قصههای شاهراه تهران با نصب 40 تابلوی هوشمند جدید تکمیل میشود
تهران - ایرنا - مدیر پایگاه میراث شهری خیابان ولیعصر (عج) گفت: فاز دوم طرح خواناسازی این خیابان با نصب تابلوهای هوشمند در 40 نقطه جدید تا اوایل تابستان اجرا و تکمیل میشود.
به گزارش روز یکشنبه مرکز ارتباطات و امور بینالملل شهرداری تهران، وحید قاسمی درباره ایده اصلی شکلگیری طرح خواناسازی خیابان ولیعصر (عج) اظهار داشت: توجه به قصهها و روایتها زمینه رشد و توسعه شهرها را فراهم میکند چرا که قصهها به مرور زمان و در اثر جاری بودن زندگی در مکانها زاده شده و اکنون تبدیل به تجربه زیسته خیابان شدند.
وی گفت: متاسفانه در یک سردرگمی یا خزان مدنیت غبار فراموشی بر آنها نشسته و تصمیمات عجولانه نسبت به توسعه شهر، بخشی از تجربه زیسته را از بین برده، در نتیجه آن قصهها از یاد رفتند و شهروند امروزی کمتر به آنها توجه دارد.
قاسمی افزود: این وضعیت درحالی است که برای حفظ شهر به قصهها نیاز بوده و چارهای جز بازگشت به آنها وجود ندارد تا هر اقدامی که در راستای توسعه شهر انجام میشود، ماندگار باشد.
وی با اشاره به شکلگیری ایده «خواناسازی خیابان ولیعصر (عج)» در راستای حفظ شناسنامه شهر تهران اظهارداشت: این خیابان با 90 سال قدمت، چهار دوره تاریخی را پشت سر گذاشته، مجموعهای از روایتها و تجربههای زیسته یک شهر را در خود جا داده و با داستانهای خود بخشی از خاطرات جمعی مردم این شهر است.
قاسمی گفت: بنابراین خیابان ولیعصر (عج) را پدیدهای به شمار آورد که اگر قرار باشد رفتار درستی با آن صورت گیرد، باید قصههایش شنیده شده تا از این طریق میان شهر و شهروندان ارتباط مناسب برقرار شود.
مدیر پایگاه میراث شهری خیابان ولیعصر (عج)، آشنایی درست آیندگان، امکان برقراری ملاقات با این خیابان برای شهروندان و تبدیل آن به یک مقصد شهری را از اهداف طرح خواناسازی خیابان ولیعصر (عج) عنوان کرد و افزود: اگرچه این طرح از خیابان ولیعصر (عج) شروع شده اما پیروز حناچی شهردار تهران، معتقد است این طرح باید در محلات پایتخت اجرا شده تا به مرور داستانهای این شهر احیا شود.
وی با اشاره به اینکه ایجاد مدیریت یکپارچه از دیگر اهداف طرح خواناسازی خیابان ولیعصر (عج) است، اظهارداشت: با این طرح قرار است تمرکز از نگاه سودجویانه و گاه صرفا کالبدی این خیابان به جنبه فرهنگی آن معطوف شود، جنبههای فرهنگی عامی که همه جوانب اعم از جنبههای زیستی، شهروندی، سرمایه اجتماعی، اقتصاد پایدار شهری و کالبد کیفی را مد نظر قرار میدهد.
قاسمی گفت: براین اساس برای نخستین بار در ایران یک شهر صاحب موزه شد اما موزه نه به معنای مکانی که در آن آثار نگهداری میشود بلکه به عنوان فضایی که روایت تولید میکند.
مدیر پایگاه میراث شهری خیابان ولیعصر (عج) با اشاره به انتخاب 120 نقطه دربردارنده مکان - رویداد در فاز نخست طرح خواناسازی این خیابان افزود: تصمیم بر آن شد تا روایتهای 300 تا 500 کلمهای برای این نقاط نوشته شود، در اجرای طرح هم توجه بر این بود که قصههایی انتخاب شود که در ملاقاتهای شهری توان برقراری ارتباط میان مردم و این خیابان را داشته باشد و از سوی دیگر واجد ارزش کددارشدن بوده تا از طریق تابلوهای هوشمند قابل استفاده باشد.
وی بیان کرد: در نهایت 90 نقطه انتخاب شد که چنین شرایطی را داشت و از این میان تابلوهای هوشمند برای 40 نقطه تهیه و نصب شده و در فاز دوم مطالعات 40 نقطه دیگر آغاز شده و در مرحله نصب تابلو قرار دارد که تا اوایل تابستان اجرایی میشود.
قاسمی درباره معیارهای انتخاب قصهها گفت: واقعی بودن قصهها در وهله نخست مورد توجه است که بر مبنای تخیلات و خرافات تجربه زیسته شده افراد بوده و واقعا در این مکانها رخ داده باشد، همواره داستانهایی در این محور وجود داشت که سینه به سینه نقل میشد اما مستند و مستدل بودن آنها اهمیت داشت تا با پاک کردن غبار فراموشی این قصهها قابل خواندن و شنیدن شود.
خیابان ولیعصر (عج) طولانیترین خیابان درختکاری شده تهران و خاورمیانه به شمار میرود که با حدود 18 کیلومتر طول از میدان راه آهن در جنوب تا میدان تجریش در شمال پایتخت امتداد دارد.
این خیابان سال 1318 احداث شد و پیش از انقلاب اسلامی، خیابان پهلوی نام داشت. خیابان ولیعصر (عج) به دلیل آنکه با 60 هزار درخت چنار در دو سوی آن پوشیده شده بود و شمال و جنوب پایتخت را به یکدیگر وصل می کند، شهرتی جهانی دارد.
این خیابان به دلیل ویژگیهای منحصر به فرد از جمله درختان معروف چنار، مراکز خرید بزرگ، پارکهای عمومی، رستورانها، موزهها، مراکز فرهنگی و دفاتر ملی و بینالمللی سال 1390 در فهرست آثار ملی ایران جای گرفت.
*س_برچسبها_س*