«مانسون» تاثیری در بهبود وضعیت کرخه نداشت / انجام 4مرحله رهاسازی آب
اهواز - مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان گفت: فعالیت سامانه «مانسون» در حوضه سدها کرخه، کارون و دز تأثیر زیادی نداشته چون تمرکز بارش نداشتیم.
اهواز - مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان گفت: فعالیت سامانه «مانسون» در حوضه سدها کرخه، کارون و دز تأثیر زیادی نداشته چون تمرکز بارش نداشتیم.
به گزارش خبرگزاری مهر، عباس صدریان فر پیش از ظهر امروز پنجشنبه در گفتوگویی رسانهای آخرین وضعیت ذخیره آب در سدهای استان و تأثیر بارشهای سامانه مانسون بر آنها را تشریح کرد و افزود: در سال آبی کنونی که از مهرماه پارسال آغاز شده و همچنان ادامه دارد، وضعیت منابع آبی استان به گونهای بود که ما را در دومین خشکسالی قرار داده است.
مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان در ادامه ورودی آب به مخازن سدهای خوزستان در شرایط عادی را حدود 24 میلیارد مترمکعب عنوان کرد و گفت: در حال حاضر این میزان به 13.8 میلیارد مترمکعب کاهش داشته است و به عبارت دیگر، 42 درصد کمتر از حد عادی قرار داریم.
وی با بیان اینکه در حال حاضر میزان آب مفید ذخیره شده در مخازن سدهای استان خوزستان 3.9 مترمکعب معادل 29 درصد حجم مفید همه مخازن است، ادامه داد: ورودی آب در حوضه کرخه که بحرانیترین حوضه محسوب میشود در مقایسه با پارسال که سالی خشک بود، 37 درصد کاهش نشان میدهد، ضمن اینکه ورودی آب به سدهای خوزستان در مقایسه با درازمدت، 67 درصد کاهش داشته است.
مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان تصریح کرد: حجم مفید مخازن سدهای خوزستان 29 درصد و حجم خالی آنها، 71 درصد است.
وی بیان کرد: خرمشهر، آبادان و دشت آزادگان، مناطق مدیریتی سازمان آب و برق به شمار میروند و شرایط کمی و کیفی این شهرستانها به گونهای بوده که به محض اینکه احساس کردیم انحرافی در حال رخ دادن است، وارد عمل شدهایم و در بالادست با رهاسازی موجهایی که مورد نیاز بود، نسبت به تأمین آب مورد نیاز اقدام شده است.
مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان در ادامه این نقطه مدیریتی را به لحاظ کیفی و کمی حائز اهمیت دانست و گفت: امسال باوجود محدودیتهای منابع آبی اما با تدابیر اندیشیده شده، اجازه بروز بحران طولانی مدت در این شهرستانها داده نشد.
صدریان فر با تاکید بر اینکه آبادان و خرمشهر خط قرمز وزیر نیرو هستند، افزود: با برگزاری جلسهها و پیگیریهای استاندار خوزستان و با رهاسازی موجهایی از آب پشت سدها توانستهایم وضعیت را مدیریت کنیم.
وی به استفاده از 4 بسته عملیاتی برای مدیریت این نقاط اشاره کرد و گفت: یکی از این بستهها، بستن انتهای حوضه کارون با بند خاکی در محدوده مارد در ابتدای امسال برای جلوگیری از پیشروی آب شور دریا به رودخانه کارون است تا ایستگاه پمپاژ مارد بتواند آب شیرین را وارد بهمنشیر کند.
انجام 4 مرحله رهاسازی آب
وی در ادامه رهاسازی موجی آب، مدیریت مصرف و تأمین آب آشامیدنی پایدار با عنوان طرح آبرسانی غدیر را از دیگر بستههای عملیاتی سازمان آب و برق خوزستان برشمرد و بیان کرد: از ابتدای خردادماه تاکنون، 4 مرحله رهاسازی موجی آب انجام شد.
مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان تصریح کرد: حدود 23 میلیون مترمکعب آب در خردادماه، 89 میلیون مترمکعب آب در 2 مرحله در تیرماه و 52 میلیون مترمکعب آب از شنبه هفته قبل به دلیل کاهش کیفیت و کمیت آب، رهاسازی شد.
وی افزود: این حجم آب در آخرین مرحله از رهاسازی به خرمشهر و آبادان رسیده و آب در حال تراز گرفتن در مارد و پمپاژ کردن و انتقال به بهمنشیر است.
صدریان فر ادامه داد: به مردم این شهرستانها قول داده شده تا پایان شهریور ماه امسال به ویژه آنکه هر زمانی آب نیاز باشد، رهاسازی انجام خواهد شد و پیش بینی میشود هیچگونه مشکلی برای شهروندان به وجود نخواهد آمد.
«مانسون» در حوضههای اصلی آب تأثیری نداشت
مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان در خصوص فعالیت سامانه مانسونی گفت: عمده بارشها در شرق استان و حوضههای زهره، جراحی، مارون و شهرستانهای باغملک و ایذه اتفاق افتاد که منابع آبی آنها تقریباً وضعیت عادی دارند.
صدریان فر با بیان اینکه خروجی آب رودخانه در محدوده باغملک به سد جره است، افزود: این در حالی است که فعالیت مانسون در حوضه سدها کرخه، کارون و دز تأثیر زیادی نداشته چرا که تمرکز بارش نداشتیم.
