ماجرای ادامهدار صادرات گوجه فرنگی در استان بوشهر / 400 هزار تن ظرفیت صادراتی که محقق نمیشود
در حالی که استان بوشهر رتبه نخست تولید گوجه فرنگی خارج از فصل را در کشور دارد و زمانی که بازار از این محصول نیمه استراتژیک خالی میشود کشاورزان استان بوشهر این کمبود را جبران میکنند اما گاهی خود این کشاورزان متحمل ضرر و زیان سنگینی میشوند.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از سپاس؛ ثابتشده است که این میوه میتواند از ابتلای مردان به سرطان پروستات پیشگیری کند همچنین علاوه بر پیشگیری از سرطان استفادهی این میوه پس از پختن میتواند کلسترول بد بدن را کاهش دهد.
از سوی دیگر این میوه که در زمره سبزیجات نیز قرار میگیرد، کالری و کربوهیدرات کمی دارد اما تا آنجا که فکر میکنید سرشار از انواع مواد مغذی است و با موفقیت آلرژیهای فصلی را درمان میکند و حتی ممکن است به درمان آسم نیز کمک کند. اینها تنها بخشی از خواص گوجهفرنگی است که به دلیل خاصیت و طعم و رنگی که دارد پای ثابت سفرهی همهی مردم ایران و جهان شده که بهصورت خام، پخته یا فرآوری شدهی صنعتی مورداستفاده قرار میگیرد. میوه ای که در سبد سبزیجات قرار می گیرد این محصول از نظر گیاهشناسی، یک میوه است اما ویژگیهای تغذیهای آن باعث شده است که آن را در میان سبزیجات دستهبندی کنند. گوجهفرنگی در ایران یک محصول نیمه استراتژیک میباشد و در استان بوشهر با توجه به میزان ایجاد اشتغال به نوعی میتوان گفت محصولی استراتژیک محسوب میشود. بهمنی کشاورزان گوجه کار که در زمینه تولید و کشت گوجه فرنگی در استان بوشهر فعالیت دارد در گفت و گو با سپاس با اشاره به مشکلات پیش روی کشت گوجهفرنگی در استان بوشهر گفت یکی از مشکلات کشت گوجهفرنگی و مساحت کشاورزی در استان بوشهر گران بودن اقلام مورد نیاز کشاورزان مانند بذر سم کود و سایر تجهیزات کشاورزی میباشد که در سالهای اخیر با افزایش بسیار زیاد قیمت روبرو بوده است. گران شدن کود و سموم کشاورزی مشکل پیش روی کشاورزان
بهمنی افزود: همچنین یکی دیگر از مشکلات کشاورزان برداشت محصول با کیفیت است که به عوامل مختلفی انجام شده شرایط جوی و آموزشهای مختلف در زمینه برداشت محصول روبرو است.
این کشاورزی استان بوشهر عنوان کرد محصول گوجهفرنگی در استان بوشهر دارای بازار پسین و پیشین است یعنی بخشی از گوجهفرنگی استان بوشهر پیش از عید نوروز برداشت میشود که نقش مهمی در زندگی تأمین گوجهفرنگی کشور دارد. افزایش تولید موجب ضرر بیشتر کشاورزان می شود
وی افزود: یکی دیگر از مشکلاتی که کشاورزان با آن دست و پنجه نرم کند و هر ساله موجب ایجاد ضرر و زیان به کشاورزان میشود عدم رعایت الگوی کشت گوجهفرنگی است که باعث میشود محصول گوجهفرنگی به مقدار بیش از اندازه تولید شود و در این زمینه باید نهاد های مربوطه و کشاورزی نقش پررنگتری ایفا کنند.
