یک‌شنبه 30 دی 1403

قیمت نفت ایران | اوپک گزارش جدید داد

وب‌گاه گسترش مشاهده در مرجع
قیمت نفت ایران | اوپک گزارش جدید داد

اوپک در جدید ترین گزارش ماهانه خود منتشر کرد که قیمت نفت سنگین ایران با کاهش مواجه شده است.

نفت سنگین ایران بعد از چند ماه افزایش قیمت وارد مدار کاهش شد. اوپک در جدید ترین گزارش خود اعلام کرد که نفت سنگین ایران پس از چهار ماه رشد متوالی، در ماه مه با کاهش روبرو شد.

سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) در گزارش ماهانه خود از بازار نفت، اعلام کرد قیمت هر بشکه نفت سنگین ایران در ماه مه، به 84 دلار و 13 سنت رسید که چهار دلار و 66 سنت معادل 5.2 درصد در مقایسه با قیمت 88 دلار و 79 سنت در آوریل، کاهش داشت. میانگین قیمت نفت سنگین ایران از ابتدای سال 2024 تاکنون، به 83 دلار و 41 سنت در مقایسه با 80 دلار و 46 سنت در مدت مشابه سال 2023 رسیده است.

ارزش سبد نفتی اوپک در ماه مه، به 83 دلار و 59 سنت در هر بشکه رسید که پنج دلار و 53 سنت معادل 6.2 درصد در مقایسه با 89 دلار و 12 سنت در آوریل، کاهش داشت. میانگین ارزش سبد نفتی اوپک از ابتدای سال 2024 تاکنون، به 83 دلار و 65 سنت در هر بشکه رسیده است که در مقایسه با 80 دلار و 17 سنت در مدت مشابه سال میلادی گذشته، سه دلار و 48 سنت معادل 4.3 درصد افزایش نشان می‌دهد.

بهای معاملات نفت در ماه مه تحت تاثیر فروش سفته‌ای، انتظارات برای کاهش ریسک‌های ژئوپلیتیکی و شاخص‌های اقتصادی گوناگون، افت قابل ملاحظه‌ای را تجربه کردند.

طبق آمار منابع ثانویه اوپک، تولید نفت اوپک که متشکل از 12 کشور است، در ماه مه، به 26.63 میلیون بشکه در روز رسید که 29 هزار بشکه در روز بر مبنای ماه به ماه، افزایش داشت. تولید نفت در نیجریه، گابن و گینه استوایی افزایش داشت، در حالی که در عربستان سعودی، کویت، لیبی و کنگو کاهش پیدا کرد

همزمان، مجموع تولید نفت متحدان اوپک در گروه اوپک پلاس، در ماه میلادی گذشته، به 14.29 میلیون بشکه در روز رسید که 152 هزار بشکه در روز بر مبنای ماه به ماه، کاهش داشت.

تولید نفت ایران در ماه مه، با هفت هزار بشکه در روز افزایش، به 3.226 میلیون بشکه در روز رسید.

تولید و صادرات نفت ایران در دولت یازدهم و دوازدهم وضعیت نامطلوبی را تجربه کرد. در ابتدای دولت یازدهم در سال 1392 میزان تولید نفت 2.47 میلیون بشکه در روز بود که 1.2 میلیون بشکه از آن صادر می‌شد.

بعد از گذشت دو سال از سکانداری دولت یازدهم و در سال 1394، با امضای برجام و بی‌اثر شدن تحریم‌های نفتی علیه ایران، میزان تولید نفت افزایش یافت و به 2.84 میلیون بشکه در روز رسید، اما صادرات مقداری کاهش را تجربه کرد و به 1.1 میلیون بشکه در روز رسید.

در مدت کوتاهی که ایران و آمریکا به توافق رسیده و تحریم‌ها بی‌اثر بودند، روند تولید و صادرات نفت افزایشی بود. اما بعد از خروج آمریکا از برجام و اعمال مجدد تحریم‌ها، صنعت نفت ایران روز‌های دشوارتری را نسبت به گذشته تجربه کرد. در اصل بدترین سال تولید و صادرات نفت در دو دهه اخیر به سال‌های پایانی دولت دوازدهم برمی‌گردد. در سال 1397 که مصادف بود با خروج آمریکا از برجام، میزان تولید 3.6 میلیون بشکه در روز بود که به ترتیب در سال‌های 1388 و 1399 به 2.4 و 2 میلیون بشکه در روز رسید.

از این جهت سال 99 بدترین سال تولید نفت ایران در دو دهه اخیر محسوب می‌شود که در کارنامه دولت دوازدهم به ثبت رسید.

در سال 1400 که هدایت دولت به دولت سیزدهم سپرده شد، میزان تولید نفت با افزایش حدود 400 هزار بشکه‌ای به 2.4 میلیون بشکه در روز رسید. دولت سیزدهم با وجود بیش از 600 تحریم علیه صنعت نفت توانست تولید و صادرات نفت را افزایش دهد و به آمار پیش از تحریم‌ها نزدیک کند. این دولت با عملکرد درخشانی که در این حوزه داشت توانست میزان تولید نفت را به گفته محمد مخبر معاون اول رئیس‌جمهور شهید، به 3.6 میلیون بشکه در روز برساند.

قیمت نفت ایران | اوپک گزارش جدید داد 2
قیمت نفت ایران | اوپک گزارش جدید داد 3