مهربانی با کرونا در کلنیکهای پزشکی مازندران
ساری - ایرنا - در حالی یک هفته از شروع تشدید محدودیتهای کرونایی در مازندران میگذرد که عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی در بیشتر مطبها و کلنیکهای پزشکی استان این مراکز را به عنوان شلوغترین اماکن و ازدحام جمعیت در پذیرایی از کرونا تبدیل کرده است.
به گزارش ایرنا، اگرچه پروتکل های بهداشتی شامل استفاده از ماسک، مواد ضد عفونی و گاهی نیز فاصله گذاری اجتماعی در داخل مطب ها تا حد زیادی از توسط پزشکان یا کادر همراهشان با وسواس رعایت می شود، ولی به دلیل محدودیت فضا فاصله گذاری اجتماعی به عنوان یکی از مهم ترین بخش پروتکل های بهداشتی در بیشتر این مطب ها و کلنیک های پزشکی و حتی ساحتمان های پزشکان که شلوغ ترین اماکن مراجعه دستهجمعی مردم نیز محسوب می شود، کمتر مورد توجه قرار می گیرد. بازدید میدانی خبرنگار ایرنا از تعدادی از کلنیک ها و ساختمان های پزشکان در شهر ساری مرکز مازندران که بیش از 80 درصد از پزشکان متخصص و فوق تخصص در این شهر مشغول طبابت هستند، حاکی است که به دلیل واقع شدن مطب اکثر این پزشکان به صورت تجمیعی داخل یک ساختمان، نه تنها امکان فاصله گذاری اجتماعی در راهروها ف پله ها و آسانسور وجود ندارد، بلکه به خاطر نبود سیستم نوبت دهی یا بی اعتقادی برخی از منشیان پزشکان به چنین کاری، بیماران مجبورند داخل مطلب بدون فاصله در کنار هم بنشینند و یا داخل راهروهای ساختمان در انتظار بمانند در حالی که نبود دستگاه تهویه هوا هم داخل مطب و هم داخل راهروی ساختمان ها خطر شیوع هرگونه ویروسی را دوچندان می کند.
عدم رعایت پروتکل های بهداشتی و یا فراهم نکردن زمینه رعایت برای شهروندانی که مجبورند در این شرایط به مطب و ساختمان پزشکان مراجعه کنند در حالی است که بر اساس گزارش دانشگاه علوم پزشکی مازندران این استان در چندان با ورود به موج سوم شیوع کرونا فاصله ندارد و هرگونه کوتاهی از سوی هر قشری که باشد می تواند استان را در صورت ورود به این موج دچار بحران کند.
ضرورت نظارت نظام پزشکی
سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی مازندران در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: کلنیک ها و مطب پزشکان در سطح استان به خصوص شهر ساری که عمده پزشکان متخصص و فوق تخصص در آن به طبابت می پردازند و این مراکز نیز مراجعه از سوی تمام مردم ساکن شهرستان های استان انجام می شود، قطعا از اماکن شلوغ محسوب می شوند و با توجه به این که حضور شهروندان در این اماکن بر حسب ضرورت صورت می گیرد حتما باید زیرساخت ها برای رعایت فاصله گذاری اجتماعی با دقت و وسواس بیشتری مورد توجه قرار گیرد.
دکتر سیمین بابایی افزود: ستاد مقابله با کرونا دانشگاه علوم پزشکی مازندران تا حدودی نگرانی خودش را نسبت به ساده انگاری پروتکل های بهداشتی و نبود شرایط لازم برای بخشی از پروتکل ها از جمله فاصله گذاری فیزیکی در ستاد استانی مقابله اعلام کرد تا بتوانند به طور جمعی به تصمیم درستی برای ساماندهی این بخش برسند. وی یکی از پیشنهاد های دانشگاه علوم پزشکی را اجرای طرح نوبت دهی و فعالیت 50 درصدی مطب پزشکان به خصوص در کلینیک های پزشکی بزرگ عنوان کرد و گفت که این پیشنهاد پس از تایید قرارگاه به نظام پزشکی ابلاغ می شود تا در مطب و ساختمان پزشکان به اجرا گذاشته شود.
