دوشنبه 5 آذر 1403

ماجرای جنجالی زلزله قدرتمند در ایران در روزهای شنبه و یکشنبه | گسل‌های اصلی زلزله در ایران فعال شدند؟

وب‌گاه عرشه آنلاین مشاهده در مرجع
ماجرای جنجالی زلزله قدرتمند در ایران در روزهای شنبه و یکشنبه | گسل‌های اصلی زلزله در ایران فعال شدند؟

در روزهای اخیر، اخباری درباره پیش‌بینی زلزله شدید در ایران در روزهای شنبه و یکشنبه، از سوی فرانک هوگربیتس (Frank Hoogerbeets)، پیشگوی زلزله و زلزله‌شناس هلندی مطرح شده است.

توئیت تازه فرانک هوگربیتس، زلزله‌شناس هلندی و پیشگوی زلزله که ادعا می‌کند می‌تواند زلزله را پیشگویی کند، از صفحات مجازی پرمخاطب فارسی سردرآورد تا موجب نگرانی عده بیشتری شود.

«فرانک هوگربیتس»، محقق هلندی که پیش‌تر زمین لرزه 7/8 ریشتری ترکیه را پیش‌بینی کرده بود، نسبت به وقوع زلزله‌ای قدرتمند در ایران بین روزهای 29 تا 30 آوریل 2023 (9 و 10 اردیبهشت) هشدار داد.«هوگربیتس» قدرت این زلزله را 6 تا 7 ریشتر تخمین زده است. با این وجود که پیش‌بینی این محقق درباره زلزله ترکیه به واقعیت پیوسته است اما تعداد زیادی از پیش‌بینی‌های او هیچ‌گاه رنگ واقعیت نگرفته‌اند.

ادمین‌های چنین صفحاتی در صورتی که اطلاعات صحیح داشتند و برایشان افزایش دنبال‌کنندهریال بر اطلاع‌رسانی صحیح اولویت نداشت، می‌توانستند زیر همین خبر بنویسند:

پیشگویی‌های متعدد این شخص از جمله پیشگویی چند هفته قبلش درباره ایران وقوع پیدا نکرد.

اینکه می‌گویند زلزله ترکیه را پیش‌بینی کرده بود واقعیت ندارد!

او تاکنون یک پیشگویی درست هم نداشته و اگر از بین انبوهی، ادعای پیشگویی زلزله، یک یا چند بارش هم درست باشد به آن، پیشگویی نمی‌گویند! مانند 2 بار حدس زدن تاس در 300 بار تاس ریختن! اینها را که ننوشته‌اند، او را «پروفسور» و «دانشمند» هم نامیده‌اند! خودش که خود را پروفسور و دانشمند ننامیده، اما می‌گوید پژوهشگر استپژوهشگر کجا؟ در شرکت خودش! او تحصیل یا فعالیت علمی در رشته‌های مرتبط با زلزله هم ندارد.

پاسخ یک زلزله شناس به ادعای وقوع زلزله در ایران

فریبرز ناطقی الهی زلزله شناس در یادداشتی به ادعای ستاره شناس هلندی مبنی بر اینکه زلزله‌ای در مناطق غربی ایران در پیش است پاسخ داد.

فریبرز ناطق الهی می‌نویسد: «ستاره شناس و منجم هلندی که بنا به گفته خودش با مطالعه رفتار ستاره ها و کائنات تخمینی از زمان و مکان برای رخداد زلزله های سطح زمین می دهد، دوباره متنی را منتشر کرده که باعث تشویش اذهان مردم شده است. نا گفته نماند چند روز قبل از زلزله مهیب ترکیه این شخص متنی در سایت خود نوشت که البته باید دقت شود در این جمله: *زود* یا *دیر* در این منطقه (ترکیه) زلزله بزرگی رخ خواهد داد همان چیزی که عموم زلزله شناس ها برای منطقه اعلام کرده بودند البته نه در قالب «زود یا دیر» در قالب یک دوره بازگشت زمانی!!! و البته زود تیرش به هدف خورد. البته هیچ تحلیل یا روشی برای کار خود ارایه ننمود و چندین بار دیگر هم برای مناطق مختلف اظهار نظر کرد که خوشبختانه همه مردود از آب در آمد.

حال نوشته اخیر این منجم جوان و تازه بدوران رسیده: «در اثر تغییرات اساسی در این مناطق (روی شکل) زلزله بزرگی در حدود 6 الی 7 در روزهای 29 و 30 آوریل انتظار می رود که پهنه زاگرس کشور ایران را هم شامل می شود!»

در قدم اول ایشان بیان نکرده اند که این «تغییرات*»(fluctuations*) در حقیقت چه هستند و کدام پارامترها را شامل می باشند در ضمن مثل سابق بیان کرده اند مطالعاتم را به ریز توضیح خواهم داد که هیچ وقت این مستندات از ایشان تا به امروز ارائه نشده است. سندیت این نوع گفتار همان قدر اعتبار دارد که فردی عیر متخصص در زلزله بگوید من می دانم زلزله‌ای برای تهران با بزرگی مثلا 7 در سه روز آینده خواهد آمد؟ بدون تعریف تغییرات و پارامترهای مربوطه و بدون تخصص، حال شد زهی سعادت، نشد مثل چند ده زلزله دیگر که این فرد برای خوزستان و دیگر مناطق دنیا اعلام کرد و نشد؟ تا این شخص مطالعات خود را مکتوب با دلیل و بر پایه علوم متداول برای قصاوت در مجامع علمی این فن ارایه نکند عملا مثل همین حالا فاقد اعتبار حتی بحث درباره فعالیت های این شخص است و باید متوجه بود که یک حدس درست آنهم با بیانی زیرکانه در میان صدها یا بیشتر حدس غلط ایشان اصلا چقدر اعتبار می تواند داشته باشد؟

البته نا گفته نماند دو منطقه ای که ایشان مشخص کرده اند بنده هم سال پیش در دو موقعیت زمانی مختلف این دو زون را برای زلزله های بزرگ که در مسیر ما و کشور ما قرار گرفته اند و شکی ندارم که امسال و سالهای نزدک آینده بحرانی خواهد بود، مشخص کرده بودم و چقدر شباهت به مطالعات سال قبل بنده دارند شاید هم ایده از همانجا شروع شده است.

در بک کلام زلزله ها جزو لاینفک قسمت‌هایی از کره زمین و برای سالم ماندن آن نیاز هستند پس لذا رخ خواهند داد، علم امروز شناخت بسیار خوبی از مکان آنها دارد و در خصوص زمان رخداد، مطالعات هنوز کامل نیست و هیچ فردی در دنیا امکان تخمین زمانی آنرا تا این لحظه، شاید هزاران سال دیگر هم نداشته و نخواهد داشت. بعد از مشخص کردن مناطق زلزله خیر با مطالعات آماری و احتمالاتی دوره های زمانی نسبتا خوبی مثلا در یک بازه رمانی چند ساله با علم امروز می توان تخمین حدودی اعلام کرد. هر اداعای دیگری علم نیست.»

هم اکنون دیگران می خوانند 6 اردیبهشت 1402 - 10:18

بیشتر بخوانید

ماجرای جنجالی زلزله قدرتمند در ایران در روزهای شنبه و یکشنبه | گسل‌های اصلی زلزله در ایران فعال شدند؟ 2
ماجرای جنجالی زلزله قدرتمند در ایران در روزهای شنبه و یکشنبه | گسل‌های اصلی زلزله در ایران فعال شدند؟ 3