مشارکت پرشور؛ پشتوانهای محکم برای دولت آینده
تهران - ایرنا - کمتر از 2 ماه دیگر به انتخابات 1400 باقی مانده است، بنابراین فضای انتخاباتی باید به سمتی حرکت کند که مردم را برای مشارکت در انتخابات با خود همراه ساخته و زمینه انتخاب صحیح را فراهم آورد زیرا تنها از این طریق میتوان دشمنان را از رسیدن به اهداف خود ناامید ساخت.
حضور و مشارکت بالای مردم در انتخابات حائز اهمیت است و هیچکدام از جریانات سیاسی کشور به هیچ بهانهای نباید این مشارکت را وجهالمصالحه فعالیتهای سیاسی خود کنند. اصل بر جلب مشارکت حداکثری مردم است که میتواند پشتوانه دولت آینده از هر جناحی باشد و بر روابط ایران در عرصه بینالملل اثر داشته باشد. بررسی روزنامهها، تارنماها و خبرگزاریهای داخلی نشان میدهد که رسانههای داخلی به بررسی جنبه های مختلف انتخابات ریاست جمهوری پرداخته اند.
مهمترین محورهای انتخاباتی از نگاه رسانههای اعتدالی، اصلاحطلب و اصولگرا
رسانه اعتدالی خبر آنلاین در شبانه روز گذشته در مطلبی به بررسی کاندیدا شدن محمود احمدی نژاد و حواشی آن پرداخت. رسانههای اصلاح طلب نیز در مطالب و گفت وگوهایی مختلف بر ضرورت اعتمادسازی برای مشارکت حداکثری در انتخابات تاکید کردند و مشکلات پیشرو در این امر خطیر را مورد بررسی قرار دادند و در مطلبی چالش سن و سال رجال در انتخابات 1400 بررسی کرد. همچنین برخی از روزنامه های این جریان به حضور احتمالی برخی چهره های سیاسی در این دوره از انتخابات ریاست جمهوری پرداخته شد و آنها را مورد نقد و تحلیل قرار دادند، برای نمونه روزنامه همدلی کاندیدا شدن مصطفی تاج زاده و حواشی پیرامون این تصمیم را تجزیه و تحلیل کرد در این بازه زمانی روزنامه اعتماد به بازتاب نامه عباس آخوندی خطاب به رییسجمهوری نسبت به ردصلاحیت گسترده در انتخابات پرداخت. همچنین روزنامه ابتکار از زوایه دیگر این انتخابات را مورد بررسی قرار داد و در تیتری با عنوان انتخابات در آینه سواد شبکههای اجتماعی به این موضوع پرداخت. رسانههای اصولگرا از جمله فارس نیز در این بازه زمانی در مطالب خود ضمن تاکید بر مشارکت حداکثری مردم؛ خبر از کاندیداتوری محمد رضا عارف و صادق خلیلیان و برنامه های آنها داد.
رسانههای اعتدالی
رویاهای بزرگ محمود احمدی نژاد
خبرگزاری خبرآنلاین در گزارشی به بررسی کاندیدا شدن محمود احمدی نژاد پرداخت و نوشت:
*احمدی نژاد همچنان در حال سفرهای استانی و دیدارهای مردمی انتخاباتی است و تلاش میکند از آب گلآلود این دوره از انتخابات ماهی خود را بگیرد.
* رییس دولتهای نهم و دهم که علاقه عجیبی به انتخابات دارد در هفتههای اخیر مواضعی گرفته که از آنها، شتاب او برای حرکت به سمت رادیکالیسم برداشت میشود. این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام این روزها حرفهایی میزند که حتی از زبان برخی دشمنان جمهوری اسلامی در خارج از کشور هم شنیده نشده است.
*با نزدیک شدن به انتخابات 1400، محمود احمدینژاد به فعالیتهای خود شدت بخشیده است. او که در ماههای گذشته با نامهنگاری به برخی شخصیتهای معروف جهان از آنجلینا جولی گرفته تا دونالد ترامپ، تلاش داشت به نوعی خبرساز باشد و پس از آن به گفتوگو با برخی شبکههای خارج از ایران پرداخت تا به صدر خبرها بازگردد، حالا رو به دیدارهای مردمی و اظهارات جنجالی آورده است.
