دوشنبه 5 آذر 1403

لذت کار داوطلبانه با پیام عشق و خدمت

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
لذت کار داوطلبانه با پیام عشق و خدمت

تهران - ایرنا - کار داوطلبانه بدون چشمداشت مالی و در اغلب موارد بصورت دلی انجام می‌شود و علاوه بر اینکه در منش و رفتار افراد تاثیر مثبت می‌گذارد، اثرات خوبی نیز در جامعه به همراه دارد، شاید به جهت اهمیت فعالیت داوطلبانه است که پنجم دسامبر (14 آذر ماه) به عنوان روز جهانی داوطلب نامگذاری شده است.

در همین راستا خیلی از خیریه ها و سازمان های مردم نهاد انجام فعالیت های داوطلبانه را رویکرد اصلی سازمان خود قرار داده اند تا بخشی از جامعه را با روحیه کار داوطلبانه آشنا کرده و در زمینه های اجتماعی، رفاهی و... باری از دوش جامعه بردارند.

رفتاری که برای افراد داوطلب حس مسئولیت پذیری، انسان دوستی و کمک به همنوع را به همراه دارد و در اولین قدم یاد می گیرند نسبت به مسائل پیرامون و محیط اطراف خود بی تفاوت نباشد.

رسالتی که بنیاد مردمی «سپاس لحظه حال» به صورت تخصصی به آن می پردازد.

مجتبی عباسی رییس هیئت مدیره و موسس «بنیاد سپاس لحظه حال» در گفت وگو با خبرنگار اجتماعی ایرنا درباره بخش هایی از فعالیت این بنیاد و اهمیت کار داوطلبانه می گوید.

وی تصریح می کند: بنیاد غیر دولتی سپاس لحظه حال مجموعه ای مردم نهاد است که رسالت آن توسعه فرهنگ خدمت و عشق ورزی است. بنابراین، این بنیاد در سال 94 بر اساس فعالیت داوطلبانه و با هدف گسترش و ترویج این فرهنگ در بین مردم با برگزاری کلاس هایی در زمینه حضور در لحظه، قدرت لحظه حال و خودشناسی شروع به کار کرد. البته بعدها کلاس های دیگری نیز به این حوزه ها اضافه شد.

اما هدف از برگزاری این کلاس ها این است که افراد مراجعه کننده به علائق و اهمیت حضور بر روی زمین آگاه شده و از طرفی از توانایی های خود در جهت حمایت و کمک به افراد نیازمند و کم برخوردار کمک کنند.

عباسی می افزاید: قصد واقعی ما از برگزاری این کارگاه ها تجربه حضور ناب و ایجاد بستر عشق و رشد در جامعه است.

شرکت کنندگان برای شرکت در این کلاس ها پولی نمی پردازند و در پایان جای خود به فرد دیگری می دهند تا فرصت استفاده از این کلاس ها را داشته باشد.

اما در پایان افراد به جای ترک بنیاد، ارتباطشان را حفظ کرده و این بار با عنوان داوطلب همراه می شوند.

به وقت کودکی 

یکی از زیرمجموعه های این بنیاد، دپارتمان عشق و خدمت است. همان طور که از اسم این دپارتمان پیداست هدف، انجام های کارهای داوطلبانه و مردمی است.

عباسی می گوید: پویش آفتابگردون یکی از زیرشاخه های این دپارتمان است. این پویش با هدف کمک و حمایت از کودکان کار و خیابان کلید خورده. در همین راستا هر دوشنبه بچه های داوطلب در قالب چند تیم به چهارراه های سطح شهر می روند. در هر گروه یک روانشناس حضور دارد و در این روز به بهانه توزیع غذا و خوراکی با بچه های کار ارتباط می گیریم. اما قدم بعدی بازی درمانی و هنردرمانی است. داوطلبان بر اساس آموزش هایی که دیده اند با بچه ها بازی می کنند و در جریان آن با بچه ها، روحیات و مشکلاتی که دارند آشنا می شویم. سپس سعی می کنیم در حد توانمان با کمک به موقع باری از دوش کودکان و مشکلاتشان برداریم و ازطرفی با بازی درمانی یادشان بدهیم که کودکی کنند.

اما از دیگر فعالیت های داوطلبان در این بخش سوادآموزی به کودکان است. «ما با استفاده از متد عمو خیاط، 25 مربی را آموزش داده این تا آنها در مدت زمانی کوتاه سواد خواندن و نوشتن را به بچه های کم برخوردار و محروم آموزش بدهند. این پروژه قرار است به زودی در روستاهای کم برخوردار کلید بخورد».

پیام عشق و خدمت

یکی از پروژه های دیگر این گروه «پروژه سپاس» است.

به گفته مدیرعامل بنیاد سپاس لحظه حال، آنها در قالب این پروژه هر شنبه به دست افراد مختلف در سطح شهر یک پیام می رسانند.

