکی کاربرد دارد. اما نوع دارویی آن که توسط شرکتهای معتبر داروسازی تولید میشود، دارای دوز معینی است و تحت نظر پزشک فقط برای چاقیهای مفرط تجویز میشود و این داروها مانند سایر داروها نباید به صورت خودسرانه و بدون تجویز پزشک مصرف کرد. اما قرصها و کپسولهای لاغری که حاوی متامفتامین هستند و توسط سودجویان در داخل یا خارج از کشور تولید میشوند و با بسته بندی و نشان تجاری قرصهای معروف و شناخته شده لاغری خارجی تبلیغ شده و به فروش میرسند، استاندارد مشخصی ندارند و حتی دوز متامفتامین موجود در آنها ثابت نیست. تبلیغات گسترده این داروها در فضای مجازی و فروش آنها از طریق اینترنت و حتی برخی عطاریها، آرایشگاهها یا باشگاههای بدنسازی متخلف سبب شده افراد از هر قشری به ویژه جوانان و حتی نوجوانان فریب خورده و مصرف این قرصها را به عنوان راهی برای کاهش وزن انتخاب نمایند و در طول زمان و حتی گاهی با یک بار مصرف با عوارض جدی روبرو شوند. لازم به ذکر است گاهی شیشه با انواعی از گیاهان مخلوط شده و در داخل کپسولهای مشابه با نشانهای تجاری معروف ریخته میشود و به عنوان محصولی گیاهی و بی خطر به مشتری عرضه میشود. قطعاً اگر افراد از عوارض نامطلوب این محصولات بر روی جسم و روان خود آگاه گردند هرگز برای کاهش وزن از آن استفاده نمیکنند چراکه ممکن است برای رفع این عوارض مجبور به صرف هزینههای بسیار شوند و حتی به دلیل مشکلات کبدی دچار عوارض پوستی گردند و زیبایی طبیعی خود را نیز از دست بدهند و یا در دام اعتیادی بی بازگشت بیفتند.
باشگاه خبرنگاران جوان اجتماعی حوادث و انتظامی