*این روزها میدان 72 نارمک به محلی برای حضور طرفداران احمدینژاد و گرفتن فیلم و عکس از آنان و دعوتشان از به قول خودشان "رئیسجمهور دلها" شده تا به گفته رسانههای وابسته به احمدینژاد، او به عنوان ناجی مردم ایران از چراغ جادو بیرون بیاید و مشکلات کشور را برطرف کند.
* احمدینژاد هم طبق روال هشت سال حضورش در پاستور تلاش میکند با توجه به مشکلات اخیر اقتصادی کشور و وضع سخت معیشتی مردم، با اظهاراتی عوامپسندانه و به میان کشیدن ماجرای فقر و غنا و ایجاد دوگانه سادهزیستی و اشرافیگری نظر طبقات فرودست را که بیشترین ضربه را در دولت او متحمل شدند، باز هم به خود جلب کند.
* احمدینژاد در گفتوگوهایش، با نشان دادن چهرهای دموکرات و موافق آزادیهای سیاسی و اجتماعی و فرهنگی از خود، روی طبقه متوسط و قشر خاکستری جامعه هم حساب باز کرده است. به طور مثال از شجریان سخن میگوید، پای آواز حبیب را به میان میکشد، به نبود آزادی بیان اعتراض میکند و... اظهاراتی که با روش ومنش او در هشت سال دوران ریاستش بر دولتهای نهم و دهم چندان سازگار به نظر نمیرسد.
*از سوی دیگر اخیرا در اقدامی جدید با سخنانی که نوک پیکانشان به سمت کلیت نظام جمهوری اسلامی نشانه رفته تلاش میکند حتی مخالفان جمهوری اسلامی یا به اصطلاح اپوزیسیون را هم از خود خشنود سازد.
* احمدینژاد مشی خود در چهار سال دوم دولتش را حفظ کرده و با کوبیدن هر دو جناح اصلاحطلب و اصولگرا سعی میکند خود را خارج از جناحبندیهای سیاسی ایران نشان دهد.
رسانههای اصلاح طلب
چالش سن و سال رجال در انتخابات ریاست جمهوری
روزنامه آرمان ملی در گزارشی به محدودیت سنی برای نامزدهای انتخاباتی پرداخت و نوشت:
* مجلس یازدهم در روزهای پس از استقرار در بهارستان طرح تدوین قانون انتخابات را کلید زد. برخی از مواد این طرح مورد تایید شورای نگهبان قرار نگرفت.
* موارد محل اشکال از دید مجمع تشخیص مصلحت نظام، شرط سنی برای نامزدهای انتخابات و ویژگیهای رجال سیاسی و مذهبی است. * محمدجواد آذریجهرمی وزیر ارتباطات، که خود گزینهای برای نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری بود، به طور خاص یکی از مواد اصلاح قانون را مورد انتقاد قرار داد. وزیر دهه شصتی دولت اکنون در نزدیکی 40 سالگی به سر میبرد، اما طرح قانون جدید انتخابات، محدودیت سنی را برای نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری مهم ارزیابی کرده است.
*مطابق طرح مجلس، افرادی میتوانند در رقابت 1400 شرکت داشته باشند که سنی میان 40 تا 75 سال داشته باشند. این مسأله مانع حضور وزیر در جایگاه نامزد انتخاباتی خواهد بود.
*نکتهای که بسیار مورد توجه صاحبنظران قرار گرفت، چگونگی مواجه شدن مسئولین با پرونده «جوانگرایی» بود. سن و کارآمدی نسبت چندانی با یکدیگر ندارند و افرادی با سنین بالا نیز میتوانند کارآمد یا ناکارآمد باشند، موضوعی که درباره جوانان نیز صادق است.
* افرادی میتوانند کشور را با روشهای صحیح اداره کنند که دانش، تجربه، تخصص و سایر خصوصیات لازم را داشته باشند. سن این افراد مسأله تعیین کنندهای در نحوه ورود آنها به اداره کشور ندارد.
