مسئولیت پذیری اجتماعی راهکار مهار بحران کرونا
گچساران - ایرنا - ویروس کرونا این روزها در چهار گوشه کشور در حال تاخت و تاز است و آنطور که شواهد پیداست و کارشناسان بهداشتی می گویند این بیماری تا یک سال دیگر در ایران فعال خواهد بود و در این شرایط توجه به مسئولیت اجتماعی از سوی شهروندان راهکار اصلی مهار این بحران عالم گیر است.
شاید به ندرت بتوان انسانی در این کره خاکی پیدا کرد که درباره چگونگی انجام خودمراقبتی در برابر ویروس کرونا اطلاعات کافی نداشته باشد اما آن طور که رسانههای رسمی، شبکههای مجازی و مسئولان اذعان دارند و خیابان ها و برپایی برنامه های دسته جمعی با حضور صدها نفر نشان می دهد بی تفاوتی شهروندان یکی از مهمترین دلایل اوج گیری همه گیری کرونا در روزهای اخیر در جای جای کشور بوده است.
اگر حکومت یا دولت در برابر ملت مسئول است هر شهروند نیز در مقابل هموطنان خود مسئولیتی سنگین دارد و هرگونه رفتار یا عملی که موجب تهدید سلامت روحی و روانی دیگر شهروندان شود به نوعی فرار از مسئولیت اجتماعی محسوب می شود.
تجربیات تلخ برخی از کشورهای اروپایی و جان باختن هزاران نفر از مردم دنیا در کشورهای مختلف براثر بیماری ویروس کرونا هشداری جدی برای تکرار این بحران ها در دیگر نقاط جهان از جمله ایران است.
بیش از120 روز از ورود ویروس ناشناخته کرونا به کشورمان میگذرد و هرچند در اوایل شیوع این بیماری بسیاری از هموطنان نسبت به رعایت پروتکل های بهداشتی حساسیت داشتند اما با برداشته شدن محدودیت های کسب و کارها مردم خوش باورانه کرونا را تمام شده فرض کردند.
با وجودی که متخصصان امربه صورت مستمر بر خودمراقبتی و رعایت نکاتی مانند استفاده از ماسک و دستکش و به ویژه شست و شوی مستمر دست ها تاکید و گوشزد می کنند که احتمال همه گیری ویروس کرونا، جان باختن یا دست کم تجربه جدال با این ویروس ناشناخته جدی است اما عده ای با بی تفاوتی بدون توجه به این توصیه ها سرگرم زندگی عادی خود هستند.
کهگیلویه و بویراحمد دیرتر از بسیاری از نقاط کشور درگیر این بیماری شد و تا حدود یک ماه قبل با رعایت نکات بهداشتی با روزانه شناسایی 6 تا 12 بیماری وضعیت مطلوبی داشت اما به یکباره با عادی انگاشتن اوضاع این استان در آستانه بحران شیوع و همه گیری بیماری کرونا قرار داده است.
با وجودی که ماسک و دستکش دربسیاری از داروخانه های استان وجود دارد اما بسیاری از شهروندان ماسک بر چهره ندارند و حتی در مکان های پرخطر چون مراکز سوختگیری خودرو هم افرادی دیده می شود که بدون استفاده از دستکش اقدام می کنند و همه این بی احتیاطی ها استان را در آستانه بحران قرار داده است.
دلایل افزایش بیماران کرونایی در کهگیلویه وبویراحمد از نظر مردم
یکی از شهروندان باشتی گفت: اگرچه دولت با تعطیل کردن تالارهای عروسی برای پیشگیری از شیوع بیماری تلاش کرد اما شهروندان عروسی های خود را در خانه برگزار می کنند.
پری علی پور افزود: برپایی جشن های عروسی و آئین های ختم در فضای محدود خانه ها یکی از دلایل مهم افزایش تعداد بیماران کرونا در استان بوده است که چند مورد ابتلای دسته جمعی در رسانه های کهگیلویه و بویراحمد گزارش شد.
وی از مسئولان خواست تا محدودیت های جدی در برگزاری آیین های جشن و عزا حتی در واحدهای مسکونی اعمال کنند.
یک شهروند گچسارانی با اشاره به شلوغی بازار مرکزی شهر دوگنبدان گفت: بسیاری از شهروندان بدون استفاده از ماسک و بی توجه به فاصله گذاری اجتماعی در خیابان های اصلی شهر تردد می کنند.
کوثر مبارکی با اشاره به اینکه از اسفند ماه تاکنون مادر خود را ندیده و اکنون برای انجام یک کار ضروری به خیابان آمده افزود: دولت می تواند با اجباری کردن استفاده از ماسک زمینه پیشگیری از انتشار ویروس کرونا را فراهم کند.
