پنج‌شنبه 4 بهمن 1403

مشکلات شرکت‌های دانش‌بنیان خراسان جنوبی و ارائه راهکارها

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
مشکلات شرکت‌های دانش‌بنیان خراسان جنوبی و ارائه راهکارها

بیرجند - ایرنا - مدیران شرکت‌های دانش‌بنیان و فناور مستقر در پارک علم و فناوری در نشست سه ساعته با استاندار خراسان جنوبی از دغدغه‌های خود و ارائه راهکار برای آنها گفتند که دستور نماینده عالی دولت مبنی بر تشکیل کارگروه ویژه برای رسیدگی به مسائل این شرکت‌ها مهمترین رهاورد این نشست است.

به گزارش خبرنگار ایرنا «تولید» کلیدواژه‌ای است که در سال‌های 91، 96، 98، 99 و 1400 به‌طور مستقیم و در برخی سال‌ها به‌طور غیرمستقیم از آن در شعار سال نام برده شده و نشان‌دهنده اهمیت این موضوع برای اقتصاد کشور است.

امسال نیز تولید، همراه با 2 عنوان «دانش‌بنیان» و «اشتغال‌آفرین»، درخشش بیشتری در شعال سال دارد که از سوی رهبر معظم انقلاب به عنوان نقشه راه تولید و اشتغال کشور در سال 1401 هدف‌گذاری شده است.

به گفته کارشناسان، تجربه در تولید موضوع پر اهمیتی است اما تجربه در کنار دانش می‌تواند تولید محصولات به‌روز را موجب شود که شرکت‌های دانش‌بنیان تاکنون آن را به اثبات رسانده و با کمترین هزینه بیشترین و به‌روزترین محصولات را تولید کرده‌اند.

مدیران شرکت‌های دانش‌بنیان و فناور مستقر در پارک علم و فناوری در نشست سه ساعته با استاندار خراسان جنوبی از دغدغه‌های خود سخن گفتند و در این نشست علاوه بر بیان مسائل و مشکلات راهکارهای لازم برای حل آنها نیز ارائه شد.

مسائل بیمه‌ای و مالیات، نبود استقبال از طرح‌های دانش‌بنیان، مشکلات مالی و تقاضا برای دریافت تسهیلات، بروکراسی اداری در ادارات و بانک‌ها، استفاده از ظرفیت و راهکارهای شرکت‌های دانش‌بنیان در توسعه استان، مشکلات در فروش محصولات، تشکیل کارگروه ویژه برای رسیدگی به مشکلات شرکت‌های دانش‌بنیان، نبود حمایت و فهم درست ادارات دولتی از کارآفرینان و شرکت‌های دانش‌بنیان و اصلاح برخی قوانین دست و پاگیر در ارائه مجوزها از دغدغه‌ها و درخواست‌های مدیران شرکت‌های دانش‌بنیان و فناور خراسان جنوبی عنوان شد.

مدیرعامل شرکت دانشجویار خاوران شامگاه یکشنبه در این نشست گفت: از سال 98 در حوزه تولید محتوا فعالیت خود را آغاز کردیم و 75 نفر مستقیم و 400 نفر به صورت غیرمستقیم در این شرکت مشغول فعالیت هستند.

علی تقی‌زاده با بیان اینکه خراسان جنوبی دارای ظرفیت‌های نیروی انسانی بالایی است اضافه کرد: خراسان جنوبی به لحاظ منابع انسانی و خدادادی یکی از برخوردارترین استان‌های کشور است.

وی با اشاره به اینکه برای راه‌اندازی هر مجموعه دانش‌بنیانی به منابع مالی و انسانی، دانش و منابع خدادادی نیاز داریم گفت: در خراسان جنوبی با اینکه منابع انسانی و طبیعی خوبی داریم اما ادارات و دستگاه‌های حاکمیتی همکاری لازم را با شرکت‌های دانش‌بنیان ندارند و در ادارات ریسک کار کردن با این شرکت‌ها هنوز پذیرفته نشده است.

کارآفرین حوزه تخصصی آموزشی افزود: در بانک‌های استان کار ما در مراحل کارشناسی گیر می‌کند چون درک صحیح از فناوری و دانش‌بنیان وجود ندارد، 80 درصد شرکت‌های دانش‌بنیان استان از شرکت‌های آی تی هستند که واقعا مظلوم واقع شده‌اند و به بهانه‌های مختلف ادارات همکاری نمی‌کنند.

وی گفت: این چالش‌ها در مواردی باعث مهاجرت کارآفرینان شده چرا که در استان‌های دیگر همکاری‌های خیلی بهتری صورت می‌گیرد.

تقی‌زاده اظهار داشت: در مجموعه شرکت خود مشکلی برای جذب نیروی بیشتر نداریم اما چون فضا نداریم، نمی‌توانیم کارمان را گسترش دهیم.

وی با تاکید بر اینکه نیازمند تحول در همکاری نهادهای حاکمیتی با شرکت‌های دانش بنیان هستیم گفت: برخی طرح‌های خراسان جنوبی به خارج از استان واگذار می‌شود که انتظار ما این است با تشکیل کارگروهی مسائل شرکت‌های دانش‌بنیان بررسی همچنین جلوی خروجی طرح‌های فناور گرفته و به نیروی بومی واگذار شود.