*مسأله تعیین مرز سنی برای نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری در قانون اساسی مورد اشاره قرار نگرفته است و دلیل اصرار برخی نمایندگان برای قرار دادن شرط سنی شفاف نیست. *تنها بخشی از طرح قانون جدید انتخابات که موجب نگرانی صاحبنظران شده است، شروط سنی نبوده و ایجاد 10 مشخصه برای رجال مذهبی و سیاسی نیز از مسایلی است که در مجلس مورد توجه قرار گرفته بود. برخی از این مواد نیز کاملا تفسیرپذیر بوده و میتوانست دست فیلترهای نظارتی را برای رد صلاحیت برخی چهرهها باز بگذارد.
ملزومات سیاستگذاری انتخاباتی مشارکتمحور
روزنامه شرق یادداشتی به قلم احسان هوشمند منتشر کرد و نوشت:
*رد صلاحیت گسترده نامزدهای شوراهای شهر در برخی از کلانشهرها نیز در این شرایط بر چونوچرا درباره چگونگی برگزاری انتخابات پیشروی ریاستجمهوری افزوده است؛ گویی با وجود تأکید مسئولان طراز اول کشور بر اهمیت مشارکت گسترده مردم در انتخابات، اما پاشنه در همچنان جور دیگری میچرخد!
* بسیاری از تحلیلگران و نیروهای سیاسی از هر دو جناح و سایر نیروهای سیاسی، بر اهمیت این دور از انتخابات تأکید میکنند و گروهی حتی میزان مشارکت در انتخابات را به سرنوشت کشور گره میزنند و این انتخابات را برای کشور سرنوشتساز ارزیابی میکنند.
* نگرانی نسبت به سرنوشت کشور و دغدغه برگزاری انتخاباتی باشکوه و با مشارکت گسترده مردم، پیششرطهایی دارد که آمادهکردن شرایط مناسب و ابزارها و لوازم انگیزهبخش برای برگزاری انتخابات ازجمله اساسیترین آنهاست تا زمینه رضایتمندی و تقویت رغبت ملت ایران برای مشارکت جدی در انتخابات، آنهم در این فرصت کم باقیمانده، فراهم شود.
* رفع محدودیت از برخی چهرههای مردمی و مقبول برای حضور در رسانه ملی، قطعا اثر چشمگیری در ایجاد اعتماد به تغییر رویهها ایجاد میکند.
*برگزاری جلسات مناظره گرم، پرشور، صریح و قانونمند هم از دیگر ابزارها و پیششرطها است که فعلا نشانهای از آن دیده نمیشود.
*ملزمشدن دستگاههای اجرایی و نظارتی به مهیاکردن شرایط برای حضور صداهای مختلف و سلیقههای موجود در کشور و اعلام روشن و رسمی این سیاست با هدف اطمینانبخشی به اقشار مختلف نیز از دیگر متغیرهای اثرگذار بر میزان مشارکت در انتخابات پیشرو هستند. امری که به دلیل فضاسازیهای رسانهای، بهویژه رسانههای خارج از کشور و نیز سوابق برگزاری انتخابات مجلس در سال 1398، با ابهامهای زیادی روبهرو است.
*اعلام برنامههای نامزدهای ریاستجمهوری و نیز اعلام بخشی از اعضای کابینه نیز ضمن آنکه به شفافیت بیشتر در فعالیتهای انتخاباتی و در نتیجه آگاهی شهروندان از رویکرد، برنامه و کارآمدی نامزدهای مختلف منجر میشود، موجب جلب نظر اقشار و سلیقههای مختلف میشود.
تاج زاده؛ شروع یا پایان اصلاحات؟
روزنامه همدلی یادداشتی به قلم مظاهر گودرزی روزنامهنگار منتشر کرد و نوشت:
*انتخابات ریاست جمهوری خردادماه امسال برای اصلاحطلبان با دورههای گذشته بهویژه دو دوره اخیر آن تفاوت دارد. آنها تصمیم دارند در انتخابات پیشرو بدون توسل به نامزد پوششی وارد عرصه انتخابات شوند. یعنی اگر در سالهای 92 و 96 با حمایت از حسن روحانی برنده اسمی انتخابات شدند، اما بهطور رسمی نقش چندانی در کابینه نداشتند (بهویژه 4سال دوم) اینبار قصد ندارند این تصمیم را با چهرهای مانند علی لاریجانی تکرار کنند.