عباسی می گوید: این پیام ها در قالب کلمات و جملات روی کاغذ نوشته شده و داوطلبان این کاغذها را بین مردم توزیع می کنند تا برای لحظه ای به فکر فرو بروند. مثلا بر روی کاغذ نوشته شده، صلح با دیگران. به آن فرد می گویم این پیام هستی به شما است و وی پس از باز کردن کاغذ و خواندن این جمله لحظه ای به فکر فرو می رود و گفت و گوی ذهنی در او شکل می گیرد.

در این پروژه گروه داوطلب سعی دارند برای لحظه ای حال افراد و رهگذران را خوب کنند و حس مثبت بودن و اهمیت حضورشان برای کارهای خیر و داوطلبانه بر روی زمین را به آنها یادآور شوند.

«این پیام عشق و خدمت باعث می شود فرد برای لحظه ای از دغدغه های روزمره اش دور شود و لبخند بزند».

پروژه کیف

داوطلبان در ابتدا با شرکت در کلاس های بنیاد به اهمیت حضورشان در هستی آگاه می شوند و می آموزند که باید در حد توانشان و بر اساس علائقی که دارند به همنوعان خود کمک و با آنها دوستی کنند. به همین دلیل از یک جایی به بعد آنها برای انجام کارهای داوطلبانه لحظه شماری می کنند و از هر نقطه شهر، خود را به بنیاد می رسانند تا رسالت داوطلبی شان را انجام دهند. حال از بسته بندی یک لقمه نان و پنیر برای کودکان کار گرفته تا حضور در پروژه های دیگر.

«پروژه کیف یکی دیگر از فعالیت های بچه های داوطلب در دپارتمان عشق و خدمت بوده است. در جریان این برنامه حدود دو سال است که با کمک های خیرخواهانه لوازم التحریر و اقلام مورد نیاز دانش آموزان مناطق کم برخوردار را تهیه و به دست آنها می رسانیم. از کیف و وسایل داخل آن گرفته تا روپوش مدرسه و.... در این طرح سال اول 14 هزار و سال دوم 13 هزار لوازم مورد نیاز دانش آموزان کم برخوردار را در استان سیستان و بلوچستا، لرستان، حتی تهران به دستشان رساندیم».

«ایران دیار مهر» از دیگر برنامه های این بنیاد است که قرار بود از اسفند سال 98 با هدف ساخت مدرسه و خانه بهداشت و آموزش های فنی و حرفه ای به بچه ها در مناطق محروم صورت بگیرد اما به دلیل شیوع کرونا این برنامه فعلا به تاخیر افتاده است.

عباسی می گوید: «شیوع کرونا شکل کمک های گروه داوطلبان بنیاد را رنگ و روی دیگری بخشید. تا پیش از این اعضای بنیاد در حوادث طبیعی از جمله سیل در استان های گلستان، لرستان و خوزستان حضور داشتند. توزیع غذای گرم و بازی درمانی با کودکان حادثه دیده و توزیع اقلام ضروری میان سیل زدگان از جمله کمک های داوطلبانه ما در این مناطق بود. اما در وضعیت کنونی شیوع کرونا شکل نیازها را تغییر داده است. به همین دلیل با همکاری داوطلبان اقدام به تولید ماسک و گان کرده و آنها را با همکاری هلال احمر در اختیار بیمارستان های معین بنیاد قرار می دادیم.

در این پروژه 80 داوطلب در ایام عید که اغلب افراد در قرنطینه به سر می بردند، خود را به موسسه رسانده، پشت چرخ می نشستند و گان و ماسک می دوختند، عده ای بسته بندی کرده و سپس تحویل بیمارستان ها، کودکان کار و زباله گرد و... می شد.

عباسی می افزاید: داوطلبان این کار را با عشق و علاقه و بدون هیچ چشمداشتی انجام می دادند و تنها فکرشان حفظ و حراست از جان پزشکان، پرستاران و بیمارانی بود که به این اقلام نیاز ضروری داشتند.

آنها در قدم بعدی با همکاری هلال احمر به مناطق دروازه غار و هرندی رفتند تا در کنار آموزش های بهداشتی لازم برای جلوگیری از ابتلا به کرونا، بسته های بهداشتی را در اختیار خانواده ها قرار بدهند.

حس قشنگ آرامش

از دیگر فعالیت های این گروه راه اندازی فضای ورزشی در روستاها بوده است.

مدیرعامل بنیاد سپاس لحظه حال می گوید: در این پروژه کار خاصی نمی کردیم اما در حد امکانات روستا فضایی را برای بازی و سرگرمی بچه ها و جوانان روستا طراحی می کردیم تا فرصتی برای تفریح و سرگرمی داشته باشند.

به گفته عباسی همه این فعالیت ها در نتیجه همراهی و همکاری افراد داوطلب شکل گرفته است.

وی می افزاید: داوطلبان وقتی به اهمیت حضور و نقشی که بر روی زمین دارند پی می برند، دیگر مثل گذشته به محیط اطراف بی تفاوت نیستند. آنها امروز حاضرند بخشی از وقت و زمان خود را با کمال میل برای انجام کارهای خیرخواهانه و داوطلبانه اختصاص دهند و در قبال آن احساس رضایت و آرامش درونی دارند.

از: فاطمه شیری

*س_برچسب‌ها_س*