معادلات بازار اکران در آستانه تحول
رقابت در بازار فلم های روی پرده بیشتر شده است؛ اتفاقی که هم خوشایند است و هم بهنحوی ناخوشایند! افزایش رقابت فیلم های روی پرده در فروش از این جهت خوشایند است که تا پیش از این و برای مثال در سالگذشته، معمولا یک یا نهایتا دو فیلم میتوانستند نظر مخاطبان را جلب کنند. فیلم دینامیت در سالگذشته با فروش بیش از 50 میلیاردتومانی توانست همه فیلم های دیگر روی پرده را کنار بزند و به تنهایی صدرنشین...
اما در سالجدید و بهویژه در هفته اخیر، رقابت میان فیلم ها افزایش یافته و این موضوع در آینده نزدیک میتواند بازار اکران را داغ تر هم کند. این اتفاق مثبتی برای اقتصاد سینمایی ایران است، اما از سویی رقم های فروش آنچنان نیست که بتواند بازار را پر رونق نشان بدهد. فیلم های روی پرده بهرغم افزایش قابلتوجه قیمت بلیت سینماها، فروش بسیار بالایی نداشته اند. نگاهی به جدول فروش نشان می دهد که بازار سینمای ایران بهرغم افزایش رقابت فیلم های روی پرده و توزیع درآمدها، همچنان نتوانسته از تنگنای کرونا و افزایش قیمت بلیت بیرون بیاید. به هر حال انتظار میرود که در تابستان پیشرو، فروش فیلم های روی پرده 20 تا 25درصد افزایش پیدا کند. البته این تخمین منوط به حفظ کیفیت حداقلی فیلم های روی پرده است، در غیر اینصورت بعید است مخاطبان جدی سینما که از آخرین ساخته داریوش مهرجویی با عنوان «لامینور» از او و سینمایش دلزده شدند، به سادگی به سینما برگردند.
در آستانه تحول
در هفتهای که گذشت، مجموع فروش فیلم های سینمایی به 8میلیارد و 500میلیون تومان و کل مخاطبان آن به 262هزار و 847 نفر رسید. در هفتهای که گذشت، بازهم آمار فروش فیلم های سینمایی نسبت به دو هفته گذشته، با کاهش یکمیلیارد و 500میلیون تومانی همراه بوده است. این روند احتمالا تا دهه پایانی خرداد ادامه خواهد داشت. پیشبینی میشود با ادامه این روند فروش هفتگی مجموع فیلم های روی پرده تا مرز 6 میلیارد تومان هم برسد. رفتار تماشاگران ایرانی در سینما نشان میدهد که تمایل عمومی برای تماشای فیلم های کمدی هم که بر اساس الگوی روایی مشابه و عمدتا تکراری ساخته میشود، در حال کاهش است. این موضوع نشان میدهد که بازار سینما بهزودی شاهد تحولی در ساخت فیلم های کمدی خواهد بود، چنانکه خبرها از روند ساخت فیلم های جدید نشان میدهد، هماکنون برخی از فیلم های سینمایی کمدی با روایت های متفاوت از جمله فیلم های کمدی ابرقهرمانی، کمدی - هیجانی و... در دست ساخت است. در صورت ساخته شدن فیلم های یادشده و صدور مجوز اکران آنها، بعید نیست که از پاییز امسال فیلم های متفاوتی روی پرده سینماها برود. فیلم هایی با خط روایت جدید که میتواند تاریخ اکران را در ایران تحتتاثیر قرار دهد. آیا زمان تحول در بازار یکسان و رخوتانگیز کمدی های سینمای ایران فرارسیده است؟
فروشها
به تازگی دو فیلم سینمایی «چند می گیری گریه کنی؟2» و «مجبوریم» به اکران درآمدند. «مجبوریم» بهکارگردانی رضا درمیشیان و با بازی فاطمه معتمدآریا، پارسا پیروزفر، پردیس احمدیه و نگار جواهریان در 10 روز گذشته 13هزار و 756 مخاطب داشت و فروش 468میلیونتومانی را در گیشه خود ثبت کرد. فیلم «چند می گیری گریه کنی؟2» بهکارگردانی علی توکلنیا و با بازی حمید لولایی، حامد آهنگی و ابوالفضل پورعرب نیز اکران خود را از 28 اردیبهشت شروع کرده و در این مدت زمان کم 488میلیونتومان فروش داشته که بازهم نشان میدهد مخاطبان فیلم های کمدی از درام بیشتر است.
همچنین «سگ بند» ساخته مهران احمدی از اواخر اسفند سالقبل بهعنوان یکی از فیلم های اکران نوروزی روی پرده رفت و تا شنبه ظهر بیش از 5/ 32میلیاردتومان فروش داشته و پس از این فیلم «انفرادی» بهکارگردانی مسعود اطیابی قرار دارد که از ابتدای اردیبهشت به سینما آمده و تاکنون بیش از 17 میلیاردتومان فروش داشته است. دیگر فیلم پرفروش اکران، «موقعیت مهدی» ساخته هادی حجازی فر است. این فیلم با حدود 380هزار نفر مخاطب و فروش بیش از 5/ 11میلیاردتومان تنها فیلم غیرکمدی این روزهاست که توانسته رکورد فروش قابلتوجهی را برای خود ثبت کند. در ادامه نیز فیلم «شادروان» ساخته حسین نمازی هم توانسته به مرز فروش 10 میلیاردتومان برسد. فیلم پلیسی - امنیتی «روز صفر» بهکارگردانی سعید ملکان نیز به هشتمیلیارد و 400میلیونتومان رسیده است. «مرد بازنده» بهکارگردانی محمدحسین مهدویان تاکنون 172هزار نفر تماشاگر داشته و میزان فروش آن هم به 6میلیارد و 170میلیونتومان رسیده است. «لامینور» یکی از فیلم های جدیدی است که از ابتدای اردیبهشت ماه روی پرده رفته و این اثر داریوش مهرجویی تا ظهر دیروز به یکمیلیارد و 160میلیونتومان رسیده است. فیلم اجتماعی «مغز استخوان» بهکارگردانی حمیدرضا قربانی هم تا امروز یکمیلیارد و 285میلیون تومان فروش داشته است.