مرمت هزار مجموعه تاریخی یزد / عدم تشکیل ستاد راهبردی ثبت جهانی یزد بزرگترین کمکاری بود
عباسی هرفته گفت: پس از ثبت جهانی یزد در 4 سال گذشته بیش از هزار بنا و مجموعه تاریخی یزد مرمت شد که که عمده آن توسط بخش خصوصی انجام گرفت.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از یزدرسا، محسن عباسی هرفته ظهر امروز در نشست خبری آنلاین با اصحاب رسانه استان یزد با اشاره به ثمرات و دستاوردهای ثبت یزد در میراث جهانی یونسکو گفت: یزد همواره در این چهار سال زیر ذرهبین یونسکو و مرکز شهر میراث جهانی بود به غیر از گزارشهای دورهای، به صورت موردی درخواست گزارش از سوی آنها مطرح میشد.
وی ادامه داد: ثبت جهانی یزد اتفاق بزرگی بود که میتوانست منشأ رخدادهای مهمی باشد اما شیوع ویروس کرونا و اعمال تحریم های ظالمانه این فرصت را از ما گرفت و نتوانستیم بهخوبی از این موقعیت استفاده کنیم چرا که مقوله ثبت جهانی، یک مقوله بینالمللی است و نیاز به مراودات بینالمللی دارد و فشار اقتصادی موجب شد که نتوانیم آنچنان که باید سرمایه گذاریهای چشمگیر و مورد انتظار را در بافت تاریخی داشته باشیم و این چنین ثبت جهانی تحتالشعاع کرونا و تحریم قرار گفت.
مدیر پایگاه میراث جهانی شهر تاریخی یزد عنوان کرد: با وجود مشکلاتی که وجود داشت ثبت جهانی یزد ثمرات بسیار خوبی را برای بافت تاریخی به همراه داشت که مهمترین آن ایجاد فضای گفتمانی جدید در مدیریت شهری با محوریت حفاظت بافت تاریخی بود و امروز تمام دستگاههای ذینفوذ، شرکتهای خدمات رسان، شهرداری و...، گفتمان حفاظت از بافت تاریخی را در سرلوحه اقدامات و فعالیتهای خود قرار دادهاند و دستگاهها خود را موظف به رعایت پروتکلهای حفاظت بافت تاریخی میدانند.
عباسی هرفته ادامه داد: ثبت جهانی یزد موجب جلب توجه افکار عمومی و جامعه از مقیاس محلی تا بینالمللی به یزد شده است، در نظریههای حفاظت مهمترین اقدام حفاظتی در حوزه بافت تاریخی جلبتوجه اجتماعی است، در نوروز 98، بیش از 2.5 میلیون گردشگری داخلی به یزد آمد و نشان داد که یزد در مقیاس ملی موضوعیت پیدا کرده اگر تحریم ها و کرونا نبود شکی نبود که کوچههای بافت تاریخی مملو از حضور گردشگر بود و به زودی شاهد حضور این گردشگران با اهداف مختلف خواهیم بود.
وی افزود: همزمان با شرایط اقتصادی دشواری که وجود داشت حجم سرمایهگذاری زیادی در بافت تاریخی بهخصوص در حوزه مرمت بناهای تاریخی و حفاظت از آنها انجام گرفت و در 4 سال گذشته بیش از هزار بنا و مجموعه تاریخی را مرمت کردیم که عمده آن توسط بخش خصوصی انجام گرفت و اگر به طور متوسط برای هر بنای تاریخی یک میلیارد هزینه شده باشد چه عدد نجومی در بافت تاریخی سرمایهگذاری میشود که 75 درصد آن توسط بخش خصوصی بوده و دولت و شهرداری در این زمینه وظیفه تسهیل گری را با حفاظت و مرمت کوچهها و معابر داشتند و موجب افزایش جذب سرمایهگذاری شدهاند.
عضو شورای شهر یزد با بیان اینکه یزد در حوزه حفاظت از بافت تاریخی در کشور پیشگام است، عنوان کرد: حج مطالبات عمومی و حساسیت در حوزه بافت تاریخی با قبل قابل مقایسه نیست و این آغاز حفاظت پایدار است، این حفاظت با فرهنگسازی و ایجاد مطالبه عمومی و جریان سازی اتفاق میافتد و همین رسانهها پیگیر بافت تاریخی هستند و بافت تاریخی در کانون توجه رسانهها قرارگرفته است و باعث شده که حفاظت از این بافت موکول به مدیران و زمانهای خاص نباشد و مدیریت شهری آینده نیز این مسیر را باید لاجرم ادامه دهد چرا که این مطالبات بین مردم و رسانهها شکل گرفته است.
