سه‌شنبه 24 تیر 1404

مرعشی: کاری که شورای نگهبان در بررسی صلاحیت‌ها می‌کند را می‌توان به حزب داد

وب‌گاه خبر آنلاین مشاهده در مرجع
مرعشی: کاری که شورای نگهبان در بررسی صلاحیت‌ها می‌کند را می‌توان به حزب داد

حسین مرعشی گفت: در مجلس اول، نهضت آزادی و ملی‌مذهبی‌ها رقیب حزب جمهوری اسلامی بودند. در مجلس، این‌ها را حذف کردند و وقتی مجلس دوم شکل گرفت، دیگر حزب جمهوری اسلامی رقیب نداشت. نتیجه این شد که در دولت دوم آقای موسوی، در مجلس دوم و در حزب جمهوری اسلامی اختلافات بروز پیدا کرد و چپ و راست شکل گرفت.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، حسین مرعشی، دبیرکل حزب کارگزاران، در بخشی از گفت و گو با خبرگزاری خبرآنلاین، به بیان نکاتی درباره نبود حزب در ایران، حزب جمهوری اسلامی ایران و... پرداخت. بخشی از این گفت و گو را در ادامه می خوانید؛

* ولی آقای مرعشی، شما چهار حزب، نه، حتی دو حزب هم داشته باشید، ساختار سیاسی کشور ما هنوز حزب‌پذیر نیست.

چرا نیست؟

* شما شورای نگهبان را دارید...

می‌توان روابط را تنظیم کرد. آن کاری که شورای نگهبان در بررسی صلاحیت‌ها می‌کند را می‌توان به حزب داد. اگر حزبی وجود دارد که پایگاه اجتماعی وسیعی دارد، نباید کاندیدایش را شورای نگهبان تأیید کند، بلکه باید بگوید: من اعلام می‌کنم مثلاً آقای مهاجری کاندیدای ریاست‌جمهوری ایران شود. پای آن می‌ایستم و از کارکردش هم دفاع می‌کنم. تجربه همه این‌ها در دنیا وجود دارد و در ایران هم وجود داشته است.

* شبه‌حزب‌هایی که الان وجود دارند را که نمی‌توانید از بین ببرید؟

آن‌ها حزب نیستند، بلکه باند هستند و همه‌شان از بین می‌روند. می‌گویم شروعش سه ماه است، نه اینکه در سه ماه کاملاً درست می‌شود. می‌توان بنیانش را در سه ماه گذاشت. از نظر من مهم‌ترین اصلاح، اصلاحِ تبدیل نظام سیاسی کشور به نظام حزبی است. هیچ راهی غیر از این وجود ندارد.

الان سالگرد انتخابات آقای پزشکیان است. ایشان 3 نکته در تبلیغات گفت: گفت من حزب ندارم.

* اصلاً حزب نداشتن افتخار شده است.

برنامه هم ندارم و همان برنامه هفتمِ مصوبه مجلس را می‌خواهم اجرا کنم. نیرو هم ندارم، باید بروم بگردم ببینم چه کسی به درد چه کاری می‌خورد. آقای پزشکیان فوق‌العاده آدم موفقی است. وی بسیار شایسته است و در شرایط جنگ و همراهی با مردم درخشید و مملکت را خوب اداره کرد. ولی پزشکیانی که خروجی یک حزب باشد، به درد مملکت می‌خورد.

* شما گفتید تجربه‌های حزبی داشتیم. چه زمانی؟

مگر در استقرار نظام، حزب جمهوری اسلامی کار خود را خوب اجرا نکرد؟ مجلس اول و دوم هم.

حزب جمهوری اسلامی به رقیب فکر نکرد

* اگر موفق بود چرا همان حزب منحل شد؟

اشکال همین بود. دچار اختلاف داخلی شد. چپ و راست شکل گرفت. اشکال خیلی ساده رخ داد. حزب جمهوری اسلامی به رقیب فکر نکرد. یعنی به خودش فکر می‌کرد در حالی‌که می‌دانست اگر بخواهد بماند، نیاز به رقیب دارد.

در مجلس اول، نهضت آزادی و ملی‌مذهبی‌ها رقیب حزب جمهوری اسلامی بودند. در مجلس، این‌ها را حذف کردند و وقتی مجلس دوم شکل گرفت، دیگر حزب جمهوری اسلامی رقیب نداشت. نتیجه این شد که در دولت دوم آقای موسوی، در مجلس دوم و در حزب جمهوری اسلامی اختلافات بروز پیدا کرد و چپ و راست شکل گرفت.

بلافاصله باید جمهوری اسلامی تصمیم می‌گرفت که حزب جمهوری اسلامی را به دو حزب تبدیل کند؛ حزب چپ به رهبری آقای مهندس موسوی و حزب راست به رهبری آقای خامنه‌ای. این‌ها دو حزب شوند و در سطح کشور با هم رقابت کنند. به‌جای اینکه حزبی که منجر به اختلاف شده، اختلافش را به رسمیت بشناسیم و دو حزب کنیم، اما...

* نقش رهبری در این وضعیت چیست؟

نقش رهبری بالاتر از این‌هاست. اما اگر بخواهیم رهبری را وارد این کنیم که خروجی نظام به شکل پیشرفته سیاسی شود، خبرگان است و خبرگان هم بین دوتا مجلس و دو تا حزب، رقابت‌ها شکل می‌گیرد و از درونش رهبری به وجود می‌آید.

* می‌خواهید بگویید حتی رهبری هم از داخل احزاب انتخاب شود؟

نمی‌خواهم بگویم الان برای شرایط ایران مناسب است، بلکه برای شرایط خیلی متفاوتی ممکن است به آن تکامل برسد. ولی حداقل در سطح دولت، به‌جای اینکه شورای نگهبان دغدغه‌های رهبری را تأمین کند و نظارت‌های لازم را بر بررسی صلاحیت کاندیداهای ریاست‌جمهوری و مجلس خبرگان و مجلس انجام دهد، این کار را احزاب انجام دهند و آن‌ها هم جزئی از نظام سیاسی شوند.

27215

کد خبر 2089669