* با کنار رفتن ایده نامزد پوششی دنبال چهرهای از بدنه اصلاحات هستند که بتواند مطالبات جریان اصلاحطلبی را دنبال کند. اما از آنجاییکه سبد رای این جریان بیشتر طبقه متوسط است، بهویژه همان رایهای خاکستری که هربار با کمک آنها توانستهاند رقیب سنتی اصولگرای خود را شکست دهند بهخوبی میدانند برای قانع کردن این طبقه و حضور احتمالی آنها در پای صندوقهای رای فرد مورد نظر باید در سطح و اندازه مطالبات این طبقه باشد در غیر اینصورت هیچ امیدی برای پیروزی در انتخابات ندارند. * اتفاقی که در فاصله چهار سال گذشته تا حالا رخ داده این است که انتظارات طبقه متوسط و آرای خاکستری بالا رفته است، یعنی آنها دیگر تنها به حل و فصل مشکلات اقتصادی، حل مناقشه فرسایشی هستهای، رفع تحریمها، گشت ارشاد و مواردی از این دست فکر نمیکنند. اگرچه همه این موارد اهمیت دارد و همچنان جزو خواستههای این طبقه است، اما آنها در چهار سال گذشته موانعی بر سر حل این مشکلات احساس کردند و تصور میکنند تا آن موانع اصلاح نشود دایره تکراری مشکلات همچنان در مدار خود میچرخد.
*اصلاحات باید در میان چهرههای خود جستوجوگری کنند تا کسی که بتواند بخش عمدهای از طبقه متوسط و آرای خاکستری را قانع کند که اینبار برای حل مشکلات ساختاری آمده است. انصافا در شرایط کنونی خط کشیدن زیر یک اسم در میان چهرههای اصلاحطلب برای انجام این اقدام مهم سختتر از خط کشیدن روی اسامی آنها است.
* افرادی مانند عارف، جهانگیری، محسنهاشمی، مسعود پزشکیان و افرادی با این ویژگی نمیتوانند طبقه متوسط را برای این تغییرات قانع کنند.
* محمدرضا خاتمی، مصطفی معین، سیدمصطفی تاج زاده و چهرههایی با این ویژگیها شاید بتوانند در قانع کردن تنها بخشی از ساکنین طبقه وسط و آرای خاکستری موفق شوند. *مصطفی تاجزاده در بیانیه حضور و هم در گفتوشنودها در بستر فضای مجازی دست بر روی برخی مشکلات ساختاری گذاشته است، اینکه میخواهد دولت پنهان را سر جایش بنشاند، گزارههایی است که ایشان در قالب همان رفع مشکلات ساختاری مطرح کردهاند. اما حالا سخن اصلی این است که حضور چنین نامزدی بهعنوان نماینده اصلاحات در انتخابات چه سرنوشتی را میتواند برای این جریان سیاسی رقم بزند.
* حضور تاجزاده در انتخابات سه حالت بیشتر ندارد، یا رد صلاحیت میشود، یا تایید، اما برنده انتخابات نمیشود و سوم اینکه بعد از تایید صلاحیت رئیس جمهور میشود.
دفاع از اعتبار انتخابات و حقوق شهروندی
روزنامه اعتماد به بازتاب نامه عباس آخوندی خطاب به رییسجمهوری نسبت به ردصلاحیت گسترده در انتخابات پرداخت و نوشت:
* اخبار حکایت از ردصلاحیت گسترده تعداد زیادی از داوطلبان عضویت شوراهای اسلامی شهرها و روستاها، از جمله اعضای حاضر این شوراها در بسیاری از شهرها از سوی هیاتهای نظارت دارد. بیگمان این اقدام ضربه سهمگینی به حیثیت و اعتبار انتخابات و حسن رعایت حقوق شهروندی ایرانیان میزند و این فضای سرد انتخاباتی حاکم بر عرصه سیاسی ایران را بسیار سردتر میکند. قانون اساسی، حقوق ملت و تدبیر حکم میکنند که مردم به موثر بودن رایشان در انتخابات امیدوار باشند.
