جمعه 5 بهمن 1403

منابع آبی هشت دشت خراسان شمالی در شرایط بحرانی قرار گرفت

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
منابع آبی هشت دشت خراسان شمالی در شرایط بحرانی قرار گرفت

بجنورد - ایرنا - مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان شمالی گفت: امسال منابع آبی سفره‌های زیرزمینی هشت دشت استان به علت کاهش نزولات جوی و برداشت بی‌رویه آب در شرایط ممنوعه و بحرانی قرار گرفت.

سیدعقیل مرتضوی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا مجموع دشت های استان را 11 دشت عنوان کرد و گفت: میانگین بارش سالانه در خراسان شمالی 260 میلیمتر است که این میزان به نسبت سال های قبل کاهش زیادی داشته که در سال های اخیر بی سابقه است.

وی تصریح کرد: تغییر اقلیم و برداشت آب از سفره‌ها و آبخوان‌های زیرزمینی باعث شده است که هشت دشت استان در وضعیت نامناسبی از نظر ذخائر آبی قرار گیرد و به همین دلیل هرگونه توسعه بهره‌برداری و برداشت جدید در آنها به منظور تعادل بخشی به منابع آبی ممنوع شده است.

مرتضوی افزود: دشت های شیروان - فاروج، اسفراین، جاجرم، صفی آباد، بجنورد، سملقان، شوقان و رباط اکنون در وضعیت بحرانی قرار دارند و اثرات و تبعات کاهش آب زیر زمینی به صورت نشست زمین و یا تغییر کیفیت آب در این دشت ها نمود پیدا کرده است.

وی عنوان کرد: سه دشت غلامان، مانه و قوری میدان نیز پتانسیل آبی و آبخوان را ندارند.

براساس گزارش اداره کل هواشناسی استان خراسان شمالی میزان بارندگی های سال 99، 237.7 میلی متر ثبت شده است که این میزان در سال 98، 282.4 میلی‌متر و در دوره آماری بلندمدت 205.7 میلی متر ثبت شده است.

همچنین میزان بارندگی در استان از ابتدای سال آبی جاری تا 20 فروردین ماه امسال نسبت به مدت مشابه پارسال 54 درصد کاهش دارد و این میزان در مقایسه با دوره آماری بلند مدت 30 ساله هم 49 درصد کاهش دارد.

مرتضوی بدون اشاره به میزان آبی که به صورت غیرمجاز در استان برداشت می شود، گفت: مقابله با برداشت های غیرمجاز، احیای دشت های بحرانی و مهار سیلاب را در شرایط کنونی مدنظر داریم و سعی می کنیم با اجرای این طرح ها آب استان را مدیریت کنیم.

وی میزان کل ذخایر آبی استان را 990 میلیون متر مکعب عنوان و بیان کرد: از این میزان 874 میلیون متر مکعب برای کشاورزی و حدود 21 میلیون متر مکعب در صنعت مصرف می شود.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی ادامه داد: کشاورزی محور توسعه استان را تشکیل می دهد و بخش زیادی از ذخایر آبی در این بخش مصرف می شود و از آنجایی که بازده اقتصادی صنعت در اشتغالزایی و درآمدزایی بیشتر است باید در سیاستگذاری استان تجدیدنظر کرد و آب استان را در صنعت و تولید مصرف کرد.

خراسان شمالی 344 هزار هکتار عرصه زراعی و باغی دارد و 44 درصد جمعیت 863 هزار نفری این استان در روستاها سکونت دارند.

وی ادامه داد: بخش زیادی از این مشکلات به دلیل تغییر اقلیم است که در جهان رخ داده و بارندگی و خشکسالی نامنظمی اتفاق می افتد و تصمیم گیری ها را در این زمینه دچار مشکل می کند.

نجات دشت ها با انتقال آب دریای عمان 

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی در ادامه انتقال آب دریای عمان به دشت های خراسان شمالی را طرحی بنیادی در ریشه کن کردن خشکسالی عنوان کرد و گفت: استاندار در این زمینه رایزنی های لازم را انجام داده است و باید امیدوار باشیم.

وی افزود: اجرای کامل این طرح زمانبر است و به همین منظور و در شرایط فعلی باید با مهار سیلاب و مبارزه با برداشت های غیرمجاز با خشکسالی استان مقابله کرد.

بر اساس مطالعات صورت گرفته با اجرای طرح انتقال آب دریای عمان به شرق کشور، در مجموع امکان برداشت یک میلیارد و 200 میلیون متر مکعب از آب دریا فراهم شده است و در طرح اولیه استان سیستان وبلوچستان 228 میلیون مترمکعب، خراسان رضوی 110 میلیون مترمکعب و خراسان جنوبی 60 میلیون متر مکعب از خروجی این آب سهم خواهند داشت.

تمام فرایند انتقال آب توسط بخش خصوصی انجام می شود و مشارکت دولت تنها در حوزه پشتیبانی طرح خواهد بود که مصرف این آب برای حوزه صنعت بسیار خوب خواهد بود و حتی برای کشاورزی در بخش گلخانه ای و طرح های آبیاری نوین نیز می تواند اقتصادی باشد.

پیش از این استاندار خراسان شمالی با اشاره به تدوین سند سازگاری این استان با کم‌آبی، گفته بود که اجرای این سند نیازمند اعتبارات سالانه است و پیش بینی ما برای اجرای این سند، هزینه‌کرد 500 هزار میلیارد ریال در 7 سال، یعنی سالانه 71 هزار و 500 میلیارد ریال است که باید منابع تامین اعتبار این سند تعریف شود.

*س_برچسب‌ها_س*