یک شهروند خوزستانی که بدون استفاده از ماسک در یکی از مناطق تفریحی شهر یاسوج حضور داشت اظهار داشت: من و خانواده ام چند ماه اخیر را در خانه سپری کرده ایم و از خودمراقبتی خسته شده ایم به همین دلیل تصمیم گرفتیم به چند روزی به سفر برویم.
وی که نام خود را ذکر نکرد افزود: با وجودی که می دانیم کار درستی نیست اما از نظر روحی نتوانستیم در خانه ماندن را تحمل کنیم و اقدام به سفر کردیم.
حال باید از این افراد پرسید آیا چند روز تفریح و سفر واقعا به قیمت تهدید سلامتی و حتی جان انسان ها ارزش دارد؟
نمی توان برآورد کرد حتی اگر یک نفر از شهروندانی که از فاصله گذاری فیزیکی و در خانه ماندن خسته شده اند مبتلا به بیماری ویروس کرونا باشند تاکنون در فروشگاه ها، مراکز سوختگیری خودرو بیماری را به چند نفر انتقال داده اند.
هشدار کارشناسان
متخصص بیماری های عفونی با اشاره به اینکه درزمان حاضر رعایت دستورالعمل های بهداشتی تنها راهکار پیشگیری از انتشار بیماری کروناست گفت: تا زمانی که شهروندان توصیه های مراقبتی را جدی نمی گیرند باید انتظار روند صعودی بیماری ویروس کرونا را داشته باشند.
ذاکر سعیدی نژاد افزود: ویروس کرونا بعد از گذشت ماهها چرخش در سراسر دنیا از جمله ایران، همگان را با این واقعیت رو به رو کرده است که باید زندگی همراه با کرونا را یاد گرفت اما بسیاری از شهروندان نسبت به خودمراقبتی کوتاهی می کنند.
وی با یادآوری اینکه رها شدن ماسک های استفاده شده در گوشه و کنار برخی خیابان ها می تواند عامل انتشار ویروس کرونا باشد تاکید کرد: مسئولیت مدنی حکم می کند که ماسک ها را در سطل های زباله دردار یا در کیسه نایلونی قرار داده شود.
سعیدی نژاد درباره نحوه خودمراقبتی اظهار داشت: انتقال بیماری از طریق دهان و بینی به ویژه هنگام صحبت کردن از مهمترین دلایل انتقال بیماری ویروس کرونا است که با رعایت فاصله فیزیکی و استفاده از ماسک قابل پیشگیری است.
سعیدی نژاد با اشاره به اینکه هنوز موردی از انتقال بیماری ویروس کرونا از طریق پوست سالم و بدون زخم دست گزارش نشده است ابراز داشت: دست نزدن به گوش، چشم، دهان و بینی در زمانی که اطمینان به تمیز بودن دست خود نداریم مهارتی است که باید به آن عادت کنیم.
این متخصص بیماری های عفونی توصیه کرد: شهروندان در صورت قرار گرفتن در محیط های نامطمئن اقدام به قرقره کردن باآب نمک کنند تا ویروس فرصت تکثیر در بدن را نداشته باشند.
وی ابراز داشت: شست و شوی منظم دست ها به مدت حداقل 20 ثانیه با آب و صابون از دیگر اقدام های موثر پیشگرانه است.
کاهش مشارکت مردم در خودمراقبتی
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج گفت: میزان مشارکت مردم این استان در رعایت خودمراقبتی های پیشگیری از ویروس کرونا که در فروردین ماه 80درصد بود هم اکنون به کمتر از20 درصد رسیده است.
محمدمهدی بانشی افزود: در صورت ادامه روند کنونی تا 2 هفته آینده شاهد بحران کرونا در کهگیلویه و بویراحمد خواهیم بود.
وی بیان کرد: پس از چند هفته که موردی از جان باختن بر اثر بیماری کرونا در استان مشاهده نشده بود در چند روز اخیر سه نفر در کهگیلویه و بویراحمد براثر ان بیماری جان باختند.
بانشی تاکید کرد: تعداد بیمارانی بستری کرونایی در استان افزایش یافته واین امرزنگ خطر افزایش خطرات جانی در کهگیلویه و بویراحمد است.
افزایش تعداد بیماران کرونایی به روایت آمار
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی یاسوج گفت: در حالی که تا پیش از این هشت درصد از تست های انجام شده در استان مبتلا به ویروس کرونا بوده اند هم اکنون 15درصد از آزمایش های روزانه انجام شده در کهگیلویه و بویراحمد کرونای مثبت دارند.
پرویز یزدان پناه افزود: میزان مشارکت افراد در انجام مراقبت های بهداشتی که در فروردین امسال 80درصد بود هم اکنون به 20 درصد رسیده است.
