پنج‌شنبه 4 بهمن 1403

مرگ تدریجی دلالان نهاده دامی با حذف ارز ترجیحی / ضرورت اعمال سیاست‌های حمایتی از دامداران

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
مرگ تدریجی دلالان نهاده دامی با حذف ارز ترجیحی / ضرورت اعمال سیاست‌های حمایتی از دامداران

مساله تامین نهاده‌های دامی که به واسطه پدیده خشکسالی و گرانی پیچیده‌تر از قبل شده و معضلات متعددی را برای تولیدکنندگان دام و طیور در کشور ایجاد کرده است، ولی اکنون با حذف ارز ترجیحی و انقلاب اقتصادی دولت سیزدهم می‌توان صنعت دامپروری کشور را در مسیر خودکفایی قرار داد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از صبح توس؛ تأمین و توزیع نهاده دامی و طیور طی دو سال گذشته با فراز و نشیب‌های بسیاری همراه بوده و هنوز پس از موانع بیش‌ازحد این موضوع به‌درستی حل‌نشده است و تأمین و توزیع نهاده نه‌تنها با تأخیر انجام می‌شود بلکه به دلیل کفاف ندادن نیاز تولیدکنندگان را با مشکل تولید روبرو کرده است.

بنا بر اظهارات تولیدکنندگان دامی و طیور اگرچه هیچ کبودی برای دام و یا جوجه ریزی وجود ندارد اما کمبود نهاده برای تأمین نیاز دام و طیور یکی از مشکلاتی است که درنهایت به گرانی و افزایش قیمت گوشت و شیر و هم‌چنین گوشت مرغ منجر می‌شود.

نابسامانی تأمین نهاده منجر به خروج تولیدکننده از چرخه تولید می‌شود

فرشید صراف، رئیس اتحادیه گاو داران صنعتی خراسان رضوی در گفت‌وگو با خبرنگار ما بابیان اینکه در حال حاضر نخستین و مهم‌ترین مشکل بر سر راه تولید دامداران کمبود و گرانی نهاده است، گفت: اگرچه خبرهای منتشره حاکی از تأمین و توزیع نهاده دامی است اما در واقعیت این‌گونه نیست و در حال حاضر مهم‌ترین دغدغه تولیدکننده تأمین همین نهاده است.

وی در رابطه با ورود دولت برای تأمین و توزیع نهاده در قالب سامانه بازارگاه افزود: مدیریت دولت بر بازار نهاده نیز نتوانسته مشکل دامداران را حل کند و متأسفانه نه‌تنها نهاده کافی در اختیار دامدار قرار نمی‌گیرد بلکه دامداران به‌ناچار باید نیاز خود را از بازار آزاد و باقیمت‌های گزاف تأمین کنند که این موضوع کاملاً به ضرر آن‌ها بوده و فشار مضاعفی را همین حالا بر تولیدکننده وارد کرده است.

رئیس اتحادیه گاو داران صنعتی خراسان رضوی بابیان اینکه دولت برای تأمین نیاز کشور به گوشت و شیر باید از این صنف حمایت کرده و در راستای رفع دغدغه‌های تولیدکننده برآید گفت: سردرگمی در تأمین نهاده یکی از بزرگ‌ترین مشکلات تولیدکنندگان است.

ضرورت اعمال سیاست‌های حمایتی از دامداران

وی با اشاره به این موضوع که در سال جدید هزینه‌های کرایه حمل‌ونقل و هم‌چنین کارگری باری دیگر با افزایش چشمگیری همراه بوده است، افزود: این افزایش هزینه‌های اضافی همان‌طور که تاکنون بسیاری از دامداری‌های سنتی را به تعطیلی و کاهش دام سوق داده است گاوداری‌های صنعتی را نیز از گردونه تولید خارج خواهد کرد.

صراف با اشاره به این موضوع که بهتر است با این وضعیت دولت وارد میدان شده و تولیدات را به تضمینی خریداری کرده و یا مابه‌التفاوت ارز ترجیحی را به مصرف‌کننده پرداخت کند و قیمت‌ها آزادسازی شود، ادامه داد: در غیر این صورت امکان فعالیت و ادامه کار برای تولیدکننده با این وضعیت و گرانی لجام‌گسیخته امکان‌پذیر نیست.

