دوشنبه 16 مهر 1403

قوانینی که مانع تخریب روان و افکار شهروندان در فضای مجازی نمی شوند / وقتی هنوز برای مسئولان دغدغه فضای مجازی ایجاد نشده است

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
قوانینی که مانع تخریب روان و افکار شهروندان در فضای مجازی نمی شوند / وقتی هنوز برای مسئولان دغدغه فضای مجازی ایجاد نشده است

اگر چه شبکه های اجتماعی علاوه بر اینکه امکان گفتگو بین کاربران را فراهم می‌کنند، بستری ارزان و فراگیر برای بازاریابی و تبلیغ کسب و کار هم هستند. اما آن روی سکه این شبکه های اجتماعی مفید تصویر هولناکی نقش بسته است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از صاحب نیوز؛ نظارت بر شبکه‌های اجتماعی، در همه جهان یک امر بدیهی و پذیرفته شده‌ای است. اما در کشور ما با وجود سازمان‌های متولی متعدد این موضوع هنوز ساختار نظام مند و قانونی ندارد و با وجود اینکه سال ها است که شبکه های اجتماعی و فضای مجازی بر جوامع مختلف حکمرانی می کنند اما در کشور ما نظارت بر فضای مجازی از اولویت‌های مدیریتی کشور حذف شده است. مسئولان فرهنگی و نظارتی با بهانه فرهنگ‌سازی دور موضوع فضای مجازی را خط کشیده‌اند و می‌گویند باید به مردم یاد بدهیم به سوی محتوای بد نروند، اما مسئله این است که مردم به سمت محتوای نامناسب نمی‌روند بلکه محتوای نامناسب است که به سراغ آن‌ها می‌آید مردم ما و اغلب جوانان و نوجوانان کشورمان روزانه در معرض انواع محتواهایی که هر کدام با اهدافی مشخص تولید شده اند قرار می گیرند غافل از اینکه چه خسارت و آسیب هایی بوجود می آورد و باعث می شود امنیت روحی و روانی، اعتقادی و اقتصادی آنها آسیب های جبران ناپذیری ببیند. با در نظر گرفتن ابعاد آسیبهایی که فضای مجازی بر افراد جامعه وارد می کند کنترل مجرای ورود محتوا به جامعه، حیاتی به نظر می‌رسد.

اگر چه شبکه های اجتماعی علاوه بر اینکه امکان گفتگو بین کاربران را فراهم می‌کنند، بستری ارزان و فراگیر برای بازاریابی و تبلیغ کسب و کار هم هستند. اما آن روی سکه این شبکه های اجتماعی مفید تصویر هولناکی نقش بسته است. خرید و فروش اسلحه و آموزش نحوه استفاده از آن، فروش مواد مخدر، انتشار محتوای جنسی و تبلیغ اعمال منافی عفت، شایعه‌پراکنی، تبلیغ خودکشی، انتشار پیام‌های تحریک‌آمیز جهت برهم زدن نظم عمومی و عضوگیری گروه‌های تروریستی تنها بخشی از اتفاقاتی است که در شبکه‌های اجتماعی رخ می‌دهد. مهمترین دلیل انجام راحت این نوع فعالیت ها، ناشناس بودن کاربران در فضای مجازی است. اینجا است که ضرورت نظارت بر این فضا احساس می شود مسئله‌ای که برخلاف ایران، در کشورهای دیگر دنیا اعمال و اجرا می‌شود.

در روزهای اخیر یکی از پایگاه های خبری کشور در پی انتشار تصاویر صحنه دلخراش قتل یک زن که روان مردم را آزرده کرده بود بلافاصله هیات نظارت بر مطبوعات با اکثریت آرا رای بر توقیف این خبرگزاری دادند اما متاسفانه با فضای مجازی بی و در و پیکر که هر روز و هر لحظه و ساعت، بمباران انواع محتواهای نامناسب توسط هر کسی و از هرکجایی صورت می گیرد هیچ نظارت و رسیدگی نمی شود و اصلا متولی رسیدگی مشخصی هم ندارد. این درحالی است که رهبر معظم انقلاب تقریبا در همه دیدارها و بیانات خود به این موضوع اشاره و تاکید دارند و مطالبه گر اصلی این موضوع هستند.

* قوانین موجود کشور بر فضای مجازی بازدارنده نیست و تاکنون دستاوردی نداشته است

حامد کمال در گفتگو با خبرنگار صاحب نیوز با اشاره به مشکلات و آسیب های فضای مجازی اظهار کرد: در حال حاضر شورای عالی فضای مجازی کشور متولی نظارت بر فضای مجازی است که می بینیم متاسفانه مصوبات جلسات این شورا با جدیت پیگیری نمی شود در حالی که این شورا باید مسئول رسیدگی به تخلفات فضای مجازی را تعیین کند.

