شنبه 29 دی 1403

مصوبه الگوی کشت با فراهم شدن زیرساخت های لازم محقق می شود

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
مصوبه الگوی کشت با فراهم شدن زیرساخت های لازم محقق می شود

بسیاری از دست اندرکاران بخش کشاورزی براین باورند که برای سال زراعی جدید اعتبارات و زیرساخت های لازم در ارتباط با الگوی کشت باید فراهم شود چراکه این سندراهبردی شاه کلید حل مشکلات بخش کشاورزی است.

مصوبه الگوی کشت در سال زراعی 1402_1401 بعد از گذشت 50 سال به استان ها ابلاغ شد که انتظار می رود زیرساخت و اعتبارات لازم برای این مصوبه در سال زراعی جدید فراهم شود تا مشکلات بخش کشاورزی یکی پس از دیگری حل شود.

با توجه به اهمیت رعایت الگوی کشت، مسئولان بعد از پیروزی انقلاب در بخش کشاورزی بدنبال اجرای این مصوبه بودند که متاسفانه موفق به تحقق آن نشدند و به رغم تصویب این مصوبه در سال 88، اما هر سال به بهانه های مختلف اجرا نشد، درحالی که امر نتیجه ای جزء مازاد یا کاهش تولید و برهم خوردن نظم بازار نداشت.

آقای نیکبخت وزیر جهاد کشاورزی می گوید: مهمترین وظیفه ما در وزارت جهاد کشاورزی تامین امنیت غذایی است و در این راستا به سمت تولید محصولات استراتژیک و اساسی در حال حرکت هستیم. با توجه به فرمایشات و سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری، سند انتظار رئیس‌جمهور، سند امنیت غذایی، اسناد بالادستی و برنامه هفتم، ما باید در 14 محصول اساسی کشور تا 90 درصد و در 5 محصول به 100 درصد خودکفایی دست یابیم.

با توجه به تاکید تمامی مسئولان بر خودکفایی محصولات استراتژیک و ارتقای ضریب امنیت غذایی راهی جزء اجرای مصوبه الگوی کشت وجود ندارد، این درحالی است که دولت ها نداشتن ابزار لازم و عدم اجبار کشاورزان را دلیل عدم ابلاغ الگوی کشت می دانند، درحالی که کشاورز با ایجاد منافع بازرگانی و کسب درآمد لازم مصمم به اجرای مصوبه است.

در همین رابطه آقای مجتبی خیام نکویی معاون وزیر جهاد طرح الگوی کشت را موضوع فرا قوه ای می داند و معتقد است که نقش آفرینی قوه مقننه، اتحادیه ها، بخش خصوصی و... در اجرای این طرح دخیا است.

حال با نزدیک شدن به آغاز سال زراعی جدید انتظار می رود ابزار و سیاست های لازم همچون بحث قیمت محصولات کشاورزی در ارتباط با اجرای مصوبه الگوی کشت فراهم شود تا کشاورزان نسبت به آن ترغیب شوند، در غیر این صورت به سمت و سوی کشت محصولات صیفی و آب بر می روند که این امربه ضرر منابع پایه تمام می شود.

 اجرای مصوبه الگوی کشت تنها مربوط به وزارت جهاد نیست

آقای قاسم پیشه ور رئیس اتاق اصناف کشاورزی گفت: مصوبه الگوی کشت فراقوه ای است و تنها مربوط به وزارت جهاد نیست و برای اجرای آن تمامی دستگاه ها باید پای کار آیند تا با فراهم شدن زیرساخت ها، کشت صورت گیرد. اجرای مصوبه الگوی کشت زنجیره وار به یکدیگر متصل است، چنانچه هریک فراهم نشود بی تردید کشت محقق نمی شود. اقلیم کشور ما به گونه ای است که از 4 میلیون هکتار کشت زار گندم، کشاورز منتظر فراهم شدن خدمات نمی ماند به طوری که به موجب بارش باران و رطوبت زمین، کشت صورت می گیرد.

