مشوقهای جدید برای فراگیری بیشتر نسخه الکترونیک / ارائه تسهیلات بدون ضامن به پزشکان
محمد مهدی ناصحی، مدیرعامل بیمه سلامت در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، در خصوص تاثیرات رواج نسخه الکترونیکی در کشور و حذف نسخ کاغذی گفت: الکترونیکی شدن خدمات سلامت یکی از موضوعات مهمی است که حداقل در دو دهه گذشته در برنامههای مختلف توسعه پنجم و ششم و بودجه سالهای 1399 و 1400 آمده است. وی افزود: متاسفانه در 18 سال گذشته نسخه الکترونیک، نظام ارجاع الکترونیک، پزشک خانواده...
محمد مهدی ناصحی، مدیرعامل بیمه سلامت در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، در خصوص تاثیرات رواج نسخه الکترونیکی در کشور و حذف نسخ کاغذی گفت: الکترونیکی شدن خدمات سلامت یکی از موضوعات مهمی است که حداقل در دو دهه گذشته در برنامههای مختلف توسعه پنجم و ششم و بودجه سالهای 1399 و 1400 آمده است. وی افزود: متاسفانه در 18 سال گذشته نسخه الکترونیک، نظام ارجاع الکترونیک، پزشک خانواده مبتنی بر مباحث پرونده الکترونیک همواره گفته شده، ولی به مرحله اجرا هرگز نرسید، چون دشوار است که نظامی سنتی که به نسخه کاغذی عادت کرده است به یکباره به نظام الکترونیکی واحد تبدیل شود. مدیرعامل بیمه سلامت اضافه کرد: در گذشته زیرساختهای لازم برای این طرح نبوده و در حال حاضر نیز خوشبختانه تا حدودی این زیرساختهای توسعه پیدا کرده است به طوری که در برخی از استانها که به ظاهرا هیچگونه زیرساختی ندارند همچون کردستان، ایلام، سیستان و بلوچستان و کهگیلویه و بویراحمد به طور 100 درصد نسخه الکترونیکی هم در بخش خصوصی و هم در بخش دولتی به اجرا درآمده است.
ناصحی در ادامه یادآور شد:، چون امسال الزام قانونی پشت این طرح بود به طور جد مورد پیگیری قرار گرفت تا این امر به مرحله اجرا برسد به طوری که این طرح به عنوان طرح ملی که سهم زیادی در ساماندهی منابع و مصارف دارد و برای مردم مفید است که منابع سلامت به کدام سمت هدایت میشود به طوری که در خصوص مصارف سلامت هنوز آمار دقیقی وجود ندارد.
وی گفت: هر سال دستگاههای سی تی اسکن، ام آرای خریداری میشود و به صورت معکوس نیاز القائی ایجاد میکند به طوری که با توجه به منابعی که برای سلامت تخصیص داده میشود نتوانستهایم به طور صحیح و درست آن را به سمت جامعه هدف هدایت کنیم.
ناصحی افزود: با اشاره به این که نسخه الکترونیک به شفافیت بیشتر نظام سلامت کمک میکند، تصریح کرد: بدون شک نسخه الکترونیک میتواند جلوی قاچاق دارو را بگیرد و داروها کد دار شده و اگر جایی فروخته شوند دیگر هرگز نمیتوانند به بازار برگردند و یا قاچاق شود، چون اصالت دارو پیدا کرده است.
مدیرعامل بیمه سلامت گفت: هیچ اطلاعی نداریم که در کشور مصرف دارو به چه صورت است و در کدام مناطق کدام داروها بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد، بیماران مزمن در سراسر کشور پراکنده اند، ولی آمار دقیقی در این خصوص نداریم تا داروهای نایاب را به میزان کافی برای استان مذکور ارسال کنیم.
*س_تغییر وضعیت از سنتی به الکترونیک با سختیهای زیادی همراه است!_س*ناصحی افزود: با اجرای کامل نسخه الکترونیک تمام آمارها از استانهای مختلف جمع آوری میشود و بدین صورت میتوانیم بیماریهای که در سطح یک استان شایع است را متوجه شده و از این طریق تامین دارو مورد نیاز صورت گرفته و حتی مطالعاتی برای پیشگیری از این بیماری در منطقه مذکور صورت گیرد.
وی با بیان این که این طرح جلوی بسیاری از تبانیها را میگیرد، اظهار کرد: نسخه نویسی الکترونیکی کاربرد علمی نیز دارد به همین منظور اگر داروی برای درمان فردی تداخل ایجاد خواهد کرد یا بیش از حد مصرف شده باشد، جلوی آن به سرعت گرفته میشود.
مدیر عامل بیمه سلامت در ادامه یادآور شد: تغییر وضعیت از سنتی به الکترونیک با سختیهای زیادی همراه خواهد بود به طوری که پزشکان این امر را برنمی تابند و در ابتدا مقاومت صورت میگیرد، ولی رفته رفته این امر جا خواهد افتاد.
ناصحی گفت: مشوقهای زیادی برای فراگیری بیشتر طرح نسخه نویسی الکترونیکی صورت گرفته است به طوری که پرداختها منظم شده، تسهیلات بدون ضامن با همکاری بانک رفاه به پزشکان و موسسات داده شده، و 20 درصد افزایش تعرفه سال قبل هم منوط به نوشتن نسخه الکترونیکی شده است.
وی افزود:، چون همه منتظر اجرای صد در صد آن بودند همه این امور را برای روز آخر گذاشتند به همین دلیل اجرای آن در وضعیت فعلی در برخی مناطق همچون مراکز دولتی که درگیر کرونا بودند کمی سخت شده است.
مدیرعامل بیمه سلامت خاطرنشان کرد: در مقام تامین منابع و ساماندهی هزینهها باید در مرحله بعد وارد میشدیم، ولی در طول سالیان گذشته امور اولیه انجام نشد به همین دلیل در سال جاری این امر به بیمهها محول شد که مدنظر قرار داده ایم که این کار در یکسال اخیر به سرانجام مطلوب برسد.
وی در پایان بیان داشت: در نسخه نویسی الکترونیکی بیمه سلامت 95 درصد اجرا شده است بنابراین هدف بعدی ما پرونده الکترونیکی است.