محسن هاشمی: دولت و شهرداری کاری برای حمل و نقل در تهران نکردند
رئیس شورای شهر تهران برای دومین بار از جرأت نداشتن شهرداری تهران انتقاد کرد و گفت: در دوره جدید حتی یک کیلومتر مترو در تهران ساخته نشده است.
به گزارش مشرق، کیهان در ویژه های خود نوشت:
محسن هاشمی به روزنامه شرق گفت: در قانون مترو که مصوب مجلس است، دولت موظف شده است که کل هزینههای توسعه مترو و حتی بهرهبرداری را بپردازد؛ اما پس از آن در قانون حمایت از قطار شهری، به دولت اجازه داده شد نیمی از هزینههای بلیت مترو و نصف یارانه بلیت اتوبوس را پرداخت کند که عملا بخش مربوط به یارانه بلیت مترو و اتوبوس پرداخت نشده است؛ یعنی از حدود 500 میلیارد تومان سهم دولت برای یارانه بلیت مترو فقط 9 میلیارد تومان یعنی کمتر از دو درصد پرداخت شده و درباره اتوبوس هم به همین شکل است.
در حوزه اتوبوسرانی، از گذشته دولت ناوگان اتوبوسرانی شهرها را خود عمدتا تأمین میکرد که در دولتهای سازندگی، اصلاحات و مهر این اتفاق افتاد؛ اما در هفت سال سپریشده از این دولت، حتی یک اتوبوس هم به تهران تحویل داده نشده است. عمر اتوبوسهای شرکت واحد در این دولت از پنج سال به 11 سال افزایش پیدا کرده و تعداد آنها از حدود هفت هزار به پنج هزار دستگاه کاهش پیدا کرده است و به همین خاطر حجم مسافر جابهجاشده با اتوبوس در تهران به دو میلیون نفر رسیده و وسایل نقلیه شخصی عمدتا جایگزین آن شدهاند. دولت در سال 1395 مصوبه خوبی برای تأمین 19 هزار اتوبوس برای کشور که شش هزار اتوبوس سهم تهران میشد، داشت که این مصوبه هنوز اجرائی نشده است.
وی خاطر نشان کرد: بخشی از مشکل در توجه نداشتن ویژه و اهمیت ندادن مسئولان دولتی به نوسازی حملونقل عمومی بازمیگردد. بخش دیگر مشکل به ضعف پیگیری در شهرداری برمیگردد؛ اما شرایط فعلی کشور و بحران تحریمها و کرونا نیز در فرعیشدن مسئله مترو برای مسئولان مؤثر بوده است؛ درحالیکه مهمترین مسئله در پیشگیری و مدیریت کرونا، جلوگیری از ازدحام در سیستم حملونقل عمومی است.
هاشمی گفت: شاید بخشی از مشکل در نداشتن جسارت و پیگیری و اولویتبندی در مدیریت شهری بود. شما مسئله توسعه مترو را در نظر بگیرید. دستگاههای حفار مدرنی که برای کندن تونلهای مترو و ساخت سازه تونل در دوره گذشته از سوی خودم تأمین و به کشور وارد شده بود، الان سه سال است که بیکار افتاده و در این سه سال حتی یک کیلومتر مترو در تهران ساخته نشده است؛ درحالیکه اصولا ساخت تونل مترو بسیار کمهزینه است و مشکل مالی یا اجرائی ندارد و میتوان اعتبار آن را از طریق بودجه غیرنقد تأمین کرد. اگر این دستگاهها در سه سال گذشته فعالیت میکردند، الان سه خط جدید مترو داشتیم.
بالاخره اگر مدیران جسارت، شجاعت و ریسکپذیری داشته باشند، پروژه را کلنگ میزنند و شروع میکنند و با سماجت بودجه آن را از شهرداری و دولت یا سیستم بانکی تأمین میکنند.
برخی از اعضای شورا نیز همین نظر را دارند که از فرصت حضور شهردار در هیئت دولت، در این دوره استفاده مناسبی نشد و در واقع برنامهای برای آن نداشتیم. در مجموع مدیریت شهری در حوزه حمل و نقل موفق عمل نکرد.