رئیس اتاق اصناف کشاورزی افزود: اگر کشاورز بهای محصول خریداری شده خود را تا قبل از آغاز سال زراعی جدید دریافت کند نسبت به فراهم شدن و خرید ادوات و نهاده های کشاورزی اقدام می کند، اما چنانچه به دلیل بحث بازرگانی شرایط برای کشت گندم مناسب نباشد به سراغ کشت کلزا یا صیفی جات می رود که در این صورت الگوی کشت محقق نمی شود. از این رو لازمه الگوی کشت آن است که همه دستگاه ها برای فراهم شدن و اجرای این سند راهبردی که در تنظیم بازار و تامین امنیت غذایی تاثیر دارد، پای کار آیند.

در سال زراعی گذشته طرح الگوی کشت تنها در بخش زراعت اجرا شد که انتظار می رود امسال در بخش باغبانی و دیگر بخش ها اجرا شود.

اجرای مصوبه الگوی کشت نیازمند 50 همت است

آقای عطااله هاشمی عضو شورای هماهنگی تشکل های بخش کشاورزی گفت: الگوی کشت سند فراقوه ای است که وزارت جهاد به تنهایی نمی تواند آن را اجرا کند، از این رو وزارت نیرو، قوه مجریه، وزارت جهاد و تمام دستگاه ها برای تحقق این مصوبه باید پای کار آیند و مشارکت داشته باشند. براساس قوانین موجود، اجرای مصوبه الگوی کشت ظرف کوتاه مدت و یک سال و 2 سال جواب نمی دهد و الزامات آن باید فراهم شود. سال زراعی 1402_1401 مصوبه الگوی کشت بعد از گذشت 50 سال در کشور اجرا شد، اما اگر انتظار بر آن باشد که این مصوبه ظرف یک تا 2 سال جواب دهد، این امر محقق نمی شود.

عضو شورای هماهنگی تشکل های بخش کشاورزی با تاکید بر فراهم شدن الزامات اجرای مصوبه الگوی کشت گفت: اگر الزامات لازم برای اجرای این سند مهیا شود، مدت زمان رسیدن به اهداف کوتاه می شود. در گام نخست اجرای مصوبه الگوی کشت اعتباری بالغ بر 35 تا 50 همت نیاز است که این قطار راه بیفتد، اما در سال های آینده تزریق اعتبارات ترویج و قوانین لازم هم باید ملحق شود تا خروجی سیستم دلخواه باشد.

اجرای مصوبه الگوی کشت سند راهبردی بخش کشاورزی است که می تواند راهگشای مشکلات این بخش باشد به طوری که اجرای این سند، تمام مناسبات موجود در بخش کشاورزی را متحول کند.

اجرای مصوبه الگوی کشت به نقطه مطلوبی نرسیده است

آقای رضا نورانی رئیس اتحادیه محصولات کشاورزی گفت: علی رغم آنکه طی سال های اخیر روی بحث الگوی کشت کار شده، اما هنوز به نقطه مثبتی در این خصوص نرسیده ایم. درحالی که برای عملیاتی شدن الگوی کشت قیمت روز بازارهای جهانی و تورم را در خرید تضمینی محصولات باید لحاظ کنیم. با وجود آنکه اجرای مصوبه الگوی کشت در کاهش ضایعات محصولات کشاورزی، تنظیم بازار داخل و رونق صادرات تاثیر بسزایی دارد، از این رو انتظار می رود که برنامه ریزی مناسبی در راستای اجرای الگوی کشت صورت گیرد. با اجرای مصوبه الگوی کشت نه تنها مشکلی در امر تنظیم بازار داخل نداریم، بلکه براساس میزان مصرف داخل می توان برای مابقی تولید کشور برنامه ریزی کرد.

رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی با بیان اینکه اجرای مصوبه الگوی کشت نیازمند برنامه ریزی مدون است، گفت: با فراهم شدن زیرساخت و اعتبارات لازم باید این مصوبه به طور کامل اجرا شود تا تاثیر خود را بر بازار محصولات کشاورزی بگذارد.

با توجه به آنکه اجرای مصوبه الگوی کشت در کاهش واردات و تنظیم بازار محصولات کشاورزی تاثیر بسزایی دارد و از طرفی سازگار با شرایط اقلیمی و خشکسالی است. بنابراین انتظار می رود تمامی دستگاه ها برای اجرای این سند فراقوه ای پای کار آیند و اعتبارات و زیرساخت های لازم همچون بحث بازرگانی محصولات کشاورزی دیده شود تا مشکلات این بخش به پایان برسد.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت، تجارت و کشاورزی