محمدرضا پهلوی
محمدرضا پهلوی
نژاد بهرام با چشم پوشی از اعتماد مصدق به آمریکاییها که موجب کودتای 28 مرداد شد، او را قهرمان ملی خواند.
لندن - ایرنا - هم زمان با سالروز کودتای 28 مرداد که در جریان آن سرویسهای اطلاعاتی انگلیس و امریکا نخست وزیر وقت ایران را در سال 1332 سرنگون کردند، سفیر ایران در انگلیس خطاب به دولت لندن پرسید؛ آیا هنوز وقت عذرخواهی و جبران گذشته فرا نرسیده است؟
تهران - ایرنا - آیت الله شیخ بهاالدین محلاتی از برجستهترین علما و مراجع تقلید شیعه به حساب میآید که با اینکه خیلی زود به درجه اجتهاد رسید اما به احترام آیت الله بروجردی تا زمان حیات وی اعلام مرجعیت نکرد. ایشان از جمله علمای مبارز و فعال پیش از انقلاب به شمار میرفت که بارها به وسیله ساواک دستگیر و زندانی شد.
28 مرداد 1332 اگرچه در ظاهر تنها یک تاریخ معمولی به نظر میرسد اما در اصل سرنوشت یک ملت را تغییر داد.
تهران - ایرنا - کودتای 28 مرداد 1332 از جمله وقایع مهم تاریخ معاصر ایران به شمار میرود که هنوز پس از گذشت سالها از تاریخ وقوع آن، زوایای پیدا و پنهان بسیاری دارد، یکی از مباحثی که باید به آن پرداخت، بهانههای آمریکا برای راه اندازی این کودتا بود، یکی از این بهانهها سیاست کمونیسمهراسی آمریکا بود.
تلاش انگلستان برای سرنگون کردن دولت مصدق و الغای ملیشدن صنعت نفت مستندی تاریخی است که نمیتوان منکر آن شد، چنانکه این مساله به وضوح در پیام وزارت خارجه بریتانیا آشکار است که می گوید:«درحالیکه در انتظار و فعالیت برای سقوط مصدق هستیم باید اطمینان حاصل کنیم که در متقاعد کردن امریکا برای حمایت از ما در مخالفت با ملیشدن نیز موفق خواهیم شد.»
تهران - ایرنا - رییس دفتر رییس جمهوری در سالروز وقوع کودتای 28 مردادماه، نوشت: این کودتا، نه نخستین و نه آخرین مداخله آمریکا در امور داخلی کشورهای دیگر بود، با این حال این رویداد در ذهن مردم ایران، نماد شرارت آمریکا و مداخلات غیرمسئولانه این کشور به حساب میآید.
کودتای بیستوهشتم مرداد نه بهوسیله انگلیس [بلکه] بهوسیلهی آمریکا در ایران انجام گرفت، علیه مصدق. یعنی حتی به امثال مصدق هم اینها راضی نیستند؛ اینها نوکر میخواهند، سرسپرده میخواهند، توسریخور میخواهند؛ مثل چهکسی؟ مثل محمدرضای پهلوی.
کتاب «اصلاحات ارضی» نوشته رسول مهربان توسط نشر افکار به چاپ دوم رسید. چاپ نخست این کتاب ماه گذشه (تیر 1399) منتشر شده بود.
تهران - ایرنا - محمد مصدق نخستوزیر ایران و لویی هندرسون سفیر آمریکا در ایران در 27 مرداد 1332 خورشیدی دیدار و گفت وگویی در خانه مصدق در خیابان کاخ داشتند. هندرسون از دستاندرکاران کودتا بود اما در ظاهر بر عدم دخالت در امور داخلی ایران تاکید داشت اما برای مصدق دامن پهن کرد و با پایان این جلسه نقشه کودتا در ذهنش قوت بیشتری گرفت.
بررسی اسناد تاریخی نشان میدهد بهانه اصلی طراحی و اجرای کودتای 28 مرداد توسط انگلستان و آمریکا، بازپسگیری صنعت ملیشده نفت ایران بوده است.
تهران - ایرنا - بحرین که از زمانهای بسیار دور از سرزمینهای تابعه ایران به شمار میرفت در اواسط سده نوزدهم از مهمترین مسایل مورد منازعه ایران و انگلیس شد به گونهای که این اختلاف در نهایت پس از موافقت محمدرضا پهلوی و ارجاع مسأله به همهپرسی با استقلال بحرین از ایران در 23 مرداد 1350خورشیدی به پایان رسید.
23 مرداد سالروز جدایی جزیره بحرین از خاک ایران توسط رژیم پهلوی پس از بیش از دو هزار سال حاکمیت ایرانیان بر این منطقه است. امروز کشور تازه استقلال یافته بحرین تبدیل به اهرمی در دست عربستان سعودی شده که در هر موضعگیری علیه ایران شرکت میکند. به نوعی بحرین اکنون فضای حیاتی عربستان محسوب میشود.
23 مرداد سالروز اعلام استقلال بحرین از ایران و پایان قرنها حاکمیتی تاریخی ایران بر این جزیره است. اقدامی که در زمان سلطنت محمدرضاشاه صورت گرفت و استدلال وی برای چشمپوشی از بحرین نداشتن مروارید و نفت بود!
تهران - ایرنا - آنتونی پارسونز آخرین سفیر انگلیس در رژیم پهلوی بود که در دهه 50 خورشیدی در ایران حضور داشت و با وجود اینکه ارتباط صمیمی با سیاستمداران آن زمان داشت، روایتهایی از آنچه دیده را بیان میکند؛ سالهایی که برای او تجربههایی را به همراه آورد که بعدها حاصلش کتابهایی شد که همچنان یکی از منابع بررسی یک برهه تاریخی سرنوشتساز در ایران است.