پنج‌شنبه 8 آذر 1403

قرنطینه ذهن؛ راه حفاظت از کودک در برابر امواج کرونا است

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
قرنطینه ذهن؛ راه حفاظت از کودک در برابر امواج کرونا است

عاطفه بیدختی گفت: همانگونه که قرنطینه خانگی را رعایت می کنیم، باید ذهن کودکان را هم در مقابل سیل اخبارناگوار کرونا قرنطینه کنیم و محیط خانه را تبدیل به یک فضای امن برای بازی و نشاط آنها کنیم.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از مرآت، امروزه تمام اخبار حول محور شیوع کرونا می چرخد، از خبرهای منفی درباره کرونا، سرعت شیوع آن تا تعداد قربانیان مرگ و میرناشی از آن و این اخبار خود ممکن است اثرات زیان بارتری در قیاس با خود کرونا ایجاد کند.

این اخبار و در کنار آن محدودیت های ارتباط اجتماعی و نگرانی های مربوط به آن، عوارض روانشناختی جدی برای افراد به ویژه کودکان ایجاد خواهد کرد، اما کودکان برعکس ظاهر پرهیاهو و با نشاط بیرونی خود در هنگام تنش ها قدرت بیان احساسات خود را ندارند و واکنش های اضطراب آنها درونی است و دچار در خورد فرورفتگی و یا شب ادراری و مسائلی از این قبیل می شوند.

عاطفه بیدختی روان شناس و روان درمانگر کودک و نوجوان در گفتگو با خبرنگار مرآت با اشاره به شرایط بحران کرونا بر کودکان اظهارکرد: با توجه به شیوع بیماری کرونا و اینکه بنا به گفته متخصصین زمانی رابرای پایان این بیماری نمی توان متصور شد، شاهد فشارهای روانی حاصل از این بیماری در بین خانوادهها وتاثیرات روانشناختی بر سیستم خانواده به ویژه کودکان قرار داریم.

این روان درمانگر کودک و نوجوان در ادامه افزود: کرونا به طور ناخواسته ما را با یک بحرانی روبرو کرده که چگونگی برخورد با آن برای ما بیگانه است و کودکان به طور ناخواسته درگیرمسائلی شدند که با سن آنها هیچ سنخیتی ندارد.

وی با تاکید بر لزوم کنترل و کاهش آسیبهای روانی ناشی از این بیماری بر کودکان، تصریح کرد: وظیفه ما مراقبت از کودکان است اما نباید رفتار ما به گونه ای باشد که موجب نگرانی بیشتر انها شود و به ویژه در کودکانی که زمینه استرس واضطراب و رفتار های وسواس گونه را دارند، پرداختن بیش از اندازه به این موضوع موجب تشدید بیماری خواهد شد.

بیدختی تاکید کرد: همانگونه که قرنطینه خانگی را رعایت می کنیم، باید ذهن کودکان را هم در مقابل سیل اخبارناگوار کرونا قرنطینه کنیم و محیط خانه را تبدیل به یک فضای امن برای بازی و نشاط آنها کنیم.

این روانشناس کودک بازی را بهترین روش برای کمک به ایجاد حس نشاط و اعتماد به نفس در کودکان دانست و افزود: والدین با بازی در کنار کودکان و استفاده از وسایل ساده وکم هزینه و یا شریک کردن آنها در کارهای منزل می توانند موجب سرگرمی و تخلیه حس هیجانی آنها شوند.

بیدختی با اشاره به اینکه منظور ما از بازی حتما استفاده از ابزارهای بازی سوپرمارکتی نیست، توضیح داد: زمانی که با خانواده ها صحبت از بازی می شود ذهن آنها به سمت خرید بازی های سوپر مارکتی گران قیمت سوق داده می شود، اما می توان با استفاده از لباس ها و یا نخ ها و یا ساخت کاردستی و کلاژ با وسایل دور ریختنی کودکان را در محیط خانه سرگرم کرد.

وی با بیان اینکه شرایط اجتماعی شدن کودکان با توجه به محدودیت های دورهمی خانوادگی و عدم امکان ارتباط با همسالان کودک بسیار کمرنگ شده است؛ توضیح داد: با توجه به شرایط موجود و اینکه بستر های اجتماعی شدن کودکان محدود شده است باید در خانه با بازی های نمایشی در نقش همسالان آنها به شکل های مختلف، مهارت های ارتباطی را به کودکان آموخت.

این روانشناس کودک با بیان اینکه کودکان در این شرایط خانه نشینی و کم تحرکی و استفاده از گوشی و تبلت دچار افسردگی و استرس شده اند، تصریح کرد: برای جداکردن کودک از وسایل این چنینی باید جایگزینی مناسب را پیدا کرد وازطرف دیگر تا زمانی که والدین خود سرگرم دنیای مجازی هستند نمی توان از کودکان غیر این را انتظار داشت.

وی با بیان اینکه متاسفانه با شیوع کرونا شاهد مراجعات بیتشر کودکان دارای بیماری های اضطرابی هستیم، تاکید کرد: والدین حتما علائم اختلال های اضطرابی و وسواسی فرزندان را بشناسند و زمانی که کودکان آنها درگیر این وضعیت هستند، حتما با مراجعه به روانپزشکان متخصص این موضوع را پیگیری کنند زیرا بی توجهی به وضعیت روحی و روانی بچه ها نیز اسیب های جدی تری را در آینده برای کودکان به دنبال خواهد داشت.

انتهای پیام /