* رد صلاحیت ها جز مایوس کردن مردم از مراجعه به صندوق ثمر دیگری ندارد و شما به عنوان رییسجمهور در این ارتباط وظیفه بسیار سنگینی دارید. *آقای رییسجمهور جنابعالی به موجب اصل 121 قانون اساسی و به عنوان رییسجمهور سوگند یاد کردهاید که «از آزادی و حرمت اشخاص و حقوقی که قانون اساسی برای ملت شناخته است» حمایت کنید.
*خوشبختانه در انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا صلاحیت رسیدگی به صلاحیت داوطلبان در انحصار هیاتهای اجرایی است و هیچ مرجع دیگری حق مداخله در این فرایند ندارد. بنابراین تمکین دولت به مداخلههای فراقانونی هیاتهای نظارت بر ضعف دولت و تخطی از قانون حمل خواهد شد. * به موجب ماده 47 قانون تشکیلات، وظایف و انتخاب شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران مصوب 1/3/1375 و اصلاحیه 21/4/1396 مجلس شورای اسلامی، «هیاتهای اجرایی پس از دریافت نتیجه استعلامات موظفند ظرف مدت چهارده روز به صلاحیت داوطلبان رسیدگی و نتیجه را به صورت کتبی و رسمی به همراه پرونده کامل داوطلبان به هیاتهای نظارت متناظر ارسال کنند». در هر دو ماده قانونی مذکور صلاحیت رسیدگی به صلاحیت داوطلبان بر اساس فرآیندهای مشخصی به هیاتهای اجرایی اعطا شده است.
انتخابات در آینه سواد شبکههای اجتماعی
روزنامه ابتکار یادداشتی به قلم رضا دهکی منتشر کرد و نوشت:
*بیش از سه دهه از قدمهای اول عمومی شدن استفاده از اینترنت در ایران میگذرد. با این حال تنها در حدود نیمی از این زمان میتوان دسترسپذیری عمومی قابل قبول به اینترنت را در جامعه مشاهده کرد. از آن زمان کلیدواژههایی مثل دولت الکترونیک و خدمات آنلاین بارها و بارها به کار رفتهاند، استارتاپهای آنلاین بسیاری پدیدار شدهاند و حالا امروز تصور زندگی بدون عناصر گوناگون مبتنی بر بستر اینترنت دشوار است.
* از اطلاعرسانی و اخبار گرفته تا ارتباط با دیگران، از سفر با تاکسیهای اینترنتی و خرید بلیط انواع وسایل نقلیه گرفته تا خرید کردن، از تحقیق و پژوهش گرفته تا بسیاری از خدمات دولتی و خصوصی و ثبتنامهای گوناگون همگی به صورت آنلاین انجام میشوند. * انتخابات را میتوان هم از بعد فنی و اجرایی و هم از بعد امور مربوط به تبلیغات و معرفی کاندیداها دید و در هر دو زمینه عملکرد دستاندرکاران و ذینفعان درصد ناچیزی از پتانسیلهای این فضا را به خود اختصاص داده است. *فارغ از اینکه حداقل در طول سه انتخابات گذشته هر بار سخن از فراهم آمدن امکان رایگیری الکترونیک مطرح شده اما نتیجه نسبت به زمان چندان قابل توجه نیست، در حوزه فرآیند تبلیغات و معرفی کاندیداها نیز حضور در شبکههای اجتماعی و اینترنت چندان موثر نبوده است. * از دید پژوهشهای بازاریابی، همچنان معرفی سینه به سینه و سپس تبلیغات بیشترین اثر را بر ایرانیها دارد. این در حالی است که در جهان رویکرد استفاده از روابطعمومی و اطلاعرسانی از این دو محور پیشی گرفته و یا حداقل به سطح اهمیت آنها رسیده است.
