قصه پر غصه جاده سربیشه ماهیرود
![قصه پر غصه جاده سربیشه ماهیرود](https://fararu.com/files/fa/news/1399/2/14/671847_306.jpg)
مصطفی علیزاده؛ حادثه غمبار روز نهم اردیبهشت تصادف تریلر با اتوبوس در جاده سربیشه به پایانه مرزی ماهیرود که منجر به کشته شدن 13 نفر گردید، موجب تاثر شدید مردم منطقه شد و دوباره حادثهای غم بار را در جادهای رغم زد که سازندگانش فکر نمیکردند روزی 700 تریلر از آن عبور کنند.
مسیر سربیشه به ماهیرود که بخش اعظم آن (80 کیلومتر) شامل جاده روستایی سربیشه به درح با عرض بسیار کم است که اگر ساکن این منطقه باشی یا مثل نگارنده این مطلب سالها شاغل در منطقه درح باشی خوب میدانی هنگام عبور تریلرها باید خیلی احتیاط کنی تا این جاده کم عرض حادثه ساز نشود.
پایانه مرزی ماهیرود که سهم بزرگی در صادرات کالا به کشور افغانستان را به خود اختصاص داده است در فاصله 175 کیلومتری بیرجند مرکز خراسان جنوبی و فاصله 120 کیلومتری با شهر فراه نزدیکترین شهر مرزی در غرب افغانستان قرار دارد.
افغانستان چهارمین مقصد صادرات کشورمان است و اهمیت اقتصادی صادرات در شرایط فعلی اولویت رسیدگی به محور سربیشه ماهیرود را دو چندان میکند.
پس از حادثه اخیر جاده سربیشه_ماهیرود موج درخواستهای مجازی به صفحه اینستاگرام وزیر راه سرازیر شد که همه آنها یک خواسته داشتند: (جاده روستایی برای مسیر ترانزیتی مناسب نیست. جاده سربیشه تا مرز ماهیرود را دوبانده کنید) پاسخی که دکتر محمد اسلامی به این درخواستها داد این بود که دوبانده کردن آغاز شده است!
پس از آن مدیر کل اداره راه و ترابری خراسان جنوبی در گفتگو با ایرنا اعلام کرد بودجه 65 میلیارد ریالی اختصاص یافته برای مسیر سربیشه_ماهیرود در سال 97 بوده است که این رقم به 245 میلیارد ریال در سال 98 و در قانون بودجه سال 99 به 400 میلیارد ریال رسیده است و تا کنون دو کیلومتر! (از مسیر 200 کیلومتری) از دوبانده سازی جاده در قالب کمربندی شهر درح انجام شده است.
داعی اظهار امیدواری کرد تا پایان خرداد سال جاری 7 کیلومتر از مسیر دوبانده این جاده به بهره برداری برسد.
با توجه به اظهارات مسئولان وزارت راه میتوان به این نتیجه رسید فعلا دوبانده سازی جاده سربیشه_ماهیرود در حد مصوبات و بندهای قانون بودجه باقی خواهد ماند، به نظر میرسد یا سرعت حال حاضر ساخت و تکمیل این جاده هنوز باید سالها شاهد از دست رفتن روستاییان شریف منطقه درح و لانو باشیم.
جادههای خراسان جنوبی هنوز هم با گذشت 16 سال از تقسیم خراسان وضعیت جادهای مناسبی ندارد، جاده قاین _ بیرجند که مسیر اصلی خراسان جنوبی و همچنین مسیر زمینی استان سیستان و بلوچستان برای رسیدن به مشهد مقدس و شمال کشور است، تا همین چند وقت پیش یکی از خطرناکترین جادههای کشور لقب گرفته بود در حدی که نماینده شهر بیرجند در مجلس شورای اسلامی حجتالاسلام عبادی گفته بود: من هر وقت قصد عبور از این مسیر را دارم وصیت میکنم.
هرچند پروژهای که شاهراه مواصلاتی شرق کشور است با این که ده سال از آغاز آن میگزرد هنوز به سرانجام نرسیده است و مسئولان اظهار امیدواری کرده اند این جاده تا پایان سال 99 به بهره برداری کامل برسد.
در باب اهمیت مناطق مرزی به ویژه در منطقهای که به امنترین مرز کشور معروف است بسیاری قلم فرسایی کرده اند. کوتاه سخن این که خراسان جنوبی که بارها در آزمونهای حساس انقلاب وفاداری خود را به آرمانهای انقلاب نشان داده است و آمار شرکت کنندگان در انتخابات گواه بسیار خوبی بر این مطلب است.
از لحاظ استاندارهای حمل و نقل در شرایط خوبی قرار نگرفته است، با وجود گذشت بیش از 40 سال از انقلاب شکوهمند اسلامی مرکز استان خراسان جنوبی از داشتن خط آهن بی بهره است. با این که پروژه خط آهن شرق کشور کلید خورده است هنوز زمان بهره برداری آن مشخص نیست.
اهمیت پایانه مرزی ماهیرود بر اقتصاد کشور و توسعه منطقه بر هیچکس پوشیده نیست، مردم رنج کشیده منطقه درح که خشکسالیهای اخیر رمقی برایشان نمانده است، از حوادث پی در پی جاده سربیشه_ماهیرود خسته و آزرده اند و هر روز نگران خبر تلخی از این جاده مرگبار هستند. حضور مرزنشینان اهمیت بسیاری در حفظ امنیت مرزها دارد؛ و در این بین ایجاد زیرساختها تاثیر شگرفی در حفظ جمعیت مناطق مرزی خواهد داشت.
حادثه اخیر تصادف اتوبوس و تریلر قلب این مردم رنج کشیده را به درد آورده است و انتظار این مردم محروم این منطقه تسریع در ساخت باند دوم جاده سربیشه_ماهیرود است، تا دوباره شاهد حوادث تلخ از این دست نباشیم.