وی با ابراز تعجب از اینکه چرا دامداری‌های صنعتی با پتانسیل خودکفایی چندان به آن‌ها توجه نمی‌شود، افزود: متأسفانه برخی افراد ازآنجایی‌که سود خود را در واردات محصولات لبنی و پروتئینی می‌دانند تمایلی برای تقویت صنعت دام‌پروری کشور و خودکفایی نمی‌بینند و این موضوع درنهایت به ضرر این صنعت تمام خواهد شد.

نهاده دولتی دیگر جوابگوی نیاز تولیدکنندگان نیست

در ادامه سید حسین موسوی نژاد، مدیرعامل اتحادیه مرغداران مرغ تخم‌گذار خراسان رضوی در گفت‌وگو با خبرنگار ما اظهار کرد: نهاده‌های تأمین‌شده از طرف دولت تنها نیمی از نیاز تولیدکنندگان را تأمین می‌کند و لذا نیمی دیگر نیاز تولیدکننده باید از بازار آزاد با نرخ‌های گزاف تأمین شود که این موضوع به‌هیچ‌وجه مقرون‌به‌صرفه نیست.

وی بابیان اینکه با تداوم وضعیت فعلی در تأمین نهاده به‌طور حتم در آینده‌ای نزدیک شاهد ورشکستگی و خروج بسیاری از تولیدکننده‌ها از مدار تولید خواهیم بود، افزود: باوجود تحمل این شرایط و سختی‌های متحمل شده به تولیدکننده اما در کمال ناباوری مشاهده می‌شود که برخی فصول و به دلیل شرایط خاص محصول تولیدشده روی دست تولیدکننده مانده و لذا ضرری مضاعف به واحدهای تولید وارد می‌شود.

ضرورت تداوم خرید تضمینی از مرغداران

مدیرعامل اتحادیه مرغداران مرغ تخم‌گذار خراسان رضوی بابیان اینکه دولت باید سیاست‌های حمایتی از این صنف را در دستور کار قرار بدهد تأکید داشت: به‌طور مثال خرید تضمینی تخم‌مرغ برای حمایت از مرغداران این استان در شرایط کنونی ضروری است گر چه با آزادسازی قیمت‌ها و حذف ارز ترجیحی، خرید تضمینی از تولیدکنندگان فی‌الواقع رخ خواهد داد.

وی بابیان اینکه از سال گذشته تاکنون تمامی هزینه‌های تولید مانند حامل‌های انرژی و یا نهاده‌های مصرفی و از همه مهم‌تر هزینه‌های کارگری افزایش قابل‌توجهی داشته است افزود: این در حالی است که قیمت تخم‌مرغ از سال گذشته تاکنون تفاوتی و یا تغییری را به خود ندیده است و لذا همین موضوع موجب ضرر دهی تولیدکننده است.

موسوی نژاد اظهار کرد: در حال حاضر با احتساب افزایش هزینه‌های یادشده قیمت هر کیلو تخم‌مرغ برای تولیدکننده حدود 22 هزار تومان تمام می‌شود اما قیمت تخم‌مرغ هنوز به نرخ همان سال گذشته و کمتر از 20 هزار تومان به ازای هر کیلو از تولیدکننده خریداری می‌شود و لذا تغییر قیمت و اعلام نرخ جدید برای جلوگیری از این ضرر هنگفت توسط دولت ضروری و یکی از مطالبات تولیدکنندگان است.

در ادامه حجت‌الاسلام مهدی امجدی زاده، امام جمعه بخش رضویه مشهد در گفت‌وگو با صبح توس، در رابطه با معضلات دام‌پروری‌های روستایی و سنتی اظهار کرد: بایستی مسئولان منطقه‌ای سرکشی از روستاها و بازدید وضعیت دام‌پروری و معضلات پیرامونش را در دستور کار خود قرار دهند.

مدیریت بحران استانداری باید از زندگی مردم منطقه مطلع باشد

وی افزود: مسئولان استانی و مدیرکل بحران استانداری خراسان رضوی توجه کنند که باید از شرایط زندگی مردم این منطقه مطلع باشند چراکه امروز زندگی مردم دامدار روستایی در نقطه بحران قرارگرفته است و مسئولان مدیریت بحران استانداری در صورت عدم اطلاع می‌توانند در منطقه حاضر شوند و از نزدیک بازدید داشته باشند تا تصمیم شایسته اخذ کنند.

