مرزهای خراسان جنوبی آماده مراودات تجاری با افغانستان است
بیرجند - ایرنا - استاندار خراسان جنوبی گفت: امکانات و زیرساختهای لازم در چهار معبر مرزی استان فراهم شده است و آماده توسعه مراودات تجاری با کشور افغانستان در هر سطح مورد نیاز هستیم.
"حمید ملانوری" روز پنجشنبه در نشست با شماری از تجار، فعالان اقتصادی و سرمایهگذاران کشور افغانستان که در بیرجند برگزار شد، افزود: در چهار معبر مرزی دوکوهانه، ماهیرود، یزدان و میل 73 خراسان جنوبی امکانات، نیروی انسانی، تشکیلات ادارای و سایر زیرساختها مستقر است.
وی گفت: در هر سطحی که کشور افغانستان تمایل داشته باشد، میتوانیم مراودات و مبادلات تجاری را افزایش دهیم و هیچ مشکلی در این خصوص نداریم به شرطی که در کشور مقابل نیز مشکلات رفع شود.
استاندار خراسان جنوبی اظهار داشت: این استان با 331 کیلومتر دارای بیشترین مرز مشترک ایران با افغانستان و چهار شهرستان مرزی است که باید از این ظرفیت استفاده کنیم.
وی افزود: در اتفاقات اخیر افغانستان حتی یک روز اجازه ندادیم مرز ماهیرود تعطیل شود هرچند به روال عادی و قانونی باید مرز تعطیل میشد اما با برنامهریزی، ریسکپذیری و حضور جدی همکاران در مرز، اجازه تعطیل شدن مرز را ندادیم چون بازگشایی مجدد آنها شاید ماهها یا سالها زمان میبرد.
ملانوری گفت: همچنین در این مدت بازارچه مرزی یزدان بازگشایی شد و با توجه به نیازهای اساسی منطقه "کلاته نظر" افغانستان بلافاصله خردهفروشی در دستور کار قرار گرفت و اکنون برای گسترش مبادلات تجاری آمادگی داریم.
وی با بیان اینکه فعالیتهای اقتصادی یکی از بنیادیترین و مهمترین فعالیتهای جامعه به شمار میرود اظهار داشت: رفاه، شادی، دیانت، فعالیتهای اجتماعی، فعال بودن و حضور پرانرژی مردم منوط به این است که اقتصاد پویا، فعال و بانشاطی در منطقه شکل بگیرد.
استاندار خراسان جنوبی بیان کرد: انسانی که رفاه و دسترسی به مواد مورد نیاز زندگی داشته باشد برای جامعه مفید و اثرگذار است اما انسانی که گرفتار و فاقد شغل بوده و به نیازهای اولیه خود دسترسی ندارد در جامعه سردرگم و رهاست که میتواند مخل نظم و امنیت جامعه باشد.
وی گفت: تمامی ملزوماتی که برای ایجاد رفاه مناسب، نشاط اجتماعی و زندگی خوب نیاز است در اختیار ما قرار دارد و کشورهایی مانند جمهوری اسلامی ایران و افغانستان دارای مزایا و فرصتهای زیادی هم به لحاظ موقعیت خاص استراتژیک هستند و هم به لحاظ منابع، ذخایر و ظرفیتهایی که دارند.
ملانوری از کشورهای ایران و افغانستان به عنوان کشورهای غنی معدنی در منطقه یاد کرد و گفت: در بخش کشاورزی نیز هر دو کشور به لحاظ تولید و موقعیت دارای زمینههای زیادی کمی و کیفی هستند.
وی عنوان کرد: در محور گردشگری و صنعت توریسم که امروز یکی از صنایع بزرگ دنیاست و اشتغال و درآمدزایی بالایی دارد و هم نسبت به معرفی فرهنگ و ظرفیتهای منطقه میتواند کارآمد باشد هر دو کشور فرصتهای بسیار خوبی در زمینه جاذبههای گردشگری، تاریخی و طبیعی دارند.
استاندار خراسان جنوبی از مرز به عنوان یکی دیگر از محورها و پیشرانهای بزرگ توسعه تجارت یاد کرد و گفت: مرز مشترک خراسان جنوبی با کشور افغانستان یکی از محورهای توسعهای دو کشور است که باید مورد توجه بیشتر قرار گیرد.