* بررسی رفتار انتخاباتی جامعه ایرانی نشان میدهد که رای آنها - و حتی رای ندادن آنها - چندان مبتنی بر تبلیغات نیست، بلکه نگاه فرهنگی و سیاسی افراد در این زمینه موثر است. درواقع در ایران جمعیت مشخصی همواره پای صندوقهای رای میروند و جهت رایشان هم اغلب مشخص است و طیف گستردهای از آرای خاکستری هم وجود دارد که حضورش پای صندوق وابسته به مولفههای بیرونی است و این که رای خود را به چه سویی بدهد نیز با وجود وابستگی به همین مولفهها، تا به این جا اغلب به سوی اصلاحطلبان بوده است.
*انتخابات خرداد 1400 دومین انتخابات پس از اسفند 98 است که در دوران کرونا برگزار میشود. در انتخابات پیشین، حتی اعلام وجود یا عدم وجود کرونا در ایران تحت تاثیر تحلیلهای سیاسی قرار گرفته بود که بنا بر آنها به نظر برخی قرار بود بر بالا و پایین شدن میزان مشارکت تاثیر بگذارد.
*پایینترین مشارکت در انتخابات پس از انقلاب اسلامی اما نه صرفا به دلیل شیوع کرونا که به دلیل قهر همان طیف رایهای خاکستری اتفاق افتاد.
*هر چند انتخابات ریاست جمهوری همواره در اذهان عمومی از انتخابات مجلس شورای اسلامی مهمتر بوده و مشارکت در آن عدد بالاتری ثبت میکند، اما شواهد و قرائن نشان میدهد که اقبال عمومی به مشارکت در انتخابات تغییر چندانی نسبت به انتخابات 98 نداشته است و البته در این میان فقدان امکان وجود فضای انتخاباتی خیابانی در زمانه شیوع کرونا و کاهش همایشهای انتخاباتی، بر این موضوع دامن میزند. در چنین شرایطی است که دامنه فضای انتخاباتی به شبکههای اجتماعی میکشد.
مشارکت حداکثری در انتخابات مخالفین را از رسیدن به اهداف خود نا امید میکند
خبرگزاری ایسنا به گفت وگو با رحمت الله فیروزی پوربادی عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی پرداخت و آورد:
* فضای رقابت انتخاباتی باید به سمتی حرکت کند که مردم را برای مشارکت در انتخابات با خود همراه ساخته و زمینه انتخاب صحیح را فراهم کند.
* ما شاهد هستیم که قبل از آغاز رسمی ثبت نام کاندیداها رقابت های انتخاباتی در حال شکل گیری است و کاندیداهای متعددی از جریان های سیاسی و یا به صورت مستقل اعلام موجودیت کرده اند.
* فضای تبلیغاتی نیز در حال شکل گیری است و کاندیداها رقابت های خود را در فضاهای مجازی آغاز کرده اند. انتظار می رود بعد از ثبت نام رسمی کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری و تایید صلاحیت از سوی شورای نگهبان رقابت ها پرشورتر و گسترده تر شود.
* در فضای رقابتی، کاندیداها باید از منفی بافی، تخریب، تهمت و افترا دوری کرده و رقابتی کارشناسی برای پیدا کردن راهکاری برای حل مشکلات کشور داشته باشند. باید تلاش کرد تا با شکل گیری بستر مناسب رقابتی فضای مناسبی برای مشارکت مردم در انتخابات و انتخاب فردی صالح و کارآمد فراهم شود.
* چالش اصلی در انتخابات مشکلاتی است که در زندگی روزمره مردم دیده شده و این روزها مردم را در تنگنا قرار داده است. از شیوع کرونا گرفته تا مشکلات معیشتی همگی بخشی از فشارهایی است که بر مردم تحمیل شده است.
* فضای انتخاباتی باید به سمتی حرکت کند که مردم را برای مشارکت در انتخابات با خود همراه ساخته و زمینه انتخاب صحیح را فراهم کند.
*مشارکت حداکثری مردم در انتخابات باعث تقویت پایه های نظام شده و مخالفین را از رسیدن به اهداف خود ناامید می سازد.