امجدی زاده با اشاره به اینکه به فرموده رهبر معظم انقلاب گاهی وقتی زندگی مردم را از نزدیک می‌بینید چیزی متوجه می‌شوید که مشاوران و کارشناسان خبره نمی‌توانند این موارد را ارائه دهند ادامه داد: مسئولان امر خودشان باید زندگی مردم را مشاهده کنند و بدانند زندگی دامداران رضویه با خاک یکسان شده است.

وضعیت بحرانی فقط به معنای بروز حوادثی مانند سیل و زلزله نیست

وی با بیان اینکه دریافت گزارش‌ها از دوردست‌ها و توجیه مسائل مشکلات را رفع نمی‌کند افزود: دولت بودجه‌ای اختصاصی برای دوره بحران دارد و وضعیت بحرانی فقط به معنای بروز حوادثی مانند سیل و زلزله نیست.

امام جمعه بخش رضویه خاطرنشان کرد: در تعریف بودجه بحران وجود دارد که اگر کارشناسان حوزه بحران تشخیص دادند به هر دلیلی اوضاع منطقه‌ای بحرانی شده این بودجه برای رفع بحران باید صرف شود و امروز مردم دامدار روستاهای رضویه مشهد اوضاع بحرانی دارند لذا خواهشمندیم مسئولان استانداری دستوری مساعد صادر کنند.

تهدید امنیت غذایی

ایران یک کشور واردکننده نهاده‌های دامی و طیور به شمار می‌رود به‌طوری‌که 80 درصد از نیاز کشور به این اقلام از طریق واردات تأمین می‌شود بیا این حال مشکلاتی مانند عدم به‌موقع تخصیص و تأمین ارز درنهایت ذخیره شدن نهاده‌های دامی در گمرکات یا مانند سال گذشته نقص در سیستم حمل‌ونقل و توزیع همواره برای تولیدکننده دغدغه آفرین بوده است.

کمبود و یا عدم توزیع به‌موقع نهاده‌های دامی و طیور هم‌چنین در بازار آزاد و یا به عبارتی بازار سیاه نیز تأثیر مستقیم داشته و همواره به التهاب قیمت‌ها در این بازار دامن زده است.

بنا بر گفته کارشناسان مشکلات بازار نهاده‌های دامی محدود به ارز نیست بلکه نهاده‌هایی که حتی تأمین ارز شده‌اند نیز باید از طریق سامانه بازارگاه توزیع شوند که به گفته فعالان بازار به‌غیراز مشکلات نرم‌افزاری این سامانه و فقدان دانش کافی برای بهره‌برداری از آن این سامانه به دلیل فقدان شفافیت در برخی فرایندها دارای مشکلات متعددی است در فرایندهای توزیع است و از سوی دیگر میزان نهاده‌هایی که در سامانه بازارگاه عرضه می‌شود تنها 30 یا درنهایت 50 درصد نیاز تولیدکنندگان را تأمین می‌کند.

از چالش‌های دیگری که در حال حاضر تولیدکننده با آن روبروست سیاست‌گذاری دستوری در حوزه قیمت است که تولیدکننده شیر، گوشت و تخم‌مرغ را ملزم به رعایت نرخ‌های مصوبی می‌کند که کمتر از قیمت تولید است و لذا نه‌تنها منجر به ضرر انباشته برای تولیدکننده می‌شود بلکه درنهایت به تهدید امنیت غذایی خواهد شد.

انتهای پیام /

مرگ تدریجی دلالان نهاده دامی با حذف ارز ترجیحی / ضرورت اعمال سیاست‌های حمایتی از دامداران 2
مرگ تدریجی دلالان نهاده دامی با حذف ارز ترجیحی / ضرورت اعمال سیاست‌های حمایتی از دامداران 3
مرگ تدریجی دلالان نهاده دامی با حذف ارز ترجیحی / ضرورت اعمال سیاست‌های حمایتی از دامداران 4
مرگ تدریجی دلالان نهاده دامی با حذف ارز ترجیحی / ضرورت اعمال سیاست‌های حمایتی از دامداران 5