وی با اشاره به ظرفیت نیروی انسانی در خراسان جنوبی افزود: در ایران، افغانستان و خراسان جنوبی نیروی انسانی توانمند، بافکر، علاقهمند و باانگیزه در حوزه تجارت و اقتصاد وجود دارد که میتواند به فعالیتهای اقتصادی دو کشور و منطقه کمک کند.
ملانوری گفت: بخشی از رونق اقتصادی و نشاط در فضای کسب و کار در قالب فعالیتهای تجاری است که در زمینه مبادلات مرزی در حوزه بازرگانی میتوان این رونق اقتصادی را ایجاد کرد.
وی سرمایهگذاری در حوزه تولید را یکی دیگر از راههای رونق اقتصادی دانست و افزود: هر دو کشور جمهوری اسلامی ایران و افغانستان از ظرفیت خوبی در حوزه تولید برخوردار هستند.
استاندار خراسان جنوبی تصریح کرد: در حوزه تجارت و بازرگانی موانع و مشکلاتی وجود دارد که در این جلسه تصمیماتی اخذ و تا حد امکان موضوعات پیگیری و رفع خواهد شد تا مبادلات بین دو کشور توسعه یابد.
وی گفت: در این بخش با توجه به شرایط فعلی که در افغانستان وجود دارد، آنچه خیلی میتواند موثر باشد، حضور، گفت و گوها و پیگیریهای تجار و فعالان اقتصادی کشور افغانستان است.
ملانوری تاکید کرد: مطالبات جدی تجار و فعالان اقتصادی افغانستان از حاکمان و مقامات این کشور میتواند مسیر را برای رونق تجارت بین دو کشور فراهم کند که در این میان ما نیز باید موضوعات را بررسی کنیم.
وی افزود: با توجه به منابع و ظرفیتهای موجود میتوان سطح مبادلات تجاری بین دو کشور را خیلی افزایش داد و مرز یزدان در گذشته یکی از مرزهای فعال در حوزه تجاری بود که به دلایل متعدد چهار سال پیش تعطیل شد و همه میدانیم برای مرزنشینان دو کشور و همه مردم موضوع بازگشایی مرزها مهم است.
وی با بیان اینکه کارخانه سیمان باقران آمادگی دارد که محصول تولیدی را به افغانستان صادر کند اظهار داشت: درخصوص جادههای دسترسی مشکلاتی وجود دارد که هر دو کشور برای رونق فعالیتهای اقتصادی باید کمک کنند.
استاندار خراسان جنوبی گفت: اکنون راه دسترسی یزدان به کلاته نظر افغانستان توسط همکاران ما در استان تسطیح شده و بخشی از راه دسترسی ماهیرود خراسان جنوبی - فراه افغانستان نیز در حال آسفالت است اما کمک از جانب افغانستان نیز باید لحاظ شود.
وی عنوان کرد: فرصتها همییشه به دست نمیآید اما اکنون این فرصت فراهم شده تا چهار معبر مرزی خراسان جنوبی را بازگشایی کنیم و استان ما آمادگی مبادله تجاری در هر سطحی را دارد.
ملانوری گفت: در بخش تولید، فعالان اقتصادی، تجار و سرمایهگذاران کشور افغانستان در خراسان جنوبی سرمایهگذاری نکرده یا خیلی محدود است در حالی که آمادگی کامل برای سرمایهگذاری در بخشهای معدنی، صنعتی، کشاورزی، گردشگری و سایر حوزهها را داریم.
وی گفت: میتوان در این زمینه سرمایهگذاری مشترک بین فعالان دو کشور را در دستور کار قرار داد و ما نیز امکانات زیرساختی را فراهم میکنیم لذا باید از این ظرفیت استفاده شود.
استاندار خراسان جنوبی تاکید کرد: اگر قرار است رونق اقتصادی شکل بگیرد حضور فعالان بخش خصوصی در این زمینه حائز اهمیت است چون نقش دولت نقش کنترلی، حمایتی، تسهیلگری، نظارتی و راهبری است.
وی تصریح کرد: استان خراسان جنوبی را بر پایه اینکه منابع داخل خود را توسط بخش خصوصی فعال و از این طریق زیرساختها را تامین کنیم پیش میبریم نه اینکه متکی بر اعتبارات دولتی باشیم.
