لیگ برتر انگلیس چطور پربینندهترین شد / سی سالهای در اوج
تهران - ایرنا - لیگ برتر انگلیس دیروز سیامین سالگرد تاسیس خود را جشن گرفت، سه دهه پس از آنکه فوتبال باشگاهی جزیره تبدیل به یک سرگرمی ورزش پیشرو در جهان شده است.
به گزارش ایرنا، رویترز در گزارشی نوشت: سال 1992 بود که باشگاههای برتر با جدا شدن از لیگ فوتبال انگلیس برای ایجاد یک سوپر لیگ، سنت 104 ساله را شکستند. تصمیم اتحادیه فوتبال انگلیس از سوی تیمهای کوچکتر به عنوان یک خیانت تلقی شد و نگاه بدبینانهای برای موفقیت آن وجود داشت اما شبکههای تلویزیونی داخلی رویای لیگ برتر را به واقعیت تبدیل کردند.
شبکه تلویزیونی اسکای توسط روبرت مرداک حق پخش لیگ برتر انگلیس را تضمین کرد. این شبکه به سبک رویکرد آمریکایی، با تقلید از برنامه «فوتبال دوشنبه شب» در لیگ NFL آمریکا، محبوبیت لیگ برتر را بالاتر برد.
تدی شرینگهام که اولین گل لیگ برتر را برای ناتینگهام فارست در مقابل لیورپول به ثمر رساند، گفت: فکر نمیکنم همه ما کاملا میدانستیم که لیگ برتر پس از 30 سال قرار است به چه شکلی دربیاید، یک چیز جدید و زمان های هیجان انگیز بود.
با گذشت زمان، درآمد تلویزیونی به باشگاهها اجازه داد تا بازیکنان برتر را از سراسر جهان جذب کنند و نگاههای زیادی از سراسر دنیا متوجه لیگ انگلیس شود. در اولین دوره اولین فصل لیگ برتر در سال 1992، تنها 13 بازیکن خارجی حضور داشتند اما حالا پس از 30 سال، بازیکنانی از 120 کشور با 63 ملیت در فصل گذشته در لیگ حضور دارند.
لیگ برتر انگلیس در حال حاضر با 800 میلیون بیننده در 188 کشور دنیا با 90 پخش کننده و 400 شبکه تلویزیونی که آن را پخش می کنند، تبدیل به پربینندهترین لیگ فوتبال در دنیا شده است، همچنین لیگ برتر و باشگاههای آن تقریباً یک میلیارد دنبال کننده در رسانههای اجتماعی دارند.
در رقابتهای امسال، برای اولین بار درآمد لیگ برتر از فروش پخش دیدارها در خارج از کشور از فروش داخلی رایت بازی ها بیشتر شده است. بر اساس قراردادهای امضا شده فروش حق پخش تلویزیونی مسابقات، لیگ جزیره در طول سه فصل آینده 5میلیارد و 300 پوند از فروش رایت خارجی و 5 میلیارد و صد میلیون پوند از پخش کنندههای بریتانیا درآمد خواهد داشت.
در 30 سال گذشته 50 باشگاه در لیگ برتر حضور داشتهاند و این رقابتها زیر سلطه باشگاههای شهرهای بزرگ بوده است. تنها هفت باشگاه قهرمان لیگ شدهاند که تنها فقط بلکبرن روورز و لسترسیتی از خارج از شهرهای بزرگ آمدهاند.
لیگ برتر انگلیس در سال های اول تحت سلطه منچستریونایتد بود که 7 قهرمانی را در 9 فصل با هدایت آلکس فرگوسن به دست آورد، آن هم در رقابت با تیم آرسنال ونگر که در در سال های 1998، 2002 و 2004 قهرمان شد.
یکی دیگر از باشگاههای لندنی چلسی بود که با حمایت رومن آبراموویچ روسی در سالهای 2005 و 2006 با هدایت ژوزه مورینیو دو دوره متوالی قهرمان شد تا اینکه یونایتد با بازیکنانی مانند وین رونی و کریستیانو رونالدو دوباره به صدر فوتبال انگلیس بازگشت.
در سال های اخیر منچسترسیتی، تحت هدایت پپ گواردیولا در لیگ جزیره قهرمانی ها را درو کرده است و چهار عنوان از پنج عنوان اخیر را به دست آورده است و تنها لیورپول بود که در سال 2020 روند جامهای متوالی سیتی را متوقف کرد و بندرنشینان اولین قهرمانی را در دوره جدید لیگ برتر جشن گرفتند.
با وجود تمام صحبتهایی که در مورد استفاده از «نابغههای بازاریابی» برای موفقیت لیگ برتر به گوش میرسد، از شکستناپذیری آرسنال در فصل 2003-2004 گرفته تا گل دقیقه آخر سرخیو آگوئرو برای منچسترسیتی که هشت سال بعد به ثمر رساند، این درام در زمین مسابقه بوده است که دائماً باعث رشد محبوبیت لیگ برتر شده است.
کریس کوک، کارشناس بازاریابی ورزشی از Fancurve میگوید: لیگ پر از شخصیتهای جذاب است، چه بازیکنان و چه مدیران دائماً داستانهای جذابی تولید میکنند که علاقه طرفداران در سراسر جهان را به خود جلب میکند.«لیگ برتر» «محصول» را ایجاد کرد، یا حداقل آن را حرفهای کرد و آن را به درستی برای مخاطبان جهانی عرضه کرد، اما تیم ها و بازیکنان خود در واقع برندهای بزرگتری نسبت به لیگ برتر به عنوان یک مجموعه هستند.
با این حال، آیا لیگ برتر انگلیس تا 30 سال آینده همچنان پربینندهترین لیگ جهان خواهد بود؟ ونگر بر این باور است که تنها تهدید برای تسلط بر لیگ برتر از جانب کسانی خواهد بود که مانند سال گذشته برای تاسیس سوپرلیگ اروپا تلاش میکنند.
او به Sky Sports گفت: سوپرلیگ اروپا یک تهدید است. من از ثبت نام شش تیم انگلیسی در این رقابت شگفتزده شدم. شاید آنها بتوانند این ایده لیگ را به ایالات متحده منتقل کنند. این یک تهدید است و اگر روزی آمریکا در فوتبال موفق شود، میتواند برای لیگ برتر انگلیس مشکل ساز شود.