چهارشنبه 7 آذر 1403

مطالبه بی پاسخ درباره قرارگاه مسکن

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع

با وجود اینکه در ما ه های اخیر شهرداری تهران چند برنامه کلنگ زنی برای ساخت شهرک مسکونی در پایتخت با مشارکت سایر نهادها از قبیل بنیاد مسکن و نیروهای مسلح را برگزار کرد، هنوز اما و اگرهای فراوانی درباره جزئیات این پروژه وجود دارد که حتی شورای شهر تهران به عنوان نهاد نظارتی نتوانسته پاسخ روشنی بابت آنها از مدیران شهری دریافت کند.

به گزارش «دنیای‌اقتصاد»، نگرانی درباره تاثیر ساخت‌وسازهای بزرگ مقیاس بر میزان جمعیت پذیری شهر تهران، مساله سازی شهرک سازی های جدید در نقاط مختلف پایتخت برای ترافیکی که همین حالا هم در وضعیت بحرانی قرار دارد و در حال تسری از بزرگراه ها و خیابان های اصلی به کوچه ها و معابر فرعی است و نیز تغییر کاربری اراضی بزرگ مقیاس شهر به «مسکونی» در حالی که این زمین ها ذخایر آینده شهر است که باید با اولویت تامین کسری سرانه ها و نیازهای بنیادی شهروندان مورد استفاده قرار گیرد، بخشی از مسائلی است که کارشناسان و شهروندان را نسبت به کم‌و‌کیف فعالیت قرارگاه مسکن در شهرداری تهران حساس کرده و خواستار پاسخ به ابهامات در این رابطه هستند. طی ماه های اخیر اطلاع رسانی درباره برنامه مدیریت شهری در بخش مسکن اگرچه به صورت مکرر، اما به صورت «قطره چکانی» صورت گرفت و بسیاری از ابعاد مسکن سازی 180‌هزار واحدی هنوز برای شهروندان روشن نشده است.

یکی از ابهامات درباره این پروژه ها نحوه پاسخگویی به تقاضای ترافیکی است که به دنبال افزایش جمعیت پذیری در مناطقی از شهر شکل می‌گیرد. در حال حاضر بدون اینکه هیچ یک از شهرک سازی های جدید در مناطق مختلف از شمال تا جنوب تهران به نتیجه رسیده باشد، بخش عمده از 20‌میلیون سفر رزوانه شهروندان تهرانی با خودروی سواری انجام می‌شود و سهم مترو و اتوبوسرانی به عنوان شقوق اصلی حمل‌ونقل عمومی در پایتخت با نگاه خوش‌بینانه و با اغماض حول و حوش 15‌درصد است و این یعنی روزانه قریب به 17‌میلیون سفر با استفاده از خودروی شخصی، آژانس های اینترنتی و تاکسی ها انجام می‌شود. کمبود ناوگان برای پاسخگویی به نیاز ترافیکی شهروندان همین حالا سبب شده خودرو‌سواری به قفل شدن معابر در ساعات اوج ترافیک منجر شود و اتلاف زمان شهروندان در ازدحام ترافیکی به حدی رسیده که شهروندان در نظرسنجی های معتبر آن را به عنوان مساله اول خود عنوان کرده اند.

با وجود مصوبه دو سال قبل شورای شهر درباره پروژه هایی که در مقیاس بزرگ سفرسازی می‌کنند و الزام شهرداری به اینکه صدور پروانه ساختمانی این قبیل پروژه ها منوط به انجام مطالعه عارضه سنجی ترافیکی و تعیین پاسخ دقیق به تقاضای سفر جدید ایجاد شده در این ساخت‌وسازها باشد، اما نه تنها هنوز هیچ جزئیاتی از انجام چنین مطالعاتی انتشار عمومی پیدا نکرده، بلکه حتی اعضای شورای شهر تهران نیز چنین مطالعاتی را ملاحظه نکرده اند.

مهدی عباسی، رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران در پاسخ به «دنیای‌اقتصاد» درباره اینکه آیا عارضه سنجی ترافیکی درباره شهرک سازی های مسکونی صورت گرفته است؟ گفت: حدود دو هفته گذشته جلسه ای با موضوع مطالبه همین قبیل مطالعات و پیوست ها برگزار شد و متولی پیگیری پروژه های قرارگاه مسکن که رئیس سازمان نوسازی شهر تهران است، در این جلسه جزئیاتی از کم و کیف این پروژه ها را ارائه کرد؛ اما یکی از موضوعات اصلی جلسه همین بود که این مطالعات انجام شود و شورای شهر نیز در جریان جزئیات آن قرار گیرد.

جعفر بندی شربیانی، دیگر عضو این کمیسیون نیز از ایفای نقش نظارتی شورای شهر بر پروژه های قرارگاه مسکن خبر داد و گفت: شهرداری مدعی است که درباره تقاضای ترافیکی در این پروژه ها از ابتدا چاره اندیشی کرده و شهرک سازی ها را با اصول «شهرسازی حمل‌ونقل محور (TOD)» پیش می برد. با این حال شورای شهر از باب نقش نظارتی خود بر پروژه های قرارگاه مسکن ورود خواهد کرد.

این اظهارات در حالی مطرح می‌شود که در مصوبه شورای شهر، کمیته ای متشکل از نمایندگان معاونت های شهرسازی و ترافیک شهرداری، سازمان نظام مهندسی، معاونان شهرسازی و ترافیک مناطق و نیز یک متخصص ذی صلاح با معرفی جامعه مهندسان مشاور پیش‌بینی شده تا عارضه سنجی ساخت‌وسازهای سفرساز را انجام دهد؛ اما چنین کمیته ای هنوز تشکیل نشده و پیگیری های شورای شهر برای نظارت بر اجرای مصوبات این نهاد به نتیجه ای نرسیده است.

نکته تامل برانگیز این است که طبق مصوبات موجود، صدور پروانه برای پروژه های قرارگاه مسکن باید منوط به عارضه سنجی ترافیکی باشد، اما کلنگ زنی های پی‌در پی بدون اینکه حتی کمیته مربوطه تشکیل شود انجام می‌شود. با این وصف ساخت وسازهای جدید عملا یا بدون پروانه کلید می خورد یا اینکه صدور پروانه برای آنها بدون اینکه فرآیند لازم که مقررات مصوب تعریف کرده، انجام می‌شود. هر کدام از این دو فرضیه صحت داشته باشد، در عمل نتیجه چندان فرقی نمی کند و سرنوشت خوشایندی در انتظار این پروژه ها نیست. در این بین به نظر می‌رسد پارلمان شهری نیز نتوانسته نقش نظارتی خود را آن گونه که باید ایفا کند، کما اینکه پس از انجام کلنگ زنی های متعدد، هنوز پیوست عارضه سنجی ترافیکی در این پروژه ها را دریافت نکرده است.

--> اخبار مرتبط