بهمنی تصریح کرد: این مسئله باعث میشود در مواقعی که بلایای طبیعی مانند تگرگ رخ میدهد و بخشی از محصول گوجهفرنگی کشاورزان کم میشود آنها سود بیشتری به دست میآورند. گوجه کار بوشهری ابراز کرد: در زمینه فروش محصول گوجهفرنگی کارخانههای تولید رب نیز سود اصلی به جیب دلالان میرود و فروش این گوجهفرنگی ها به این کارخانجات اقتصادی نمی باشد. بسته شدن مرزها کشاورزان بوشهری را با ضرر موجه کرده است
وی بیان کرد: از سوی دیگر گوجهفرنگی بازار خوبی در کشورهای افغانستان پاکستان عراق و دیگر کشورها دارد اما ایجاد تنشهای سیاسی در بسیاری از اوقات باعث بسته شدن مرزها میشود که عملاً ما بازار خارجی را از دست میدهیم.
بهمنی عنوان کرد: در کل برای مدیریت کردن کشت گوجهفرنگی و رفع مشکلات این حوزه باید یک سازگاری تشکیل شود که نسبت الگوی کشت و همچنین تأمین نیازهای کشاورزان اقدامات لازم را انجام دهد. کبری توکلی؛ معاون بهبود تولیدات کشاورزی استان بوشهر در گفتوگو با سپاس عنوان کرد: در سال جاری 11 هزار و 400 هکتار از زمینهای کشاورزی استان بوشهر به زیر کشت محصول گوجهفرنگی رفت و از این میزان زمین حدود 600 هزار تن گوجهفرنگی برداشت شد. 300 هزار تن از تولیدات گوجه پتانسیل صادرات دارد
توکلی افزود: از این میزان گوجهفرنگی 140 هزار تن به کارخانههای تولید رب ارسال و 150 هزار تن از این گوجهفرنگی به دیگر کشورها صادرشده است، همچنین حدود 300 هزار تن نیز به صورت تازه خوری به مصرف رسیده است.
معاون بهبود تولیدات کشاورزی استان بوشهر ابراز کرد: استان بوشهر رتبهی اول تولید خارج فصل گوجهفرنگی و رتبهی دوم در میزان کل تولید فرنگی را به خود اختصاص داده است. توکلی اذعان کرد: استان بوشهر نقش مهمی در تأمین گوجه فرنگی خارج از فصل کشور دارد و زمانی که بازار کشور در فصلهای سرد سال از محصولات گوجهفرنگی خالی میشود، کشاورزان استان بوشهر کمبود بازار را جبران میکنند. کاهش صادرات گوجه فرنگی نسبت به سال گذشته معاون بهبود تولیدات کشاورزی استان بوشهر اظهار کرد: آمار صادرات گوجه فرنگی از استان بوشهر سال قبل 247000 تن با ارزش 80 میلیون دلار بوده است که در سال جدید (سال 1400_1401) آمار صادرات 9 ماهه اول 1400 میزان صادرات 162636 تن با ارزش حدود 53 میلیون دلار بود. وی بیان کرد: پیش بینی می شود کل صادرات گوجه فرنگی به 220 هزار تن با ارزش 70 میلیون دلار برسد که این صادرات به کشورهای قطر عراق افغانستان پاکستان و کمی روسیه و بحرین انجم می شود. توکلی گفت: درصورت فراهم شدن شرایط پتانسیل صادرات 300 هزارتن قریب به 110 میلیون دلار ارز آوری خواهیم داشت. معاون بهبود تولیدات کشاورزی استان بوشهر بیان کرد: از 600 هزارتن تولید 300 هزارتن مصرف تازه خوری داخل و همچنین خوراک صنایع رب سازی و فرآوری هست و 300 هزار تن پتانسیل صادرات به کشورهای هدف هست. لزوم رعایت الگوی کشت برای پیشگیری از ضرر و زیان های کشاورزان
وی عنوان کرد: یکی دیگر از مشکلات کشت گوجهفرنگی در استان بوشهر این است که کشاورزان توجه لازم به رعایت الگوی کشاورزی را ندارند و گاهی با افزایش سطح زیر کشت گوجهفرنگی باعث شکسته شدن قیمت این محصول میشود که در نهایت منجر به کاهش قیمت و ضرر کشاورزان میشود.
توکلی گفت: برای رفع این مشکل تشکل گوجهفرنگی در شهرستان دیر بهزودی راهاندازی میشود و خود کشاورزان از این به بعد امور مختلف مربوط به کشت گوجه را مدیریت خواهند کرد.