ملانوری افزود: در حال حاضر بخش خصوصی در ایجاد و راهاندازی بیمارستان، مدارس، کتابخانه، راه، ارتباطات، بهداشت و سایر موارد با ما همکاری دارد و این آمادگی در بخش سرمایهگذاری هم وجود دارد تا با فعالان اقتصادی کشور افغانستان وارد تفاهم شوند.
وی گفت: در حوزه مطالعات اکتشافات معدنی کار خوبی در استان آغاز شده و به لحاظ آموزشی، علمی و تحقیقاتی اگر فعالان اقتصادی افغانستان اعلام آمادگی کنند در قالب تفاهمنامه میتوانیم همکاری داشته باشیم.
استاندار خراسان جنوبی با اشاره به اشتراکات بین ایران و افغانستان گفت: شرایط کشور افغانستان گذرا است و امیدواریم در این دوره ثبات و آرامش ایجاد شود تا فعالیتها رونق بگیرد.
وی افزود: این شرایط نباید سبب شود فعالیتهای اقتصادی بین دو کشور کمرنگ شود چراکه در آینده لطمه جدی به روابط دو کشور خواهد زد.
ملانوری بیان کرد: خراسان جنوبی به لحاظ سرمایهگذاری فعالیتهای اقتصادی یکی از امنترین استانهای کشور و دارای امنیت پایدار است علیرغم اینکه کشور ما مورد تهدید است امروز یکی از امنترین کشورهای منطقه هستیم.
وی اظهار داشت: در ارتباط با مشکلات قانونی و مسایل مختلفی که توسط تجار افغانستان مطرح شد، سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی مکلف است همه قراردادهای تجاری را بررسی، جمعآوری و هر مشکلی در این خصوص وجود دارد را رفع کرده و نتیجه را به ما اعلام کند.
استاندار خراسان جنوبی تصریح کرد: تمامی دستگاههای مرتبط با مرز و سرمایهگذاری تجاری باید موارد را احصا کرده و راهکارها را به ما پیشنهاد دهند تا موانع و مشکلات را رفع کنیم.
وی گفت: برخی تجار خواستار واردات محصولاتی از قبیل هندوانه و انار به استان شدند در حالی که این محصولات تولید داخل را داریم و برخی محصولات روی دست کشاورز مانده است ضمن اینکه در برخی محصولات و کالاها نیازمند این هستیم که واحدهای فرآوری به منظور ایجاد ارزش افزوده، اشتغال و درآمدزایی ایجاد شود.
ملانوری افزود: در یک ماه آینده نشستی با حضور فعالان اقتصادی و تجار افغانستان درخصوص تولید و سرمایهگذاری برگزار خواهیم کرد.
وی از پیگیری برای تکمیل جاده در دست احداث ماهیرود - فراه افغانستان خبر داد و گفت: درخصوص سایر جادههای بازارچههای مرزی دوکوهانه، یزدان و میل 73 نیز مطالعات آغاز میشود تا در دستور کار قرار گیرد.
استاندار خراسان جنوبی تصریح کرد: در ارتباط با تامین زیرساختهای ارتباطی در مرز پیگیری انجام خواهد شد همچنین اعلام کردهایم در صورتی که تجار و فعالان اقتصادی برای انجام امور اداری مشکل دارند در مجموعه خودمان محیط اداری یا کانکس در کشور خودشان در اختیار فعالان اقتصادی قرار دهیم.
در این نشست برخی از تجار و فعالان اقتصادی کشور افغانستان خواستار پیگیری و رفع برخی مشکلات از قبیل آسفالت جادههای دسترسی به مرزهای استان، توسعه واردات سیمان قاینات، توسعه واردات محصولات کشاورزی و باغی، تامین انرژی و سوخت، توسعه ارتباطات، ایجاد اتاق مشترک ایران و افغانستان در خراسان جنوبی، راهاندازی دفتر رسیدگی به مشکلات قضایی تجار، تامین نیازهای معیشتی و مواد اولیه ساکنان مناطق مرزی افغانستان و پیگیری برای رفع مشکلات تجار سایر نقاط کشور برای توسعه مراودات از مرزهای خراسان جنوبی شدند.
*س_برچسبها_س*