دوشنبه 1 بهمن 1403

مازوت سوزی، بوی گوگرد و تنفس جدول مندلیف!

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
مازوت سوزی، بوی گوگرد و تنفس جدول مندلیف!

شاخص آلاینده دی اکسید گوگرد که مهمترین منبع انتشار آن مازوت سوزی نیروگاه شازند است در هوای اراک فراتر از حد مجاز قرار گرفت.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از دیار آفتاب؛ بر اساس اطلاعات دریافت شده از سامانه پایش کیفی هوای محیط زیست شاخص لحظه‌ای کیفیت هوای اراک در ساعت 12 امروز یکشنبه 11 دی ماه به عدد 133 رسید که نشانگر کیفیت هوای ناسالم برای گروه های حساس است.

شاخص ها در دو ایستگاه خیابان قائم مقام و خیابان میرزای شیرازی در این ساعت به ترتیب بر روی عدد 157 و 167 قرار دارند که بیانگر کیفیت هوای ناسالم است همچنین شاخص آلایندگی در ایستگاه بلوار حافظیه بر روی عدد 124 قرار دارد، در این ساعت با وجود ناسالم بودن وضعیت هوا در هر سه ایستگاه مذکور شاخص آلایندگی در ایستگاه بلوار آیت الله اراکی (محیط زیست) در وضعت قابل قبول قرار دارد که با توجه به موقعیت این ایستگاه در محدوده بیرون شهر قابل اعتنا نخواهد بود.

طبق اطلاعات مرکز پایش هوای سازمان محیط زیست آلاینده اصلی ذرات معلق با قطر کمتر از 2.5 میکرون و به ویژه در روز جاری دی اکسید گوگرد است که این آلایندگی ناشی از منابعی همچون سوخت های فسیلی، صنایع و در عین حال خروجی نیروگاه شازند به دلیل استفاده از مازوت است.

استفاده از سوخت مازوت که آلودگی بسیاری به همراه دارد از سوی نیروگاه شازند همواره یکی از مسائلی بوده که از سوی مردم و فعالان محیط زیست مورد انتقاد و اعتراض قرار داشته حتی رئیس‌جمهور نیز در سفر چندی قبل به استان مرکزی در جلسات و نشست‌های مختلف بر مسئله آلودگی هوای اراک تأکید کرد اما متأسفانه به دلیل عدم تأمین سوخت گاز مورد نیاز این نیروگاه از 20 آبان ماه بی محابا سوخت خود را بر روی خط مازوت قرار داده است و سه واحد آن به طور کامل روزانه در حدود 5 میلیون لیتر مازوت مصرف می کنند.

به گفته رئیس آزمایشگاه‌های اداره کل محیط زیست استان مرکزی براساس نتایج آنالیز شرکت پخش فرآورده های نفتی هر 100 کیلوگرم مازوت تحویلی به نیروگاه سه کیلوگرم گوگرد دارد و در واقع مصرف 5 میلیون لیتر مازوت 450 تن گوگرد وارد هوای اراک می کند.

از ابتدای سال جاری تاکنون 106 روز ناسالم در کارنامه ی آلودگی هوای کلانشهر اراک به ثبت رسیده است.

سال گذشته نیز مازوت سوزی نیروگاه شازند از 9 آذرماه آغاز و تا 30 بهمن ماه سال گذشته 475 میلیون لیتر مازوت در نیروگاه سوزانده شد که در نتیجه آن اراک با ثبت 165 روز ناسالم در جایگاه سومین کلانشهر آلوده کشور قرار گرفت.

(تصویری که ورود آلودگی ناشی از مازوت سوزی نیروگاه شازند به شهر اراک را نشان می دهد)

تنفس گاز متصاعد شده از سوختن مازوت توانایی این را دارد که همچون سمی کشنده برای انسان عمل کند به‌شرط آن‌که غلظت زیادی داشته باشد. اگر غلظت گاز کم باشد بروز دردهای قفسه سینه، ایجاد مشکلات تنفسی، ملتهب شدن چشم و مبتلا شده به بیماری‌های قلبی و تنفسی، محتمل است.

همچنین در صورت سوختن مازوت، سولفات‌ها و نیز نیترات‌ها به‌صورت ذرات بسیار ریز در هوا معلق می‌مانند که با تشدید شدن میزان و حجم آن‌ها، آلودگی هوا و در پی آن خطر آسم و حملات قلبی، تنفسی، سرطان و غیره را افزایش می‌دهد.

از سویی دیگر اکسیدهای گوگرد ناشی از سوزاندن مازوت می‌تواند با حل شدن در آب به اسید تبدیل شود. در شرایط خاص آب‌وهوایی و به هنگام بارندگی، باران اسیدی را تشکیل می‌دهد.

بر اساس پیش بینی هواشناسی با توجه به سکون نسبی جو و پایداری هوا و وارونگی دما پتانسیل انباشت آلاینده های جوی تا روز سه شنبه در کلانشهر ها و شهرهای صنعتی به ویژه اراک افزایش خواهد یافت و منجر به کاهش کیفیت هوا می گردد.

افراد مبتلا به بیماری‌های قلبی و ریوی، کودکان و سالمندان با احتمال بیشتری ممکن است در نتیجه قرار گرفتن در معرض هوای آلوده به ویژه آلاینده های ناشی از سوخت مازوت آسیب ببینند، حتی افراد سالم نیز در هنگام قرار گرفتن در معرض میزان‌های بالای ذرات آلاینده دچار علائم و عوارض تنفسی می شوند ولی پر واضح است که آلودگی در بلندمدت می‌تواند پیامدهای جدی در سلامت داشته باشد.

اکیداً توصیه می شود در شرایط آلودگی هوا گروه های حساس از جمله سالمندان، کودکان و بیماران قلبی و ریوی به منظور احتیاط بیشتر حدالامکان در این وضعیت از منزل خارج نشوند و سایر افراد از فعالیت‌های سنگین خارج از منزل اجتناب نمایند.

انتهای پیام /

مازوت سوزی، بوی گوگرد و تنفس جدول مندلیف! 2
مازوت سوزی، بوی گوگرد و تنفس جدول مندلیف! 3