رسانههای اصولگرا
معاون اول دولت اصلاحات با شعار «دولت زندگی» میآید
خبرگزاری فارس به گفت وگو با بابکآذرباد دبیر جبهه اصلاحطلبان ایران پرداخت و آورد:
* آقای عارف مسیری جدای از نهاد اجماعساز اصلاحطلبان برای این دوره از انتخابات ریاست جمهوری دنبال خواهد کرد و در نخستین روز ثبتنام نامزدها در وزارت کشور حضور و نامنویسی خواهد کرد.
* 50 روز تا انتخابات ریاست جمهوری دوره سیزدهم زمان باقی مانده است و جریانات سیاسی در قالب سازوکارهای انتخاباتی خود به دنبال رسیدن به یک نامزد واحد برای این دوره از انتخابات هستند.
*در اصلاحطلبان نهادی اجماعساز با عنوان جبهه اصلاحات ایران تشکیل شده که مشابه شورای سیاستگذاری اصلاحطلبان است و ریاست آن را بهزاد نبوی از اعضای ارشد سازمان منحله مجاهدین انقلاب اسلامی برعهده دارد و این نهاد اجماعساز از چندی پیش سازوکار رسیدن به نامزد واحد در جبهه اصلاحات را کلید زده است.
* تاکنون بیش از 30 چهره اصلاحطلب از سوی احزاب اصلاحطلب به دبیرخانه نهاد اجماعساز معرفی شدهاند که محمدرضا عارف طبق پیشبینیها از اقبال کمتری در میان این احزاب برخوردار است.
* آقای عارف مسیری جدای از نهاد اجماعساز اصلاحطلبان برای این دوره از انتخابات ریاست جمهوری دنبال خواهد کرد و در نخستین روز ثبتنام نامزدها در وزارت کشور حضور و نامنویسی خواهد کرد.
* نام دولت آقای عارف «دولت زندگی» و رنگ تبلیغات انتخاباتی وی همچون سال 92 سفید رنگ خواهد بود.
* جبهه اصلاحطلبان از تشکلهای حامی محمدرضا عارف محسوب میشود که احزاب معتدل جریان اصلاحات در این جبهه عضویت دارند و محمدجواد حقشناس، مجید بهمنزاده، جمشید ایرانی و بابک آذرباد از چهرههای شناخته شده این جبهه هستند.
صادق خلیلیان برای انتخابات ریاست جمهوری اعلام کاندیداتوری کرد
خبرگزاری فارس در گزارشی به بازتاب سخنان صادق خلیلیان وزیر جهاد کشاورزی دولت دهم، کاندیاتوری ریاست جمهوری 1400 در خصوص برنامهها و سوابق خود پرداخت و آورد:
*صادق خلیلیان وزیر جهاد کشاورزی دولت دهم، اقتصاددان و استاد دانشگاه تربیت مدرس با صدور بیانیهای ضمن تشریح برنامهها و سوابق در سیزدهمین انتخابات ریاست جمهوری اعلام کاندیداتوری کرد.
*ایران کشور ثروتمندی است و با این همه ثروت عظیم؛ وجود مردم فقر و مناطق محروم در کشور قابل توجیه نیست. باید در آستانه ورود به قرن جدید و گام دوم انقلاب اسلامی؛ با نگاهی نو و طرحی تازه، دست به یک تحول اساسی و خانه تکانی زد و کشور را از وضعیت نامطلوب فعلی به سمت وضع مطلوب و در تراز انقلاب و شایسته مردم ایران متحول کرد.
*برای تحقق آینده ای درخشان، کشور نیازمند رئیس جمهوری انقلابی، نوگرا، دارای بینش علمی، اقتصاددان و آشنا به بخش تولید است که با تشکیل یک دولت قدرتمند، پرتلاش، هوشمند و جوانگرا؛ کشور را از وضعیت بغرنج اقتصادی، تبعیض و فساد که سبب افزایش نارضایتی عمومی شده، نجات دهد.
*س_برچسبها_س* *س_پرونده خبری_س*