به گفته وی رکن اصلی شرکت‌های دانش‌بنیان سرمایه‌گذاری است که در خراسان جنوبی بانک‌ها برای تسهیلات وثیقه ملکی می‌خواهند در حالی که پلت فرم شرکت را که بیش از 20 میلیارد تومان ارزش دارد، قبول نمی‌کنند.

مدیرعامل شرکت پتسا صنعت و کارآفرین در حوزه تخصصی رباتیک هم گفت: در دولت گذشته چنین جلسه و نشستی با استانداران قبلی نداشتیم و امسال به برکت نامگذاری شعار سال امید است کارهای خوبی انجام شود.

جعفریان با بیان اینکه مدیران خراسان جنوبی به اندازه کافی با ساز و کار دانش‌بنیان آشنا نیستند اضافه کرد: تاکنون حمایت مدیران استان در حد عکس و شعار بوده که باید در راستای حمایت ادارات از کارآفرینان دستورات جدی صادر شود.

وی گفت: تسهیلات خوبی به شرکت‌های دانش‌بنیان اختصاص می‌یابد که به دلیل بروکراسی اداری در بانک‌ها، کارآفرینان موفق به جذب این تسهیلات نمی‌شوند، همیشه مسوولان شعار حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان را داده‌اند اما زمانی که باید موانع را رفع کنند و راهکار ارائه دهند، پا پس می‌کشند.

جعفریان خاطرنشان کرد: رییس جمهور دستور تسریع در روند ثبت شرکت‌های دانش‌بنیان را داده که باید این تسریع همراه با بررسی و ارزیابی درست باشد.

وی با اشاره به اینکه مشکلات بیمه‌ای و ساز و کار آن مشکلات زیادی را برای شرکت‌های دانش‌بنیان به عنوان شرکت‌های نوپا ایجاد کرده است گفت: هزینه‌های پرداخت بیمه کارگران برای شرکت‌ها بالاست که باید ساز و کار بهتری در این خصوص طراحی شود.

کارآفرین حوزه تخصصی رباتیک افزود: همچنین کارگروه دانش‌بنیان با همکاری پارک علم و فناوری و استانداری خراسان جنوبی تشکیل شود تا مشکلات و مسائل را راحت‌تر عنوان کنیم و در این کارگروه به صورت تخصصی مورد بررسی قرار گیرد.

کارآفرین حوزه تخصصی پزشکی و مدیرعامل شرکت آبیتن ژن گستر هم گفت: این شرکت از سال 1396 با پشتوانه علمی در زمینه زیست‌شناسی مولکولی و علوم آزمایشگاهی برای تامین مواد و تجهیزات آزمایشگاهی آزمایشگاه‌های تشخیص طبی و پاتولوژی، دانشگاه‌های علوم پزشکی و مراکز تحقیقاتی و درمانی تاسیس شد.

فریدونی با بیان اینکه آزمایشگاه تحقیقات دارویی و مولکولی در استان ضروری است تا از ظرفیت آن برای تولید آزمایشی کارآفرینان استفاده شود گفت: بانک‌ها در زمینه پرداخت تسهیلات به شرکت‌های دانش‌بنیان همراهی لازم را ندارند.

وی عنوان کرد: فرآورده‌های دارویی و گیاهان دارویی ارزش افزوده بسیار زیادی دارند اما زیرساخت‌های لازم برای فرآوری ایجاد نشده است.

کارآفرین حوزه تخصصی استارتاپ‌های مالی هم گفت: انتظار ما این است که به شرکت‌های دانش‌بنیان در شهرستان‌ها هم از سوی ادارات بهای بیشتری داده شود.

عبدی با بیان اینکه دانشگاه‌ها کارآموزان را به سمت شرکت‌های دانش‌بنیان هدایت کنند اضافه کرد: با این اقدام و آموزش دانشجویان، کمبود نیروی متخصص در شهرستان‌ها رفع می‌شود.

وی گفت: شرکت‌های دانش‌بنیان در شهرستان دیده نمی‌شوند و نیاز است فرمانداران هم جلساتی را با شرکت‌های دانش‌بنیان بگذارند تا مشکلات آن بررسی شود همچنین در طرح‌های شهرستانی هم کارآفرینان بومی دیده شوند.

عضو هیات مدیره شرکت دانش‌بنیان کویر مس مشرق هم گفت: این شرکت با هدف تحقیق و پژوهش در حوزه معدنکاری مس و روش‌های بهینه فرآوری ماده معدنی متناسب با شرایط موجود همچنین سرمایه‌گذاری در بخش معادن مس متوسط مقیاس و ایجاد واحدهای تولیدی پربازده فعالیت می‌کند.

امان‌پور افزود: با تخصصی که داریم، آماده‌ایم که به دولت در راستای تحقق شعار سال کمک کنیم نه اینکه از دولت کمک بگیریم.

