متهم عقبماندگی دولت یازدهم
ظاهرا آقای متهم که در دوران مسئولیت یا با «کارل مارکس» سردسته مکتب سیهبخت مارکسیست جنگ داشت و یا با «میلتون فریدمن» سرکرده مکتب نکبت نئولیبرالها مغازله میکرد، بعد از خط و نشانهای دستگاه عدلیه و دریافت سرنخ، به خود آمده و با فعال شدن در عرصه رسانهها در حال تلاش برای تطهیر جنابشان است.
خبرگزاری میزان - رییسجمهور امروز در یک اعتراف اعلام کرد «به عنوان رییسجمهور اعتراف میکنم یک عقب ماندگی در دولت یازدهم در زمینه مسکن داشتیم، زیرا برخی طرحهای مسکن متأسفانه اجرایی و عملیاتی نشد». هرچند «متهم عقبماندگی دولت یازدهم» سال 97 شناسایی و حذف شد، اما نتیجه تأخیر در این اقدام، تحمیل هزینه سنگین اجارهبها به مستأجران و کاهش شدید «تابآوری اجتماعی» است که سخنگوی دولت روحانی مدام از آن سخن میراند.
عدالت، شاید در مکاتب غیراسلامی یک گزاره بیمسما یا تعارف سیاسی محض باشد، اما در نظام اسلامی دقیقا و تحقیقا چنین نیست چه آنکه متفکر شهید استاد مرتضی مطهری - عقبه فکری نظام جمهوری اسلامی ایران - در کتاب «انحطاط و ترقی تمدنها» صراحتا میگوید «در قرآن از عدل به عنوان ناموس آفرینش یاد میشود». ص 45.
عدل یا همان «ناموس آفرینش» در قانون اساسی به عنوان میثاق مردم ایران اسلامی به شدت مورد تاکید قرار گرفته و اهمیت آن در روح سطر سطر قانون مستتر است به طوری که در اصل اول، پایه جمهوری اسلامی را «اعتقاد به حکومت حق و عدل قرآن» و در اصل دوم «عدل خدا در خلقت و تشریع» میداند. اما بلافاصله در اصل سوم از حالت تئوری خارج شده و صراحتا «رفع تبعیضات ناروا و ایجاد امکانات عادلانه برای همه در تمام زمینههای مادی و معنوی» را یکی از وظایف حکومت جمهوری اسلامی ایران میداند.
قانونگذار - که آن را حکیم میدانیم - در همین نقطه هم متوقف نمانده است و بند 2 اصل 156 را ضامن اجرای «عدل» در حکومت اسلامی قرار داده و صراحتا «احیای حقوق عامه و گسترش عدل و آزادیهای مشروع» را از جمله وظایف قوه قضائیه به عنوان مسئول تحقق بخشیدن به عدالت تعیین کرده است.
عدالت اجتماعی که خلف صالح بنیانگذار انقلاب اسلامی 9 شهریور 1373 در دیدار هیئت دولت آن را «موضوع اساسی مبارزات ما [انقلاب شکوهمند اسلامی ایران]» دانستند، یکی از ساحتهای مهم عدالت است و تحقق آن ارتباط مستقیم با رضایتمندی مردم دارد.
نتیجه پارادایم شیفت دستگاه قضا در دوره جدید مدیریتی، تمرکز جدی به «احیای حقوق عامه، گسترش عدل و آزادیهای مشروع» است که هرکدام به اقتضای شرایط اجرا شده و در حال اجراست، اما «حقوق عامه» همه افرادی را در بر میگیرد که در قلمرو ایران اسلامی زندگی میکنند.
وقتی سخن از «حقوق عامه» است یعنی حقوقی که مربوط به عامه مردم است و کسانی که به عنوان مسئول در هر جایگاه و موقعیتی مرتبط با این حقوق قرار میگیرند مکلف به اجرای آن هستند در چنین شرایطی اگر آن حق ادا نشود مسئله «ترک فعل» مطرح میشود و در ماده 2 قانون مجازات اسلامی نیز صراحتا به آن اشاره شده:«هر رفتاری اعم از فعل یا ترک فعل که در قانون برای آن مجازات تعیین شده است جرم محسوب میشود».
«داشتن مسکن متناسب با نیاز، حق هر فرد و خانواده ایرانی» از جمله وظایف دولت است که در اصل 31 قانون اساسی به آن اشاره شده، اما به واسطه «ترک فعل»ها عملی نشده است. نتیجه تحقق نیافتن این اصل اساسی، فشار کمرشکن اجاره بها به مستأجرانی است که در پسابرجام فکر خرید مسکن اصلا به ذهنشان خطور نمیکند.
عباس آخوندی که به مدت 62 ماه بین سالهای 92 تا 97 سکانداری وزارت مهم و عریض و طویل «مسکن و شهرسازی» را برعهده داشت به اذعان خیلیها متهم اصلی به هم ریختگی حوزه مسکن است. حتی رئیس کمیسیون عمران مجلس دهم 17 مهر 1396 صراحتا اعلام کرد «باید سالانه یک میلیون مسکن تولید شود، اما در حال حاضر سالانه 150 هزار مسکن تولید میشود که با ادامه این شرایط مسکن به مرحله انفجار میرسد و قیمتمسکن افزایش مییابد».
نتیجه «ترک فعل»های آقای متهم، انفجار امروز بازار مسکن است که مردم به شدت از آن رنج میبرند. البته شاید این سؤال به حق مطرح شود که چرا مجلس دهم کاری نکرد؟ مجلسی که در یک استیضاح تاریخی نمیتوانست این مشکل را کمی تقلیل دهد اما مجددا به این متهم رأی مجدد داد تا او به خطای تاریخیاش ادامه دهد.
- بیشتر بخوانید:
- عذرخواهی دیرهنگام آقای وزیر