مدیر روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی مازندران گفت: نظارت بر اجرای درست پروتکل های بهداشتی در مطب پزشکان و کلنیک های پزشکی از وظایف سازمان نظام پزشکی استان محسوب می شود و باید این تشکل مرتبط با پزشکان در این زمینه فعالتر عمل کند و به گونهای ساماندهی کند که هم مشکل درمانی مردم رفع و هم این پروتکل ها بدرستی رعایت شود. وی افزود: به هر حال هر گونه ساده انگاری پروتکل های بهداشتی در کلینیک ها و مطب پزشکان تا حد زیادی اثرات منفی نیز بر روی مردم جامعه خواهد گذاشت و امیدواریم این مشکل نیز با همکاری پزشکان که در خط مقدم مقابله با کرونا قرار دارند، بر طرف شود.
ضرورت حساسیت بیشتر پزشکان عضو کارگروه مشاوره علمی مقابله با کرونا دانشگاه علوم پزشکی مازندران هم در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: برای مقابله با ویروس کرونا تمام افراد جامعه باید به میزان تاثیرگذاری خود احساس مسئولیت داشته باشند و طبعا پزشکان و مجموعه کادر پزشکی الگوی جامعه محسوب می شوند و عملکردشان زیر نگاه تیزبین مردم قرار دارد و هر حرکتی خارج از پروتکل ها ولو به طور سهوی در مردم تاثیر منفی زیادی برجای می گذارد. دکتر فرهنگ بابا محمودی افزود: اگرچه استفاده از ماسک تا حد زیادی می تواند خود مراقبتی برابر ویروس کرونا در افراد ایجاد کند، ولی در مجموع ویروس کرونا در مکان های شلوغ و سربسته فاقد تهویه حتی در صورت استفاده از ماسک ضریب سرایت بیشتری خواهد داشت. با توجه به این که مطب و کلنیک های پزشکان نیز محل شلوغ و اجتماع شهروندان محسوب می شوند حتما باید فاصله گذاری اجتماعی و تهویه هوا بدرستی صورت گیرد.
وی ادامه داد: همان گونه که انتظار ما از مردم پیگیری درمان بیماریشان در دوران کرونایی است و در این مسیر باید مطب ها و کلینک ها و سایر مراکز بهداشتی و درمانی برای رسیدگی به این مشکلات درمانی مردم باز باشد، باید منشی ها در مطب پزشکان با نوبت بندی حضور بیماران و رعایت فاصله گذاری فیزیکی حداقل یک متر برای هر بیمار و ایجاد تهویه، برای سلامت مردم برنامه ریزی داشته باشند. مدیر گروه بیماری های عفونی دانشگاه علوم پزشکی استان مازندران اظهار داشت: در حالی که به خاطر جلوگیری از شیوع کرونا بخش زیادی از اماکن مذهبی، پاساژ ها و اماکن اشتغال مردم به خاطر نداشتن شرایط رعایت پروتکل های بهداشتی تعطیل شده است، شایسته نیست ما شاهد شلوغی و رعایت نشدن استانداردهای فاصله گذاری اجتماعی و دیگر ضرورت های رعایت پروتکل های بهداشتی در مطب پزشکان، ساختمان پزشکان، کلینیک های پزشکی و یا درمانگاه ها باشیم.
وی افزود: توصیه ام به پزشکان و کادر اداری و درمانی همراه آنان این است که حتما امکان رعایت پروتکل های بهداشتی را در محل کارشان و حتی ساختمانی که محل کارشان در آن واقع است فراهم کنند و اجازه ندهند که ازدحام جمعیت صورت گیرد چرا که مردم چشمشان حتی کوچکترین مسایل را در این مکان ها اگر پروتکل های بهداشتی رعایت نشود، می بیند و این شایسته مطلب هیچ پزشکی نیست.