عباسی هرفته ادامه داد: پس از ثبت جهانی یزد، تقریبا در این چهار سال تخریب عمدی بافت تاریخی صورت نگرفت و تخریب این بافت به صفر رسید و علاوه بر آن امروز مفهوم خرابههای ارزشمند مطرحشده است و حتی خرابههای بافت تاریخ را حفاظت و نورپردازی میکنیم و این خرابهها حس تاریخی به این بافت میدهند.
وی با بیان اینکه تعریض بافت تاریخی پس از ثبت جهانی یزد اتفاق نیفتاد، افزود: برای برگرداندن این بافت به حال و هوای تاریخی حتی تحدید معابر را نیز داشتیم تا به مکانی برای جولان خودروها و... تبدیل نشود و همچنین در حوزه خط آسمان بافت تاریخی تمام تلاش خود را برای جلوگیری از شکلگیری ساختمانهای بلندمرتبه و بلندمرتبهسازی به کار بردیم تا از خط آسمان یزد حفاظت کنیم.
مدیر پایگاه میراث جهانی شهر تاریخی یزد عنوان کرد: با توجه به همهگیری کرونا و اعمال تحریمها، شاهد رکود در بافت تاریخی یزد بودیم اما ثبت جهانی یزد فرصتی برای تقویت و توسعه زیرساختهای این بافت بود و پس از ثبت حجم سرمایهگذاری و حجم گردشگری متوجه شدیم که در زیرساختها عقب هستیم و این چهار سال فرصت خوبی بود که در بخشی از حوزههای زیرساختی توسعه پیدا کند و آماده پذیرای سرمایهگذاران و گردشگران در آینده نزدیک باشد.
عباسی هرفته گفت: بزرگترین اتفاقی که در این مدت میتوانست بیفتد و شهر را از اتفاق ثبت جهاتی متنعم کند اما انجام نشد عدم تشکیل کارگروههای شورای راهبردی ثبت جهانی بود، ما موظف بودیم که ستاد راهبردی میراث جهانی یزد را به ریاست استاندار و دبیری بنده تشکیل دهیم اما در این چهار سال فقط چهار جلسه از این ستاد تشکیل شد و بسیاری از ین کارگروههای این ستاد که وظیفه داشتند در حوزه خود حفاظت را نهادینه کنند تشکیل نشد و درواقع بزرگترین کمکاری بعد از ثبت جهانی یزد عدم تشکیل مستمر ستاد راهبردی و کارگروههای ذیل آن بود.
وی ادامه داد: پس از ثبت جهانی یزد اقدامات خوبی را از حوزه دستگاههای مختلف از جمله دستگاههای خدمات رسان آب، برق و... شاهد بودیم اما در سطح سیاستگذاری و در سطح ساختارهای سازمانی و نهادینه شدن در بدنه کارشناسی و نیروی انسانی به دلیل عدم تشکیل مستمر و منظم ستاد راهبردی ثبت جهانی یزد اتفاق نیفتاد و باید این مطالبه از سوی رسانهها وجود داشته باشد تا یک مدیریت هماهنگ، یکپارچه و پایدار در بافت تاریخی داشته باشیم.
عباسی هرفته گفت: یونسکو سازمان ثروتمندی نیست و مخصوصا مقارن با ثبت جهانی یزد، امریکا که بخش عمدهای از بودجه یونسکو را تأمین میکرد از یونسکو خارج شد با این حال رسم بر این نیست که شهر پس از بودجه ای از یونسکو بگیرد بلکه این موقعیت، یک بستر و فرصت است به گونهای که بالافاصله یزد پس از ثبت جهانی بین 52 شهر هدف گردشگری مجله نیویورک تایمز قرار گفت و در مجامع بین المللی مطرح شد و این ثبت جهانی موجب رونق اقتصادی خواهد شد اما تحریم و کرونا مانع شد.
وی در خصوص کمک و بودجه دولت به شهر جهانی یزد نیز ادامه داد: دولت نه تنها در حوزه میراث فرهنگی اساسا در حوزه عمرانی به واسطه مشکلات اقتصادی شدیدی که داشت کمک زیادی نکرد و این چهار سال بخش خصوصی و و شهرداری در این زمینه کمک و مدریت کردند و بودجههای دولتی در این مدت متاسفانه در همه حوزههای عمرانی از جمله حوزه میراث فرهنگی در کمترین میزان خود محقق شد.
انتهای پیام /