سه‌شنبه 17 مهر 1403

قیام 15 خرداد اقدامی مکتبی و دینی علیه ظلم مطلق بود

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
قیام 15 خرداد اقدامی مکتبی و دینی علیه ظلم مطلق بود

قزوین - ایرنا - نماینده مردم استان قزوین در مجلس خبرگان رهبری به قیام 15 خرداد و اعلام عزای عمومی از سوی بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی اشاره کرد و گفت: امام راحل از قیام 15 خرداد به عنوان یک اقدام مکتبی و دینی علیه ظلم مطلق توصیف می‌کند.

آیت الله علی اسلامی روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: واقعه 15 خرداد به معنی واقعه کلمه یک اقدام مذهبی علیه 2 قطب لیبرال غرب و سوسیال شرق بود که منابع کشورها را درون خود تقسیم کرده و کسی جرات نداشت میان آنها سر بلند کند.

وی اضافه کرد: در کشور ایران نیز گروه های مبارزه و مخالف شاهنشاهی یا کاملا کنار کشیده بودند و یا از آنچه داشتند توبه کرده و به عضویت حزب رستاخیز درآمده بودند، تنها حزب توده بود که روحیه مبارزات خود را حفظ کرده بود، اما آن هم سکوت پیشه کرده و کار چندانی انجام نمی‌دادند.

آیت الله اسلامی تصریح کرد: مرحوم امام خمینی (ره) در یک چنین شرایطی که آیت الله بروجردی تازه فوت کرده بود و شاه هم زمینه را خالی می دید و از فقدان آن مرجع عالیقدر سو استفاده می‌کرد تا گروه‌ها سیاسی را سرکوب کند، یکه و تنها پرچم مبارزه را برداشت و وارد میدان شد.

به گفته عضو مجلس خبرگان رهبری، امام (ره) پس از فریاد علیه اسراییل و آمریکا از علمای، نجف، قم، اصفهان، تبریز و جاهای دیگر خواستند که برخیزند؛ این طوری بود که قیام 15 خرداد را رقم خورد و بسیاری از شهرها در این قیام لبیک گفته و به به کمک امام (ره) آمدند.

آیت الله اسلامی اظهار داشت: حکومت پهلوی هم بیکار ننشست و به ارتشبد اویسی دستور داد که وارد کار شده و با این قیام مقابله کند، به قدری این نظامی ارشد مردم را کشت که بعدها به او قصاب تهران را دادند.

وی خاطرنشان کرد: چنین فجایعی باعث شد که امام (ره) قیام 15 خرداد را تا ابد عزای عمومی اعلام کرده است و از آن به عنوان یک اقدام مکتبی و دینی علیه ظلم مطلق توصیف می‌کند.

آیت الله شالی پرچم دار قیام 15 خرداد در قزوین بود

نماینده مردم استان قزوین در مجلس خبرگان رهبری گفت: مرحوم آیت الله سید حسن موسوی شالی با منبرهای آتشین خود علیه حکومت پهلوی پرچم دار قیام 15 خرداد در منطقه قزوین بود.

وی یادآورشد: علمای منطقه قزوین (قزوین در آن سالها زیرمجموعه استان زنجان بود) در قیام 15 خرداد وارد میدان شدند که برجسته ترین آنها مرحوم آیت الله سید حسن موسوی شالی بود و منبرهای آتشین علیه حکومت پهلوی ایراد کرد.

به گفته وی، آیت الله موسوی شالی که در اواخر عمر گرانبهای خودشان دچار زخم معده شده بودند، بنده وظیفه غذارسانی از منزل ایشان را برعهده داشتم و از نزدیک مشاهده می‌کردم که ایشان چگونه علیه عمال شاه ایستادگی می‌کند.

آیت الله اسلامی تاکید کرد: در سال 43 و پس از قتل حسنعلی منصور، در شب قدر آیت الله موسوی شالی در مسجد آقاکبیر واقع در خیابان عبیدزاکان قزوین منبر رفت و با برداشتن عمامه خود به صورت ایستاده علیه حکومت پهلوی نفرین کرد و از خداوند خواست که همه دست نشانده‌های پهلوی را از بین ببرد.

امام جمعه شهر تاکستان با بیان اینکه آیت الله شالی تا نیمه‌های شب از منبر پایین نیامد، گفت: فضا به قدری علیه ظلم و ستم آن زمان تهییج شده بود که آیت الله شالی پس از کلی سخنرانی راه منزل را در پیش نگرفت و پس از رفتن در کوچه و پسکوچه‌های قزوین به منزل حاج محمود امانی برادر شهید صادق امانی رفته و در بهارخواب همان جا پیرامون مسائل قیام 15 خرداد و اقدامات فداییان اسلام صحبت کردند.

آیت الله اسلامی گفت: آیت الله شالی پس از دیدار با امانی هنگام صبح در منزل خود واقع در خیابان مولوی استراحت می‌کرد و قرار بود که عصر همان روز در مسجد شال سخنرانی کند، در همین هنگام ماموران ساواک وارد منزل وی شدند اما او را پیدا نکردند و بعدها در همان محل سخنرانی او را دستگیر نمودند.

*س_برچسب‌ها_س*