وی اظهار داشت: منابع اولیه و زیرساخت‌های لازم برای تولید در خراسان جنوبی وجود دارد اما تاکنون با سنگ‌اندازی‌های متعدد برای شکوفایی آنها روبرو بوده‌ایم، انتظار ما این است در حل برخی مسائل از شرکت‌های دانش‌بنیان راهکار بخواهید و ما آمادگی همکاری را داریم.

کارآفرین تخصصی حوزه صنایع مس با اشاره به اینکه مشکلات و مسائل بانکی گریبانگیر کارآفرینان است گفت: بروکراسی اداری در ادارات وجود دارد و به‌راحتی یک کارشناس برخلاف قوانین کشور، مانع فعالیت شرکت‌های دانش‌بنیان می‌شود.

وی ادامه داد: برخی نگاه‌ها در دستگاه‌های اجرایی به جای پیشرفت، ما را سال‌ها به عقب می‌راند، هنوز در برخی ادارات پذیرفته نشده که شرکت دانش‌بنیان معضل نیست بلکه می‌تواند راهگشای برخی مسائل استان باشد.

مدیرعامل شرکت دانش‌بنیان پردازشگران عصر نو هم گفت: متاسفانه دستگاه‌های اجرایی خراسان جنوبی در خرید محصولات نرم‌افزاری با ما همکاری ندارند و آن قدر سد و مانع پیش‌رو قرار می‌دهند که باعث دلسردی ما می‌شود.

اکبری افزود: بروکراسی اداری در دریافت مجوزها وجود دارد همچنین بیمه نیروها از مشکلات شرکت‌های دانش‌بنیان نوپای استان بوده که نیاز است برای این شرکت‌ها تخفیفات در بیمه نیروها در نظر گرفته شود.

وی گفت: امید است با حمایتی که از کارآفرینان در استان صورت می‌گیرد، دیگر مجبور به مهاجرت به سایر استان‌ها نشویم.

کارآفرین حوزه تخصصی مکانیک هم گفت: انتظار ما این است که معافیت‌های مالیاتی برای شرکت‌های دانش‌بنیان در نظر گرفته شود.

رونقی افزود: در بیمه نیروها هم باید برای شرکت‌های دانش بنیان ساز و کارهای ویژه‌ای دیده شود، گاهی پرداخت تسهیلات به شرکت‌های دانش‌بنیان به دلیل سختگیری‌ها مانع پیشرفت آنان شده است.

کارآفرین حوزه فرآوری زعفران مستقر در مرکز رشد شهرستان فردوس هم گفت: از سال 97 فعالیت خود را در خراسان جنوبی آغاز کردیم و امروز محصولات تولیدی خود را به بیش 20 کشور جهان صادر می‌کنیم.

مجید کاویانی افزود: صنعت کشاورزی خراسان جنوبی پیشرفتی نداشته و به جایگاه شایسته خود نرسیده است که عمده‌ترین دلایل آن وارد نشدن حوزه دانش‌بنیان با استفاده از دانش روز در زمینه فرآوری محصولات است.

وی گفت: زعفران در خراسان جنوبی به‌صورت دسته‌ای بسته‌بندی و باعث می‌شود که نتوانیم صادرات بزرگ از این محصول را داشته باشیم، مجتمع بزرگ فرآوری زعفران به متراژ هزار متر مربع را در دست اجرا داریم که برای تکمیل آن نیازمند حمایت هستیم.

کارآفرین حوزه تخصصی سلامت خراسان جنوبی هم گفت: باید به سمت تولید محصول حرکت کنیم و کار تئوری تنها راهگشا نیست، در زمینه دریافت مجوزها از سوی دستگاه‌های اجرایی استان حمایت‌های لازم صورت نمی‌گیرد.

دستجردی گفت: شرکت ما آمادگی برای ساخت آنزیم را دارد در حالی که سال گذشته حدود 50 میلیون یورو آنزیم وارد کردیم، کیت تشخیص مولکولی کووید 19 را که تولید کردیم برای دریافت مجوز آن حدود 6 ماه متوقف شدیم.

وی با تاکید بر اینکه وقتی محصول جایگاهی در کشور دارد باید حمایت شود افزود: بیش از صد هزار کیت تست کرونا به دانشگاه‌های کشور فروختیم اما در استان ما تنها 400 مورد خریداری شد.

دستجردی پیشنهاد کرد: برای فروش شرکت‌های دانش‌بنیان یک خط مالی و اعتباری سریع، ویژه و چالاک ایجاد شود.

کارآفرین حوزه تخصصی دام و طیور نیز گفت: وضعیت دام و تولید محصولات دامی و لبنی کشور خوب نیست و ما جزو وابسته‌ترین کشورها در واردات این محصولات هستیم که امید است برای تولید مواد پروتئینی فکری برداشته شود.

دیدار خواه افزود: با توجه به بحران نهاده‌های دامی، دامداری‌های استان به مشکل خوردند به طوری که دام‌های مولد به کشتارگاه می‌رود، کمبود نهاده‌های دامی ناشی از خشکسالی مستمر دامدران ما را زمین‌گیر کرده و در حال حاضر بیش از هر زمانی دیگری نیاز به حمایت دارند.

برچسب‌ها