متوسط بهرهوری آب کشاورزی در استان همدان 1.4 کیلوگرم بر مترمکعب است
همدان - ایرنا - رییس سازمان جهاد کشاورزی استان همدان گفت: متوسط بهره وری آب در کشور 1.2 کیلوگرم بر متر مکعب و در این استان 1.4 کیلوگرم بر متر مکعب است.
رضا بهراملو روز سهشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه طبق سند چشم انداز باید در سال 1404 این رقم در کشور به 1.6 کیلوگرم بر مترمکعب برسد، افزود: متوسط جهانی این شاخص 2.5 کیلوگرم بر متر مکعب است و در همین راستا کارهای اجرایی و پژوهشی زیادی انجام شده است که از آن جمله می توان به برنامه ارتقای بهره وری استان همدان با همکاری سازمان جهاد کشاورزی و دستگاه های مرتبط برای محصولات زراعی و باغی اشاره کرد.
وی اظهار داشت: تنها راه نجات کشور در مساله آب، مدیریت یکپارچه منابع و ارتقای بهره وری آب در بخش های مختلف کشاورزی، صنعتی و خدماتی است چراکه بهره وری خط قرمز توسعه و تصمیم گیری محسوب می شود.
وی گفت: برای ارتقا بهره وری در بخش کشاورزی لازم است با استفاده از روش های علمی ضمن اصلاح ارقام، عملکرد محصولات در هر هکتار را افزایش داد و نقشه راه تولیدات را نیز تهیه و تدوین کرد.
رییس سازمان جهادکشاورزی استان همدان در خصوص کاهش ضایعات نیز اظهار داشت: حدود 20 تا 30 درصد تولیدات کشاورزی به ضایعات تبدیل می شود که با صنایع تبدیلی و سردخانه ها باید از این مقدار تلفات جلوگیری کرد.
وی ادامه داد: همچنین در این راستا طرح کلانی با عنوان «راهکارهای همه جانبه افزایش تولید با کاهش مصرف آب» برای محصولات راهبردی کشاورزی تدوین شده که بر اساس آن همه دستگاه های اجرایی، آموزشی و تحقیقاتی پیگیری اجرای آن هستند.
بهراملو با بیان اینکه در راستای این طرح، کار مطالعاتی برای محصولات راهبردی شامل 9 محصول زراعی و 2 محصول باغی استان همدان ارایه شده است، افزود: در این طرح برای اینکه غذای جمعیت در حال رشد را تامین کنیم نیاز به افزایش تولید داریم که افزایش 10 تا 20 درصدی میزان تولید تا پایان دولت مردمی سیزدهم (1404) هدف گذاری شده است.
وی خاطرنشان کرد: ظرفیت استان همدان برای کشاورزی 650 هزار هکتار است اما در سطح 705 هزار هکتار کشت انجام می شود که 55 هزار هکتار بیش از از ظرفیت است، لذا افزایش تولید تنها بر پایه دانش امکانپذیر است.
رییس سازمان جهادکشاورزی استان همدان اظهار داشت: 87 درصد تولیدات کشاورزی استان از اراضی آبی به دست می آید و این در حالی است که 40 درصد اراضی استان، آبی و 60 درصد آن دیم است.
بهراملو با بیان اینکه هر چه اراضی آبی بیشتر باشد تولید هم افزایش می یابد، افزود: در گذشته با افزایش چاه و ایجاد آب بند اراضی دیم را تبدیل به اراضی آبی می کردند تا محصولات بیشتری تولید شود اما الان منابع آبی استان همدان به گونه ای است که سالانه به طور متوسط از هفت دشت استان به طور میانگین سالانه یک متر افت سطح ایستابی داریم.
به گفته وی، برای کاهش مصرف آب در کنار محصولات راهبردی بخش کشاورزی برنامه هایی در دست اجرا داریم که شامل توسعه کشت محصولات کم آب بر و با ارزش افزوده بالا همانند سیر، زعفران، پسته و توسعه گلخانه ها با صنایع تبدیلی و تکمیلی است.
وی اظهار داشت: یکی از برنامه ها در افزایش بهره وری، کاهش 25 درصدی برداشت از منابع آبی است و با توجه به ظرفیت ها و تولیدات موجود استان همدان و برای رسیدن به بیلان و اهداف طرح تعادل بخشی باید برنامه ای تعریف کرد که در حد عمل بتوان به آن رسید.
به گفته وِی، براساس یک کار پژوهشی دقیق انجام شده حدود 75 درصد منابع آبی در بخش کشاورزی مصرف می شود.
وی خاطرنشان کرد: همدان از لحاظ آبهای سطحی ضعیف است و به همین دلیل عمده فشار به آبهای زیرزمینی وارد می شود و موجب افت سطح ایستابی آب می شود.
به گفته وی، 25 درصد آب کشاورزی از آبهای سطحی و 75 درصد از آبهای زیرزمینی تامین می شود و در استان همدان هیچ آبی از استان خارج نمی شود و باید طبق مولفه ها حق آبه به پایین دست حرکت کند.
وی در خصوص مساله کم آبی شهر همدان نیز اظهار داشت: بخشی از این کم آبی در اثر تغییر اقلیم و خشکسالی های اخیر است که باعث کاهش شدید آب در پشت سد اکباتان شده است.
به گزارش ایرنا، استان همدان یکی از قطب های مهم تولید محصولات کشاورزی در کشور است که با داشتن 2.1 درصد از وسعت کشور، 4.4 درصد تولیدات بخش کشاورزی را به خود اختصاص داده است.
بخش کشاورزی 29 درصد اشتغال و 25 درصد ارزش افزوده فعالیت های اقتصادی استان همدان را به خود اختصاص داده است، 5.4 درصد از تولیدات و 4.3 درصد از ارزش افزوده بخش کشاورزی کشور مربوط به استان همدان است.
بخش کشاورزی استان همدان 117 هزار بهره بردار دارد و 692 هزار هکتار از اراضی کشاورزی این استان زیرکشت محصولات زراعی و باغی است.