فرماندار ساری هم به عنوان رییس ستاد مقابله با کرونای این شهرستان با تایید کاهش سطح رعایت پروتکل های بهداشتی در مطب ها و کلنیک های پزشکان در شهر ساری، گفت: از طریق سازمان نظام پزشکی به عنوان تشکل مرتبط با تمامی این مطب ها و کلینیک های پزشکی، اخطار لازم برای جلوگیری از ازدحام و رعایت پروتکل های بهداشتی به خصوص ماسک و رعایت فاصله گذاری داده شده است. عباسعلی رضایی افزود: به هر حال افزایش میزان مراجعه بیماران به مطب به خصوص کلنیک های پزشکی که تعداد زیادی از پزشکان متخصص و فوق تخصص در آنها فعالیت دارند، تا حد زیادی رعایت پروتکل ها را دشوار کرد ولی این شرایط نباید دلیلی برای عادی انگاری نسبت به اجرای پروتکل ها از سوی متولیان این کلینیک ها باشد. وی ادامه داد: بر رعایت پروتکل های بهداشتی در این امکان نظارت شدیدی صورت می گیرد و واحدهایی که نتوانند پروتکل ها را به درستی رعایت کنند، قطعا فعالیتشان همانند سایر مشاغل تعطیل خواهد شد و در برخورد با متخلفان سلامت از سوی قرارگاه عملیاتی مقابله با کرونا مرکز استان، تفاوتی میان رسته های مختلف شغلی قایل نخواهیم شود.
رضایی اظهار داشت: انتظار ما از پزشکان که در خط مقدم مقابله با کرونا قرار دارند، بیش از متولیان سایر مشاغل برای رعایت پروتکل های بهداشتی است و باید مکان هایی که امکان رعایت وجود ندارد بدون اخطار ستاد مقابله با کرونا فعالیتش متوقف شود.
کم تعداد بودن پزشکان متخصص رییس سازمان نظام پزشکی مازندران هم به خبرنگار یارنا گفت: در شرایط فعلی اکثر پزشکان متخصص و فوق تخصص استانی در شهر ساری مرکز استان در داخل مطب در کلنیک های پزشکی و یا اختصاصی در بیرون پذیرای بیمارانی از غرب تا شرق استان مازندران هستند. دکتر محمد خورشیدی افزود: در برخی از کلنیک های شهر ساری از جمله ساختمان " شهریار 3 " حدود 120 مطب پزشکان متخصص و فوق تخصص در رشته های مختلف دایر است که اگر هر ساعت پنج بیمار به این مراکز مراجعه کنند در یک فاصله زمانی اندک 600 بیمار وارد کلنیک می شوند و در نتیجه احتمال کاهش سطح رعایت پروتکل ها نیز به طور سهوی وجود دارد. وی گفت: علاوه بر این، تعداد پزشکان متخصص در برخی از رشته ها انگشت شمار است و عمدتا در ساری مستقر هستند و ما شهروندان از دیگر شهرستان های استان مجبورند به مرکز استان مراجعه کنند که این وضعیت هم برنامه ریزی برای زمان بندی را مشکل می کند و هم این که ما نمی توانیم برای جلوگیری از ازدحام جمعیتی این مطلب ها را تعطیل کنیم چون مشکل بیماران را دوچندان می کند. دکتر خورشیدی افزود: نظام پزشکی این امکان را دارد با هماهنگی پزشکان اقدام به تعطیلی کلینیک ها کند، ولی برای رفع مشکل بیماران بناچار پزشکان در مطلبشان حاضر می شوند، ولی باید برنامه ریزی ما به سمت نوبت بندی و فعالیت شیفتی پزشکان باشد به گونه ای که حداکثر روزانه 50 درصد از پزشکان در این کلینیک حضور یابند. وی ساماندهی بیماران برای ورود به داخل کلنیک ها را از دیگر برنامه ریزی برای جلوگیری از ازدحام دانست. در استان مازندران 2 هزار و 300 پزشک عمومی، متخصص و فوق تخصص فعالیت دارند. برآورد می شود حداقل نیمی از این پزشکان در ساری مرکز استان دارای مطلب و فعالیت کاری باشند.
طبق آخرین آمار هم حدود 850 بیمار مبتلا به کووید -19 در بیمارستان های استان مازندران بستری هستند.
*س_برچسبها_س*