شنبه 10 آذر 1403

قلعه های تاریخی کهگیلویه و بویراحمد مرمت می شوند

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
قلعه های تاریخی کهگیلویه و بویراحمد مرمت می شوند

یاسوج - ایرنا - سرپرست میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کهگیلویه و بویراحمد گفت: مرمت و حفاظت قلعه های تاریخی استان در دستور کار این نهاد بوده و میزان هزینه مورد نیاز آن 10 میلیارد ریال اعتبار است.

مجید صفایی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: بناهای تاریخی به عنوان هویت مردم کهگیلویه و بویراحمد باید حفظ و نگهداری شوند که در این راستا کار حفاظت، مرمت و ثبت ملی بناهای تاریخی در اولویت برنامه‌های این اداره کل قرار گرفته است.

وی افزود: تاکنون افزون بر 2 هزار اثر تاریخی در این استان شناسایی شده که 755 اثر میراث فرهنگی استان در فهرست آثار ملی ثبت شده است.

سرپرست میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: تاکنون 61 آسیاب، 50 خانه تاریخی، 40 قلعه، 40 آب انبار،23 بقعه متبرکه، 19 گورستان، 17 استودان، 13 پل، 13بافت تاریخی، پنج حمام، پنج مسجد و سه کاروانسرای این استان در فهرست آثار ملی ثبت شده است.

نقش برجسته‌های تنگ سولک در سال 1316 نخستین اثر ملی ثبت ملی شده در کهگیلویه و بویراحمد است.

نقوش برجسته تنگ سولک در بهمئی، آثار سنگی چین لوداب، شهر سنگی دلی یاسیر کهگیلویه، قلعه کی نصیر بهادر بویراحمد، قلعه رئیسی کهگیلویه و دو گور دو پا در باشت از جمله بناهای تاریخی مهم ثبت ملی شده این استان است.

قدیمی‌ترین شیء تاریخی ثبت شده در کهگیلویه و بویراحمد ابزارهایی مربوط به تپه روستای بی بی زلیخا در شهرستان کهگیلویه و دوران نوسنگی است.

یکی از شاخص‌ترین آثار تاریخی این استان تابوت سفالی مربوط به هزاره اول قبل از میلاد بوده که در کشور منحصر به فرد است.

سکه‌ها، ظروف سفال و فلزی مربوط به دوره‌های ایلامی، هخامنشی، اشکانی و ساسانی از جمله اشیای تاریخی کهگیلویه و بویراحمد است.

تاکنون نزدیک به 2 هزار و 600 اثر تاریخی، فرهنگی و طبیعی در استان کهگیلویه و بویراحمد شناسایی شده است.

این آثار شامل بناهای تاریخی، کاروانسراها، پل‌ها، قلعه‌ها، بقاع متبرکه، زیرساخت‌های زندگی اجتماعی ایرانیان کهن مانند آب انبارها، آثار طبیعی و صنایع دستی است.

استان کهگیلویه و بویراحمد را به دیار آریوبرزن سردار نامی ایران در دوره هخامنشی می‌شناسند.

این استان بخشی از تمدن عیلام بوده و در دوره بعد از اسلام و همچنین بعد از ورود آرایی‌ها جزئی از خاک تمامی حکومت‌های ایران بود.

استان کهگیلویه و بویراحمد با 723 هزار نفر جمعیت در جنوب غربی ایران قرار دارد.

*س_برچسب‌ها_س*