وی بیان کرد: در محدوده خوزستان به حوضه سدهای زنجیرهای کارون حدود 17 میلیون مترمکعب آب و در سراسر استان حدود 39 میلیون مترمکعب آب ناشی از فعالیت سامانه مانسون وارد شده و در واقع نسبت به آخرین موج رهاسازی آب که 52 میلیون مترمکعب بوده که این حجم، حجم زیادی نیست.
مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان در تشریح کارهای انجام شده برای مدیریت بارشها و سیلابهای اخیر در سطح استان گفت: بلافاصله پس از دریافت اطلاعات لازم از طریق تصاویر ماهوارهای و سیستمهای هشدار، جلسه ستاد سیلاب سازمان و کمیتههای مختلفی در سطح شهرستانها تشکیل شد.
وی به رصد لحظهای حرکت ابرها و تصاویر ماهوارهای، استقرار گروههای و برگزاری 8 جلسه شبانه روزی و برخط با کارشناسها و بخشهای در شهرستانهای مختلف اشاره و اضافه کرد: در این جلسهها، اتفاقهای روزهای قبل بررسی و دستورهای لازم برای اجرای عملیات و باز کردن مجراها برای به حداقل رساندن آسیبها و خسارتها به هموطنان صادر میشد.
صدریان فر با بیان اینکه با ورود این سامانه بارشی در سال جاری برای اولین بار از سامانههای برخط در ایستگاههای اندازهگیری استفاده شد، ادامه داد: اطلاعات دریافتی از این ایستگاهها تحلیل میشدند و کارهای لازم برای جلوگیری از وقوع خسارت انجام میشد.
وی گفت: سازمان آب و برق خوزستان و سایر دستگاههای درگیر با مقوله آب به این نتیجه رسیدهاند که دچار نوعی تعارض مدیریتی شدهایم، یعنی با توجه به شرایط کنونی استان باید یاد بگیریم همزمان با وقوع خشکسالی باید منابع آبی را مدیریت کنیم، زیرا تجربههای سالهای قبل نشان داده که سازمان آب و برق باید همیشه خود را برای هرنوع سیلاب یا بدترین خشکسالیهای و بحرانهای آبی آماده کند.
وجود 72 میلیون مترمکعب آب در سد کرخه
صدریان فر با بیان اینکه در حال حاضر سد کرخه در تراز 174 و کمترین حد تراز قرار داشته و فقط 72 میلیون مترمکعب آب در آن وجود دارد، اظهار کرد: همچنین در تراز تخلیه تحتانی نیز حدود 600 میلیون مترمکعب آب وجود دارد و از این رو شرایط انتقال آب برای مصارف آشامیدنی و... وجود ندارد.
وی یادآور شد: طرح آبرسانی غدیر، یکی از طرحهای دراز مدت است که قرار بود آب مورد نیاز 26 شهرستان و بیش از یک هزار روستا در خوزستان با 52 درصد جمعیت استان را پوشش دهد.
صدریان فر در ادامه میزان پیشرفت طرح آبرسانی غدیر را 49 درصد اعلام و اضافه کرد: برای تکمیل این طرح، بیش از 25 هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز داشت که در سفری که پارسال رئیس جمهور و وزیر نیرو به استان داشتند، دستوری با عنوان طرح «میان مدت» صادر شد.
مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان گفت: برای اجرای طرح میان مدت در حالت عادی، حدود 36 ماه زمان لازم است ولی با تلاشهای جهادی و شبانه روزی، این طرح در کمتر از یکسال به بهره برداری خواهد رسید.
وی با بیان اینکه همه تجهیزات مورد استفاده در طرح آبرسانی غدیر از جمله الکتروموتور، پمپ، تابلو، ترانسفورماتور و... از تولیدهای داخلی تأمین میشوند، ادامه داد: این تجهیزات معمولی نیستند و جزو اَبَرتجهیزات به شمار میروند که در سطح دنیا تولیدکنندگان آن در حال رقابت هستند.
مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان تصریح کرد: در حال حاضر با اجرای طرح آبرسانی غدیر، کمیت 100 درصد و کیفیت 50 درصد افزایش خواهد یافت.
وی افزود: با وصل شدن آب طرح غدیر به سد دز و به جای سد کرخه از 10 مترمکعب آب در ثانیه به 20 مترمکعب در ثانیه میرسد و کیفیت نیز از یک هزار و 800EC به کمتر از یک هزار خواهد رسید.
مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان ادامه داد: در این طرح نیز لولههای 2 هزار و 400 برای اولین بار در خطهای آبرسانی و لولههایی از جنس فولاد X60 که معمولاً در طرحهای بزرگ نفتی استفاده میشوند، بهکارگیری شده و تاکنون 2 خط 2 هزار و 400 از زیر رودخانه کرخه عبور کرده است.
وی در خصوص زمان بهره برداری از طرح میان مدت غدیر گفت: مقرر بود ماه قبل این طرح افتتاح شود ولی به دلیل وجود برخی محدودیتها در ظرفیت تولید برای تعدادی از تولیدکنندگان، تجهیزات به موقع به دست ما نرسید اما پیش بینی میشود در صورتیکه مشکلی به وجود نیاید، در هفته دولت امسال یا قبل از آن، این طرح را به بهره برداری خواهیم رساند.