قیمت دلار افزایش یافت / طلا بخریم یا سکه؟
بررسی تحولات قیمتی در بازارهای مالی ایران طی سه ماه گذشته نشان میدهد که قیمت سکه امامی 5.7 درصد، قیمت هر گرم طلا 18 عیار 6.3 درصد، نرخ دلار 1.2 درصد و شاخص کل بورس 4.1 درصد تغییر یافته است. در سومین فصل 1402، بازارها روند غیرمنتظرهای داشتند؛ شاهد شروع سیر صعودی قیمتها از ابتدای پاییز بودیم که به گونهای در پایان ماه، این افزایش قیمتها با نوسانات و تغییر جهتهای به ظاهر بیقاعده...
در سومین فصل 1402، بازارها روند غیرمنتظرهای داشتند؛ شاهد شروع سیر صعودی قیمتها از ابتدای پاییز بودیم که به گونهای در پایان ماه، این افزایش قیمتها با نوسانات و تغییر جهتهای به ظاهر بیقاعده و گیجکنندهای همراه شد.
بررسی روند قیمتها در طول سه ماه گذشته نشان میدهد که سکه امامی 5.7 درصد، هر گرم طلای 18عیار 6.3 درصد، دلار 1.2 درصد و بورس 4.1 تغییر قیمت داشته است. با وجود این تغییرات قیمتها، در حال حاضر کارشناسان و تحلیلگران، پیشبینیهای متفاوتی از فضای بازارها در روزهای پایانی سال 1402 و سال آینده دارند؛ اما در کل اعتقاد دارند که اونس جهانی طلا در بازار طلا و سکه ایران در هفتهها و ماههای اخیر اثرگذار بوده است؛ چراکه در طول 3 ماه گذشته طلا در بازار جهانی رشد 6 درصدی را تجربه کرده است. این تغییرات قیمتی هم به جنگ اسراییل و غزه و هم تصمیمات احتمالی فدرال رزرو در خصوص نرخ بهره برمیگردد.
قیمت دلار 1.2 درصد گران شد
آخرین نرخ دلاری که در بازار ارز در پایان پاییز 1402 ثبت شد، 49 هزار و 980 تومان است؛ عددی که البته افزایش 622 تومانی را نسبت به ابتدای سال نشان میدهد. این یعنی نرخ دلار در سه ماه سوم سال 1و2 درصد گران شده است.
افزایش 622 تومانی نرخ دلار در این بازه زمانی در حالی است که دلار در نیمه آبانماه کانال 52 هزار تومان را رد کرده بود، اما پس از آن در یک روند نزولی قرار گرفت؛ تا اینکه در کانال 50 هزار تومان فرود آمد و بیش از یک ماه در این کانال حبس شده بود. البته در پایان پاییز یک فرود دیگر به کانال 49 هزار تومان داشت و در نهایت روی عدد 49 هزار و 980 تومان ایستاد.
در این فضا، برخی تحلیلگران اقتصادی معتقدند فعلا بازارساز با موجسواری روی خبرهای سیاسی، قیمت دلار را سرکوب کرده است، اما در سه ماه پایانی سال همزمان با بروز کسری بودجه و عقبماندگی از اهداف اقتصادی، قیمت دلار نیز همپای انتظارات تورمی احتمالا افزایشی خواهد شد.
علی طباطبایی، کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه نباید انتظار کاهش قیمت را برای دلار داشته باشیم، میگوید: بهترین اتفاقاتی که میتوانست موج صعودی دلار را موقتا سرکوب کند، تاکنون رخ داده اس، بنابراین خبرهای جدید نمیتواند مُسکن قوی برای ریزش قیمت این اسکناس باشد.
به اعتقاد او، سیاستگذار با خبردرمانی قیمت دلار را مهار کرده است. پس از این هم شاید بتواند موقتا و در محدوده زمانی کوتاهی قیمتها را در همین محدوده نگه دارد؛ اما معتقدم بعد از این هیچ گونه ریزشی برای دلار نخواهیم داشت.
طلا 6.3 درصد گران شد
146 هزار تومان، عددی است که جهش قیمت هر گرم طلای 18عیار در طول 3 ماه گذشته را نشان میدهد. آخرین نرخی که در بازار طلا در روز پایانی پاییز سال 1402 ثبت شد، قیمت 2 میلیون و 463 هزار تومان برای هر گرم طلای 18عیار است. این یعنی طلا در سه ماهه سوم سال 6.3 درصد افزایش قیمت داشته است.
بررسی نمودار قیمتی بازار طلا نشان میدهد که در طول 3 ماه گذشته، بیشترین عددی که در این بازار ثبت شده، 2 میلیون و 528 هزار تومان در روز پنجم آبانماه است. پایینترین نرخ 3 ماه گذشته هر گرم طلای 18عیار نیز یازدهم مهرماه ثبت شد که نرخ 2 میلیون و 239 هزار تومان بود.
از نگاه تحلیلگران، مهمترین عامل گرانی طلا، به رشد 6 درصدی قیمت طلا در بازار جهانی طلا برمیگردد؛ به طوری که طلا در طول سه ماه گذشته از سطح کانال یک هزار و 925 دلار به حدود 2 هزار و 42 دلار افزایش یافته است.
در این میان، ابراهیم محمدولی، فعال بازار طلا درباره وضعیت بازار طلا در هفتههای آینده معتقد است: نوسانات هنوز گریبان قیمت بازار طلا را رها نکند و این شرایط ادامهدار بازار را همچنان در رکود نگه دارد.