معاون بهبود تولیدات کشاورزی استان بوشهر افزود: در زمینهی تولید رب و استفاده از محصول گوجهفرنگی برای تولید رب چند واحد صنعتی تولید رب در استان بوشهر فعالیت دارند که یکی از آنها در شهر شهنیا، یک واحد در شهرستان دشتستان یک واحد نیز در تنگستان در حال فعالیت میباشد. دلالی و واسطه گری دلیل اصلی افزایش قیمت گوجه فرنگی معاون بهبود تولیدات جهاد کشاورزی استان بوشهر بیان کرد: قیمت گوجه فرنگی 20 فرودین بوشهر بین 7000 تا 10000 تومان در مزرعه بوده و تاکنون 587000 تن از میزان گوجه فرنگی برداشت شده است و حدود 17000 هزار تن باقیمانده است و دلیل اصلی بالارفتن قیمت گوجه فرنگی حضور دلالان و واسطه گران است.
وی تشریح کرد: یک واحد دیگر تولید رب در شهر اهرم بهزودی به شرکتها افزوده میشود تا ظرفیت تولید را در استان بوشهر افزوده شود که این خود بخشی از گوجهفرنگی تولید شده در استان بوشهر را میتواند به رب تبدیل کند با این وجود استان بوشهر نیاز به واحدهای جدید تولید رب دارد.
توکلی بیان کرد: یکی دیگر از مشکلات گوجهفرنگی کاران استان بوشهر مربوط به بخش صادرات گوجهفرنگی است که در سالهای مختلف به وجود به دلیل ایجاد تنش در رابطه و مناسبات سیاسی کشورها مرزهای این کشورها بسته میشود و گوجهفرنگیهایی که کشاورزان تولید کردند برای صادرات پشت مرزها میماند و این خود باعث رسیدن ضرر و زیان به کشاورزان میشود. حذف ارز دولتی عامل اصلی گرانی کود و سم این مسئول عنوان کرد: کود و سم سه سال هست که ارز دولتی نمیگیرند و بهصورت نرخ مصوب دولتی و تحت نظر سازمان هست و دولت دیگر ارز دولتی به آن اختصاص نمیدهد.
معاون بهبود تولیدات کشاورزی استان بوشهر اظهار کرد: آموزشهای لازم هرساله توسط مدیریت هماهنگی ترویج کشاورزی سازمان و بخشهای تخصصی و فنی انجام میشود.
وی افزود: همچنین کارشناسان پهنهبندی در مراکز خدمات کشاورزی آماده پاسخگویی به سؤالات کشاورزان هستند و تقریباً هر روز به مزارع سرکشی میکنند.
معاون بهبود تولیدات کشاورزی استان بوشهر گفت: بنابراین نیاز است که رایزنان سفارتها در کشورهای مختلف نسبت ایجاد شرایط مناسب برای صادرات گوجهفرنگی را فراهم کنند که این موضوع باعث ارزآوری برای کشور دارد. ظرفیت صادرات 400 هزار تن گوجهفرنگی با افزایش دیپلماسی
وی بیان کرد: کشاورزان استان بوشهر ظرفیت صادرات 400 هزار تن گوجهفرنگی به کشورهای همسایه را دارند که این موضوع نیاز به تسهیلگری از طریق دستگاه دیپلماسی دارد. با توجه به اینکه رهبر انقلاب امسال را سال تولید، دانشبنیان و اشتغال آفرین انتظار میرود مسئولان جهاد کشاورزی و وزارت خارجه همچنان مراکز علمی و دانشبنیان استان بوشهر نسبت به راه اندازی واحدهای مختلف برای ایجاد ارزش افزوده در گوجهفرنگی اقدام کنند. ایجاد ارزش افزوده در گوجهفرنگی علاوه بر اینکه میتواند اشتغالزایی ایجاد کند از سوی دیگر میتواند با افزایش کیفیت محصولاتی مانند رب، سس و سایر تولیدات از گوجهفرنگی زمینه سودآوری و پیدا کردن بازار جهانی در سایر کشورها را نیز فراهم کند. انتهای پیام /