وی با اشاره به اینکه بسیاری از اصناف کهگیلویه و بویراحمد مراقبت های بهداشتی را رعایت نمی کنند از مردم خواست تا با خرید نکردن از فروشگاه هایی که توصیه های پیشگیری از انتشار بیماری کرونا را رعایت نمی کنند به کنترل این بیماری کمک کنند.
وی با یادآوری ارتباط های شهروندان کهگیلویه و بویراحمد با استان هایی چون خوزستان و هرمزگان که وضعیت قرمز بیماری ویروس کرونا برای آنان گزارش شده است، تاکید کرد: در صورت ادامه این روند احتمال ورود به مرحله پیک بیماری ویروس کرونا در استان وجود دارد.
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی یاسوج همچنین به برپایی آئین های شلوغ ترحیم و عروسی در کهگیلویه وبویراحمد اشاره کرد و افزود: بسیاری از شهروندان با شرکت در این آیین ها خطر بیماری کرونا را جدی نمی گیرند و این امر بسیار خطرناک است.
امکان رسیدن به پیک بیماری کرونا و کمبود امکانات
یزدانپناه عنوان کرد: درصورت رسیدن به مرحله پیک در استان به دلیل کمبود امکانات، خطر جان مردم را تهدید می کند.
وی افزود: 120 تخت ویژه در استان وجود دارد که تنها امکان پذیرش و مراقبت ویژه روزانه پنج بیمار کرونایی وجود دارد.
یزدانپناه تاکید کرد: افزایش چشمگیر تعداد خوشه های جدید نسبت به2 هفته پیش از دیگر نگرانی هایی است که می تواند هشداری برای ورود به مرحله پیک بیماری باشد.
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه و بویراحمد از شهروندان خواست همچنان با حفظ فاصله فیزیکی حتی در نشست های خانوادگی، شست و شوی مداوم دست ها و استفاده از ماسک برای پیشگیری از همه گیری این بیماری مشارکت کنند.
یزدانپناه گفت: تاکنون بیش از 14هزار تست کرونا از افراد مشکوک مبتلا به این بیماری در مراکز بهداشت و درمانی استان گرفته شده است.
وی بیان کرد: میزان نمونه های انجام شده بیماری ویروس کرونا در کهگیلویه و بویراحمد یکهزار و700 به ازای هر یکصد هزار نفر است درحالی که این شاخص در کشور یکهزار و 400 نمونه به ازای هر یکصد هزار نفر است.
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه و بویراحمد به عادی شدن وضعیت کرونا برای مردم در استان اشاره کرد و گفت: افراد نسبت به رعایت پروتکل های بهداشتی بی تفاوت شده اند.
پرویز یزدان پناه افزود: تعداد فوتی های کهگیلویه و بویراحمد نسبت به ماه های گذشته افزایش چشمگیری داشته و ظرف یک هفته اخیر سه نفر بر تعداد فوتی های کرونایی استان افزوده شده است.
یزدان پناه تصریح کرد: وضعیت چهار شهرستان استان زرد و در این روز ها تعداد بیماران کرونایی در گچساران از کهگیلویه پیشی گرفته است.
یزدان پناه تاکید کرد: درصد میزان مرگ و میر کرونا در کشور 11.2 درصد و در این استان 1.7 درصد و میانگین سنی افراد مبتلا به این بیماری 37 سال است.
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه و بویراحمد افزود: مشکل اصلی استان در خصوص گسترش کرونا برپایی آیین های ترحیم، تشییع، تدفین و عروسی هاست و پس از آن مطب ها و کلینیک ها و تالارها بیشترین نقش را در این زمینه دارند.
نیاز به مشارکت بیشتررسانه ها
استاندار کهگیلویه و بویراحمد اظهار داشت: از تمامی رسانه های استان برای تشویق شهروندان دررعایت فاصلهگاری اجتماعی تلاش بیشتری کنند.
حسین کلانتری افزود: همه مردم باید همچون مرحله نخست طرح فاصله گذاری اجتماعی، در مرحله دوم فاصله گذاری هوشمند در رعایت پروتکل های بهداشتی بکوشند و تلاش مردم و مسئولان باید در جهت کنترل و ساماندهی این بیماری و جلوگیری از ورود کهگیلویه وبویراحمد به پیک این بیماری باشد.
وی عنوان کرد: هم اینک برپایی چادر در پارک ها، تفرجگاه های استان و آبشار یاسوج ممنوع است زیرا که سلامت مردم استان تعارف بردار نیست.
تاکنون 202 هزار و 584 نفر در کشورمان به طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شده که از این تعداد9 هزار و 507 نفر بر اثر این بیماری جان باخته اند.
*س_برچسبها_س*