محمدولی تغییرات روزانه قیمت طلا را عامل اصلی رکود میداند و عنوان میکند: تجربه نشان میدهد زمانی که نوسانات بازار روبه افزایشی است، خرید طلا نیز بیشتر میشود، چون متقاضی احساس میکند در این شرایط سرمایهاش مازدای خواهد داشت.
این فعال بازار طلا تصریح میکند: با وضعیت موجود در بازار طلا، انتظار معجزه نمیتوان داشت. همیشه اسفند ماه وضعیت بازار مناسب بوده است باید ببینم امسال نیز این شرایط تکرار میشود یا خیر، اما نوسان قیمت امسال تا به امروز نگذاشته تا بازار رشد کند.
به گفته وی، متقاضی بازار طلا در طول امسال نسبت به سال گذشته حدودا نصف شده است.
محمدولی با اشاره به نوسان اونس جهانی در روزهای پایان سال میلادی، میگوید: در پایان سال میلادی دولتها سعی میکنند کسری خود را جبران کنند و در بازار خرید و فروش انجام دهند که در حال حاضر به نظر میرسد اثرات این شرایط بر بازار حاکم است به همین دلیل ممکن است این تغییرات قیمت تا اسفند ادامه داشته باشد.
سکه بیش از 1.5 میلیون تومان گران شد
آخرین قیمتی که در بازار سکه امامی در پایان پاییز 1402 ثبت شد، نرخ 29 میلیون و 249 هزار تومان است. این عدد، افزایش یک میلیون و 593 هزار تومانی قیمت سکه امامی را نسبت به ابتدای پاییز نشان میدهد. این یعنی سکه در این مدت 5.7 درصد گران شده است.
بررسی نمودار قیمتی بازار سکه حاکی از آن است که سکه در طول سه ماه گذشته تا کانال 31 میلیون تومان هم بالا رفته بود؛ به طوری که در نیمه مهرماه به نرخ 31 میلیون و یک هزار تومان رسیده بود. کمترین نرخ سکه نیز به نهم مهرماه مربوط میشود که هر قطعه سکه امامی تا قیمت 27 میلیون و 51 هزار تومان پایین آمده بود.
فعالان بازار سکه درباره وضعیت بازار سکه تا پایان سال 1402 اعتقاد دارند که شرایط بازار به قیمت دلار و طلا بستگی دارد. اما با این حال، آنچه در بازار مشاهده میشود، این است که خریداری در بازار به دلیل قیمتهای بالا وجود ندارد.
در این خصوص، نادر بذرافشان، رییس اتحادیه طلا و جواهر تهران درباره وضیعت بازار طلا و سکه میگوید: وضعیت بازار مناسب نیست و حداقل 30 تا 40 درصد کاهش تقاضا و تولید داشتیم که شرایط مطلوبی برای صنعت نیست.
به اعتقاد او، به صورت کلی در همه کشور و صنوف دیگر، این رکود وجود دارد؛ اما طلا جزو اولویتهای آخر برای خانوادهها است و در سبد خانوار وجود ندارد؛ تنها در صورتی که پس اندازی باقی بماند یا به اجبار مراسمی برای افراد باشد، به بازار طلا ورود میکنند.
رییس اتحادیه طلا و جواهر تهران، رکورد فعلی بازار را بیسابقه عنوان میکند و میگوید: این شرایط در دورهای که بیماری کرونا وجود داشت و روزهایی تعطیل بود و مردم کمتر در سطح شهر تردد میکردند نیز، وجود نداشت.
وی درباره عواملی که میتواند این شرایط را تغییر دهد، متذکر میشود: شرایط اقتصادی مردم مهم است؛ افزایش قیمتها، تورم و بالا بودن هزینههای جاری زندگی در شرایط فعلی، بر روی روند بازار موثر بوده؛ ضمن اینکه هزینه تولید و توزیع افزایش یافته است؛ چون یک برخی از ماشین آلات وارداتی است و با ارز آزاد وارد میشود.
بورس 4.1 درصد مثبت شد
2 میلیون و 210 هزار و 217 واحد، عددی است که شاخصکل بورس در روز پایانی پاییز ثبت کرد. این عدد، رشدی در حدود 89 هزار و 4 واحد را نسبت به ابتدای سال نشان میدهد. عملکرد شاخص بورس نشان میدهد که بورس در این مدت در حدود 4.1 درصد مثبت شده است.
البته شاخص بورس در نیمه ابتدای سال رکوردهای جدیدی را هم ثبت کرده بود که فقط یک روز توانست روز خوشی را برای سهامداران به ارمغان آورد و از آن تاریخ، نزولی شد. یازدهم اردیبهشتماه شاخص کل بورس وارد کانال 2 میلیون و 500 هزار واحد شد و پانزدهم اردیبهشتماه عدد 2 میلیون و 535 هزار و 236 واحد را ثبت کرد.
پایینترین نرخی هم که شاخص کل بورس در سه ماهه سوم سال 1402 به خود دید، یک میلیون و 951 هزار و 216 واحد در روز ششم آبانماه بود.
برخی تحلیلگران بازار سرمایه اعتقاد دارند در حال حاضر تا انتهای سال این پتانسیل وجود دارد که مجموع شاخص کل بورس تا آستانه 3 تا 3.5 میلیون واحد بالا رود و ارزش شاخص در همان محدوده است.