این کارشناس فضای مجازی افزود: سازمان مقررات رادیویی کارهایی در فضای مجازی انجام می دهند به این صورت که اگر هر کدام از خبرگزاری ها تخلفی مرتکب شود با آن خبرگزاری برخورد می کند همچنانکه اخیرا به موضوع تخلف یک خبرگزاری برای انتشار تصاویر صحنه دلخراش قتل یک زن جوان در اهواز، این سازمان قاطعانه ورود پیدا کرده و با آن برخورد جدی کرد اما نکته اینجا است که بر نحوه فعالیت همین خبرگزاری های رسمی کشور در فضای مجازی نظارت دقیقی نمی شود و دیده می شود که برخی از خبرگزاری ها براحتی تهمت می زند و مطالب خلاف واقعیت و عرف منتشر می کنند و آن صنفی هم که باید پیگیری کند هیچ اقدامی انجام نمی دهد.

وی با انتقاد از ضعف قوانین حاکمیتی موجود بر فضای مجازی ابراز کرد: نکته اصلی اینجا است که قوانین حاکمیتی و در اصل کلیت قوانین ما هنوز ساختار لازم را ندارند و حکمرانی فضای مجازی به شکلی که شورای عالی فضای مجازی تعیین و تصویب کرده متاسفانه حتی آن هم در اجرا هیچ دستاورد و نتیجه مشخصی نداشته است جز اینکه در حال حاضر رسیدگی به فضای مجازی متولی و مسئول مشخصی ندارد و وقتی مشکلی بوجود می آید متولیان فرهنگی هم مسئولیت را از خود سلب می کنند.

کمال خاطرنشان کرد: پیشنهاد ما این است که یک شورایی برای نظارت بر فضای مجازی تشکیل شود و این شورای نظارت وظیفه نظارت بر تولید محتوا و انتشار در فضای مجازی را داشته باشد در درجه اول رصد و نظارت بر محتواها و سپس هماهنگی برای تولید محتوای خوب را بر عهده داشته باشد. به طور مثال کاری که الان ما در استان اصفهان انجام می دهیم برگزاری مسابقه تولید کلیپ، تیزر و موشن با موضوع آسیب های اجتماعی با همکاری 27 سازمان و موسسه است چرا که اعتقاد داریم اگر محتوای خوب به صورت گسترده تولید و منتشر شود محتواهای نامناسب کمتر دیده خواهد شد.

وی ادامه داد: این کار با محوریت اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی و مخصوصا با همکاری نهادها و موسسات برگزار می شود چون طبق آیه قرآن که می فرماید «اِنَ هذِهِ أُمَتُکُم أُمَهً واحِدَهً» اگر همه با هم باشند کارهای خوبی می شود انجام داد و نتیجه مطلوب و مورد نظر نیز زودتر و بهتر حاصل می شود.

* در سکوت مسئولان فرهنگی کشور، فرهنگ ما در فضای مجازی دارد عوض می شود

کارشناس فعال فضای مجازی اضافه کرد: ما در هماهنگی انجام کارها هم ضعف داریم و هر وقت مشکلی بوجود می آید مدام توپ را در زمین یکدیگر می اندازیم، چرا چون قوانین موجود برای فضای مجازی مشکل دارند این در حالی است که رهبر معظم انقلاب می فرمایند «فضای مجازی به اندازه انقلاب اسلامی اهمیت دارد» یعنی به اندازه کل انقلاب اسلامی فضای مجازی کشور اهمیت دارد و همچنین می فرمایند «فرهنگ همانند هوایی است که ما تنفس می کنیم» ولی متاسفانه فرهنگ ما در فضای مجازی دارد عوض می شود.

وی ادامه داد: الان هرکسی به راحتی هر محتوایی را تولید و منتشر می کند مثلا صدا و سیما با وجود فیلترهای نظارتی متعددی که دارد تا فردی بتواند پس از تایید آنها وارد این سازمان شود ولی در فضای مجازی کلیپ هایی منتشر می کند که هیچ سنخیتی با فرهنگ ما ندارند و بازدید بالایی هم دارند و بعد هم برخوردی صورت نمی گیرد این یعنی قوانین ما بازدارنده نیستند.

* هنوز برای مسئولان دغدغه فضای مجازی ایجاد نشده است 

کمال با بیان اینکه یکی دیگر از مشکلات عدم وجود هیچ نظارت و ضابطه ای بر نحوه فعالیت و تبلیغات اصناف مختلف در فضای مجازی است خاطرنشان کرد: در حالی که هر سایتی برای خرید و فروش و فعالیت باید نماد تجارت الکترونیک داشته باشد ولی با وجود پیگیری‌هایی که در موضوع امنیت در فضای مجازی انجام می شود از بین بیش از یک میلیون سایت تنها 60 هزار سایت با این نماد فعالیت می کنند.

وی افزود: این هماهنگی دستگاه ها بخصوص در راس آن شورای عالی فضای مجازی را می طلبد متاسفانه این قوانین بازدارنده نیستند چون هنوز دغدغه برای مسئولان ایجاد نشده که همه آنها در کنار یکدیگر نشسته و قوانین را تصحیح کنند و یا لااقل این دغدغه هنوز برای شان ایجاد نشده که وقتی فرزندشان وارد فضای مجازی می شود، امنیت روانی آنها با تماشای بدون مرز هر نوع محتوایی دچار آسیب نشود و چون این دغدغه هنوز برای مسئولان ایجاد نشده در نتیجه چنین مشکلاتی بوجود می آید.

انتهای پیام /